workshop
Foto: Krisztina Andersson

Irene Robertsson, kommunchef i Olofström, Madeleine Kidell, Olofströms Näringsliv AB, och Per-Ola Mattsson, kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, i dialog vid inspirationsdagen.

Modellen som lyfte Rättvik nu på väg till Blekinge?

NYHET Publicerad

RÄTTVIKSMODELLEN Rättviks kommun började arbeta mer rådgivande, de bytte avgiftssystem och fick bättre företagsklimat. Modellen lyfts fram som ett tydligt exempel på hur samverkan mellan näringsliv och kommun främjar näringslivsutvecklingen.

Rättvik har gått i bräschen med att införa efterhandsfakturering vid tillsyn, en modell som till en början ifrågasattes men som nu fungerar som föredöme och inspiration för andra kommuner i landet. Rättviksmodellen är som helhet en mer serviceinriktad myndighetsutövning som bygger på dialog, rådgivning och kundfokus.

– Företagen ifrågasatte vår då dåliga service och vad det egentligen var de betalade för eftersom de betalade för tillsyn som inte hade gjorts, sa Markus Svensson, hållbarhetsstrateg i Rättviks kommun, tidigare näringslivschef och representant för föreningen Tillväxt och Tillsyn, mer känd som Rättviksmodellen, vid en inspirationsdag i Blekinge.

Rättviksmodellen Blekinge M och M
Foto: Krisztina Andersson

Markus Svensson, hållbarhetsstrateg, och Martin Clarstedt, miljö- och byggchef i Rättviks kommun, berättade om införandet av Rättviksmodellen vid en inspirationsdag för Blekinges kommuner.

Han och kollegan Martin Clarstedt, miljö- och byggchef i Rättviks kommun, besöker kommuner och myndigheter runt om i Sverige för att berätta om förändringsarbetet och inspirera till att hitta samverkansformer för ett bättre företagsklimat.

Vid inspirationsdagen som Svenskt Näringsliv anordnade i Sölvesborg, samlades representanter från samtliga Blekinges kommuner, tillsynsmyndigheten Miljöförbundet Blekinge Väst och Bromölla kommun.

Rättviksmodellen Blekinge workshops
Foto: Krisztina Andersson

I workshops diskuterade deltagarna kommunernas utgångsläge när det handlar om lokalt företagsklimat.

– För tio år sedan påbörjade Rättviks kommun ett samarbete internt i organisationen. Det var ett arbete som vi inledde för Rättvik och som snart uppmärksammades även av andra kommuner som ville veta hur vi arbetade med näringslivsutveckling och företagsfrågor, sa Markus Svensson när han inledde inspirationsdagen.

Anledningen till den kraftsamling och satsning som genomfördes, var det dåliga företagsklimatet, vilket i sin tur var kopplat till avsaknaden av samarbete internt inom den kommunala organisationen. Det saknades en gemensam målsättning och plattform kring näringslivsutvecklingen och företagsfrågorna.

Idag hamnar Rättvik högt upp i rankinglistan när det handlar om hur företagen upplever det lokala företagsklimatet i sin kommun. För tio år sedan såg det annorlunda ut.

– Rättviks kommun låg på plats 240 av Sveriges 290 kommuner. Våra företagare var missnöjda i vår kommun. Under de senaste tio åren har vi haft ett medvetet arbete och gått in för att hjälpa våra företagare och privatpersoner att göra rätt, sa Martin Clarstedt.

Det man gjorde i Rättviks kommun, och som har gett eko runt om i landet, är regelförenkling på kommunal nivå. I dialog med näringslivet utformade Rättviks kommun egna modeller för att möta företagen utifrån deras villkor och förutsättningar.

– Vi ställde oss inte bara frågan hur vi ska få ett riktigt bra företagsklimat utan att tulla på säkerhet, kvalitet och miljö, vi frågade oss hur vi ska få ett riktigt bra företagsklimat och samtidigt höja nivåerna på säkerhet, kvalitet och miljö. Varje kommun är unik och det går inte att bara planka exakt vad en annan kommun har gjort. Oavsett vad för typ av förändring det handlar om så måste man definiera utgångsläget. Företagens upplevda bild av företagsklimatet måste få vara den sanna, sa Markus Svensson.

När man i Rättvik skulle påbörja sitt förändringsarbete bjöd man in det lokala näringslivet för att ringa in vad det var som gjorde att företagen var missnöjda med företagsklimatet. Man tittade på regelverk kring företagande och om det gick att göra något på annat sätt. Man tog sedan vidare en sak i taget och försökte få till förbättringar.

Sverige förlorar som hållbart tillväxtland om kommunerna inte satsar på att utveckla företagsklimatet och arbetar fram gemensamma plattformar för det lokala näringslivet. Det måste falla ett nytt ljus över det klassiska myndighetsutövandet som handlar om rådgivning, menade Markus Svensson.

– Vi i kommunerna är fenomenalt duktiga på att förbereda och förstudera, om vi kan hitta ett sätt att som kommun skapa ett mod och tillåtande klimat, så kommer vi fortare till ett resultat. Tjänstepersoner måste få våga att prova nytt med risk för att det kan bli fel.

Rättviksmodellen Blekinge workshop
Foto: Krisztina Andersson

Helena Nerbring Lisell, myndighetschef i Bromölla, Helena Revelj, stadsarkitekt i Ronneby, och Claes Sandvig, regionchef Visita, diskuterar hur företagsklimatet kan stärkas.

Rolf Jönsson, C, oppositionsråd i Olofströms kommun betonade att det rådgivande arbetet inte behöver kosta extra och kräva mer resurser om man samtidigt vid exempelvis en inspektion också svarar på frågor och är hjälpande.

Per-Ola Mattsson, s, kommunstyrelsens ordförande i Karlshamns kommun, höll med om att det handlar om att skapa tillåtande kultur och klimat för att tjänstepersoner ska kunna känna att de har mandat att agera.

Inspirationsdagen var ett viktigt startskott för det fortsatta utvecklingsarbetet när det handlar om en mer serviceinriktad myndighetsutövning och det lokala företagsklimatet.

– Klart jag hoppas dagen har gett kommunerna både inspiration och bra verktyg till att kunna implementera en mer serviceinriktad myndighetsutövning även i Blekinge. Det hade underlättat vardagen mycket för länets företagare, sa Nina Andersson, projektledare på Svenskt Näringsliv Blekinge.

Krisztina Andersson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Prioritera elförsörjningen nu

ENERGI Nu är vi i snabb takt på väg in i en ny tidsålder. I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd.
NYHET Publicerad:

Blickar framåt och vill få hjulen att snurra igen

KRÖNIKA I sommartider brukar de flesta känna glädje och inspiration. Man har gjort en summering av hur verksamheten gått det senaste halvåret och gjort upp planer för det kommande halvåret och förhoppningsvis då med en känsla av nöjdhet och framtidstro.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta Sverige

DEBATT Coronapandemin har lett till stora nedgångar i ekonomin. Ett ambitiöst återstartsprogram behöver nu startas igång för att stärka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Bluffaktura – så här gör du

SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Tack för den här tiden, nu väntar nya utmaningar”

KRÖNIKA Nina Andersson gör sin sista arbetsdag hos oss på Svenskt Näringsliv. Här sammanfattar hon sina intryck av att ha arbetat i företagens tjänst, och vad hon tar med sig till sitt nya jobb.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Magnus Gustafsson, regionchef för TRR i Blekinge, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Blekinges företagare om sina kommuner

FÖRETAGSKLIMAT Blekinges företagare ger ett bra betyg till mobil- och bredbandsnätet i länet, men man är inte fullt lika nöjd när det gäller kommunernas upphandlingar. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet i landets alla kommuner.
NYHET Publicerad:

Viktiga stöd måste förlängas

KOMMENTAR Många företag kämpar för sin överlevnad under coronakrisen. Nya siffror visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Krisen blir lång, enligt företagen i Blekinge

KONJUNKTUR Många företag i Blekinge har upplevt en nedgång i försäljning och produktion det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. 29 procent av företagen tror till och med att tappet kommer att fortsätta de närmaste sex månaderna.
NYHET Publicerad:

Hållbar design gav seger

UNG FÖRETAGSAMHET I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in har Ung Företagsamhet istället valt att ställa om hela sin tävlingsdag till ett digitalt format. Design By Ronneby UF satsade på hållbar design och kammade hem inte mindre än fyra kategorier i Ung Företagsamhets digitala regionfinal, däribland Årets UF-företag. Den 19 maj deltar företaget i SM-finalen, som även den kommer att ske digitalt. 
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställningsvåg

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tvingar restaurang Kronolaxen att tänka om

FÖRETAGSAMHET Fiskepremiären i Mörrum lockar årligen tusentals besökare och brukar vara den bästa tiden på året för restaurang Kronolaxen. I år blev den inte alls av. Likt många andra företag inom restaurangnäringen har restaurang Kronolaxen drabbats hårt av inställda arrangemang och av att folk stannar hemma. Nu försöker de ställa om genom att baka frallor till lokalbefolkningen och erbjuda hemkörning av mat.
NYHET Publicerad:

Krafttag behövs mot krisen – även lokalt

CORONA Försäljningen minskar för två av tre företag i Blekinge. Vart tredje bolag planerar att varsla. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill Blekinges kommuner stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Blekinge.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Företag och jobb måste räddas

CORONA Läget i näringslivet har försämrats dramatiskt under den senaste veckan i sviterna av corona/covid-19 och framförallt på grund av insatserna för att stoppa dess spridning.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder mot coronakrisen på lokal nivå

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder.