Strömstad årets klättrare

NYHET Publicerad

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.

Kommunpol Strömstad.jpg
Foto: Ralf Karlsson

Näringslivsutvecklare Hans Friberg och kommunstyrelsens ordförande Peter Dafteryd.

– Det känns naturligtvis bra och det är ett kvitto på att de åtgärder som vi gjort har fått ett genomslag. Det finns en medvetenhet bakom då resultatet tidigare år inte riktigt varit lika lysande. Nu hoppas vi att vi har förändrat trenden och jobbar med kontinuerliga förbättringar i framtiden, säger Peter Dafteryd, kommunstyrelsens ordförande.

En nyckel till framgången kan vara tjänsten som näringslivsutvecklare som gått från 50 till 100 procent . Hans Friberg fick tjänsten i augusti 2016.

– Vi har gjort en strategi som vi jobbar utifrån och det är inte enbart Svenskt Näringslivs siffror vi tittar på utan vi jobbar utifrån de förutsättningar som finns i Strömstad, säger han.

Peter Dafteryd berättar att mycket av det interna arbetet går ut på att få alla att ”sitta på samma tåg” när det gäller service mot företagare. Strömstads kommun har flera olika arbetsgrupper och gör många åtgärder för näringslivet. Han säger att det finns en ”enorm drivkraft” bland företagarna, något både han och Hans Friberg kan se när de träffar dem, bland annat på månadsmässiga frukostmöten eller via företagsbesök.

– Vi träffar kanske 60-70 företag per år. Vi vet att företag vill känna sig sedda och bara att vi kommer dit är positivt. De frågor de har tar jag med mig tillbaka och ger alltid en återkoppling. Det är viktigt, säger Hans Friberg.

Strömstad är en kommun med stor besöksnäring och den varma sommaren 2018 har knappast inte påverkat företagsklimatet negativt.

– Det var en kanonsommar – handeln har varit mycket nöjda, det har varit mycket folk och Kosterbåtarna har slagit alla tiders rekord, säger Peter Dafteryd men poängterar att extremvärmen trots allt innebar vissa oväntade situationer som krävt en samverkan med näringslivet.

– Länsstyrelsen beslutade om ett eldningsförbud som utvecklades till ett totalt grillningsförbud, och det innebar utmaningar för de som driver campingplatser där det i många fall inte finns några alternativ när det gäller egen matlagning. Men vi möttes av stor förståelse.

Lena Kempe är vd för Daftö Resort, ett familjeföretag med över 40 års verksamhet inom besöksnäringen. Med flera olika verksamheter under samma tak har Daftö många kontaktytor med kommunen.

– Vi har genom åren haft en god relation med kommunen och ser en positiv skiftning i politikernas attityder till företagande i besöksnäringen, säger Lena och menar att besöksnäringen fått jobba för att ses som ”en riktig industri”.

Att Strömstads siffor förbättrats tror hon kan bero på att kommunen stärkt upp organisationen med näringslivsutvecklaren Hans Friberg.

– Det tror jag är jätteviktigt. Den tjänsten har varit lite instabil tidigare och nu upplevs allt som bättre.

För Hans Friberg och Peter Dafteryd går arbetet vidare. De har satt tuffa mål för att se till att årets goda resultat fortsätter framöver, och i arbetet ingår givetvis en fortsatt dialog med näringslivet.

– Ju mer vi umgås och lär känna varandra, ju större blir förståelsen för varandra och våra utmaningar. Det går åt båda hållen, menar Peter Dafteryd.

Lena Kempe är inne på samma spår:

– För oss är det inte svårt att få kontakt med kommunen, men för att öka Strömstads ranking ytterligare tror jag på fler dialogytor med fler företagare från alla delar av näringslivet. Ett bredare spektrum skulle kunna lyfta fler frågor tillsammans med politikerna, säger hon.

Läs mer på foretagsklimat.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nätverkande med företag boostar kvinnor som läser till ingenjör

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

INFÖR RANKINGEN Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.