Näringslivskopplad fortbildning för lärare

NYHET Publicerad

TEKNIK & NATURVETENSKAP "Intresset för energi och hållbar utveckling föds i skolbänken, och för att få inspirerade elever, behövs kunniga och motiverade lärare ", säger Johan Lindehag, VP på Fortum Distribution. Det är förklaringen till att Fortum, Karlstads kommun, IVA och KVA går samman för att fortbilda cirka 600 lärare mellan 2014-2016 i Karlstadregionen.

Larare-Karlstad

Under tre år med start i februari 2014 ska omkring 600 lärare utbildas i ett unikt projekt där näringsliv, kommun, forskare och universitetsvärld samverkar.

Foto: Jonathan Björk

– När bristen på kunniga civilingenjörer och tekniker bara ökar inom energisektorn, endast en handfull elever väljer att läsa till lärare inom naturvetenskap och teknik, och vår egen vision är att bli nästa generations energibolag, då kan vi inte göra annat än engagera oss ungas utbildning. De är morgondagens lärare och civilingenjörer, säger Johan Lindehag, som var på plats i Karlstad den 17 februari när Fortbildningsdagarna startade

I en serie om tre till sex utbildningstillfällen per block och år, kommer lärare från Karlstads kommunala grundskolor få träffa några av Sveriges främsta professorer och experter inom energi och hållbar utveckling. Syftet är att lärarna ska få nya verktyg, kunskap och inspiration att ta med sig ut i klassrummen, och väcka elevernas nyfikenhet.

Lust en drivkraft

– Det är lust som är den viktigaste drivkraften för att få dagens unga engagerade. Forskning visar att det är i grundskolan, mellan ettan och sexan, som barn bestämmer om de gillar eller inte gillar naturkunskap, teknik (NT) och matematik. Det är därför satsningar som Fortbildningsdagarna är så viktiga, säger verksamhetsutvecklare Bo Thåqvist, på barn- och ungdomsförvaltningen (BoU) i Karlstad.

Kommunalråd Niklas Wikström, tillika ordförande i barn och ungdomsnämnden i Karlstad, berättar att kommunen sedan fem år strategiskt och systematiskt jobbat för att öka intresset för NT i skolan och samhället.

– Vi lever i den mest civilingenjörstäta regionen i Sverige och har flera stora bolag inom skog och energi etcetera. Men redan nu saknas spetskompetens i Sverige och bolagen får rekrytera professorer från bland annat Indien. Så ska det inte vara, säger Niklas Wikström.

– Världen är glokal, och för att lösa utmaningen med kompetensbrist måste man våga tänka utanför boxen och sticka ut. Som presskonferenser och långsiktiga och annorlunda samverkansprojekt, som mandarin i grundskolan. Det var så Fortum och projektledare Jane Sjögren fick upp ögonen för oss och ringde, säger Bo Thåqvist.

Stora utmaningar

Både Bo och Niklas betonar betydelsen av att näringslivet och forskarna engagerar sig i de ungas och skolans framtid.

– För kommunen handlar det om arbetsplatser. För elever och lärare handlar det om att få det svårbegripliga konkret och vardagsnära, genom att forskare och experter berättar om den senaste tekniken och forskningen i sina arbeten, säger Niklas Wikström.

En av professorerna på plats, var Bengt Kasemo, verksam vid Chalmers och ledamot i IVA och KVA, som ser omställningen till ett hållbart energisystem som en av människans största utmaningar.

– Det kommer på sikt att bli ett energisystem som helt är baserat på förnyelsebara energikällor – som sol, vind-, vågkraft och geoenergi. Men det inget som kommer lösas i en handvändning, och det gäller att vi alla engagerar oss – över ämnesgränserna och i alla samhällssektorer. Ett hållbart energisystem är något vi bara kan lösa gemensamt och globalt, säger han.

– Dessutom gäller det för vår generation att sprida framtidstro, hopp och kunskap till våra barn, och visa att en omställning är möjlig. Det arbetet börjar i klassrummet, men förstärks genom att aktörer som företag och forskare engagerar sig och visar att de tror på det, säger Bengt Kasemo.

Text: Suzanna Nilson

Se filmen från utbildningsdagen

Fakta: Fortbildningsdagarna

Fortum och Karlstad kommun tar tillsammans med Kungliga vetenskapsakademien (KVA) och Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) ett gemensamt steg för att försöka vända trenden med arbetskraftsbrist och lärarbrist inom naturvetenskapliga ämnen och teknik (NT). Under tre år med start i februari 2014 ska omkring 600 lärare utbildas i ett unikt projekt där näringsliv, kommun, forskare och universitetsvärld samverkar, för att bidra till kunniga och motiverade lärare, och nyfikna och intresserade elever. Karlstad är pilotprojekt, men förhoppningen är att det ska fungera som samverkansmodell som fler kommuner och företag vill anamma för att sprida fortbildning och energiintresse.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.