Strömstad årets klättrare

NYHET Publicerad

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.

Kommunpol Strömstad.jpg
Foto: Ralf Karlsson

Näringslivsutvecklare Hans Friberg och kommunstyrelsens ordförande Peter Dafteryd.

– Det känns naturligtvis bra och det är ett kvitto på att de åtgärder som vi gjort har fått ett genomslag. Det finns en medvetenhet bakom då resultatet tidigare år inte riktigt varit lika lysande. Nu hoppas vi att vi har förändrat trenden och jobbar med kontinuerliga förbättringar i framtiden, säger Peter Dafteryd, kommunstyrelsens ordförande.

En nyckel till framgången kan vara tjänsten som näringslivsutvecklare som gått från 50 till 100 procent . Hans Friberg fick tjänsten i augusti 2016.

– Vi har gjort en strategi som vi jobbar utifrån och det är inte enbart Svenskt Näringslivs siffror vi tittar på utan vi jobbar utifrån de förutsättningar som finns i Strömstad, säger han.

Peter Dafteryd berättar att mycket av det interna arbetet går ut på att få alla att ”sitta på samma tåg” när det gäller service mot företagare. Strömstads kommun har flera olika arbetsgrupper och gör många åtgärder för näringslivet. Han säger att det finns en ”enorm drivkraft” bland företagarna, något både han och Hans Friberg kan se när de träffar dem, bland annat på månadsmässiga frukostmöten eller via företagsbesök.

– Vi träffar kanske 60-70 företag per år. Vi vet att företag vill känna sig sedda och bara att vi kommer dit är positivt. De frågor de har tar jag med mig tillbaka och ger alltid en återkoppling. Det är viktigt, säger Hans Friberg.

Strömstad är en kommun med stor besöksnäring och den varma sommaren 2018 har knappast inte påverkat företagsklimatet negativt.

– Det var en kanonsommar – handeln har varit mycket nöjda, det har varit mycket folk och Kosterbåtarna har slagit alla tiders rekord, säger Peter Dafteryd men poängterar att extremvärmen trots allt innebar vissa oväntade situationer som krävt en samverkan med näringslivet.

– Länsstyrelsen beslutade om ett eldningsförbud som utvecklades till ett totalt grillningsförbud, och det innebar utmaningar för de som driver campingplatser där det i många fall inte finns några alternativ när det gäller egen matlagning. Men vi möttes av stor förståelse.

Lena Kempe är vd för Daftö Resort, ett familjeföretag med över 40 års verksamhet inom besöksnäringen. Med flera olika verksamheter under samma tak har Daftö många kontaktytor med kommunen.

– Vi har genom åren haft en god relation med kommunen och ser en positiv skiftning i politikernas attityder till företagande i besöksnäringen, säger Lena och menar att besöksnäringen fått jobba för att ses som ”en riktig industri”.

Att Strömstads siffor förbättrats tror hon kan bero på att kommunen stärkt upp organisationen med näringslivsutvecklaren Hans Friberg.

– Det tror jag är jätteviktigt. Den tjänsten har varit lite instabil tidigare och nu upplevs allt som bättre.

För Hans Friberg och Peter Dafteryd går arbetet vidare. De har satt tuffa mål för att se till att årets goda resultat fortsätter framöver, och i arbetet ingår givetvis en fortsatt dialog med näringslivet.

– Ju mer vi umgås och lär känna varandra, ju större blir förståelsen för varandra och våra utmaningar. Det går åt båda hållen, menar Peter Dafteryd.

Lena Kempe är inne på samma spår:

– För oss är det inte svårt att få kontakt med kommunen, men för att öka Strömstads ranking ytterligare tror jag på fler dialogytor med fler företagare från alla delar av näringslivet. Ett bredare spektrum skulle kunna lyfta fler frågor tillsammans med politikerna, säger hon.

Läs mer på foretagsklimat.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.