deltagare dialogmötet
Foto: Krisztina Andersson

Riktade inbjudningar till lokala företag vid planering av kommunala översiktsplaner, var ett av förslagen som kom fram på dialogmötet på Björketorps gård.

Blekingeföretag efterfrågar proaktivt arbete hos myndigheter

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Beslutsfattare och kommunala tjänstepersoner har ingen aning om de lokala företagens expansionsplaner. Därför måste det till en utvecklad samverkan mellan företag och kommun för att möjligheterna till tillväxt ska kunna skapas. Detta framkom vid ett dialogmöte nyligen med företagare, lokala och regionala beslutsfattare samt riksdagsledamöter på Björketorps Gård i Ronneby.

Vid dialogmötet diskuterades tillväxt, företagsklimat och hur konkurrenskraften i Blekinge kan öka. Mötet hölls på Björketorps Gård, Ronneby, där ägaren och företagaren Per Brunberg inledde med att presenterade sin verksamhet och utvecklingssatsningar.  

Hur kan konkurrenskraften öka i länet, vem bär ansvaret att initiera till ett utvecklingsarbete och vad kan göras i samverkan? Det var frågor som grupperna tog avstamp ifrån i form av workshopdiskussioner i blandade konstellationer.  

Riktade inbjudningar till lokala företag vid planering av kommunala översiktsplaner, var ett av förslagen som kom fram. Att få in företagens åsikter redan i planeringsstadiet är nödvändigt men också en utmaning.  

– Där är vi många kommuner som har en resa att göra, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamns kommun.  

Thomas Arnesson, Lyckeby Starch, välkomnade idén. 

– Då får man också med sig företagens behov när det handlar om infrastruktur och företagens expansionsplaner. Kommunerna har oftast ingen aning om hur företagen tänker expandera i närtid eller på sikt och vilka behov som är knutna till detta, säger Thomas Arnesson. 

Björketorps gård dialogmöte
Foto: Krisztina Andersson

Per-Ola Mattsson, kommunalråd i Karlshamns kommun, mötte Christian Nilssons, AB Boalts Bröd, synpunkter.

Ett problem som också lyftes var inkonsekvenser i bedömningar och besked från tillsynsmyndigheter som till exempel länsstyrelser. 

– Som företagare kan man få ett besked det ena året och året därpå får man ett annat besked beroende på att det har kommit en ny tjänsteperson som tolkar ärendet på ett annat sätt. Tolkningar och bedömningar skiljer också mellan olika länsstyrelser, det blir ju ett bekymmer och hinder för mig som företagare att jag får olika besked i ärenden som rör min verksamhet, säger Maria Wachtmeister, Johannishus Godsförvaltning. 

Säker elförsörjning och förbättringar kring bygglovsprocesser var andra inputs vid dialogmötet.  

Myndigheter som Arbetsmiljöverket och Arbetsmiljöinspektionen efterlystes att blir mer rådgivande parter som arbetar proaktivt med företagsinriktade frågor.  

Attityden och synen på företagsamhet och företagande är en återkommande fråga, även vid detta dialogmöte. Det behövs stärkta insatser på den lokalpolitiska agendan som innefattar företagsfrågor, menar företagen.

Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby kommun, lovade förändring. 

– Vi måste ut på bred front och kommunicera om ur viktigt företagandet är. Här inleder vi ett arbete om ett par veckor där vi har utsett ett antal nyckelpersoner med uppgift att identifiera hur vi ska gå vidare i arbetet. Detta är ett fortsatt steg i vårt näringslivsarbete, säger Roger Fredriksson.  

Lennart Svensson, Water Jet Sweden, höll med om att det är nödvändigt med en attitydförändring om näringslivsutvecklingen ska gå framåt.  

– Den generella uppfattningen om att vi företagare bara är ute efter att tjäna pengar lever tyvärr kvar, även om det har skett förbättringar de senaste åren. Att sätta fokus på företagens betydelse i en kommun handlar också om att öka attraktiviteten för orten, kommunen och regionen. Och det har en direkt koppling till kompetensförsörjningen, säger Lennart Svensson.  

Infrastrukturen inom IT-området ska kunna stärkas genom att privata aktörer och kommunala bolag går samman i diskussionerna kring samförläggning och geografiska uppdelningar. Det menade Annicka Engblom (M), riksdagsledamot för Blekinge och uppmanade parterna att komma till skott.  

Kopplat till diskussionerna på dialogmötet redogjorde Anders Edholm, chef på Svenskt Näringslivs kontor i Bryssel, om vilka förslag som ligger inför beslut i EU-kommissionen och hur dessa kan komma att påverka svenska företag. I presentationen utgick han från Ursula von der Leyens prioriteringar som ligger till grund för beslut senare i höst. Han lyfte bland annat förslaget om klimattullar.   

Anders Edholm Björketorps gård
Foto: Krisztina Andersson

Anders Edholm, chef för Svenskt Näringslivs EU-kontor i Bryssel.

– Ett inrättande av klimattullar är något som är oroväckande eftersom dessa kan användas som politiskt redskap i andra handelsfrågor. Vi vill inte se att vi landar i att EU sitter och använder klimattullar som ett sätt att stänga ute utländsk konkurrens till europeiska företag, säger Anders Edholm.  

Anders Edholm var även kritisk till förslaget om att ett säkerställande av minimilöner i Europa.  

– Vi har partsmodell i Sverige. Om det här förslaget går igenom så kan det sätta press både uppåt och nedåt i svenska löner. Dessutom tar det bort möjligheten för parterna att förhandla i kollektivavtalen om just lägstalöner, säger Anders Edholm.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Prioritera elförsörjningen nu

ENERGI Nu är vi i snabb takt på väg in i en ny tidsålder. I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd.
NYHET Publicerad:

Blickar framåt och vill få hjulen att snurra igen

KRÖNIKA I sommartider brukar de flesta känna glädje och inspiration. Man har gjort en summering av hur verksamheten gått det senaste halvåret och gjort upp planer för det kommande halvåret och förhoppningsvis då med en känsla av nöjdhet och framtidstro.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta Sverige

DEBATT Coronapandemin har lett till stora nedgångar i ekonomin. Ett ambitiöst återstartsprogram behöver nu startas igång för att stärka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Bluffaktura – så här gör du

SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Tack för den här tiden, nu väntar nya utmaningar”

KRÖNIKA Nina Andersson gör sin sista arbetsdag hos oss på Svenskt Näringsliv. Här sammanfattar hon sina intryck av att ha arbetat i företagens tjänst, och vad hon tar med sig till sitt nya jobb.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Magnus Gustafsson, regionchef för TRR i Blekinge, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Blekinges företagare om sina kommuner

FÖRETAGSKLIMAT Blekinges företagare ger ett bra betyg till mobil- och bredbandsnätet i länet, men man är inte fullt lika nöjd när det gäller kommunernas upphandlingar. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet i landets alla kommuner.
NYHET Publicerad:

Viktiga stöd måste förlängas

KOMMENTAR Många företag kämpar för sin överlevnad under coronakrisen. Nya siffror visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Krisen blir lång, enligt företagen i Blekinge

KONJUNKTUR Många företag i Blekinge har upplevt en nedgång i försäljning och produktion det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. 29 procent av företagen tror till och med att tappet kommer att fortsätta de närmaste sex månaderna.
NYHET Publicerad:

Hållbar design gav seger

UNG FÖRETAGSAMHET I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in har Ung Företagsamhet istället valt att ställa om hela sin tävlingsdag till ett digitalt format. Design By Ronneby UF satsade på hållbar design och kammade hem inte mindre än fyra kategorier i Ung Företagsamhets digitala regionfinal, däribland Årets UF-företag. Den 19 maj deltar företaget i SM-finalen, som även den kommer att ske digitalt. 
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställningsvåg

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tvingar restaurang Kronolaxen att tänka om

FÖRETAGSAMHET Fiskepremiären i Mörrum lockar årligen tusentals besökare och brukar vara den bästa tiden på året för restaurang Kronolaxen. I år blev den inte alls av. Likt många andra företag inom restaurangnäringen har restaurang Kronolaxen drabbats hårt av inställda arrangemang och av att folk stannar hemma. Nu försöker de ställa om genom att baka frallor till lokalbefolkningen och erbjuda hemkörning av mat.
NYHET Publicerad:

Krafttag behövs mot krisen – även lokalt

CORONA Försäljningen minskar för två av tre företag i Blekinge. Vart tredje bolag planerar att varsla. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill Blekinges kommuner stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Blekinge.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Företag och jobb måste räddas

CORONA Läget i näringslivet har försämrats dramatiskt under den senaste veckan i sviterna av corona/covid-19 och framförallt på grund av insatserna för att stoppa dess spridning.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder mot coronakrisen på lokal nivå

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder.