Vill ge teknik i skolan en spark i baken

NYHET Publicerad

SAMVERKAN Mer teknik i skolan. Mer digital kompetens till landets unga. Det utlovade regeringen i höstas. Det inspirerade IT-företaget Consid att utlysa en tävling där första pris var en gratis programmeringsutbildning. Nu drar Böskolan i Göteborg och företaget igång det samarbetet.

År 2030 kommer det att saknas 100 000 ingenjörer och yrkesutbildade inom teknik i Sverige. Det förutspår SCB i en framtidsanalys. Samtidigt har Skolinspektionen, som 2014 genomförde en kvalitetsgranskning av teknikundervisningen, visat att teknikämnet alltför sällan utgår från elevernas intressen, behov och erfarenheter, den blir helt enkelt inte tillräckligt intressant för eleverna. Dessutom visar granskning att flera skolor har avsatt mindre än 100 timmar för detta under hela grundskolan.

De larmsignalerna fick Skolminister Gustav Fridolin och näringsminister Mikael Damberg att i början av höstterminen förra året utlova mer teknik till landets unga.

– Digitaliseringen är en av de stora drivkrafterna för dagens samhällsomvandling. I näringslivet omdefinierar den digitala tekniken gamla branscher, kastar gamla affärsmodeller över ända och skapar förutsättningar för effektivare resursanvändning och helt nya produkter. Att alla barn får med sig teknisk och digital kompetens i livet är i grunden en demokratifråga, skrev de båda i en debattartikel i Aftonbladet den 23 augusti 2015.

Den följdes av förslaget att lyfta teknikämnet och garantera 200 timmar teknikundervisning i grundskolan. Den i sig vällovliga satsningen fick Consid AB, ett av landets snabbast växande IT-företag att reagera.

– Risken finns att det bara blir ytterligare ett utspel som inte följs upp av konkreta åtgärder. Det är mycket troligt att bristen uppstår redan 2020, tio år innan den analys som regeringen stödjer sig på. Vi är entreprenörer och tycker att det går för långsamt och det är oerhört allvarligt när det gäller den framtida kompetensförsörjningen inom ett så viktigt område, säger Peter Hellgren, vd på Consid AB.

Bidrag till skolresa

Svaret blev att utlysa en tävling bland landets alla mellanstadieklasser – ”det är viktigt att vi börjar långt ner i åldrarna” – där priset var en heldag om programmering tillsammans med företagets It-konsulter, skräddarsydd efter skolans behov. Dessutom skulle de segrande skolan få ett bidrag på 50 000 kronor till klasskassan att använda till en lämplig skolresa. För att vara med i tävlingen gällde det att göra en film, berättelse eller annan typ av presentation där klassen beskrev varför just de skulle vinna och hur de tänkte använda och sprida de kunskaper som samverkan med företaget skulle ge.

Ur det digra antalet tävlingssvar sållades slutligen klass 6 på Böskolan i Göteborg fram.

– Vi har bara nosat på detta område tidigare och är väldigt förväntansfulla över att få lära oss mer om programmering. Det var en av anledningarna till att vi ville vara med i tävlingen, säger klassföreståndaren Annika Ivarsson.

Just nu pågår planeringen för att sy ihop den heldag som klassen ska få tillsammans med företaget. Redan står det klart att resultatet av samarbetet ska filmas och presenteras via en egen Youtube-kanal.

– Det var en del i vår idé med tävlingen. Det som den segrande klassen uträttar ska inte stanna där på skolan utan kunna delas av andra skolor, säger Peter Hellgren som räknar med att upprepa idén och tävlingen fler gånger.

– Absolut. Vi behöver ge regeringens förslag om mer teknik i skolan en spark i baken. Vi har länge engagerat oss i CSR med särskilt fokus på ungdomar. Att hjälpa till att väcka intresset för teknik och IT hos fler och särskilt bland tjejer är livsviktigt Det här är ett sätt att börja någonstans, för att engagera en skola, som kan fungera som ett föredöme för andra skolor så att de på så sätt kan ta ett eget ansvar i att utvecklas i dessa frågor.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Teknikföretagens bildbank blir utställning på Arbetets museum

TEKNIK Oftast är det män som syns på bilder som ska illustrera teknikindustrin. Det är bakgrunden till Teknikföretagens Bredda bilden, en gratis bildbank som består av närmare 200 bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller arbetar med teknik.
NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

MATEMATIK När tidskiften Resumé utser årets första omgång av ”Månadens content” är det Teknikföretagen och Transportföretagen som står högst upp på pallen.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.