Mötet med näringslivet öppnar nya perspektiv

NYHET Publicerad

SAMVERKAN Alla lär alla. Det är en del i samarbetet mellan ett företag, elever i åttonde klass och gymnasieelever i årskurs två. Det har brutit barriärer och skapat ett format där alla delar med sig, menar rektorn på en av skolorna.

Kista grundskola, Rinkebyskolan och gymnasieskolan SSIS ingår i IT-projektet.

Kista grundskola, Rinkebyskolan och gymnasieskolan SSIS ingår i IT-projektet.

Programmering är det nya svarta i skolan. Ämnet matematik har fått ett uppsving, bland annat tack vare privata och fristående alternativ. Det har följts av viljan att sätta också programmering på agendan och intressera allt fler elever för de professionella möjligheter som finns inom de olika branscher som tillhör den världen. Båda satsningarna är en del i den allmänna mobiliseringen för naturvetenskap och teknik.

– En av de uttalade målsättningarna i företaget är att vi ska bidra till en god samhällsutveckling. Därför var det naturligt att initiera det här projektet tillsammans med skolorna i Kista. Dessutom är det så att vi på grund av en stark tillväxt i Sverige har ett framtida rekryteringsbehov att tilllgodose.

Det säger Johan Bartholdson, Europaansvarig för Corporate Social Responsibility (CSR) på det indiska företaget Tata Consultancy Services, ett av världens största IT-konsultföretag och partner i det samarbete som sedan tre år pågår och där numera grundskolorna Kista grundskola, Rinkebyskolan och gymnasieskolan SSIS ingår. Att välja ett av de tuffare förortsområdena i Stockholm var en del i grundtanken med projektet.

– Det är viktigt att inspirera och presentera nya möjligheter för eleverna, viktigt för dem och för den framtida IT-branschen, fortsätter Johan Bartholdson.

I sig startade samarbetet för ett par-tre år sedan och har nu fått en form som alla deltagarna är nöjda med.

– Det har skapat en treenighet där alla inspirerar varandra. Från företag till gymnasisterna till eleverna i grundskolan och tillbaka till företaget igen. De äldre eleverna blir mentorer för de yngre eleverna och alla har det företaget som övergripande mentor, säger Patrick Vestberg, rektor på SSIS.

Handplockade elever

Årets upplaga av arbetet kommer att få en delvis ny inriktning. Det tidigare arbetet med att programmera en robot och få den att åka längs en snitslad bana, handlar i år om att tillverka appar som hjälper till att hantera något sorts problem. Liksom tidigare är det sammanlagt 30 elever, tio från vardera skolan. De har alla handplockats, antingen för att de själva är intresserade eller för att lärarna ser möjligheter för just de eleverna. Tata Consultancy Services å sin sida har tio mentorer på plats som roterar mellan eleverna och alltså träffar dem i små grupper om tre och tre. Sammantaget pågår projektet under tolv veckor med halvdagsträffar varannan vecka.  

– När de möter experter från näringslivet ökar deras motivation och nyfikenhet direkt, det märker vi. Samtidigt öppnar det nya perspektiv, jag skulle säga att vi skapar en arena där eleverna ser nya möjligheter, får nya drömmar om ett framtida karriärval. Dessutom får de en bättre bild av vad det innebär att arbeta med IT och teknik, säger Patrick Vestberg.

Eleverna från grundskolan kommer alla från åttonde klass och gymnasieeleverna går i andra årskursen. Det är ett medvetet val eftersom åttondeklassarna i slutet av läsåret ska göra sina gymnasieval och därmed kan göra det med de nya erfarenheterna i bagaget. Tvåorna på gymnasiet har drygt ett år kvar innan de ska välja vilken typ av högskolestudier de ska söka sig till.

Både skolorna och företaget ser samarbetet som ett långsiktigt projekt.

– Det här ska ta tid, det ligger i sakens natur när det handlar om att inspirera till att tänka i nya banor och se nya möjligheter, säger Johan Bartholdson.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Teknikföretagens bildbank blir utställning på Arbetets museum

TEKNIK Oftast är det män som syns på bilder som ska illustrera teknikindustrin. Det är bakgrunden till Teknikföretagens Bredda bilden, en gratis bildbank som består av närmare 200 bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller arbetar med teknik.
NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

MATEMATIK När tidskiften Resumé utser årets första omgång av ”Månadens content” är det Teknikföretagen och Transportföretagen som står högst upp på pallen.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.