Digital manick avlastar vården

NYHET Publicerad

DIGITAL HÄLSA Långa väntetider och höga kostnader ökar behovet av effektivisering i vården. Som ett led i det har Coala Life utvecklat en manick för att göra ett enkelt EKG på sig själv och få resultatet i mobilen. Vid tecken på en hjärtsjukdom kan sjukvården koppla upp sig direkt och ta del av värdena.

Philip Siberg

Den offentlig vården visar stort intresse för digitaliseringen.

Mobil i vården

Mobilen är ett effektivt verktyg när det gäller tjänster inom e-hälsa.

Digital hälsa

Användaren håller en dosa mot bröstet i en halv minut. Hjärtrytmen analyseras och efter några sekunder presenteras resultatet i en app i mobilen.

I västvärlden dör fyra av tio på grund av hjärt- och kärlsjukdomar och ett av de vanligaste skälen att söka akutvård är just bröstsmärtor eller oro för hjärtat. Det berättar Philip Siberg, vd på innovationsbolaget Coala Life.

– Många av de åtta miljoner hjärtrelaterade läkar- och sjuksköterskebesöken varje år sker i onödan. Av de som söker akutvård skickas 90 procent hem efter ett par timmar för att inget hittades.

Det är bakgrunden till att företaget i december lanserade en produkt och tjänst som gör det möjligt att i hemmiljö själv kontrollera sitt hjärta.

Det går till så att användaren håller en dosa, Coala Heart Monitor, mot bröstet i en halv minut. Hjärtrytmen analyseras och efter några sekunder presenteras resultatet i en app i mobilen. Förutom rytmkurvor och puls, visas en analys av hjärtats status. Tyder värdena på en hjärtsjukdom av något slag, får användaren ett meddelande om det och en rekommendation att söka vård.

– Det här är ett verktyg för att hitta tidiga tecken. Antingen leder det till att okända hjärtfel upptäcks och kan åtgärdas i god tid, eller så är allt bra och användaren slipper oro och vårdbesök i onödan.

Hittar systemet en avvikelse kan användaren ringa en hjärtspecialiserad sjuksköterska som kan koppla upp sig och titta på Coalas hjärtanalys, se historiska EKG och lyssna på hjärtat på distans.

– På så sätt kombineras digital hälsa med en livs levande person med specialistkompetens som kan titta på dina värden, ställa rätt frågor och göra en bedömning av om läget är akut eller inte.

Även för den vanliga vården är hjärtmätaren ett stöd för läkarens diagnos. Via ett webbaserat gränssnitt kan läkaren efter godkännande från patienten koppla upp sig till systemet och få tillgång till hjärtdata som monitorn registrerat.

– Det är ett sätt att snabbt kolla upp patienten hjärtstatus. Vårdprocessen blir effektivare och läkare och annan vårdpersonal får mer kvalitativ tid med patienter som verkligen behöver den.

Den här typen av produkter sänker vårdens kostnader och kortar vårdköerna, konstaterar han.   

– Idag kan det ta upp till 13 veckor från remiss till att patienten träffar en kardiolog. I somras var väntetiden i Stockholm hela 22 veckor! Men i dagens uppkopplade värld vill vi ha resultat snabbt.

Genom att få bort många av de onödiga besöken hoppas han att Coala Lifes ska kunna minska belastningen i vården signifikant.

– Vår vision är att inom ett par år kunna halvera dagens åtta miljoner besök om året.

Coala är likvärdig med det som inom vården kallas för tum-EKG som är en enklare form av EKG än den som utförs på en vårdklinik.

Användaren köper dosan och betalar sedan för ett abonnemang. För vården är det kostnadsfritt att ansluta sig och följa användare som gett sitt medgivande. I dagsläget är ett 70-tal läkare och sjuksköterskor på 25 vårdenheter anslutna.

Från politiskt håll är drivkraften att digitalisera vården stor och offentlig vård har visat intresse för Coala Life, och när hjärtmätaren är mer etablerad i Sverige planeras en USA-lansering.

Samtidigt fortsätter produktutvecklingen för att förfina algoritmerna för att ännu mer ska gå att förutspå, och på sikt finns även planer på fler uppkopplade produkter för hjärtat, till exempel för att mäta blodtryck. Eftersom vården har fullt upp med sin egen vardag är det viktigt med privata innovationsbolag som driver utvecklingen framåt och som får saker att hända, enligt Philip Siberg.

– Det betyder hur mycket som helst för innovationen inom vården. De senaste åren har det kommit många spännande bolag med digitala produkter och tjänster inom e-hälsa, säger han.

Prisad produkt

I veckan vann Coala Life med sin Coala Heart Monitor den nyinstiftade eHealth Award som är en utmärkelse för innovationer inom digital hälsa i Sverige. Priset delades ut under invigningen Vitalismässan i Göteborg av sjukvårdsministern.

Under tio år drevs verksamheten som ett forskningsprojekt för att öka digitaliseringen inom hjärtvården. 2014 startade Coala Life för att paketera och kommersialisera idéerna från forskningsprojektet.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vinstförbud ökar förlusterna i välfärden

KOMMENTAR Privata välfärdsföretag levererar hög kvalitet på sina tjänster jämfört med offentliga aktörer. Ett vinstförbud medför att många måste avvecklas. Det blir dyrare för skattebetalarna, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

S, V & MP skapar monopolkaos i välfärden

VÄLFÄRD "Regeringen och Vänsterpartiet fullföljer sina planer på att försöka förbjuda företag och innovationer i välfärden. Om de lyckas kommer det att resultera i ett monopolkaos och sänka hela välfärdssektorn", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en kommentar till Ardalan Shekarabis (S) och Ali Esbatis (V) debattartikel i DN.
NYHET Publicerad:

Privat vs. offentlig välfärd – hur ser kvalitetsskillnaderna ut?

KOMMENTAR Det är svårt att ge en entydig bild av kvaliteten inom vård, skola och omsorg. Bland annat därför att det beror på vem man frågar, skriver Robert Thorburn, projektledare inom välfärd. För att ge en bättre bild har han sammanställt en rad kvalitetsmätningar och länkar till mer information.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Oron är stor bland svenska välfärdsföretagare som vittnar om hur Reepalus vinstförslag kommer att slå. Men hos norska paret Randi och Hans Jacob Sundby finns ingen oro alls. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige genom sitt företag Læringsverkstedet.
NYHET Publicerad:

"Privata vårdgivare driver vårdens digitalisering"

DEBATT Det pågår en digital revolution inom vården som leds av de privata vårdgivarna. Om inte vinstsyftande företag varit en del av sjukvården skulle flera innovationer inte ha gjorts, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Skolans effektivitet under lupp

VÄLFÄRD Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Det visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

"Självklarhet att få välja sin vårdgivare"

VÄLFÄRD Landstinget i Södermanland har frågat Lora Leijoned om hon är intresserad av att öppna fler vårdcentraler. Med förslaget om vinstbegränsning i bakhuvudet ställer hon sig avvaktande till förfrågan.
NYHET Publicerad:

Välfärdsdebatten fortfarande ett hån

KOMMENTAR "Det faktum att retoriken i välfärdsdebatten inte har förändrats på 30 år är ett hån mot alla dem som varje dag brinner för att bidra till att skapa en bättre välfärd. Det är ett hån mot alla de människor som har valt en friskola, privat hemtjänst, en privat vårdcentral. Är det inte dags att krossa myterna i välfärden?" Det skriver Robert Thorburn, projektledare, i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Vårdföretagare: "Socialdemokraterna sätter kniven i ryggen på oss"

VÄLFÄRD Sjukvårdsföretagen lämnas utanför förslaget om vinstbegränsning, men bara tills vidare. Förslaget om vinsttak för välfärden ska gälla friskolor och omsorgsföretag. Men sjukvårdsföretagen kan inte andas ut – de ska behandlas i en separat utredning som kan dra ut ännu längre på tiden.
NYHET Publicerad:

”Jag kan inte göra allt – men jag kan göra något”

VÄLFÄRD Lora Leijoned är skattejuristen som efter att ha blivit sjuk på grund av stress bestämde sig för att själv försöka göra något för att stoppa den galopperande stressen i samhället. För ett och ett halvt år sedan startade hon Din Vårdcentral i Nyköping som på kort tid fått många nya patienter.
NYHET Publicerad:

Skolhjältens tips: Byt ut dåliga lärare

LEDARSKAP Malla Taipale använder sina erfarenheter från friskolevärlden för att rädda krisdrabbade kommunala skolor med stor framgång. Hennes strategi som ny rektor är bland annat att byta ut dåliga lärare. ”Se till att de inte undervisar, elever har rätt till bra utbildning”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud miljardsmäll för samhället

DEBATT Regeringen vill förbjuda vinster i välfärden, men den borde istället undvika förluster. Om sjukfrånvaron skulle vara densamma i den privata välfärden som inom de offentligt drivna verksamheterna, blir kostnadsökningen 1,2 miljarder kronor. Ambitionen borde därför vara att förbättra både kvalitet och arbetsmiljö i de viktiga välfärdsbranscherna, skriver Carola Lemne, vd, och Leif Östling, ordförande.
NYHET Publicerad:

Vinstförslaget skadligt för hela företagarsverige

VÄLFÄRD Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om att lägga fram ett förslag mot vinster i välfärden gällande omsorgs- och skolföretag. Välfärdsexpert Anders Morin är starkt kritisk. "Förslaget är skadligt för hela företagarsverige eftersom det är ett stort ingrepp i näringsfriheten".
NYHET Publicerad:

Varför pratas det bara pengar, istället för kvalitet?

GÄSTKRÖNIKA Varför fokuserar vi på vinster istället för kvalitet i välfärden? För mig är det här med kvalitet så självklart, är kunden inte nöjd så väljer han eller hon någon annan utförare. Men vinsten behöver vi för utbildningar, oförutsedda händelser och för att kunna växa och ha kraft att anställa. Det leder i sin tur till mer pengar i välfärden via skattsedeln, skriver Maria Eriksson, ES Hemservice.
NYHET Publicerad:

Assistansbranschen hårt pressad av sena utbetalningar

REGELKRÅNGEL Försäkringskassans nya ersättningsregler orsakar ekonomiskt kaos bland assistansbolagen. Tre av tio företag får vänta över 45 dagar på ersättning från Försäkringskassan enligt en undersökning från Vårdföretagarna. Anne Strandberg, vd Strandbergs assistans, är en av de drabbade. ”Jag får panikkänslor över att inte veta om jag kommer att kunna betala lönerna i tid”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Rättens dom sänke för privata vårdgivare

OSUND KONKURRENS ”Att landstinget saknar förmåga att åtgärda sina ekonomiska underskott ska inte behöva drabba oss privata vårdgivare och alla våra patienter. Förvaltningsrättens dom innebär att landstinget nu fortsätter pumpa in skattepengar i de egna vårdcentralerna utan att kvaliteten förbättras. Men vi blir utan motsvarande ersättning”. Det säger Jonas Alexandersson, vd för Humanresurs i Örnsköldsvik.
NYHET Publicerad:

Privata äldreboenden tvingas bli kommunala med nya regler

VÄLFÄRD Nya tillståndsregler gör att det som är olagligt för privata äldreboenden blir lagligt för kommunala. Det kan leda till att kommuner tvingas ta över äldreboenden, trots att de saknar resurser. Orättvist och förbryllande, tycker vårdföretag. Även kommuner är tagna på sängen.
NYHET Publicerad:

Sex förslag till bättre välfärd

KOMMENTAR Svenskt Näringsliv vill ha en diskussion om framtidens välfärd. Ett bidrag är ett sex-punktsprogram för skärpta kvalitetskrav för såväl offentliga som privata utförare, skriver Anders Morin, välfärdsexpert.
NYHET Publicerad:

"Regeringen viker sig för Jonas Sjöstedt"

DEBATT "Stefan Löfven har missat chansen att stärka kvaliteten i välfärden, och istället vikt sig helt för Jonas Sjöstedt." Det skriver representanter för Friskolornas Riksförbund, Almega, Svenskt Näringsliv och Vårdföretagarna, i en debattartikel i Svd Debatt. De presenterar förslag som effektivt skulle bidra till en högre kvalitet i välfärden.
NYHET Publicerad:

"Märkligt att gå vidare med Reepaluförslaget"

VÄLFÄRD Regeringen och Vänsterpartiet kommer att gå vidare med Reepalus vinstförslag. Näringslivet och företagare reagerar med ilska. ”Jag undrar om man verkligen vet vad som kommer att hända om det går igenom", säger Elisabet Hagert, företagare.