Social kompetens viktig talang i arbetslivet

NYHET Publicerad

YRKESUTBILDNING Social kompetens är något som företagen efterfrågar när de rekryterar och det är något som går att träna på redan under gymnasietiden. Nifsarpsskolan utanför Eksjö gör det med framgång och får en attraktiv skola på köpet.

Robert Scholander
Foto: Jens Sjunnesson

Robert Scholander tog studenten från Nifsarpsskolan 2011.

Åsa Gustavsson

Åsa Gustavsson

Foto: Jens Sjunnesson
Jan Börstell

Jan Börstell

Foto: Jens Sjunnessop

– Det är lättare att lära någon att skruva åt rätt håll än att ändra på hans eller hennes personlighet. Det konstaterar Åsa Gustavsson, servicechef på Finnvedens Lastvagnar i Nässjö. Den sociala kompetensen, hur du tar ansvar för ditt arbete och din arbetsmiljö, samt hur du bemöter kunder och kollegor, blir allt viktigare i arbetslivet.

Äldre fostrar yngre

Den sociala kompetensen är något som Nifsarpsskolan i Småland har tagit fasta på. Där finns ingen vaktmästare, eleverna tar hand om skolan och diskuterar gemensamt kring de regler som ska gälla. Treorna fostrar ettorna och eleverna lär sig snabbt att ta ansvar. När alla tar hand om skolan blir det ingen skadegörelse. Det fungerar faktiskt, intygar Jan Börstell som är lärare i fordonsteknik. Men det gäller att vara snabb med att visa vad som gäller tillägger han:

– Det som inte görs inom tre månader när en ny årskull har börjat, det får vi lida för i tre år. Det handlar om att lära sig vikten av ordning och reda, om säkerhet och hur man beter sig. Verktygen kostar mycket och man kan skada sig rejält om man tror att det här är en lekplats. Faktum är att de olyckor som hänt här har varit när eleverna har lekt och jagat varandra.

”Hur är han?”

Han berättar att företagens personalavdelningar, de som ansvarar för rekrytering, återkommer om vikten av social kompetens när han har kontakt med dem.

– Det är så viktigt för ett företag att de som arbetar där är noggranna, kvalitetsmedvetna, ansvarsfulla och gör det de säger att de ska göra. Det handlar i slutändan om att kunna behålla sina kunder och fortsätta med verksamheten.

– När arbetsgivare ringer till mig för att höra sig för om en elev som de är intresserade av att anställa då är frågan inte vilka särskilda betyg han eller hon har, utan ”hur är han?”. Hur funkar personen? Kommer han i tid, passar han i arbetslaget? Sådana saker är jätteviktiga ute på arbetsplatserna.

Verklighetsnära utbildning

Nifsarpsskolan är en friskola som erbjuder samtliga inriktningar på fordons- och transportprogrammet under grundtesen att utbildningen ska vara så verklighetsnära som möjligt.

– De bilar som transporteknikeleverna kör sönder kommer in till lastbilsteknikereleverna för reparation och byggeleverna förser maskin med fordon medan personbilsteknikerna och karosseri och lack tar emot många externa kunder, berättar Jan Börstell.

Eleverna kommer från hela småländska höglandet men också så långt bort som från Skåne och Stockholm. De har skoltid mellan 08.10-15.20 varje dag och egen studietid på fredagar då många passar på att arbeta. Det här är ett upplägg som fungerar bra för eleverna som i många fall har långa resvägar till och från skolan.

Bra lokaler och goda ambassadörer

Skolan byggdes från grunden 1999 när utbildningen flyttade från Eksjö till närliggande industriområdet Nifsarp. Lärarna var i hög grad involverade i byggprocessen och har lyckats nå målet att få en ljus och luftig skola.

– Vi tänkte på sådant som vi själva tycker är viktigt på en arbetsplats. Dels att lokalerna fungerar för verksamheten, dels att det är luftigt och ljust. Vi har arbetat med att det ska vara bra stämning här så att eleverna trivs. Nöjda elever är ju våra bästa ambassadörer, säger Jan Börstell.

Och det verkar som om lärarna har lyckats. Skolan har inga problem med att fylla utbildningsplatserna och ungefär 90 procent av eleverna har jobb samma dag som de slutar skolan.

Supernöjd med valet

En av dessa tidigare elever är Robert Scholander som tog studenten från Nifsarpsskolan 2011.

– Jag tyckte att skolan var jättebra, det förekom inga bråk och ingen skadegörelse och utbildningen gav en bra grund att stå på.

I dag arbetar han som mekanikeransvarig på karosseriavdelningen på Atteviks Personbilar i Nässjö. Han gjorde sin APL där och hade jobbet klart när han tog studenten.

– Jag är supernöjd med mitt val. Det är ett varierande arbete och här har jag bra arbetskamrater och en bra chef.

Text: Louise Ribbing

Nifsarpsskolan är en friskola med drygt 200 elever.

Verksamheten bygger på tre filosofier:

1 Det ska vara roligt att gå till skolan! Med det menas att utbildningen ska vara meningsfull, det ska kännas tryggt på skolan och miljön ska vara trevlig och trivsam.

2 Bra branschkontakter. Det är viktigt med kontakt och dialog för att veta vad branschen vill att eleverna ska kunna när de går ut skolan och så att eleverna får bra praktikplatser. Företag vistas ofta i skolan för utbildning i företagssponsrade lektionssalar.

3 Verklighetsbaserad utbildning. Här får eleverna ta hand om hela processen, inte bara öva på enstaka delar av ett fordon.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

Gröna jobb ett ljus i coronamörkret

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Många branscher i Västmanland är hårt drabbade av Coronakrisen med permitteringar, varsel och i värsta fall konkurser som följd. Men situationen är inte likadan överallt. Länets skogs- och trädgårdsföretagare står nu beredda att ta emot permitterad arbetskraft från andra sektorer.
NYHET Publicerad:

Så utvecklas svensk ekonomi under coronakrisen

CORONAKRISEN Fallande tillväxt, stigande arbetslöshet och fler varsel är faktorer som kännetecknar svensk ekonomi framöver. Det visar prognoser från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Jacke: ”Alla utom regeringen överens om att korttidsarbetet måste utökas”

CORONAKRISEN Flera arbetsgivarorganisationer anser att Moderaternas nya krisförslag är bra. Samtidigt ger Stefan Löfven besked om att det i nuläget inte är aktuellt med ett förslag om heltidspermitteringar. ”Jag konstaterar att i princip alla utom regeringen nu är överens om att det behövs ytterligare insatser för att kunna övervintra företag och jobb under denna exceptionella kris”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

"Vi slåss för att kunna överleva”

GÄSTKRÖNIKA "Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat." Så skriver stjärnkrögaren Tareq Taylor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Jacke: ”Regeringen måste agera nu och den måste agera kraftfullt”

CORONAKRISEN Det finns idag cirka 30 000 företag som skulle ha svårt att undvika konkurs vid en månads nedstängning trots de insatser som regeringen har gjort hittills. Det skriver vd Jan-Olof Jacke på DN debatt.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

KI:s prognos en tydlig larmsignal

CORONAKRISEN Konjunkturinstitutet räknar med kraftigt ökat krisstöd. Bland annat ytterligare hjälp till företagen för att undvika utslagning. ”Vi håller med KI om behovet av mer kraftfulla åtgärder”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Jacke: "Vi riskerar massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Varslen om uppsägningar ökar i en allt högre takt. Samtidigt dubblas antalet nya arbetssökande. "Vi riskerar massarbetslöshet", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

M och C efterlyser fler åtgärder för att dämpa effekterna

CORONAPANDEMIN I svallvågorna av Coronaviruset förslår Moderaterna att riskgrupper får rätt att stanna hemma med smittbärarpenning. Centerpartiet efterfrågar förslag på ersättningar när föräldrar behöver vara hemma med barn vid skolstängningar, eller för barn i riskgrupper.
NYHET Publicerad:

”Försäkringskassan vill göra det så enkelt som möjligt”

CORONAKRISEN Företagen vet inte när de ska få kompensation för sjuklönekostnader på grund av coronautbrottet. Läget är akut och besked från regering och myndigheter brådskar, enligt Svenskt Näringsliv. ”Vi använder alla lämpliga kanaler för att informera när systemet väl är beslutat och på plats”, säger Cecilia Udin på Försäkringskassan.
NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

UF i Västerbotten kör mässan digitalt

UNG FÖRETAGSAMHETUF Då den stora UF-mässan Entreprenörskap på riktigt, som skulle engagera mer än 500 personer, inte går att genomföra fysiskt så kommer den att ställas om till ett digitalt event för Västerbottens UF-företag.
NYHET Publicerad:

Medlemsföretagen: Försäljningen störtdyker

CORONAKRISEN Nu viker försäljningen för svenska företag, visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. 79 procent av företagen uppger att försäljningen minskat, var fjärde med mer än 50 procent.
NYHET Publicerad:

Skatteverket lättar på regler kring företrädaransvaret

SKATTER Skatteverket svänger om det så kallade företrädaransvaret för företag som under coronakrisen får ett tillfälligt anstånd med skatteinbetalningarna. "Det innebär att Skatteverket väljer samma linje som i finanskrisen 2009", säger Katarina Bartels, skattejurist.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

"Bra åtgärder men inte tillräckligt kraftfulla"

CORONAKRISEN Ett nytt krispaket för företag är klart. Enligt vd Jan-Olof Jacke krävs unikt breda och omfattande åtgärder för att rädda företag och jobb. "Det är bra att regeringen presenterar nya åtgärder och det är på bra områden, men de är inte tillräckligt kraftfulla", säger han i en kommentar.