LRF länsstyrelsen.png

Lantbrukarnas Riksförbund: ”Länsstyrelsen är alldeles uppenbart en hämmande kraft”

NYHET Publicerad

LÄNSSTYRELSEN. Länsstyrelsens uppdrag är att fungera som regeringens företrädare i länen och främja länets utveckling och samordna olika samhällsintressen. Lyckas Länsstyrelsen med sitt uppdrag? Svenskt Näringsliv i Västra Götalands län har intervjuat LRF:s regionchef Robert Larsson.

Företagen verkar vara mindre nöjda enligt Tillväxtverkets undersökning ”Företagens villkor och verklighet” som gjordes i fjol. Den visade att Länsstyrelsen till och med var den myndighet företagen i Sverige var minst nöjda med och att missnöjet är särskilt stort i Västra Götalands län där andelen företag som upplevde kontakten med Länsstyrelsen som ”bra” är lägre än snittet i landet.

Robert Larsson menar att det beror på att Länsstyrelsens avvägandefunktion mellan ibland motstridiga intressen inte fungerar, vilket blir ett trovärdighetsproblem.
— Effekten blir en myndighetsutövning som karakteriseras av mycket långt dragna snäva enskilda intressen, många gånger i direkt strid med ambitioner som uttrycks på andra håll inom samma Länsstyrelse, tillägger han.

När Svenskt Näringsliv i Västra Götalands län i våras undersökte länets företagares syn på myndigheten gav de den ett betyg på 2,68 för dess service och ett betyg på 2,69 för dess tillämpning av lagar och regler- ett snittbetyg under 3 som står för ”godtagbar”. Mer än vart fjärde företagare i länet ansåg också att Länsstyrelsen påverkar tillväxten i sin kommun negativt.

Vad gäller tillväxten tycker Robert Larsson att ”Länsstyrelsen är alldeles uppenbart en hämmande kraft på utvecklingen och tillväxten på landsbygden”. Detta för att de framförallt inte agerar utifrån sitt främjandeuppdrag utan utifrån ett kontrollperspektiv. Frågor som berör tillväxt och utveckling möts inte med frågor kring hur det ska kunna genomföras utan med frågor kring om det trots allt inte är otillåtet, tycker han.
— Ett exempel är strandskyddslagstiftningen som snarare är en förbudslag som sätter ribban för utveckling i strandnära läge högt och som innebär en extra hård inskränkning med det utvidgade strandskyddet om 300 m, säger Robert Larsson.

— Ett annat exempel är frilufts- och miljöskyddsmål som ofta inskränker på äganderätten. Där är det viktigt med insikten att situationen inte är svart-vit och med dialog, säger Robert Larsson.

Han lyfter också de rättsfall som prövat olika intrång och frustrationen som spridit sig även till de som inte direkt är berörda.

En del av medlemmarna i LRF vittnar om att myndigheten inte på något sätt vill hjälpa till för att företagaren ska göra rätt från början, utan hänvisas till överklagan av beslut vid missnöje, lyfter han.

Vad är det som måste åtgärdas för att Länsstyrelsens myndighetsutövning förbättras?

Robert Larsson menar att det först och främst handlar om ett perspektivskifte: från kontroll till främjande. Samordningen mellan enheter och ambitioner måste också förbättras och förenas.
— Sist men inte minst bör man fråga sig och styrningen av Länsstyrelsen bör förändras, då det idag bara är upp till de själva och domstolarna att avgöra om deras agerande är i linje med gällande lagstiftning. Detta kräver att företagaren orkar och har råd att driva ärendena dit, avslutar Robert Larsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Skaraborg satsar på företagsklimatet 

FÖRETAGSKLIMAT 2018 presenterade Skaraborgs kommunalförbund projektet ”Stärkt företagsklimat i Skaraborg”. Ett år in i projektet har mycket hänt.
NYHET Publicerad:

Great minds don't think alike

FREDAGSKRÖNIKA Hur överbrygger vi kompetensgapet, vänder utanförskap till integration och mångfald till affärsnytta? Det skriver Rudolf Antoni om i dagens krönika.
NYHET Publicerad:

Industrinatt – för inblick och kompetensförsörjning

FÖRETAGSKLIMAT Götene kommun arbetar aktivt tillsammans med näringslivet för att skapa ett så gott företagsklimat som möjligt. Ett bra exempel är att de tillsammans med Näringslivsföreningen arrangerade Götene Industrinatt för andra gången, kvällen den 23 oktober.
NYHET Publicerad:

Så rustas Västra Götaland

FREDAGSKRÖNIKA Vi ser en oväntat snabb försvagning av konjunkturen och vi går en tuffare framtid till mötes. För att möta dessa utmaningar blir kommunernas arbete med att stärka de lokala förutsättningarna för företagande allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda!

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Ohlsson Larsson! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.