Mustafa Alwaely, vd Överjärna Express.
Foto: SÖREN ANDERSSON

Mustafa Alwaely, vd Överjärna Express.

Flyttfirma tappar kunder efter falska tidningsuppgifter

NYHET Publicerad

GRANSKNING Flyttföretagaren Mustafa Alwaely förlorade kunder efter Aftonbladets negativa rapportering, skriver Näringslivets medieinstitut i samarbete med Entreprenör. Trots att företagaren kontaktade tidningen och kompletterade bilden har han inte fått någon fullödig rättelse. ”Vi förlorar många affärer på grund av det här”, säger han.

Mustafa Alwaely, vd Överjärna Express.

Mustafa Alwaely, vd Överjärna Express.

Foto: SÖREN ANDERSSON

Aftonbladet rapporterade i höstas om flyttföretagaren Mustafa Alwaely. I artikeln framgår att hans företag Överjärna Express hade hämtat ett bohag och sedan meddelat att de ville ha dubbelt betalt. Därefter skulle flyttbilen ha försvunnit spårlöst med möbler, privata tillhörigheter, bankkort och pass. Till råga på allt skulle kundens son ha suttit med i flyttbilen och sedan blivit dumpad i Örnsköldsvik.

Men enligt tidningen Entreprenör är Aftonbladets rapportering är osann och saknar avgörande fakta för att ge en sanningsenlig bild. Bland annat visade det sig efter en kreditprövning att kunden hade betalningsanmärkningar, saknade inkomst och var utmätt hos Kronofogden.

Mustafa Alwaely försökte föra en diskussion med kunden, utan reslutat. Överjärna Express beslutade att hålla kvar bohaget tills företaget fått betalt, något de får stöd av enligt Konsumentverkets och flyttbranschens bestämmelser:

”Om transportören har skäl att befara att konsumenten inte kommer att betala enligt avtalet, får transportören begära att konsumenten ställer godtagbar säkerhet eller kvarhålla en mot fordran motsvarande del av bohaget till dess konsumenten fullgjort sina skyldigheter eller ställt säkerhet.”

Efter att Aftonbladet publicerat artikeln påtalade Mustafa Alwaely bristerna i ett mejl till redaktionen.

Aftonbladet kompletterade därefter artikeln med ett bemötande, men där nämns inget om betalningsanmärkningar, Kronofogden eller reglerna om säkerhet för betalning. Inte heller gör Aftonbladet någon uppföljning av polisanmälan, vilket är ett krav enligt de medieetiska reglerna.

Även Norrlandstidningarna Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren har skrivit om fallte utifrån Aftonbladets rapporterin, men dessa tidningar har inte heller kontrollerat uppgifterna genom att kontakta Överjärna Express.

Googlingar på företaget leder till de negativa artiklarna, något som drabbar företaget hårt.

– Kunderna oroar sig och jag får ofta förklara vad det var som hände. Vi förlorar många affärer på grund av det här. Svenska samhället byggs ju på förtroende och som småföretagare hinner man inte alltid med att göra alla kontroller som man kanske borde göra. Men det var ett misstag som jag inte vill göra om, säger Mustafa Alwaely, säger Mustafa Alwaely, säger han till Näringslivets medieinstitut.

Läs mer på Entreprenör

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Rekordmånga kvinnor är företagsamma

FÖRETAGSAMHET Antalet företagsamma kvinnor uppgår till cirka 287 000. Fler än någonsin tidigare, men fortfarande är de långt efter männen som är drygt 350 000 fler. Det framgår av den årliga undersökningen ”Företagsamheten”.
NYHET Publicerad:

Svårt för småföretagare att få lån i banken

RAPPORT Trots dagens låga räntepolitik har det blivit allt svårare för företag att ta lån. Det slår särskilt hårt mot industrin och handeln och i förlängningen hela Sveriges ekonomi, visar en rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Ny SME-ordförande styr sin egen väg

FÖRETAGANDE Svenne Gudmundsson bestämde sig tidigt för att bli egenföretagare. Idag står han i spetsen för SME-kommittén. Idéerna är många: lyssna mer på gräsrötterna och punktmarkera politiker är ett par exempel.
NYHET Publicerad:

Ratioforskare: Statligt stöd en ”sockerchock”

NÄRINGSPOLITIK Det finns kortsiktiga fördelar med offentliga bidrag och lån till företag men det får inte några långvariga positiva effekter. Den slutsatsen drar forskaren Anders Gustafsson i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Mobilen hjälper henne att ha örnkoll på hemmet

NYKLÄCKT Viljan att hålla koll på elektronik och familj fick Magdalena Gräff att starta företaget Ewa Home, som utvecklat en produkt för digital fjärrstyrning av hemmet.
NYHET Publicerad:

Flyttfirma tappar kunder efter falska tidningsuppgifter

GRANSKNING Flyttföretagaren Mustafa Alwaely förlorade kunder efter Aftonbladets negativa rapportering, skriver Näringslivets medieinstitut i samarbete med Entreprenör. Trots att företagaren kontaktade tidningen och kompletterat bilden har han inte fått någon fullödig rättelse. ”Vi förlorar många affärer på grund av det här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Persson pratar valrörelse

VALET 2018 Svenskt Näringsliv är en politisk organisation, men tar inte partipolitisk ställning. ”Vi pratar hellre sakfrågor än personfrågor. Politisk färg är mindre intressant”. Det säger ordförande Fredrik Persson i en intervju med SVT.
NYHET Publicerad:

Hård kritik från företagare efter S-utspel om pensioner

PENSIONER Oro och irritation. Känslorna svallar hos småföretagare efter gårdagens besked att arbetsgivarna ska stå för notan för höjda pensioner.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Storbolag överens om kortare betaltider

SAMARBETE Några av Sveriges största bolag har enats om en hederskod för att korta betaltiderna till sina underleverantörer. Regeringens hot om lagstiftning är därmed undanröjt. ”Det känns fantastiskt bra”, säger Anna- Lena Bohm, ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Sveriges 50 största kvinnliga företagare

LISTA Tidningen Entreprenör har tagit fram en unik lista på Sveriges 50 största kvinnliga företagare. I listningen finns allt från byggbolag, fastighetsföretag och restauranger, både ärvda familjeföretag och egenstartade sådana. Toppar gör Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne, med en miljardomsättning.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Så ska fler svenska företag bli stora

SAMHÄLLSEKONOMI Svenska företag har svårt att växa sig stora och nå internationell framgång. Tabbar inom den ekonomiska politiken ställer till det. En fungerande bostadsmarknad, en vårdsektor och skola som håller måttet men framför allt lägre marginalskatter är nödvändiga reformer, enligt en ny rapport.
NYHET Publicerad:

SJ tvingas backa om attraktiva tågtider

KONKURRENS MTR Express har utmanat SJ på tågsträckan mellan Stockholm och Göteborg men har hittills erbjudits sämre avgångstider än konkurrenten. Nu får myndigheten som tilldelar tider backning.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

ENTREPRENÖRSKAP SM i unga företagare har ägt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Montrarna var fyllda av entusiastiska ungdomar och färska idéer på nya innovationer. Vi har träffat några av de unga företagarna.
NYHET Publicerad:

Snabb tillväxt för ödmjuk nybyggare

ENTREPRENÖR Hans hemserviceföretag har växt från en till 300 anställda på bara sju år. För det prisades Besim Akdogan nyligen med utmärkelsen ”Årets nybyggare”. Men själv ser han sig inte som någon förebild. Han är nöjd så länge kunderna är nöjda.