Joakim Storck, Falu kommun och Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation

Falun behöver jobba på förtroendet för att främja tillväxten

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Falun vill vara en attraktiv tillväxtkommun på samma nivå som Örebro och Gävle. Det säger kommunalrådet Joakim Storck (C), som också vill satsa på att bygga upp allmänhetens förtroende. "Vi har haft en del olyckliga omständigheter. Nu måste vi vara duktigare än andra kommuner för att återvinna förtroendet".

Joakim Storck, kommunalråd Falun 2019

Joakim Storck, kommunalråd Falu kommun

I den senaste rankingen från Svenskt Näringsliv hamnade Falun på plats 200 av landets 290 kommuner. Rankingen visar att de lokala företagen efterlyser en bättre dialog med kommunens politiker och tjänstemän, bättre förståelse och snabbare handläggningstider.

– Nu handlar det om ett ständigt förbättringsarbete. Om vi tar handläggningstiderna som ett exempel så kommer vi inte att göra enskilda nålstick, utan vi tittar på alla enheter hur vi kan bli bättre över hela linjen, säger kommunalrådet Joakim Storck.

För att bygga upp förtroendet igen vill han att kommunen ska jobba för att främja tillväxten, samtidigt som myndighetsutövningen ska förbättras. En stor pusselbit där är att jobba med upphandlingar, så att alla inköpande enheter jobbar på samma sätt. Kommunen vill också förbättra möjligheten för mindre företag att lämna anbud genom att dela upp leveranser och göra delupphandlingar när det är möjligt.

– Hela näringslivsrankingen är en förtroendemätning egentligen och jag tror att den påverkas lika mycket av hur god tillväxten är, som av hur bra kommunen är på praktiska saker. Vi har haft en del olyckliga omständigheter som dragit ner förtroendet och därför måste vi vara duktigare än andra kommuner nu för att bygga upp det igen, säger Joakim Storck.

Det långsiktiga målet är att göra Falun till en attraktiv stad som står sig i konkurrensen med andra regionhuvudstäder.

– Vi jämför oss inte med andra städer i Dalarna, utan med till exempel Gävle, Örebro och Västerås. För att lyckas med det jobbar vi systematiskt med stora frågor som berör företagen, inte minst bostadsbyggnad och markfrågor.

En viktig del är att stärka den lokala handeln.

– Vi håller på att uppdatera vår handelsstrategi med hänsyn till konkurrensen från näthandeln. Utvecklingen i Falu centrum på senare år tror jag kommer att fortsätta, att det blir mer restauranger och kaféer och butiker som kan erbjuda något unikt, som inte lika gärna kan köpas online. Det är också viktigt att få in fler människor i centrum och att människor bor där. Vi har flera byggprojekt på gång i centrum och vi hoppas förstås att människor ska vilja handla där de bor.

För att stärka tillväxten vill Joakim Storck att kommunen profilerar sig mer som en studentort.

– Kompetensförsörjning är en stor utmaning för alla kommuner och om vi kan locka unga att flytta hit för att studera så gynnar det hela regionen. En sak som vi har lyckats bra med är att minska köerna för studentbostäder. Målet för framtiden är att unga även utanför Dalarna ska se Falun som ett självklart val av studentstad.

Företagarröst: Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation

Jonas Panang
Foto: Elsa Willow

”Jag tycker att kommunen har fått igång ett bra arbete på många områden. Kompetensförsörjningen är fortsatt det som sticker ut som tillväxthinder där kommunen kan göra skillnad, liksom faktiskt en upplevd politisk oförutsägbarhet. Jag tycker att det här är ett bra läge att lyfta blicken och, sett till de megatrender som påverkar alla kommuner i Sverige och sett till den allt snabbare utvecklingen, fråga sig: Var vi vill att Falun ska vara om tio år? Hur ska vi attrahera talanger, entreprenörer och företagsamma människor så att de antingen vill stanna här eller flytta hit? Utifrån det kan vi tillsammans börja kommunicera en vision, som också kan förverkligas genom konkreta handlingar.”

Mål för mandatperioden:
  • Förbättra upphandlingsarbetet.
  • Bygga fler bostäder.
  • Ta fram en ny näringslivsstrategi och handelsstrategi.
  • Jobba efter målsättningen att Falun ska vara bäst i Sverige på att matcha arbetskraftsbehovet år 2020.

*Näringslivsstrategi saknas

Välkommen till ett dialogmöte om företagsklimatet i Falu kommun den 21 maj 2019

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Dalakommuner underlättar för krisande företag

CORONAKRISEN Coronakrisen innebär stora svårigheter för Dalarnas företag, varav många tvingas varsla och andra hotas av konkurs. För att underlätta för Dalarnas företag har kommunerna vidtagit olika typer av åtgärder för att mildra krisens effekter.
NYHET Publicerad:

Vi måste alla hjälpas åt

KRÖNIKA Nu när det nya coronaviruset på många sätt lamslår vårt samhälle gäller det att tänka på de företag som finns omkring oss. Varje gång du köper en tjänst eller produkt så är du med och bidrar till att hålla ett företag i länet igång och hjälper så att en anställd kan behålla sitt jobb. Det skriver Henrik Navjord i en krönika.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Livskraftiga jobb och företag riskerar att slås ut

DEBATT Under den gångna veckan har situationen för många av våra företag i Dalarna förvärrats dramatiskt. I våra kontakter med företagen vittnar nu allt fler om fallande intäkter, problem i produktion och oro över möjligheten att behålla medarbetare. Det slår brett även om vissa branscher givetvis är mer utsatta. Åtgärder behövs och några kommuner har fattat lokala beslut i hur man kan underlätta för det lokala näringslivet, jag hoppas ännu fler följer efter.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Anrikt bruk med ny miljöteknik

MILJÖ Arctic Paper Grycksbo utanför Falun började sin satsning mot en fossilfri produktion redan 2009. Bruket producerar idag 220 000 ton finpapper med noll utsläpp av fossila växthusgaser från sin produktion. "Miljöarbetet är väl förankrat i företagets ledning och affärsverksamhet, det finns i vår affärskultur, vårt dna", säger Michel Fejér vd för företaget.
NYHET Publicerad:

Snickeriföretag efterlyser standard för miljöbedömningar

REGELKRÅNGEL Omsorg om människa och miljö har ända sedan starten för 22 år sedan varit en viktig ledstjärna för Dala Ledstång och Snickeri. Därför är det ett hårt slag för delägaren Anna-Karin Tyskhagen, när hon numera förlorar affärer på grund av att företaget inte mäktar med att få verksamheten godkänd enligt branschens alla olika miljöbedömningar.
NYHET Publicerad:

Utbildningssystemet för yrkesbytare måste bli bättre

VUXENUTBILDNING "Systemet för vuxna som vill byta arbete fungerar inte, detta trots att många branscher skriker efter kompetent personal". Det menar Anneli Gunnars som är vd och skolchef vid Älvdalens Utbildningscentrum. På sikt ger detta mycket negativa effekter för företagen i utsatta branscher.
NYHET Publicerad:

Miljöomställning ger sur bi(l)effekt

SKATTER Politiska beslut minskar omsättningen med över 15 miljoner kronor hos Kents Bilcentrum. När argumenten dessutom inte håller då säger en irriterad bilhandlare Per Gruvris ifrån. Han får medhåll från stora delar av bilförsäljningsbranschen när han hävdar att bonus/malus-systemet varken är bra för företagen eller miljön.
NYHET Publicerad:

Brist på lönsamhet en utmaning för logistikbranschen

TRANSPORT Frakter och logistik får inte kosta pengar, det ska bara finnas och det ska fungera. Tyvärr är det en bild många har av en bransch som går på knäna för att överleva. ”Fler måste förstå att branschen har stora utmaningar på grund av bristen på lönsamhet”, säger Anna Gåsste som är CFO hos DalaFrakt.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Byggprogrammet i Malung-Sälen bäst i Dalarna

UTBILDNING I Dalarnas län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar vi på Svenskt Näringsliv i Dalarna hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ge Dalarnas gymnasieelever möjlighet att driva företag

DEBATT Människors kreativitet, mod och initiativkraft lägger grunden för ökad ekonomisk utveckling och ökat välstånd. Ett vitalt näringsliv med många entreprenörer skapar jobb och de skatteintäkter som finansierar välfärden. Det är också avgörande för att lösa många av de problem vi ser idag, inte minst med miljö och klimat. Här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll för framtiden.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatten – varken bra för handeln eller miljön

MILJÖSKATT Det är snart två och ett halvt år sedan kemikalieskatten infördes. Med skatten ville riksdagen minska användningen av farliga flamskyddsmedel i elektronik och stimulera övergång till mer miljö- och hälsovänliga alternativ. Åke Arnesson som bland annat driver Arkos Home i Insjön menar att det inte fungerar och att det är dags för politikerna att tänka om.
NYHET Publicerad:

Nu har du som företagare chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

2020 fortsätter vi arbetet...

JULHÄLSNING 2020 fortsätter vi arbetet med att företagsklimatet ska stå högt på agendan hos våra myndigheter och beslutsfattare.
NYHET Publicerad:

Dalaföretagen signalerar avmattning

KONJUNKTUR Svensk och global konjunktur ser allt svagare ut, det visar en ny konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv. Tillväxten mattas av och blir låg under kommande år med svag utveckling av produktivitet och sysselsättning. En avmattning som även syns hos dalaföretagen.
NYHET Publicerad:

"Vi måste ha skatter som är rimliga och regler som är möjliga att efterleva"

SME Anna Grånäs Jakobsson har tagit plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Tillsammans med 35 andra ledamöter ska hon vara ett stöd till Svenskt Näringslivs ledning i frågor som rör små och medelstora företag. Rättviksföretagaren brinner för företagarfrågor och vill gärna vara med och bidra till en positiv syn på företagande samt bättre villkor för företagen.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ansvarsfulla avtal säkrar Dalarnas jobb och välfärd

DEBATT Konjunkturen bromsar nu in, inte bara i Dalarna och resten av Sverige, utan även på viktiga exportmarknader. Nu gäller det att fortsätta med ansvarsfulla avtal. Den svenska löneökningstakten måste växlas ned för att säkra jobb och välfärd och det gäller i synnerhet för Dalarna med så många exportberoende företag.