Joakim Storck, Falu kommun och Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation

Falun behöver jobba på förtroendet för att främja tillväxten

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Falun vill vara en attraktiv tillväxtkommun på samma nivå som Örebro och Gävle. Det säger kommunalrådet Joakim Storck (C), som också vill satsa på att bygga upp allmänhetens förtroende. "Vi har haft en del olyckliga omständigheter. Nu måste vi vara duktigare än andra kommuner för att återvinna förtroendet".

Joakim Storck, kommunalråd Falun 2019

Joakim Storck, kommunalråd Falu kommun

I den senaste rankingen från Svenskt Näringsliv hamnade Falun på plats 200 av landets 290 kommuner. Rankingen visar att de lokala företagen efterlyser en bättre dialog med kommunens politiker och tjänstemän, bättre förståelse och snabbare handläggningstider.

– Nu handlar det om ett ständigt förbättringsarbete. Om vi tar handläggningstiderna som ett exempel så kommer vi inte att göra enskilda nålstick, utan vi tittar på alla enheter hur vi kan bli bättre över hela linjen, säger kommunalrådet Joakim Storck.

För att bygga upp förtroendet igen vill han att kommunen ska jobba för att främja tillväxten, samtidigt som myndighetsutövningen ska förbättras. En stor pusselbit där är att jobba med upphandlingar, så att alla inköpande enheter jobbar på samma sätt. Kommunen vill också förbättra möjligheten för mindre företag att lämna anbud genom att dela upp leveranser och göra delupphandlingar när det är möjligt.

– Hela näringslivsrankingen är en förtroendemätning egentligen och jag tror att den påverkas lika mycket av hur god tillväxten är, som av hur bra kommunen är på praktiska saker. Vi har haft en del olyckliga omständigheter som dragit ner förtroendet och därför måste vi vara duktigare än andra kommuner nu för att bygga upp det igen, säger Joakim Storck.

Det långsiktiga målet är att göra Falun till en attraktiv stad som står sig i konkurrensen med andra regionhuvudstäder.

– Vi jämför oss inte med andra städer i Dalarna, utan med till exempel Gävle, Örebro och Västerås. För att lyckas med det jobbar vi systematiskt med stora frågor som berör företagen, inte minst bostadsbyggnad och markfrågor.

En viktig del är att stärka den lokala handeln.

– Vi håller på att uppdatera vår handelsstrategi med hänsyn till konkurrensen från näthandeln. Utvecklingen i Falu centrum på senare år tror jag kommer att fortsätta, att det blir mer restauranger och kaféer och butiker som kan erbjuda något unikt, som inte lika gärna kan köpas online. Det är också viktigt att få in fler människor i centrum och att människor bor där. Vi har flera byggprojekt på gång i centrum och vi hoppas förstås att människor ska vilja handla där de bor.

För att stärka tillväxten vill Joakim Storck att kommunen profilerar sig mer som en studentort.

– Kompetensförsörjning är en stor utmaning för alla kommuner och om vi kan locka unga att flytta hit för att studera så gynnar det hela regionen. En sak som vi har lyckats bra med är att minska köerna för studentbostäder. Målet för framtiden är att unga även utanför Dalarna ska se Falun som ett självklart val av studentstad.

Företagarröst: Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation

Jonas Panang
Foto: Elsa Willow

”Jag tycker att kommunen har fått igång ett bra arbete på många områden. Kompetensförsörjningen är fortsatt det som sticker ut som tillväxthinder där kommunen kan göra skillnad, liksom faktiskt en upplevd politisk oförutsägbarhet. Jag tycker att det här är ett bra läge att lyfta blicken och, sett till de megatrender som påverkar alla kommuner i Sverige och sett till den allt snabbare utvecklingen, fråga sig: Var vi vill att Falun ska vara om tio år? Hur ska vi attrahera talanger, entreprenörer och företagsamma människor så att de antingen vill stanna här eller flytta hit? Utifrån det kan vi tillsammans börja kommunicera en vision, som också kan förverkligas genom konkreta handlingar.”

Mål för mandatperioden:
  • Förbättra upphandlingsarbetet.
  • Bygga fler bostäder.
  • Ta fram en ny näringslivsstrategi och handelsstrategi.
  • Jobba efter målsättningen att Falun ska vara bäst i Sverige på att matcha arbetskraftsbehovet år 2020.

*Näringslivsstrategi saknas

Välkommen till ett dialogmöte om företagsklimatet i Falu kommun den 21 maj 2019

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ingen vanlig semester för Dalarnas företagare

I dagsläget har närmare 11 700 personer korttidspermitterats i länet. Hela 1 500 personer har varslats. Det är ytterst allvarligt.
NYHET Publicerad:

”Det handlar bara om att överleva”  

CORONAKRISEN "Just nu är det helt värdelöst, det kommer inte in någonting", säger Lasse Söderberg, vd för Bergeå kem & vattentvätt AB.
NYHET Publicerad:

Ung företagsamhet lyfter Mora kommun

UNG FÖRETAGSAMHET Morapolitikernas uttalade fokus på Ung Företagsamhet i skolorna börjar ge resultat. Fler lärare har gått UF-utbildning och fler gymnasieprogram får möjlighet att driva UF-företag som en del av utbildningen. UF har blivit en strategi för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Dags att återstarta Dalarnas ekonomi

KRÖNIKA Corona-krisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden.
NYHET Publicerad:

Hur utvecklas företagsklimatet i Dalarna just nu

FÖRETAGSKLIMAT Det är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken. Lite paradoxalt är detta kärnan i det som kännetecknar ett gott företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stor lättnad efter beskedet om slopat inreseförbud

VÄLKOMMET BESKED "Jag känner en stor lättnad. Det här förändrar allt. Jag blir precis mållös", säger Fredrik Gundhe, ägare och vd på Dala Kvalitetsskog i Insjön. Glädjen är inte att ta miste på sedan regeringen, efter en rekommendation från Europeiska rådet och kommissionen, meddelat att man kommer att införa undantag i inreseförbudet för säsongsarbetare inom trädgårds- och skogsnäringen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Mörka siffror för Dalarnas företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 61 procent av företagen i Dalarna har en lägre produktion och försäljningsvolym än för sex månader sedan. Siffrorna är alarmerande, säger Henrik Navjord, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna.
NYHET Publicerad:

Bemanningsförmedling istället för uppsägningar

CORONAKRISEN För att inte behöva säga upp sina anställda har dalaföretagaren Robin Sjöblom utvecklat bemanningsförmedlingen Uniser. Tjänsten gör det möjligt för företag som har tappat efterfrågan på grund av coronakrisen att hyra ut sin personal till verksamheter där behovet av arbetskraft är större.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår hårt mot företag i Dalarna

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Dalarna. Bara 13 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 52 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Vi behöver se ökad inhemsk turism i sommar

CORONAKRISEN Garpenbergs slott har funnits i över tvåhundra år, men har sällan varit så öde som nu. Coronakrisen har fått till följd att i princip samtliga gäster uteblivit. – Ju fler svenskar som väljer att semestra i Sverige, desto fortare kommer det gå att få näringslivet på fötter igen, menar ägaren John Sandh.
NYHET Publicerad:

Restaurangbranschen är Sveriges största integrationsmotor

CORONAKRISEN När restauranger, caféer och butiker tvingar säga upp sin personal till följd av corona-krisen försvinner den språngbräda in på arbetsmarknaden som dessa verksamheter har inneburit för många. Urban Italian Groups vd Brazer Bozlak varnar för konsekvenserna av detta.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

Orsa Besparingsskog hjälper lokala företagare

CORONAKRISEN Orsa Besparingsskog grundades 1879 och redan från början var syftet att använda avkastningen för sådant som gynnade delägare och bygd. På grund av corona-krisen öppnar nu styrelsen upp möjligheten för företag att skicka in affärsförslag till Orsa Besparingsskog. Det berättar Joakim Myhrman, förvaltare vid Orsa Besparingsskog.
NYHET Publicerad:

Dalakommuner underlättar för krisande företag

CORONAKRISEN Coronakrisen innebär stora svårigheter för Dalarnas företag, varav många tvingas varsla och andra hotas av konkurs. För att underlätta för Dalarnas företag har kommunerna vidtagit olika typer av åtgärder för att mildra krisens effekter.
NYHET Publicerad:

Vi måste alla hjälpas åt

KRÖNIKA Nu när det nya coronaviruset på många sätt lamslår vårt samhälle gäller det att tänka på de företag som finns omkring oss. Varje gång du köper en tjänst eller produkt så är du med och bidrar till att hålla ett företag i länet igång och hjälper så att en anställd kan behålla sitt jobb. Det skriver Henrik Navjord i en krönika.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Livskraftiga jobb och företag riskerar att slås ut

DEBATT Under den gångna veckan har situationen för många av våra företag i Dalarna förvärrats dramatiskt. I våra kontakter med företagen vittnar nu allt fler om fallande intäkter, problem i produktion och oro över möjligheten att behålla medarbetare. Det slår brett även om vissa branscher givetvis är mer utsatta. Åtgärder behövs och några kommuner har fattat lokala beslut i hur man kan underlätta för det lokala näringslivet, jag hoppas ännu fler följer efter.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.