Stämma 2018

Politikerna om näringslivets viktigaste valfrågor

NYHET Publicerad

VALET 2018 Moderaterna och Liberalerna vill ha tuffare kvalitetskrav på välfärdsföretagen. Miljöpartiet vill att Arbetsförmedlingen anlitar fler externa aktörer och Socialdemokraterna hyllar etableringsjobben. Det framkom vid politikerutfrågningen på Svenskt Näringslivs stämma.

Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister (MP)

Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister (MP)

Foto: SÖREN ANDERSSON
Jan Björklund, partiledare Liberalerna

Jan Björklund, partiledare Liberalerna

Foto: SÖREN ANDERSSON
Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna

Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna

Foto: SÖREN ANDERSSON
Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S)

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S)

Foto: SÖREN ANDERSSON

Under Svenskt Näringslivs stämma ledde Karin Johansson, vd på Svensk Handel, en utfrågning av toppolitiker. Arbetskraftsinvandring, LAS, vinst i välfärdsfrågan och Arbetsförmedlingens roll var några frågor som diskuterades.

På plats var bland annat Alliansföreträdarna Jan Björklund, Liberalernas partiledare och Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna. Båda berättade om sin kritik mot etableringsjobben.

– Att parterna kommer överens är bra. Och vi behöver en arbetsmarknad med lägre ingångslöner. Men problemet med etableringsjobben är att framförallt små företag, utan kollektivavtal, inte får vara med.

På frågan om LAS menade Ulf Kristersson och Jan Björklund att lagen borde reformeras.

– Vi måste gå från ett system där man räknar hur många år man varit anställd till ett där kompetens är i fokus, sa Jan Björklund.

Inga vinstbegränsningar men tuffare krav på kvalitet. Det är Moderaternas och Liberalernas syn på debatten om vinst i välfärden.

– Ekonomiska incitament kan vara en farlig drivkraft och det finns busar i alla branscher. Därför måste vi sätta tuffare kvalitetskrav, sa Ulf Kristersson.

Han menade vidare att mångfalden och valfriheten inom välfärden måste gå först.

– Men vi som försvarar valfriheten måste också kunna se saker för vad de är. Därför vill vi sätta högra krav på kvalitet för verksamheter inom välfärden.

Jan Björklund höll med.

– Vi måste ha strängare kvalitetskrav. Inga vinstförbudsregleringar. Att kvaliteten i välfärden måste vara hög gäller både privata och offentliga aktörer.

På plats var även Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister (MP) och Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S). Per Bolund berättade att han ser att Arbetsförmedlingen har en stor utmaning.

– Integrationsutmaningen innebär större utmaningar. Jag tycker att Arbetsförmedlingen ska bli bättre på att använda sig av externa aktörer. Det vill säga upphandla mer.

Arbetskraftsinvandringen skapar en klyfta mellan regeringspartierna.  

– Vi skiljer oss åt. Vi i Miljöpartiet tror att människor som kommer hit skapar fler jobb, sa Per Bolund.

Anna Ekström menade att det finns en problematik i att många som redan är i Sverige söker jobb.

– Men vi vill absolut locka kompetens inom expertyrken som till exempel ingenjörer och arkitekter. Det är otroligt viktigt.

Anna Ekström, gav parterna en eloge för arbetet med etableringsjobben.

– Det visar ännu en gång hur viktig vår kollektivavtalsmodell är.

Hon menade vidare att ett av hennes viktigaste uppdrag sedan hon tillträdde som minister har varit att gymnasieskolans yrkesprogram ska locka unga igen.

– Och där behöver vi fortfarande företagens hjälp. Företagen behöver vara tydliga med att de jobb som de skapar är attraktiva. Vi som arbetar byråkratiskt talar till hjärnan. Företagen måste tala till hjärtat.

Trots att Miljöpartiet står bakom förslaget om att begränsa vinster i välfärden menade Per Bolund att partiet inte varit drivande i frågan.

– Vi vill absolut inte backa tillbaka till bara en utförare. Då tar vi bort både möjligheter och valfriheten. Men vi kan inte låta de verksamheterna inom välfärden ha ett obegränsat vinstuttag, sa han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Med kloka lagar kan företagen klara klimatutmaningen

DEBATT Svenska företag är ledande i klimatomställningen. Årligen investeras tiotals miljarder kronor i innovationer och utveckling. Ett problem är att lagar och tillstånd inte hänger med i utvecklingen, skriver Fredrik Persson, ordförande, och vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

PÅ NY POST Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.
NYHET Publicerad:

Johan Jakobsson ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning

PERSONALNYTT Johan Jakobsson blir ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning. Han tillträder tjänsten den 1 mars 2020.
NYHET Publicerad:

Svenska företag hoppas på sjunde största ekonomin

INTERNATIONELL HANDEL En ung, folkrik subkontinent genomgår en gigantisk omställning. Läget attraherar svenska företag. Under det svenska statsbesöket i Indien etablerar en nästan hundra personer stor näringslivsdelegation kontakter för kommande affärer.
NYHET Publicerad:

Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tung näringslivsdelegation på dansk mark

NÄRINGSLIV När kronprinsessparet besökte Danmark i veckan, så ledde Fredrik Persson, Svenskt Näringslivs ordförande, den svenska näringslivsdelegationen.
NYHET Publicerad:

"Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner"

NYA POLITISKA ÅRET "Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner. Nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Vi är redo att bidra konstruktivt i det arbetet." Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl ny chef för arbetsgivarfrågor

PÅ NY POST Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Han är sedan 2016 vd på Transportföretagen. Mattias Dahl tillträder tjänsten den 1 september 2019.
NYHET Publicerad:

Parterna bildar gemensamt bolag för försäkringsinformation

FÖRSÄKRINGAR Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildar ett gemensamt bolag som ska samla och utveckla informationen till arbetare, tjänstemän och arbetsgivare om kollektivavtalade försäkringar och pensioner. Verksamheten ska vara igång senast 1 januari 2021.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv vill inspirera unga till yrkesutbildning under Järvaveckan

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Utbildning är en nyckel till kompetensförsörjning. Därför är Svenskt Näringsliv på plats under Järvaveckan och pratar yrkesutbildning och framtidsyrken.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Svenskt Näringsliv i Almedalen 2019

POLITIKERVECKAN I vår fina trädgård bjuder vi på seminarier om aktuella ämnen som svensk konkurrenskraft och välstånd, företagsklimat och kommunernas myndighetsutövning och framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

"Näringslivet kan fortsätta vara en motor i klimatarbetet"

STÄMMAN 2019 "Svenskt Näringsliv kommer att med ännu större kraft driva klimatfrågorna. Vi är redo att anta utmaningen, men även regering och riksdag måste göra sina delar av jobbet." Det sade vd Jan-Olof Jacke i ett tal på stämman på torsdagen.
NYHET Publicerad:

De sitter i den nya styrelsen

STÄMMA 2019 Svenskt Näringslivs stämma och dess medlemsorganisationer har utsett ny styrelse.
NYHET Publicerad:

Viktigt att reformer nu snabbt genomförs

FÖRETAGSKLIMAT Sverige kan ha en välfärd i världsklass, men bara om vår konkurrenskraft också är i världsklass, konstaterar vd Jan-Olof Jacke. Avskaffad värnskatt och sänkta marginalskatter väcker förhoppningar, liksom en utredning om LAS.
NYHET Publicerad:

Värna den väl fungerande tjänstepensionen

PENSION Alltför långtgående politiska förslag riskerar att kraftigt försämra den välfungerande tjänstepensionen för drygt två miljoner tjänstemän och 35 000 arbetsgivare, helt i onödan. Förslagen underminerar den svenska modellen och bör göras om i grunden, skriver pensionsexperterna Dan Wallberg, PTK, och Ingvar Backle, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar ger tjänstemännen tusenlappar mer i pension

PENSIONER Drygt tvåtusen kronor mer i månaden. Det är effekten av en ny upphandling av tjänstepensioner som kraftigt pressat avgifterna och höjer det sparkapital som avgör pensionen.
NYHET Publicerad:

Jeppsson: ”Resultaten som räknas, inte vem som gör vad”

KOMMENTAR I en DN-artikel i dag påstås att Centerpartiet och Liberalerna saknar stöd från näringslivet när det gäller kraven på Stefan Löfven om lagförändringar i arbetsrätten. Men beskrivningen är felaktig, enligt Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Nicolinpriset till frispråkig entreprenör

HYLLAD Årets Nicolinpris tilldelas Rune Andersson, entreprenör och styrelseordförande för Mellby Gård. I motiveringen står bland annat att "han är orädd att ta sig an viktiga frågor, även om de är kontroversiella, och står alltid på företagsamhetens sida."
NYHET Publicerad:

Vd Jan-Olof Jacke: ”Vi kan bättre”

FRÅN MIN HORISONT Konjunkturen, kompetenskris och välstånd är veckans tre ämnen för vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Dags för kloka reformer

UTMANINGAR Vårt framtida välstånd kräver reformer. Behoven är särskilt stora på tre viktiga områden: kompetensförsörjning, arbetsmarknad och företagarvillkor, skriver vd Jan-Olof Jacke.