Joakim Storck, Falu kommun och Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation

Falun behöver jobba på förtroendet för att främja tillväxten

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Falun vill vara en attraktiv tillväxtkommun på samma nivå som Örebro och Gävle. Det säger kommunalrådet Joakim Storck (C), som också vill satsa på att bygga upp allmänhetens förtroende. "Vi har haft en del olyckliga omständigheter. Nu måste vi vara duktigare än andra kommuner för att återvinna förtroendet".

Joakim Storck, kommunalråd Falun 2019

Joakim Storck, kommunalråd Falu kommun

I den senaste rankingen från Svenskt Näringsliv hamnade Falun på plats 200 av landets 290 kommuner. Rankingen visar att de lokala företagen efterlyser en bättre dialog med kommunens politiker och tjänstemän, bättre förståelse och snabbare handläggningstider.

– Nu handlar det om ett ständigt förbättringsarbete. Om vi tar handläggningstiderna som ett exempel så kommer vi inte att göra enskilda nålstick, utan vi tittar på alla enheter hur vi kan bli bättre över hela linjen, säger kommunalrådet Joakim Storck.

För att bygga upp förtroendet igen vill han att kommunen ska jobba för att främja tillväxten, samtidigt som myndighetsutövningen ska förbättras. En stor pusselbit där är att jobba med upphandlingar, så att alla inköpande enheter jobbar på samma sätt. Kommunen vill också förbättra möjligheten för mindre företag att lämna anbud genom att dela upp leveranser och göra delupphandlingar när det är möjligt.

– Hela näringslivsrankingen är en förtroendemätning egentligen och jag tror att den påverkas lika mycket av hur god tillväxten är, som av hur bra kommunen är på praktiska saker. Vi har haft en del olyckliga omständigheter som dragit ner förtroendet och därför måste vi vara duktigare än andra kommuner nu för att bygga upp det igen, säger Joakim Storck.

Det långsiktiga målet är att göra Falun till en attraktiv stad som står sig i konkurrensen med andra regionhuvudstäder.

– Vi jämför oss inte med andra städer i Dalarna, utan med till exempel Gävle, Örebro och Västerås. För att lyckas med det jobbar vi systematiskt med stora frågor som berör företagen, inte minst bostadsbyggnad och markfrågor.

En viktig del är att stärka den lokala handeln.

– Vi håller på att uppdatera vår handelsstrategi med hänsyn till konkurrensen från näthandeln. Utvecklingen i Falu centrum på senare år tror jag kommer att fortsätta, att det blir mer restauranger och kaféer och butiker som kan erbjuda något unikt, som inte lika gärna kan köpas online. Det är också viktigt att få in fler människor i centrum och att människor bor där. Vi har flera byggprojekt på gång i centrum och vi hoppas förstås att människor ska vilja handla där de bor.

För att stärka tillväxten vill Joakim Storck att kommunen profilerar sig mer som en studentort.

– Kompetensförsörjning är en stor utmaning för alla kommuner och om vi kan locka unga att flytta hit för att studera så gynnar det hela regionen. En sak som vi har lyckats bra med är att minska köerna för studentbostäder. Målet för framtiden är att unga även utanför Dalarna ska se Falun som ett självklart val av studentstad.

Företagarröst: Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation

Jonas Panang
Foto: Elsa Willow

”Jag tycker att kommunen har fått igång ett bra arbete på många områden. Kompetensförsörjningen är fortsatt det som sticker ut som tillväxthinder där kommunen kan göra skillnad, liksom faktiskt en upplevd politisk oförutsägbarhet. Jag tycker att det här är ett bra läge att lyfta blicken och, sett till de megatrender som påverkar alla kommuner i Sverige och sett till den allt snabbare utvecklingen, fråga sig: Var vi vill att Falun ska vara om tio år? Hur ska vi attrahera talanger, entreprenörer och företagsamma människor så att de antingen vill stanna här eller flytta hit? Utifrån det kan vi tillsammans börja kommunicera en vision, som också kan förverkligas genom konkreta handlingar.”

Mål för mandatperioden:
  • Förbättra upphandlingsarbetet.
  • Bygga fler bostäder.
  • Ta fram en ny näringslivsstrategi och handelsstrategi.
  • Jobba efter målsättningen att Falun ska vara bäst i Sverige på att matcha arbetskraftsbehovet år 2020.

*Näringslivsstrategi saknas

Välkommen till ett dialogmöte om företagsklimatet i Falu kommun den 21 maj 2019

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ge Dalarnas gymnasieelever möjlighet att driva företag

DEBATT Människors kreativitet, mod och initiativkraft lägger grunden för ökad ekonomisk utveckling och ökat välstånd. Ett vitalt näringsliv med många entreprenörer skapar jobb och de skatteintäkter som finansierar välfärden. Det är också avgörande för att lösa många av de problem vi ser idag, inte minst med miljö och klimat. Här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll för framtiden.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatten – varken bra för handeln eller miljön

MILJÖSKATT Det är snart två och ett halvt år sedan kemikalieskatten infördes. Med skatten ville riksdagen minska användningen av farliga flamskyddsmedel i elektronik och stimulera övergång till mer miljö- och hälsovänliga alternativ. Åke Arnesson som bland annat driver Arkos Home i Insjön menar att det inte fungerar och att det är dags för politikerna att tänka om.
NYHET Publicerad:

Nu har du som företagare chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

2020 fortsätter vi arbetet...

JULHÄLSNING 2020 fortsätter vi arbetet med att företagsklimatet ska stå högt på agendan hos våra myndigheter och beslutsfattare.
NYHET Publicerad:

Dalaföretagen signalerar avmattning

KONJUNKTUR Svensk och global konjunktur ser allt svagare ut, det visar en ny konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv. Tillväxten mattas av och blir låg under kommande år med svag utveckling av produktivitet och sysselsättning. En avmattning som även syns hos dalaföretagen.
NYHET Publicerad:

"Vi måste ha skatter som är rimliga och regler som är möjliga att efterleva"

SME Anna Grånäs Jakobsson har tagit plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Tillsammans med 35 andra ledamöter ska hon vara ett stöd till Svenskt Näringslivs ledning i frågor som rör små och medelstora företag. Rättviksföretagaren brinner för företagarfrågor och vill gärna vara med och bidra till en positiv syn på företagande samt bättre villkor för företagen.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ansvarsfulla avtal säkrar Dalarnas jobb och välfärd

DEBATT Konjunkturen bromsar nu in, inte bara i Dalarna och resten av Sverige, utan även på viktiga exportmarknader. Nu gäller det att fortsätta med ansvarsfulla avtal. Den svenska löneökningstakten måste växlas ned för att säkra jobb och välfärd och det gäller i synnerhet för Dalarna med så många exportberoende företag.
NYHET Publicerad:

Kompetensbristen ett tillväxthinder för Dalab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING De senaste åren har Dalab i Borlänge, som jobbar med luftbehandling, VVS och el, vuxit stort. Men bristen på kompetent arbetskraft gör det svårare för företaget att utvecklas ytterligare. ­"Det behövs ett bättre samarbete mellan skola och näringsliv för att lösa den här frågan", säger Henrik Ekgren, vd för Dalab Sverige AB.
NYHET Publicerad:

Inspirerande Arbetsgivardag i Mora

ARBETSGIVARDAG För femte året i rad arrangerade Svenskt Näringsliv i Dalarna en arbetsgivardag för medlemmar i länet. Dagen bjöd på nyttig information och kunskap varvat med mingel och inspiration. "Bra innehåll och rätt frågor på det som presenteras vid de olika seminarierna. Verkligen höjd på de som medverkar här idag" är några av kommentarerna som vi fick av Patrik Eriksson, Anette Schönberg och Marielle Broberg Lund från Clockwork Mora AB.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Malung-Sälens kommun klättrar flest placeringar i landet

RANKING 2019 Av Sveriges 290 kommuner placerar sig Vansbro, Rättvik, Leksand, Orsa och Malung-Sälen på topp 100 listan, detta när Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet presenteras. Malung-Sälen är faktiskt den kommun som klättrat mest av samtliga kommuner i hela Sverige, 158 platser upp från förra året till plats 98 totalt.
NYHET Publicerad:

Henrik Navjord - ny på jobbet som regionchef i Dalarna

NY PÅ JOBBET Henrik Navjord och har i dagarna tillträtt som regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna. – Dalarna är ett spännande län med både stora möjligheter, men även en hel del utmaningar. Vi har en stor entreprenörsanda med många skickliga företagare som ska ha det bästa företagsklimatet för att kunna bedriva sina företag på ett sunt sätt. Jag tar mig an uppdraget med stor ödmjukhet, säger Henrik.
NYHET Publicerad:

Rut-avdraget bakom lyckad integration

SKATTER Rut-avdraget fördubblades första juli, från 25 000 till 50 000 kronor. Susanne Moffat, regionchef på hemserviceföretaget Homemaid i Falun, tycker att Rut är en vinst för hela samhället. "Det blir en språngbräda in i arbetslivet för väldigt många."
NYHET Publicerad:

Fraktsubventioner skapar osund konkurrens

OSUND KONKURRENS Förra året tog Mikael och Sofie Sjöstrand över nätbutiken Lek Ute i Falun. Som e-handlare tycker de att FN:s paketsubventioner skapar en osund konkurrens för e-handlare. "Kina är en stormakt, de behöver inte billigare frakter", säger Mikael Sjöstrand.
NYHET Publicerad:

Få företag i Dalarna ansöker om mönsterskydd

MÖNSTERSKYDD Bland de olika immaterialrättsliga skydden är mönsterskyddet det minst kända, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. Av den statistik som Patent- och registreringsverket nu presenterat, framgår att det från Dalarna bara gjordes en enda mönsterskyddsansökan under 2018.
NYHET Publicerad:

Försiktig satsning gav god lönsamhet

FÖRETAGSAMHET Nya produkter och samarbeten har hjälpt Grådö Mejeri att ta sig vidare efter den stora Milkokrisen. Snart går mejeriet för full kapacitet och kan behöva nyanställa.
"Vi har svårt att hitta utbildad personal", säger mejerichefen Staffan Eklöv.
NYHET Publicerad:

Fäbod får dispens för elektroniskt kassaregister

REGELKRÅNGEL Tin Gumuns på Karl Tövåsens fäbod utanför Vikarbyn blev rikskänd när hon tog strid mot Skatteverkets krav på elektroniskt kassaregister. Att driva en fäbod är ett kulturarv där elektroniska kassaregister inte fungerar i praktiken. Av den enkla anledningen att det saknas el på genuina fäbodar.
Nu har Tin Gumuns fått dispens från kravet igen, den här gången gäller dispensen i tre år.
 
NYHET Publicerad:

Skolan behöver ny syn på kunskap

NY RAPPORT En av de stora utmaningarna för Dalarna är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.
NYHET Publicerad:

"Vi vill inte behöva flytta jobb till Stockholm"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING 70 nya jobb står på spel i Långshyttan. Men träindustriföretaget Setra har svårt att få tag i nya medarbetare med rätt kompetens. Därmed återstår alternativet att förlägga nya jobb för tjänstemän i Stockholm eller Gävle, något företaget vill undvika. "Det pratas ofta om att det inte finns högprofilerade karriärjobb på mindre orter och nu när vi har sådana tjänster så hittar vi inte rätt kompetens," säger Anna-Lena Gull på Setra Group.