Integritet och behandling av personuppgifter i digitala kanaler

För Svenskt NÀringsliv Àr din personliga integritet viktig. Vi vill dÀrför alltid efterstrÀva en hög nivÄ av dataskydd. I denna policy förklarar vi hur vi samlar in och anvÀnder personuppgifter inom ramen för vÄra digitala kanaler och vilka rÀttigheter du har.

Separat till denna integritetspolicy har Svenskt NÀringsliv en allmÀn integritetspolicy som beskriver vÄr personuppgiftsbehandling i förhÄllande till vÄr verksamhet i övrigt. Den allmÀnna integritetspolicyn hittar du hÀr.

Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att tillhandahÄlla de tjÀnster du har begÀrt (exempelvis ett nyhetsbrev). Vi kommer Àven behandla dina personuppgifter för att vÄrda och administrera vÄr relation med dig samt, i tillÀmpliga fall, för att administrera avtalet med dig. Vi kan Àven komma att informera dig om vÄra kurser, evenemang och annat som vi finner ligga i sÄvÀl ditt som vÄrt intresse.

Du Àr alltid vÀlkommen att kontakta oss om du har frÄgor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter stÄr sist i denna policy. Vi kan komma att göra Àndringar i vÄr integritetspolicy. Den senaste versionen av integritetspolicyn finns alltid hÀr pÄ webbplatsen. DÀr hittar du Àven vÄr Cookiepolicy, som vi hÀnvisar till i vissa av avsnitten nedan.

Nedan hittar du de olika avsnitten i integritetspolicyn. Klicka pÄ pilen i högra hörnet av boxarna för att fÀlla ut texten sÄ att du kan lÀsa hela avsnittet.

Vad Àr en personuppgift och vad Àr en behandling av personuppgifter?

Allt som direkt eller indirekt kan hÀrledas till en fysisk person som Àr i livet omfattas av begreppet personuppgifter. Det handlar inte bara om namn och personnummer utan Àven om till exempel bilder och e-postadresser.

Behandling av personuppgifter Àr allt som sker med personuppgifterna i IT-systemen, oavsett om det handlar om mobila enheter eller datorer. Det handlar till exempel om insamling, registrering, strukturering, lagring, bearbetning och överföring. I vissa fall kan Àven sÄdant som sker utanför IT-systemen ses som behandling. Det gÀller nÀr det Àr frÄga om register.

Personuppgiftsansvarig

För de behandlingar som beskrivs i denna policy Àr Svenskt NÀringsliv personuppgiftsansvarig (Svenskt NÀringsliv Service AB, org. nr. 556169-4554, 114 82 Stockholm, Sverige).

Vilka personuppgifter samlar vi in om dig och varför?

NÀr du registrerar dig för nÄgot av vÄra nyhetsbrev

För att vi ska kunna skicka nyhetsbrevet till dig samlar vi in din e-postadress och i vissa fall Àven ditt namn och vilket företag du jobbar pÄ.

NÀr du besöker vÄra webbplatser eller anvÀnder vÄra mobilappar

För att vi ska kunna förbÀttra din anvÀndarupplevelse, tillhandahÄlla dig anpassade tjÀnster samt, förutsatt att du samtyckt till det, för att rikta anpassade annonser till dig och skapa anpassade mÄlgrupper för annonsering i tredje parts digitala kanaler (sÄsom sociala medier och webbsidor), kan vi samla in nedanstÄende personuppgifter.

  • Information om dina surfvanor pĂ„ vĂ„r webbplats och i vĂ„ra mobilappar.
  • Information om nĂ€r du klickar pĂ„ en av vĂ„ra annonser och inlĂ€gg, inklusive sĂ„dana som visas pĂ„ andra samarbetspartners webbplatser.
  • Information frĂ„n din webblĂ€sare, inklusive operativsystem, IP-adress, nĂ€tidentifierare, webbplatsuppgifter och cookie-information. För mer information rörande cookies, se vĂ„r Cookiepolicy.
  • Dina sociala preferenser, sĂ„som intressen och aktiviteter.

NĂ€r vi anordnar event eller andra aktiviteter

För att vi ska kunna bjuda in dig till nÀtverkstrÀffar, event eller andra aktiviteter som vi anordnar, eller till undersökningar och liknande behandlar vi nedanstÄende personuppgifter.

  • Kontaktuppgifter, sĂ„som namn och e-postadress.
  • Uppgifter om din anvĂ€ndning av vĂ„ra digitala kanaler och tjĂ€nster.
  • Din feedback och dina bidrag till undersökningar och frĂ„geformulĂ€r.

Laglig grund för behandlingen

Svenskt NÀringsliv behandlar alltid dina personuppgifter i enlighet med tillÀmplig lagstiftning. Vi behandlar dina personuppgifter dÄ det Àr nödvÀndigt för att fullgöra ett avtal med dig eller en begÀran frÄn dig eller dÄ vi har ett annat legitimt och berÀttigat intresse av att behandla dina personuppgifter, t. ex. ett intresse av att informera om vÄra tjÀnster eller för att förbÀttra vÄr webbplats.

Om Svenskt NÀringsliv skulle behandla dina personuppgifter för nÄgot ÀndamÄl som krÀver ditt samtycke kommer vi att inhÀmta ditt samtycke i förvÀg. Du kan nÀr som helst Äterkalla ditt samtycke men det pÄverkar inte lagligheten av behandlingen som sker innan samtycket Äterkallas. Samtycke till anpassad information och mÄlgruppsanalys i tredje parts digitala kanaler inhÀmtas nÀr du besöker vÄr webbplats. SÄdant samtycke kan Äterkallas genom de verktyg för detta som erbjuds pÄ den digitala kanalen dÀr riktad marknadsföring och annonsering förekommer (sÄ kallade opt-out verktyg). Saknas sÄdana opt-out verktyg, kan du dra tillbaka ditt samtycke genom att kontakta oss pÄ kontaktuppgifterna sist i denna policy och du kan Àven Àndra instÀllningarna i din webblÀsare.

Vissa personuppgifter kan vara obligatoriska att tillhandahÄlla, t. ex. för att vi ska kunna tillhandahÄlla en tjÀnst eller fullgöra en begÀran frÄn dig. Detta kommer dÄ att anges eller framgÄ i samband med att uppgifterna samlas in.

FrÄn vilka kÀllor hÀmtar vi personuppgifter?

Insamling av dina personuppgifter sker t.ex. dĂ„ du anger dina uppgifter i samband med att du anmĂ€ler dig för att fĂ„ nyhetsbrev, deltar pĂ„ event och andra aktiviteter, bestĂ€ller tjĂ€nster frĂ„n oss eller tar kontakt med oss. Även nĂ€r det företag du arbetar pĂ„ ansöker om och/eller ingĂ„r i en vĂ€rvningskampanj kan uppgifter samlas in om personer i ledande roller pĂ„ företaget. Ibland hĂ€mtar vi uppgifter frĂ„n tredje part.

Vilka kan vi komma att dela dina personuppgifter med?

PersonuppgiftsbitrÀden

I en del situationer Àr det nödvÀndigt för oss att anlita andra parter för att kunna utföra vÄrt arbete. Vi kan exempelvis komma att anlita leverantörer och partners att utföra uppgifter för Svenskt NÀringslivs rÀkning, t. ex. för att tillhandahÄlla IT-tjÀnster eller hjÀlpa till med marknadsföring, analyser eller statistik. Utförandet av dessa tjÀnster kan innebÀra att dessa mottagare fÄr tillgÄng till dina personuppgifter. De Àr att betrakta som personuppgiftsbitrÀden till oss.

NÀr personuppgiftsbitrÀden anlitas sker det bara för de ÀndamÄl som Àr förenliga med de ÀndamÄl vi sjÀlva har för behandlingen.

Aktörer som Àr personuppgiftsansvariga

Vi delar Àven dina personuppgifter med vissa andra aktörer som Àr personuppgiftsansvariga, sÄsom Svenskt NÀringslivs medlemsorganisationer. Om du har samtyckt till det, kan vissa personuppgifter som rör din anvÀndning av vÄra webbplatser och appar delas med sociala medier och andra digitala tjÀnster och plattformar för att anpassa och tillhandahÄlla information om oss och vÄra tjÀnster till dig pÄ sÄdana fristÄende digitala tjÀnster och plattformar.

NÀr dina personuppgifter delas med en aktör som ocksÄ Àr personuppgiftsansvarig gÀller den organisationens integritetspolicy och personuppgiftshantering (se mer information om detta i vÄr Cookiepolicy).

Svenskt NÀringsliv kan Àven komma att lÀmna ut personuppgifter till tredje part, som t.ex. polisen eller annan myndighet, om det rör utredning av brott eller om vi annars Àr skyldiga att lÀmna ut sÄdan uppgift med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Var behandlar vi dina personuppgifter?

Vi strÀvar alltid efter att dina personuppgifter ska behandlas inom EU/EES men ibland Àr det inte möjligt.

För visst IT-stöd kan uppgifterna föras till ett land utanför EU/EES (tredje land). Det gÀller t. ex. om vi delar dina personuppgifter med ett personuppgiftsbitrÀde som, antingen sjÀlv eller genom en underleverantör, Àr etablerad eller lagrar uppgifter i ett land utanför EU/EES. Som personuppgiftsansvariga Àr vi ansvariga för att införa alla lÀmpliga tekniska och organisatoriska ÄtgÀrder för att sÀkerstÀlla att dessa behandlingar sker i enlighet med bestÀmmelser inom EU/EES.

Om vi överför personuppgifter till lĂ€nder utanför EU/EES, i vilka skyddsnivĂ„n för uppgifterna inte bedöms vara likvĂ€rdig med den som gĂ€ller inom EU, kommer vi att vidta ytterligare skyddsĂ„tgĂ€rder för att tillförsĂ€kra att EU:s skyddsnivĂ„ för personuppgifter upprĂ€tthĂ„lls. Dataskyddsförordningen stĂ€ller höga krav pĂ„ nĂ€r och hur personuppgifter kan överföras till tredje land. I den mĂ„n personuppgifter överförs till bolag utanför EU/EES-omrĂ„det, sĂ€kerstĂ€ller vi att lĂ€mpliga skyddsĂ„tgĂ€rder har vidtagits, t.ex. genom att inkludera EU-kommissionens standardavtalsklausuler för dataöverföring (som finns tillgĂ€ngliga pĂ„ EU-kommissionens webbplats) i avtalet med de parter som fĂ„r tillgĂ„ng till personuppgifter. Vi kan i vissa fall ocksĂ„ tillse att personuppgifterna krypteras eller pseudonymiseras pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att uppgifterna inte direkt Ă€r identifierbara och dĂ€rmed inte direkt kan kopplas till en enskild person. Överföringar kan under vissa förutsĂ€ttningar ocksĂ„ ske med stöd av bindande företagsbestĂ€mmelser (s.k. Binding Corporate Rules) som pĂ„ förhand godkĂ€nts av Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. Om du vill ha ytterligare information om dessa skyddsĂ„tgĂ€rder Ă€r du vĂ€lkommen att kontakta oss.

Hur lÀnge sparar vi dina personuppgifter?

Vi sparar aldrig dina personuppgifter lÀngre Àn vad som Àr nödvÀndigt för respektive ÀndamÄl. Vi har utarbetat rensningsrutiner för att sÀkerstÀlla att personuppgifter inte sparas lÀngre Àn vad som behövs för det specifika ÀndamÄlet.

Vad Àr dina rÀttigheter?

Som registrerad har du enligt gĂ€llande lagstiftning ett antal rĂ€ttigheter. Se stycket ”Hantera dina rĂ€ttigheter” lĂ€ngre ned för hur du ska gĂ„ tillvĂ€ga för att hantera dina rĂ€ttigheter. HĂ€r nedan listar vi den registrerades rĂ€ttigheter.

RÀtt till registerutdrag (rÀtt till tillgÄng)

Om du vill veta vilka personuppgifter vi behandlar om just dig kan du begÀra att fÄ tillgÄng till uppgifterna. NÀr du lÀmnar en sÄdan begÀran kan vi komma att stÀlla en del frÄgor för att se till att det blir en effektiv hantering av din begÀran. Vi kommer ocksÄ vidta ÄtgÀrder för att sÀkerstÀlla att uppgifterna begÀrs av och lÀmnas till rÀtt person.

RÀtt till rÀttelse

Om du upptÀcker att dina personuppgifter Àr felaktiga har du rÀtt att begÀra att dina personuppgifter rÀttas. Du kan ocksÄ komplettera eventuellt ofullstÀndiga personuppgifter.

RĂ€tt till radering

Du kan begÀra att vi raderar de personuppgifter vi behandlar om dig bland annat om:

  • Uppgifterna inte lĂ€ngre Ă€r nödvĂ€ndiga för de Ă€ndamĂ„l som de behandlas för.
  • Du invĂ€nder mot en intresseavvĂ€gning vi gjort baserat pĂ„ vĂ„rt berĂ€ttigade intresse, dĂ€r ditt skĂ€l för invĂ€ndning vĂ€ger tyngre Ă€n vĂ„rt berĂ€ttigade intresse.
  • Personuppgifterna behandlas pĂ„ olagligt sĂ€tt.
  • Personuppgifterna har samlats in om ett barn (under 13 Ă„r) som du har förĂ€ldraansvaret för.
  • Om uppgiften inhĂ€mtats med stöd av ditt samtycke och du vill Ă„terkalla ditt samtycke.

Vi kan dock ha rÀtt att neka din begÀran om det finns legala skyldigheter som hindrar oss frÄn att omedelbart radera vissa personuppgifter. Det kan ocksÄ vara sÄ att behandlingen Àr nödvÀndig för att vi ska kunna faststÀlla, göra gÀllande eller försvara rÀttsliga ansprÄk.

Om vi Àr förhindrade att radera dina personuppgifter kommer vi att blockera personuppgifterna frÄn att kunna anvÀndas för andra syften Àn det syfte som gör att de inte kan raderas.

RÀtt till begrÀnsning

Du har rÀtt att begÀra att vÄr behandling av dina personuppgifter begrÀnsas. Om du motsÀtter dig att personuppgifterna vi behandlar Àr korrekta kan du begÀra en begrÀnsad behandling under den tid vi behöver för att kontrollera huruvida personuppgifterna Àr korrekta.

Om, och nÀr, vi inte lÀgre behöver dina personuppgifter för de faststÀllda ÀndamÄlen Àr vÄr rutin normalt att uppgifterna raderas. Om du behöver dem för att kunna faststÀlla, göra gÀllande eller försvara rÀttsliga ansprÄk, kan du begÀra begrÀnsad behandling av uppgifterna hos oss. Det innebÀr att du kan begÀra att vi inte rensar och raderar dina uppgifter.

Om du har invÀnt mot en intresseavvÀgning av berÀttigat intresse som vi har gjort som laglig grund för ett ÀndamÄl kan du begÀra begrÀnsad behandling under den tid vi behöver för att kontrollera huruvida vÄra berÀttigade intressen vÀger tyngre Àn dina intressen av att fÄ uppgifterna raderade.

Om behandlingen har begrÀnsats enligt nÄgon av situationerna ovan fÄr vi bara, utöver sjÀlva lagringen, behandla uppgifterna för att faststÀlla, göra gÀllande eller försvara rÀttsliga ansprÄk, för att skydda nÄgon annans rÀttigheter eller ifall du har lÀmnat ditt samtycke.

RÀtt att göra invÀndningar mot viss typ av behandling

Du har alltid en rÀtt att invÀnda mot all behandling av personuppgifter som bygger pÄ en intresseavvÀgning. Du har ocksÄ alltid rÀtt att slippa direktmarknadsföring.

RĂ€tt till dataportabilitet

Som registrerad har du rÀtt till dataportabilitet, om vÄr rÀtt att behandla dina personuppgifter grundar sig antingen pÄ ditt samtycke eller fullgörande av ett avtal med dig. En förutsÀttning för dataportabilitet Àr att överföringen Àr tekniskt möjlig och kan ske automatiserat.

Hantera dina rÀttigheter

Din ansökan om registerutdrag, eller om du vill Äberopa nÄgon av dina andra rÀttigheter, ska vara skriftligt och egenhÀndigt undertecknad av den som utdraget avser. Vi kommer besvara dina önskemÄl utan onödigt dröjsmÄl och senast inom 30 dagar. Ladda ner dokumentet och svara pÄ frÄgorna samt underteckna det. Maila dÀrefter det ifyllda dokumentet till dataskyddsombud@svensktnaringsliv.se. Mailet ska i möjligaste mÄn skickas frÄn den e-postadress du Àr registrerad med hos Svenskt NÀringsliv.

Hur skyddas dina personuppgifter?

Vi arbetar aktivt för att sÀkerstÀlla att personuppgifter hanteras pÄ ett sÀkert sÀtt. Det gÀller sÄvÀl genom tekniska som organisatoriska skyddsÄtgÀrder.

Tillsynsmyndighet

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) Àr ansvarig tillsynsmyndighet med uppgift att övervaka tillÀmpningen av lagstiftningen rörande dataskydd. Om du anser att vi agerar felaktigt kan du kontakta Integritetsskyddsmyndigheten, se imy.se.

Kontakta oss vid frÄgor

Kontakta oss vid frÄgor om hur vi behandlar personuppgifter.

Om du har frÄgor om hur vi behandlar personuppgifter eller har en begÀran med stöd av dina rÀttigheter enligt dataskyddslagstiftningen (se ovan) Àr du alltid vÀlkommen att kontakta oss pÄ: dataskydd@svensktnaringsliv.se, eller via telefon pÄ: 08-553 430 00.

Uppdateringar

Denna policy uppdaterades senast: 16 september 2021..

Kontakta Svenskt NĂ€ringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter pÄ Tidningen NÀringslivet
Tidningen NĂ€ringslivet
Tidningen NÀringslivet Àr för dig som Àr intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och nÀringspolitik.
Prenumerera pÄ Nytt frÄn Svenskt NÀringsliv
Kontakta Svenskt NĂ€ringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera pÄ Nytt frÄn Svenskt NÀringsliv
Ta del av fler nyheter pÄ Tidningen NÀringslivet
Tidningen NĂ€ringslivet
Tidningen NÀringslivet Àr för dig som Àr intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och nÀringspolitik.
Kontakta Svenskt NĂ€ringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter pÄ Tidningen NÀringslivet
Tidningen NĂ€ringslivet
Tidningen NÀringslivet Àr för dig som Àr intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och nÀringspolitik.
Prenumerera pÄ Nytt frÄn Svenskt NÀringsliv
Kontakta Svenskt NĂ€ringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter pÄ Tidningen NÀringslivet
Tidningen NĂ€ringslivet
Tidningen NÀringslivet Àr för dig som Àr intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och nÀringspolitik.
Prenumerera pÄ Nytt frÄn Svenskt NÀringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist