Strömstad årets klättrare

NYHET Publicerad

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.

Kommunpol Strömstad.jpg
Foto: Ralf Karlsson

Näringslivsutvecklare Hans Friberg och kommunstyrelsens ordförande Peter Dafteryd.

– Det känns naturligtvis bra och det är ett kvitto på att de åtgärder som vi gjort har fått ett genomslag. Det finns en medvetenhet bakom då resultatet tidigare år inte riktigt varit lika lysande. Nu hoppas vi att vi har förändrat trenden och jobbar med kontinuerliga förbättringar i framtiden, säger Peter Dafteryd, kommunstyrelsens ordförande.

En nyckel till framgången kan vara tjänsten som näringslivsutvecklare som gått från 50 till 100 procent . Hans Friberg fick tjänsten i augusti 2016.

– Vi har gjort en strategi som vi jobbar utifrån och det är inte enbart Svenskt Näringslivs siffror vi tittar på utan vi jobbar utifrån de förutsättningar som finns i Strömstad, säger han.

Peter Dafteryd berättar att mycket av det interna arbetet går ut på att få alla att ”sitta på samma tåg” när det gäller service mot företagare. Strömstads kommun har flera olika arbetsgrupper och gör många åtgärder för näringslivet. Han säger att det finns en ”enorm drivkraft” bland företagarna, något både han och Hans Friberg kan se när de träffar dem, bland annat på månadsmässiga frukostmöten eller via företagsbesök.

– Vi träffar kanske 60-70 företag per år. Vi vet att företag vill känna sig sedda och bara att vi kommer dit är positivt. De frågor de har tar jag med mig tillbaka och ger alltid en återkoppling. Det är viktigt, säger Hans Friberg.

Strömstad är en kommun med stor besöksnäring och den varma sommaren 2018 har knappast inte påverkat företagsklimatet negativt.

– Det var en kanonsommar – handeln har varit mycket nöjda, det har varit mycket folk och Kosterbåtarna har slagit alla tiders rekord, säger Peter Dafteryd men poängterar att extremvärmen trots allt innebar vissa oväntade situationer som krävt en samverkan med näringslivet.

– Länsstyrelsen beslutade om ett eldningsförbud som utvecklades till ett totalt grillningsförbud, och det innebar utmaningar för de som driver campingplatser där det i många fall inte finns några alternativ när det gäller egen matlagning. Men vi möttes av stor förståelse.

Lena Kempe är vd för Daftö Resort, ett familjeföretag med över 40 års verksamhet inom besöksnäringen. Med flera olika verksamheter under samma tak har Daftö många kontaktytor med kommunen.

– Vi har genom åren haft en god relation med kommunen och ser en positiv skiftning i politikernas attityder till företagande i besöksnäringen, säger Lena och menar att besöksnäringen fått jobba för att ses som ”en riktig industri”.

Att Strömstads siffor förbättrats tror hon kan bero på att kommunen stärkt upp organisationen med näringslivsutvecklaren Hans Friberg.

– Det tror jag är jätteviktigt. Den tjänsten har varit lite instabil tidigare och nu upplevs allt som bättre.

För Hans Friberg och Peter Dafteryd går arbetet vidare. De har satt tuffa mål för att se till att årets goda resultat fortsätter framöver, och i arbetet ingår givetvis en fortsatt dialog med näringslivet.

– Ju mer vi umgås och lär känna varandra, ju större blir förståelsen för varandra och våra utmaningar. Det går åt båda hållen, menar Peter Dafteryd.

Lena Kempe är inne på samma spår:

– För oss är det inte svårt att få kontakt med kommunen, men för att öka Strömstads ranking ytterligare tror jag på fler dialogytor med fler företagare från alla delar av näringslivet. Ett bredare spektrum skulle kunna lyfta fler frågor tillsammans med politikerna, säger hon.

Läs mer på foretagsklimat.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.