Medan platser står tomma på många av landets yrkesinriktade gymnasieutbildningar har Etec Teknikutbildning i Oskarshamn långt fler sökande än de kan ta emot. Och eleverna får snabbt jobb efter studenten. Nära samarbete mellan skola och näringsliv är en viktig förklaring till framgångarna.
Etec Teknikutbildning i Oskarshamn erbjuder endast en utbildning på gymnasienivå: el- och energiprogrammet med inriktning elteknik. Men för dem som gått den öppnar sig desto fler möjligheter.
– Under hösten efter att man slutat utbildningen har de flesta ett fast jobb. Flera har mer än ett erbjudande om arbete. Tack vare det starka näringslivet här i Oskarshamn, med flera stora industrier, har våra elever väldigt goda chanser att få jobb direkt efter examen. Samtidigt är utbildningen så pass stark att flera väljer att gå vidare till högre studier, säger Ylva Alexandersson, vd för Etec Teknikutbildning.
Skolan grundades 2002 av företaget Elajo, som på så vis ville trygga sin kompetensförsörjning. Men 2020 förvärvades skolan av några av de anställda. Idag äger Ylva Alexandersson Etec tillsammans med it-chefen och läraren Thomas Norström samt rektorn och läraren Björn Lekselius. Förutom gymnasium erbjuds också Yrkeshögskola, Nationell yrkesutbildning och Företagsutbildningar.
Nu måste det tas krafttag i hela landet så att fler unga får upp ögonen för de tekniska utbildningarna
– Att vi har hela kedjan, från ungdomar till vuxenutbildning och kompetensutveckling, gör att vi hela tiden ligger nära teknikutvecklingen och arbetslivets krav. Och eftersom vi är en mindre skola kan vi också erbjuda ett stort engagemang i varje enskild elev. Vi ger oss aldrig, vi tror alltid på att våra elever ska lyckas, säger Ylva Alexandersson.
Årligen antas 28 nya elever till Etecs gymnasieprogram och intresset för utbildningen är stort. Det är vanligtvis mellan 70 och 80 sökande, vilket gör att det krävs hög meritpoäng för att komma in.
Samtliga Etecs utbildningar utgår från det lokala näringslivets behov och har nära kontakt med företag i regionen. Tillsammans med näringslivet har skolan till exempel tagit fram nya läromedel i mätteknik inom processindustrin. Dessutom har Scania, som tillverkar lastbilshyttar i Oskarshamn, tillsammans med IKEA Industry och ABB installerat två industrirobotar på skolan och utbildat personalen i att använda dem.
Eftersom utbildningen är så anpassad efter företagens behov är det enkelt för eleverna att hitta praktikplatser. Och som färdigutbildade ger de ett viktigt tillskott till kompetensförsörjningen. Rent av så viktigt att det sägs ha spelat in när företag beslutat att investera i regionen.
För mig handlar det om att skapa en utbildning som faktiskt gör skillnad, både för våra elever och för samhället
– Totalt utbildar vi fler än 500 personer varje år, inklusive gymnasieelever, YH-studenter och deltagare i våra företagsutbildningar samt nu även elever på vår Nationella yrkesutbildning inom el och automation. Det gör att vi har en bred och levande utbildningsmiljö där kunskap, erfarenhet och innovation möts varje dag. En nyhet vi är särskilt stolta över är att vi från och med hösten 2025 blir en del av ETG College, ett nätverk av skolor som uppfyller branschens högsta kvalitetskrav inom el- och energiprogrammet på gymnasiet. Det stärker vår koppling till arbetslivet ytterligare och garanterar att våra elever får en utbildning i absolut framkant, säger Ylva Alexandersson.
Hennes drivkraft är viljan att ge ungdomar som är intresserade av el och automation de allra bästa förutsättningarna att lyckas, såväl under utbildningen som i yrkeslivet.
– För mig handlar det om att skapa en utbildning som faktiskt gör skillnad, både för våra elever och för samhället, säger hon.
Och behovet av ny kompetens på el- och energiområdet är minst sagt stort. Under de kommande tio åren väntas branschen behöva över 100 000 tekniker och ingenjörer. Det rimmar illa med att platser gapar tomma på många andra gymnasieskolors el- och energiprogram.
– Etec gör en viktig insats för den lokala kompetensförsörjningen och visar inte minst hur mycket samverkan mellan skola och näringsliv kan betyda. Nu måste det tas krafttag i hela landet så att fler unga får upp ögonen för de tekniska utbildningarna. Därtill krävs en uppvärdering av praktiska yrkeskunskaper. Det måste helt enkelt få högre status att skaffa sig kompetens som det råder stor brist på i samhället, säger Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv i Kalmar län.
KompetensbristKompetensförsörjningUtbildningSkola & Näringsliv