Digital manick avlastar vården

NYHET Publicerad

DIGITAL HÄLSA Långa väntetider och höga kostnader ökar behovet av effektivisering i vården. Som ett led i det har Coala Life utvecklat en manick för att göra ett enkelt EKG på sig själv och få resultatet i mobilen. Vid tecken på en hjärtsjukdom kan sjukvården koppla upp sig direkt och ta del av värdena.

Philip Siberg

Den offentlig vården visar stort intresse för digitaliseringen.

Mobil i vården

Mobilen är ett effektivt verktyg när det gäller tjänster inom e-hälsa.

Digital hälsa

Användaren håller en dosa mot bröstet i en halv minut. Hjärtrytmen analyseras och efter några sekunder presenteras resultatet i en app i mobilen.

I västvärlden dör fyra av tio på grund av hjärt- och kärlsjukdomar och ett av de vanligaste skälen att söka akutvård är just bröstsmärtor eller oro för hjärtat. Det berättar Philip Siberg, vd på innovationsbolaget Coala Life.

– Många av de åtta miljoner hjärtrelaterade läkar- och sjuksköterskebesöken varje år sker i onödan. Av de som söker akutvård skickas 90 procent hem efter ett par timmar för att inget hittades.

Det är bakgrunden till att företaget i december lanserade en produkt och tjänst som gör det möjligt att i hemmiljö själv kontrollera sitt hjärta.

Det går till så att användaren håller en dosa, Coala Heart Monitor, mot bröstet i en halv minut. Hjärtrytmen analyseras och efter några sekunder presenteras resultatet i en app i mobilen. Förutom rytmkurvor och puls, visas en analys av hjärtats status. Tyder värdena på en hjärtsjukdom av något slag, får användaren ett meddelande om det och en rekommendation att söka vård.

– Det här är ett verktyg för att hitta tidiga tecken. Antingen leder det till att okända hjärtfel upptäcks och kan åtgärdas i god tid, eller så är allt bra och användaren slipper oro och vårdbesök i onödan.

Hittar systemet en avvikelse kan användaren ringa en hjärtspecialiserad sjuksköterska som kan koppla upp sig och titta på Coalas hjärtanalys, se historiska EKG och lyssna på hjärtat på distans.

– På så sätt kombineras digital hälsa med en livs levande person med specialistkompetens som kan titta på dina värden, ställa rätt frågor och göra en bedömning av om läget är akut eller inte.

Även för den vanliga vården är hjärtmätaren ett stöd för läkarens diagnos. Via ett webbaserat gränssnitt kan läkaren efter godkännande från patienten koppla upp sig till systemet och få tillgång till hjärtdata som monitorn registrerat.

– Det är ett sätt att snabbt kolla upp patienten hjärtstatus. Vårdprocessen blir effektivare och läkare och annan vårdpersonal får mer kvalitativ tid med patienter som verkligen behöver den.

Den här typen av produkter sänker vårdens kostnader och kortar vårdköerna, konstaterar han.   

– Idag kan det ta upp till 13 veckor från remiss till att patienten träffar en kardiolog. I somras var väntetiden i Stockholm hela 22 veckor! Men i dagens uppkopplade värld vill vi ha resultat snabbt.

Genom att få bort många av de onödiga besöken hoppas han att Coala Lifes ska kunna minska belastningen i vården signifikant.

– Vår vision är att inom ett par år kunna halvera dagens åtta miljoner besök om året.

Coala är likvärdig med det som inom vården kallas för tum-EKG som är en enklare form av EKG än den som utförs på en vårdklinik.

Användaren köper dosan och betalar sedan för ett abonnemang. För vården är det kostnadsfritt att ansluta sig och följa användare som gett sitt medgivande. I dagsläget är ett 70-tal läkare och sjuksköterskor på 25 vårdenheter anslutna.

Från politiskt håll är drivkraften att digitalisera vården stor och offentlig vård har visat intresse för Coala Life, och när hjärtmätaren är mer etablerad i Sverige planeras en USA-lansering.

Samtidigt fortsätter produktutvecklingen för att förfina algoritmerna för att ännu mer ska gå att förutspå, och på sikt finns även planer på fler uppkopplade produkter för hjärtat, till exempel för att mäta blodtryck. Eftersom vården har fullt upp med sin egen vardag är det viktigt med privata innovationsbolag som driver utvecklingen framåt och som får saker att hända, enligt Philip Siberg.

– Det betyder hur mycket som helst för innovationen inom vården. De senaste åren har det kommit många spännande bolag med digitala produkter och tjänster inom e-hälsa, säger han.

Prisad produkt

I veckan vann Coala Life med sin Coala Heart Monitor den nyinstiftade eHealth Award som är en utmärkelse för innovationer inom digital hälsa i Sverige. Priset delades ut under invigningen Vitalismässan i Göteborg av sjukvårdsministern.

Under tio år drevs verksamheten som ett forskningsprojekt för att öka digitaliseringen inom hjärtvården. 2014 startade Coala Life för att paketera och kommersialisera idéerna från forskningsprojektet.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kvalitetsstyrning bästa sättet att utveckla välfärden

ALMEDALEN Reepaluutredningen hävdar att det inte går att mäta kvalitet i välfärden. Det stämmer inte, säger forskarna Lars G Mattsson, tv, och Lars Sörqvist.
NYHET Publicerad:

En lösning för varje elev

SKOLA Kan man ge en elev lätt bränd korv, pommes frites och brunsås till lunch varje dag? ”Ja, om det gör att eleven kommer till skolan, lär sig saker och mår bra”, säger Navid Ghannad som driver Pusselbitens skola för barn med autism. Här skräddarsys verksamheten efter varje elevs behov.
NYHET Publicerad:

Sajt gör valfriheten enkel 

ÄLDREOMSORG Äldre och deras anhöriga upplever det ofta som krångligt att flytta till ett äldreboende eller få hemtjänst. ”Vi vill göra det enklare att hitta det som passar varje individ”, säger Fanny Falkenberg, en av initiativtagarna till sajten Seniorval.se, som är en guide genom den snåriga processen.
NYHET Publicerad:

Kritiker hugger klorna i välfärdsutredning

VÄLFÄRD Kritiken är hård och ilskan stor över regeringens välfärdsutredning från såväl små omsorgsföretag som internationella vårdkoncerner. Att gå vidare med en utredning som inte har något stöd i riksdagen är häpnadsväckande, anser en företagare.
NYHET Publicerad:

Assistansföretagare: "Vi behövs för valfriheten"

VÄLFÄRD Lyhördhet, flexibilitet och närhet till kunderna. Carina Funck startade ett eget företag för att få den assistans hon ville ha till sin son men inte hittade någonstans. Nu driver hon Wisby Assistans som är en av Gotlands största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Digital manick avlastar vården

DIGITAL HÄLSA Långa väntetider och höga kostnader ökar behovet av effektivisering i vården. Som ett led i det har Coala Life utvecklat en manick för att göra ett enkelt EKG på sig själv och få resultatet i mobilen. Vid tecken på en hjärtsjukdom kan sjukvården koppla upp sig direkt och ta del av värdena.
NYHET Publicerad:

Skolföretagen höjer resultaten i svensk skola

DEBATT För första gången är det möjligt att studera skillnaderna mellan skolor med olika ägandeformer i Pisa 2015. Vår fördjupade analys visar att regeringens grundläggande antaganden i vinstdebatten är felaktiga.
NYHET Publicerad:

Vi värnar valfriheten

KOMMENTAR Vinstdebatten är absurd. Inget tyder på att skolföretagen ligger bakom de sjunkande resultaten i Pisa. Vi värnar föräldrarnas rätt att välja skola, oavsett om skolhuvudmannen är en kommun, ett aktiebolag eller en stiftelse. Det skriver Tobias Krantz och Fredrik Skälstad i en kommentar till artikeln på DN-debatt.
NYHET Publicerad:

Helt feltänkt om privata sjukvårdsförsäkringar

KOMMENTAR Regeringen vill förmånsbeskatta privata sjukvårdsförsäkringar. Det kommer att leda till längre köer i den offentligt finansierade vården, högre sjukskrivningstal och slå hårdast på små företag. Förslaget är helt igenom feltänkt, skriver Anders Morin, välfärdspolitiskt ansvarig.
NYHET Publicerad:

Svenskar överskattar välfärdsföretagens vinster

VÄLFÄRD ”Jag sade till min före detta klasskamrat Reepalu att om kommunerna bara blir bättre på att driva skola och omsorg så försvinner alla välfärdsföretagens vinster automatiskt.” Det är företagen Rune Anderssons motförslag till regeringens planer på att begränsa vinstuttag.
NYHET Publicerad:

"Vinstdebatten är enormt provocerande"

VÄLFÄRD Förslaget om ett vinsttak för välfärdsföretag är provocerande, anser Sara Löfgren, vd på To Care i Stockholm, som avblåste starten av en tredje vårdcentral när Reepalus förslag blev känt. Att begränsa redan små marginaler är ”förödande för branschen och demokratin”, säger hon.
NYHET Publicerad:

”Tydligt att få har förstått”

VINSTDEBATTEN På förskolan Verbala Stigar valde grundarna att informera personal och föräldrar om konsekvenserna för dem om förslaget om ett vinsttak skulle bli verklighet. ”Ingen hade förstått att vi faktiskt skulle behöva stänga”, säger Camilla Lindgren på företaget.
NYHET Publicerad:

Tunga aktörer kritiserar Reepaluförslag

VÄLFÄRD Remisstiden för att svara på Reepaluutredningens förslag om ett vinsttak i välfärden gick ut för en vecka sedan. Intresset har varit rekordstort och alla spontana remissvar gjorde att Finansdepartementets servrar gick ner. Bland de starkt kritiska finns näringslivets tyngsta aktörer.
NYHET Publicerad:

"Klart en privat förskola måste få gå med vinst”

VÄLFÄRD Reepalus förslag om en vinstbegränsning i välfärden är befängt, menar Stefan Leskinen, som har barn på Solberga Förskolor. Han anser det vara självklart att företagen behöver ekonomiskt utrymme för en buffert. "Ägarna tar stora risker. Det är klart att företagen måste ha all rätt i världen att göra vinst", säger han.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv avvisar Reepaluutredningens förslag

KOMMENTAR "Förslagen skulle återmonopolisera den svenska välfärden med stora negativa effekter för både brukare och skattebetalare". Det säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en kommentar till Reepaluutredningen.
NYHET Publicerad:

Reepalu stoppar förskolans expansion

VÄLFÄRD Solberga Förskolor har 50 barn i kö och erbjuder de mest generösa öppettiderna i kommunen. Förhoppningen är att expandera med det lyckade konceptet, men hotet om en vinstbegränsning hänger som mörka moln på himlen. "Det vore mycket bättre om vi kunde använda den energin för att bygga ut och förbättra verksamheten", säger ägaren Maria-Pia Karlsson.
NYHET Publicerad:

Specialistklinik fyller vårdgap

KOMPETENS Remeo startade för att avlasta intensivvården från patienter som har nått stabilt tillstånd men som inte är friska nog för en vanlig vårdavdelning. Idag fyra år senare har kliniken byggt upp en unik kompetens kring vård och rehabilitering av patienter med komplicerade andningsproblem.
NYHET Publicerad:

Trygg start ger bättre lärare

UTBILDNING I höst startar Tibble Gymnasium en traineeutbildning för nyutexaminerade lärare. Det ska göra att elever på skolan får möta nya lärare som är bättre förberedda och lugna i sin start. Vd:n Niklas Pålsson tror också att det på sikt höjer lärarnas status. 
NYHET Publicerad:

”Bryt tabut kring enkla jobb”

INTEGRATION Många arbetsplatser skulle tjäna på att ta in någon som utför enkla uppgifter som inte kräver utbildning, eller ens kunskaper i svenska. Men för att arbetsgivare ska ta steget krävs någon ekonomisk lättnad, enligt Lee Wermelin som gjort att 50 invandrarkvinnor nu jobbar inom förskolan.
NYHET Publicerad:

Systematik gör det lätt att göra rätt

VÄLFÄRDEN Humanas äldreboenden har de senaste åren jobbat systematiskt med hur personalen bemöter de äldre och deras anhöriga. Ett bevis för framgångarna är toppbetygen i Socialstyrelsens senaste öppna jämförelse mellan landets äldreboenden.