”Det finns ingen gräddfil i vården”

NYHET Publicerad

SKATT Regeringen planerar att förmånsbeskatta privata vårdförsäkringar. Det slår i första hand mot småföretagare och människor med lägre inkomster. Det vittnar både sjukvårdsföretagare och försäkringsbolag om. ”Det finns ingen gräddfil i vården, bara ett desperat behov av specialistvård”, säger en läkare.

Elisabet Hagert

Elisabet Hagert

Foto: Ulf Simonsson
Torvald Östensson

Torvald Östensson

Idag har cirka 650 000 personer i Sverige en privat sjukvårdsförsäkring. Drygt två tredjedelar av dessa, 70 procent, betalas av arbetsgivaren och de kommer nu att bli förmånsbeskattade från juli nästa år.

Det har regeringen med stöd av Vänsterpartiet lagt fram som ett lagförslag, bland annat med motiveringen att det är ”En gräddfil för höginkomsttagare som ger dem förtur i vården.”

– Det är helt fel. I veckan har vi bland annat haft en gruvarbetare från Kiruna, en mjölkbonde från Dalarna, en målare som driver ett mindre företag och en städerska från Stockholm bland våra patienter. Det är alltså människor med jobb som sliter på kroppen och som tagit ett eget ansvar för att få den specialistvård de behöver.

Det säger Elisabet Hagert som driver specialistkliniken Hand & Foot Surgery Center i Stockholm. Bland patienterna överväger antalet egna företagare som behöver en snabb behandling och möjlighet att styra när den ska ske.

– En företagare behövde opereras för en förslitning i armen. Vi planerade in den till exakt den dag han ville ha. Det gör att han slipper en oviss väntan på operation och en trolig sjukskrivning inför den. Det gör att han kan hålla igång företaget och de fem anställda, säger hon.

Liksom för småföretagare är sjukvårdsförsäkringen också ett sätt för anställda med lägre inkomster att slippa det inkomstbortfall som uppstår vid en sjukskrivning. Siffror från Skandia visar att det är människor i lönespannet 20 000 – 40 000 kronor i månaden som oftast har en privat sjukförsäkring, i de flesta fall via sin arbetsgivare. Där återfinns dubbelt så många försäkringstagare jämfört med dem som tjänar över 75 000 kronor per månad.

Enligt regeringen beräkningar ska den nya förmånsskatten ge cirka 1 miljard till statskassan. På Skandia ifrågasätter man den uträkningen eftersom den inte tagit hänsyn till eventuella konsekvenser.

– Efterfrågan på sjukvårdsförsäkringar har vuxit i takt med att ökade vårdköer och dålig tillgänglighet i vården. Problemet är inte vårdförsäkringarna utan den offentliga vården. Vi avlastar den redan hårt ansträngda vården. Genom att förmånsbeskatta försäkringar skulle man skapa ett flöde av patienter in i den offentliga vården och därmed öka kostnaderna och öka på köer. Därmed skulle den relativt blygsamma skatteintäkten om en miljard snabbt ätas upp, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

Bland företagen är oron stor över vad regeringens planer kan orsaka. Torvald Östensson driver förpackningsföretaget Umpac i Umeå. För några år sedan var en av de åtta anställda borta från jobbet i fem månader i samband med en tämligen enkel knäoperation. Det höll på att knäcka verksamheten eftersom man samtidigt hade en annan medarbetare långtidssjukriven. Sedan dess har de anställda utrustas med en sjukförsäkring och den är också testad i ett skarpt läge.

– Jag behövde själv en fotoperation. Det tog tre veckor från första besök till att jag var tillbaka på jobbet igen. En sjukvårdsförsäkring är helt enkelt en säkerhetsfråga för oss för att kunna hålla produktionen igång, säger Torvald Östensson som räknar med att det kan bli diskussioner med de anställda om förmånsbeskattningen träder i kraft.

– Jag skulle tro att de vill att företaget ska kompensera med motsvarande summa som skatten är. Men vi har inte råd med både försäkringen och kostnaden för skatten så då stryker jag antagligen försäkringen.

Det är en skrämmande framtidsbild menar Elisabet Hagert och pekar på att det är utsatta grupper som i första hand har nytta av en sjukvårdsförsäkring, inte de som regeringen säger sig vilja stoppa.

– Det här är ingen gräddfil i vården. Det är vardag för vanliga, arbetande människor med ett desperat behov av att snabbt kunna få den specialistvård de behöver, säger hon.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Rätt om skatt på arbete, fel om skatt på kapital"

KOMMENTAR Skatteförslagen från Finanspolitiska rådet har allvarliga brister, eftersom det saknas analys av kapitalskatters snedvridande effekter. Även på momsområdet är analysen ofullständig, skriver skattechef Johan Fall.
NYHET Publicerad:

Tre av fyra underskattar skatterna på arbete

SKATT Tre av fyra underskattar skatterna på arbete. Dessutom tror tre av fyra att skatterna på arbete är mindre än 40 procent. Det visar en ny undersökning.
NYHET Publicerad:

Så mycket har Sverige förlorat på värnskatten

KOMMENTAR Värnskatten har funnits i snart 25 år. Under den tiden har Sverige gått miste om 280 miljoner arbetade timmar, skriver skatteexpert Johan Lidefelt.
NYHET Publicerad:

Slopad värnskatt påverkar inte inkomstskillnaderna

SKATT "Sverige har relativt små inkomstskillnader och kommer fortsatt att ha det även efter att värnskattens avskaffande", säger skatteexpert Johan Lidefelt.
NYHET Publicerad:

Fler bör visa vad arbetskraften kostar

SKATT Fler väljer att redovisa arbetsgivaravgiften på lönebeskedet – men okunskapen är fortfarande stor. ”Det borde ligga i allas intresse att medvetandegöra vilka avgifter och skatter som man faktiskt betalar”, säger företagaren Bertil Wahlström.
NYHET Publicerad:

Fel att satsa på en enda stor skattereform

SKATTER För att skapa tillväxt och välstånd i vår ekonomi är innehållet viktigare än formen på en skattereform och fokus måste vara på konkurrenskraft. Snarare än en reform behövs flera stycken. Och vi måste börja med att åtgärda det skadligaste först. Det anser Johan Fall, skattechef.
NYHET Publicerad:

Företagare bekräftar: Ökad investeringsvilja med lägre skatt

SKATT En studie från tyska IFO-institutet visar att Sveriges BNP skulle öka med 3,1 procent och sysselsättningen med motsvarande ca 35 000 personer om skatten på kapitalinkomst sänks från 30 till 20 procent.
NYHET Publicerad:

Brett stöd för förslag om sänkt kapitalinkomstskatt

SKATT Varannan svensk anser att sänkt skatt på kapitalinkomster får positiva effekter. Färska beräkningar från tyska IFO-institutet visar att privata investeringar ökar med över sex procent om kapitalskatten sänks, enligt ett förslag från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Uppsats om EU:s skatteflyktsdirektiv prisas

STIPENDIUM Amanda Du Rietz tilldelas Svenskt Näringslivs pris för bästa studentuppsats om skatter.
NYHET Publicerad:

Krokodiltårar när värnskatten avskaffas

DEBATT Värnskatten ska avskaffas vid årsskiftet, enligt januariöverenskommelsen. Det sänker marginalskatterna och ökar drivkrafterna för utbildning, jobb och företagande, skriver Jonas Frycklund, biträdande chefekonom och Johan Lidefelt, nationalekonom.
NYHET Publicerad:

Nöjda miner bland turismföretagare efter momsbesked

SKATT Regeringen och samverkanspartierna drar tillbaka förslaget om höjd moms för naturguider. Norrländska turismföretagare pustar ut.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatten bör avskaffas

KOMMENTAR Skatten på elektronik och vitvaror är inte ändamålsenlig och leder bland annat till dubbelbeskattning av begagnade produkter. Kemikalieskatten är en fiskal skatt i gröna kläder, som aldrig borde ha införts, skriver skattejuristen Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv utlyser stipendium för bästa examensuppsats om skatter

TÄVLING Svenskt Näringsliv tar nu emot nomineringar till sin uppsatstävling för kandidat-, master- och magisteruppsatser skrivna om skatter.
NYHET Publicerad:

"Rättssäkerheten i skattelagstiftningen måste stärkas"

DEBATT Rättssäkerheten vid beskattning behöver stärkas omgående. Ofullständigt utredda lagförslag, bristfälliga konsekvensutredningar, orimliga remisstider och nonchalans mot Lagrådets kritik avskräcker, skriver skattechef Johan Fall och skatteexpert Lynda Ondrasek Olofsson.
NYHET Publicerad:

Stark kritik mot utvidgad kemikalieskatt

SKATT Kemikalieskatten har fått stark kritik från elektronikbranschen. Men i överenskommelsen mellan C,L, S och MP ska skatten inte avskaffas – tvärtom. Nu drabbas ännu en bransch.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv hyllar Amandas skatteuppsats

STIPENDIUM Amanda Östlund Tjernström. Lägg namnet på minnet. Hon är den första studenten som tilldelas Svenskt Näringslivs stipendium för bästa uppsats om skatter. Priset är på 15 000 kronor och delades ut på torsdagen.
NYHET Publicerad:

Tre av fyra svenskar underskattar hur mycket de betalar i skatt

KOMMENTAR Företagare kan göra skillnad och öka kunskapen om skatter. Idag visar hela 39 procent av företagen hela lönen på lönebeskeden men det behöver bli fler för att vi ska få en skattedebatt som handlar om hela skatten, skriver Johan Fall, skattechef.
NYHET Publicerad:

Norrlandsföretagare i uppror mot momshöjning

SKATT Från 6 till 25 procent. Höjd moms slår hårt mot Norrlandsföretagare som sysslar med naturturism. ”För vår bransch är det inget annat än en ren katastrof", säger Göran Widén, vd för Brändö Konferens & Fritidsby utanför Luleå.
NYHET Publicerad:

En budget som stimulerar arbete

SAMHÄLLSEKONOMI Moderaternas och Kristdemokraternas budget rymmer flera företagarvänliga reformer, enligt chefekonom Bettina Kashefi. "Det man gör för att förstärka jobbskatteavdraget är nödvändigt eftersom företagen skriker efter kompetens."
NYHET Publicerad:

Studentuppsats uppmärksammas

NYTT PRIS Amanda Östlund Tjernström är först att vinna Svenskt Näringslivs nyinstiftade uppsatstävling om skatter. Priset är på 15 000 kronor. "Stipendiaten skriver på ett initierat sätt om en av de senaste årens mest uppmärksammade skattefrågor för näringslivet", skriver juryns ordförande professor Claes Norberg i motiveringen.