Mathias Wijk
Foto: Krisztina Andersson

Mathias Wijk, näringslivschef i Karlshamns kommun.

Han ska få snurr på näringslivsarbetet i Karlshamn

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Om ett år ska lotsfunktionen vara tillbaka, samarbetet med företagen stärkt och näringslivsenheten utökad med ytterligare en näringslivsutvecklare. Det är målet för Karlshamns nye näringslivschef Mathias Wijk.

Mathias Wijk är sedan den 1 november på plats som ny näringslivschef i Karlshamns kommun. Han kommer närmast från näringslivsenheten i Karlskrona där han främst har ansvarat för etableringsfrågorna.

Tillsammans med medarbetarna på näringslivenheten i Karlshamn ska han nu få snurr på näringslivsarbetet i kommunen och få trenden att vända uppåt.

– Näringslivsutveckling handlar för mig om två saker, dels om att kommunen som organisation ska främja utveckling och tillväxt, dels om bemötande och attityder. I detta ligger hur vi ska utveckla det näringsliv som redan finns när det gäller befintliga företag men också vad vi har för plan för nya etableringar. Vi måste ställa oss frågan och tillsammans inventera möjligheter och förutsättningar, vad vi vill med vårt näringsliv, säger Mathias Wijk.

För att kommunen ska lyckas i arbetet krävs ett väl genomsyrat gemensamt tänk för näringslivsarbetet i hela kommunen. Det räcker inte med att en enhet eller tjänstemän driver frågorna själva på kammaren, alla verksamhetsdelar måste integreras i utvecklingsarbetet, menar Matias Wijk.

– Man måste vara överens och se till helheten, tillsammans se över vad vi har för slags företag, branscher och näringsliv nu och vad är det vi behöver komplettera med och utveckla och förstärka. Här är det befintliga näringslivet jätteviktigt, de är de etablerade företagen som bär kunskapen och ser behovet av vad som behöver förstärkas. För detta behövs en tydlig plan och viljeinriktning, det tror jag inte riktigt att man har i Karlshamn, man är inte tillräckligt sampratade, säger Mathias Wijk.

Mathias Wijk näringslivschef Karlshamn

Mathias Wijk

Foto: Krisztina Andersson

Hamnen och Netport Sciencepark har stått i fokus när man har pratat om näringslivsutvecklingen i Karlshamn, menar Mathias Wijk.

– Och det är inte fel men man behöver en bredare syn för att se till helheten i arbetet med näringslivsutvecklingen, förstå företagens betydelse för en stad eller region och vad tillväxt betyder för inflyttning, intäkter och attraktionskraft. Företagens betydelse har att göra med hur mycket pengar man har att röra sig med.

Attraktionskraften är en viktig faktor för att inspirera till nyetableringar. För att locka fler företag till en kommun krävs att man kan uppvisa stimulerande grogrund för företagande och företagsamhet.

– Att få större företag som säljer varor eller tjänster utanför den egna regionen att positionera sig i kommunen är oerhört viktigt, men man kan inte locka hit dessa företag om man inte kan uppvisa attraktivitet för företagande, säger Mathias Wijk. 

Svenskt Näringslivs senaste attitydmätning visar dystra siffror på hur företagen upplever företagsklimatet i kommunen. Kurvan över hur företagen upplever företagsklimatet i Karlshamn har sedan 2015 stadigt gått ner och i år handlar det om ett ras med 60 placeringar. Karlshamn ligger på 263:e plats bland landets 290 kommuner.

Karlshamn tappar i nära nog samtliga parametrar men det som sticker ut är hur företagen upplever tillämpningen av lagar och regler, servicen till företagen samt skolans och tjänstemännens attityder.

Företagen upplever bristande kommunikation och avsaknad av dialog med näringslivet vilket har skapat en oro och undran över om näringslivsfrågorna över huvud taget är prioriterade.

– Undersökningen är en viktig grund för det fortsatta arbetet. Det är bestämt att det kommer någon form av analys för att ta reda på vad det beror på att företagen har den uppfattningen. Personligen tror jag inte att det är så illa som det verkar, en del av svarsresultatet tror jag handlar om att man inte har vetat vad som är på gång med näringslivsarbetet i Karlshamn. Där måste vi stärka upp aktiviteterna med stärkta kommunikationsinsatser utåt på olika sätt, återinföra lotsfunktionen och blåsa liv i nyhetsbrev och andra forum för att vi ska kommunicera med våra företag, säger Mathias Wijk.

Han blundar inte för att det kommer att krävas hårt arbete för att identifiera problemen och vända trenden för Karlshamns företagsklimat. Det första stora steget är att rikta strålkastarna på den interna organisationen och på vilka förbättringsåtgärder som krävs.

– Om ett år hoppas jag på att vi har sett en vändning i hur företagsklimatet upplevs, det är min ambition. Om ett år ska vi också ha en väl fungerande lotsfunktion och företagen känner att det finns en bra dialog med kommunen via näringslivsenheten.

Krisztina Andersson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Byggboom i Malung-Sälen

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen och sågindustrin investerar för fullt i Malung-Sälens kommun. Nu gäller det för kommunen att hänga med i utvecklingen. "Det är jättekul att jobba i en kommun där det händer så mycket positivt", säger kommunalrådet Hans Unander (S).
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.