Stämma 2018

Politikerna om näringslivets viktigaste valfrågor

NYHET Publicerad

VALET 2018 Moderaterna och Liberalerna vill ha tuffare kvalitetskrav på välfärdsföretagen. Miljöpartiet vill att Arbetsförmedlingen anlitar fler externa aktörer och Socialdemokraterna hyllar etableringsjobben. Det framkom vid politikerutfrågningen på Svenskt Näringslivs stämma.

Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister (MP)

Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister (MP)

Foto: SÖREN ANDERSSON
Jan Björklund, partiledare Liberalerna

Jan Björklund, partiledare Liberalerna

Foto: SÖREN ANDERSSON
Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna

Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna

Foto: SÖREN ANDERSSON
Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S)

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S)

Foto: SÖREN ANDERSSON

Under Svenskt Näringslivs stämma ledde Karin Johansson, vd på Svensk Handel, en utfrågning av toppolitiker. Arbetskraftsinvandring, LAS, vinst i välfärdsfrågan och Arbetsförmedlingens roll var några frågor som diskuterades.

På plats var bland annat Alliansföreträdarna Jan Björklund, Liberalernas partiledare och Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna. Båda berättade om sin kritik mot etableringsjobben.

– Att parterna kommer överens är bra. Och vi behöver en arbetsmarknad med lägre ingångslöner. Men problemet med etableringsjobben är att framförallt små företag, utan kollektivavtal, inte får vara med.

På frågan om LAS menade Ulf Kristersson och Jan Björklund att lagen borde reformeras.

– Vi måste gå från ett system där man räknar hur många år man varit anställd till ett där kompetens är i fokus, sa Jan Björklund.

Inga vinstbegränsningar men tuffare krav på kvalitet. Det är Moderaternas och Liberalernas syn på debatten om vinst i välfärden.

– Ekonomiska incitament kan vara en farlig drivkraft och det finns busar i alla branscher. Därför måste vi sätta tuffare kvalitetskrav, sa Ulf Kristersson.

Han menade vidare att mångfalden och valfriheten inom välfärden måste gå först.

– Men vi som försvarar valfriheten måste också kunna se saker för vad de är. Därför vill vi sätta högra krav på kvalitet för verksamheter inom välfärden.

Jan Björklund höll med.

– Vi måste ha strängare kvalitetskrav. Inga vinstförbudsregleringar. Att kvaliteten i välfärden måste vara hög gäller både privata och offentliga aktörer.

På plats var även Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister (MP) och Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S). Per Bolund berättade att han ser att Arbetsförmedlingen har en stor utmaning.

– Integrationsutmaningen innebär större utmaningar. Jag tycker att Arbetsförmedlingen ska bli bättre på att använda sig av externa aktörer. Det vill säga upphandla mer.

Arbetskraftsinvandringen skapar en klyfta mellan regeringspartierna.  

– Vi skiljer oss åt. Vi i Miljöpartiet tror att människor som kommer hit skapar fler jobb, sa Per Bolund.

Anna Ekström menade att det finns en problematik i att många som redan är i Sverige söker jobb.

– Men vi vill absolut locka kompetens inom expertyrken som till exempel ingenjörer och arkitekter. Det är otroligt viktigt.

Anna Ekström, gav parterna en eloge för arbetet med etableringsjobben.

– Det visar ännu en gång hur viktig vår kollektivavtalsmodell är.

Hon menade vidare att ett av hennes viktigaste uppdrag sedan hon tillträdde som minister har varit att gymnasieskolans yrkesprogram ska locka unga igen.

– Och där behöver vi fortfarande företagens hjälp. Företagen behöver vara tydliga med att de jobb som de skapar är attraktiva. Vi som arbetar byråkratiskt talar till hjärnan. Företagen måste tala till hjärtat.

Trots att Miljöpartiet står bakom förslaget om att begränsa vinster i välfärden menade Per Bolund att partiet inte varit drivande i frågan.

– Vi vill absolut inte backa tillbaka till bara en utförare. Då tar vi bort både möjligheter och valfriheten. Men vi kan inte låta de verksamheterna inom välfärden ha ett obegränsat vinstuttag, sa han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Viktigt med tydliga drivkrafter i omställningsförsäkring

KOMMENTAR Ett förslag till ny arbetslöshetsförsäkring har presenterats. "Systemet blir mer förutsägbart och administrationen för arbetsgivare enklare", skriver försäkringsexpert Pär Andersson.
NYHET Publicerad:

Nya styrelseledamöter invalda vid stämman

ÅRSSTÄMMA En ny styrelse har klubbats vid Svenskt Näringslivs ordinarie stämma den 28 maj. Omvald som ordförande är Fredrik Persson. Utöver det välkomnas bland annat tre nya ledamöter valda av stämman.
NYHET Publicerad:

Massarbetslöshet dyrare än effektiva krisåtgärder

CORONAKRISEN Det är helt avgörande att vi lyckas undvika massarbetslöshet. Det klarar vi bara om företagen finns kvar efter krisens akuta fas, skriver vd Jan-Olov Jacke.
NYHET Publicerad:

Rutinerad trio till Svenskt Näringslivs styrelse

ÅRSSTÄMMA Svenskt Näringslivs valberedning föreslår att tre nya styrelseledamöter utses i samband med föreningens ordinarie stämma den 28 maj. De är Johan Forssell, vd och koncernchef Investor, Martin Lundstedt, vd och koncernchef AB Volvo och Helena Stjernholm, vd Industrivärden.
NYHET Publicerad:

Överenskommelser om pensions- och försäkringsfrågor

AVTAL Svenskt Näringsliv har tecknat överenskommelser med LO och PTK om vissa pensions- och försäkringsfrågor.
NYHET Publicerad:

Krisen kräver åtgärder över hela landet

CORONAKRISEN Svenskt Näringsliv tar nu kontakt med kommuner, regioner och länsstyrelser för att föreslå åtgärder som underlättar för företagen att klara coronakrisen. Det är viktigt både med åtgärder som stärker företagens likviditet och med åtgärder som frigör företagarnas tid till att hantera krisen.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv föreslår nya krisåtgärder

CORONA Läget i Svenskt Näringslivs medlemsföretag har förvärrats dramatiskt under veckan, visar svar från företagarpanelen. Svenskt Näringsliv har därför idag lagt fram nya förslag på åtgärder till regeringen. "Nu är det viktigt med fler snabba och kraftfulla likviditetsstärkande åtgärder", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Välkommet krispaket

CORONA – Vi upplever att regeringen har varit lyhörd i diskussionerna och tagit till sig av de förslag som vi har framfört. Reformen för korttidsarbete genomförs tidigare än beräknat och det införs flera åtgärder som syftar till att underlätta företagens likviditet, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke efter regeringens krispaket.
NYHET Publicerad:

Läget i företagen och Coronakrisen

KRISÅTGÄRDER Många företag påverkas negativt av coronasmittan, skriver vd Jan-Olof Jacke i ett brev till regeringen och föreslår åtgärder som kan hjälpa företag att klara det akuta läget.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl: ”Bra att regeringen inför korttidsarbete – måste snabbt på plats”

KORTTIDSARBETE Regeringen lägger ett lagförslag om korttidsarbete. Mattias Dahl, vice vd, konstaterar att det kan rädda många svenska jobb, men att det inte får dröja för länge innan reformen kommer på plats.
NYHET Publicerad:

”Regeringen behöver vidta åtgärder”

CORONAVIRUSET Regeringen samlade tidigare idag representanter från det svenska näringslivet för att diskutera den pågående spridningen av coronaviruset. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl var med på mötet.
NYHET Publicerad:

Med kloka lagar kan företagen klara klimatutmaningen

DEBATT Svenska företag är ledande i klimatomställningen. Årligen investeras tiotals miljarder kronor i innovationer och utveckling. Ett problem är att lagar och tillstånd inte hänger med i utvecklingen, skriver Fredrik Persson, ordförande, och vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

PÅ NY POST Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.
NYHET Publicerad:

Johan Jakobsson ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning

PERSONALNYTT Johan Jakobsson blir ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning. Han tillträder tjänsten den 1 mars 2020.
NYHET Publicerad:

Svenska företag hoppas på sjunde största ekonomin

INTERNATIONELL HANDEL En ung, folkrik subkontinent genomgår en gigantisk omställning. Läget attraherar svenska företag. Under det svenska statsbesöket i Indien etablerar en nästan hundra personer stor näringslivsdelegation kontakter för kommande affärer.
NYHET Publicerad:

Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tung näringslivsdelegation på dansk mark

NÄRINGSLIV När kronprinsessparet besökte Danmark i veckan, så ledde Fredrik Persson, Svenskt Näringslivs ordförande, den svenska näringslivsdelegationen.
NYHET Publicerad:

"Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner"

NYA POLITISKA ÅRET "Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner. Nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Vi är redo att bidra konstruktivt i det arbetet." Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl ny chef för arbetsgivarfrågor

PÅ NY POST Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Han är sedan 2016 vd på Transportföretagen. Mattias Dahl tillträder tjänsten den 1 september 2019.