Pigge Werkelin tvingas skrota villavagnar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I över tio år försökte Gotlandsprofilen Pigge Werkelin skapa en toppmodern camping i närheten av Visby. Nu tvingas han efter en lång juridisk process montera ned anläggningen. ”Det ser ut som kriget har dragit fram här”, säger han.

pigge werkelin

"Just nu står bara grunderna till villavagnarna kvar. Det ser ut som kriget har dragit fram här", säger Pigge Werkelin.

Foto: CHRISTINE OLSSON / DN / TT

Sedan 2003 har Pigge Werkelin och hans dåvarande affärspartner Niklas Harlevi tvingats strida för den anläggning som de ville skapa på Snäcks Camping. Ännu idag är inte alla frågor lösta. På grund av ett fel i hanteringen av detaljplanen och en grannes envisa kamp tvingas Pigge att montera ned anläggningen.

– Just nu står bara grunderna till villavagnarna kvar. Det ser ut som kriget har dragit fram här, säger Pigge Werkelin.

Allt började med att de två turistentreprenörerna Pigge Werkelin och Niklas Harlevi skrev ett arrendeavtal med Region Gotland som i gengäld lovade ett bygglov och en detaljplan samt en tomträtt. Alla var överens, förutom grannen. Tidigare hade kommunen bedrivit anläggningen som fått förfalla under lång tid.

Pigge Werkelin och Niklas Harlevi började bygga – de lovade att uppgradera campingen till en fyrastjärnig status. De fick ett tillfälligt bygglov och fick stor uppmärksamhet när de skapade en nymodighet i campingvärlden, så kallade villavagnar. De placerades i flera fall vid vattenbrynet och hade alla fin utsikt över Östersjön.

Fel av Region Gotland

Först 2007 blev Region Gotland klar med detaljplanen som överklagades av grannen som har en fritidsanläggning precis bredvid campingen. Han gick förlorande i flera instanser tills det 2009 var dags för regeringsrätten att säga sitt.

Detaljplanen avvek från en fördjupande översiktsplan. Avvikelsen i sig var dock inte det stora problemet. Värre var att den inte tydliggjorts i handläggningen. Regeringsrätten ansåg att Region Gotland borde ha gjort det när planförslaget kungjordes och ställdes ut.

– Jag kan ta på mig de missar som gjorts av kommunen tidigare. Samtidigt har Pigge drivit på och ibland kanske det har gått lite för fort, säger Åke Svensson, regionråd (S).

Sedan dess har ett nytt planprogram och detaljplaneförslag arbetats fram. Under tiden har Pigge Werkelin fått ytterligare ett tillfälligt bygglov. Eftersom det går ut nu i maj måste han montera ned anläggningen.

Samtidigt har Niklas Harlevi, som Pigge Werkelin lyfter fram som Gotlands främste turistentreprenör, avslutat sitt engagemang i Snäcks camping. Orsaken är att han tagit så illa vid sig av hanteringen av ärendet.

Sade upp avtalet

Less på hela den långa processen sade Pigge Werkelin upp arrendeavtalet förra året. Sedan dess har han drivit en process för att få ersättning för de investeringar som han gjort i anläggningen. Han hänvisar till det avtal som skrevs 2003 där regionen förband sig att under vissa förutsättningar lösa in investeringarna. Pigge Werkelin har stämt region Gotland på 30 miljoner kronor.

Regionen stretar emot. Argumentet från Region Gotlands jurister är att eftersom Pigge Werkelin lånat pengar via gemensamma bolag och från närstående så är det utomstående som äger asfalt, avlopp, med mera. Därmed kan kommunen inte lösa in allt.

Problemet som juristerna bortser från, enligt Pigge Werkelin, är att han inte kunde finansiera satsningen med hjälp av vanliga lån eftersom han inte hade en tomträtt som säkerhet. Den hade han ju inte fått av Region Gotland trots alla löften.

Flera oklarheter

I dagarna har regionstyrelsens arbetsutskott kommit fram till ett slutbud i tvisten om Snäcks camping. Det blev ett nej till det kompromissförslag som lagts fram. Därmed blir det tingsrätten som får avgöra frågan.

Samtidigt fortsätter striden om campingens vara eller icke vara. Men oavsett vad som händer är det inte en anläggning i toppklass som väntar turisterna i sommar. Nästan alla villavagnar är redan bortforslade.

Pigge Werkelins förtroende för Region Gotland har nått en bottennivå efter alla turerna.

– Det är en stor förlust för bolaget och en stor förlust för Gotland, inte bara ekonomiskt. Det handlar också om förtroende att det kan gå till så här, att en granne ska kunna stoppa utvecklingen av Gotlands viktigaste industri, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.