Joakim Storck, Falu kommun och Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation

Falun behöver jobba på förtroendet för att främja tillväxten

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Falun vill vara en attraktiv tillväxtkommun på samma nivå som Örebro och Gävle. Det säger kommunalrådet Joakim Storck (C), som också vill satsa på att bygga upp allmänhetens förtroende. "Vi har haft en del olyckliga omständigheter. Nu måste vi vara duktigare än andra kommuner för att återvinna förtroendet".

Joakim Storck, kommunalråd Falun 2019

Joakim Storck, kommunalråd Falu kommun

I den senaste rankingen från Svenskt Näringsliv hamnade Falun på plats 200 av landets 290 kommuner. Rankingen visar att de lokala företagen efterlyser en bättre dialog med kommunens politiker och tjänstemän, bättre förståelse och snabbare handläggningstider.

– Nu handlar det om ett ständigt förbättringsarbete. Om vi tar handläggningstiderna som ett exempel så kommer vi inte att göra enskilda nålstick, utan vi tittar på alla enheter hur vi kan bli bättre över hela linjen, säger kommunalrådet Joakim Storck.

För att bygga upp förtroendet igen vill han att kommunen ska jobba för att främja tillväxten, samtidigt som myndighetsutövningen ska förbättras. En stor pusselbit där är att jobba med upphandlingar, så att alla inköpande enheter jobbar på samma sätt. Kommunen vill också förbättra möjligheten för mindre företag att lämna anbud genom att dela upp leveranser och göra delupphandlingar när det är möjligt.

– Hela näringslivsrankingen är en förtroendemätning egentligen och jag tror att den påverkas lika mycket av hur god tillväxten är, som av hur bra kommunen är på praktiska saker. Vi har haft en del olyckliga omständigheter som dragit ner förtroendet och därför måste vi vara duktigare än andra kommuner nu för att bygga upp det igen, säger Joakim Storck.

Det långsiktiga målet är att göra Falun till en attraktiv stad som står sig i konkurrensen med andra regionhuvudstäder.

– Vi jämför oss inte med andra städer i Dalarna, utan med till exempel Gävle, Örebro och Västerås. För att lyckas med det jobbar vi systematiskt med stora frågor som berör företagen, inte minst bostadsbyggnad och markfrågor.

En viktig del är att stärka den lokala handeln.

– Vi håller på att uppdatera vår handelsstrategi med hänsyn till konkurrensen från näthandeln. Utvecklingen i Falu centrum på senare år tror jag kommer att fortsätta, att det blir mer restauranger och kaféer och butiker som kan erbjuda något unikt, som inte lika gärna kan köpas online. Det är också viktigt att få in fler människor i centrum och att människor bor där. Vi har flera byggprojekt på gång i centrum och vi hoppas förstås att människor ska vilja handla där de bor.

För att stärka tillväxten vill Joakim Storck att kommunen profilerar sig mer som en studentort.

– Kompetensförsörjning är en stor utmaning för alla kommuner och om vi kan locka unga att flytta hit för att studera så gynnar det hela regionen. En sak som vi har lyckats bra med är att minska köerna för studentbostäder. Målet för framtiden är att unga även utanför Dalarna ska se Falun som ett självklart val av studentstad.

Företagarröst: Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation

Jonas Panang
Foto: Elsa Willow

”Jag tycker att kommunen har fått igång ett bra arbete på många områden. Kompetensförsörjningen är fortsatt det som sticker ut som tillväxthinder där kommunen kan göra skillnad, liksom faktiskt en upplevd politisk oförutsägbarhet. Jag tycker att det här är ett bra läge att lyfta blicken och, sett till de megatrender som påverkar alla kommuner i Sverige och sett till den allt snabbare utvecklingen, fråga sig: Var vi vill att Falun ska vara om tio år? Hur ska vi attrahera talanger, entreprenörer och företagsamma människor så att de antingen vill stanna här eller flytta hit? Utifrån det kan vi tillsammans börja kommunicera en vision, som också kan förverkligas genom konkreta handlingar.”

Mål för mandatperioden:
  • Förbättra upphandlingsarbetet.
  • Bygga fler bostäder.
  • Ta fram en ny näringslivsstrategi och handelsstrategi.
  • Jobba efter målsättningen att Falun ska vara bäst i Sverige på att matcha arbetskraftsbehovet år 2020.

*Näringslivsstrategi saknas

Välkommen till ett dialogmöte om företagsklimatet i Falu kommun den 21 maj 2019

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Henrik Navjord - ny på jobbet som regionchef i Dalarna

NY PÅ JOBBET Henrik Navjord och har i dagarna tillträtt som regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna. – Dalarna är ett spännande län med både stora möjligheter, men även en hel del utmaningar. Vi har en stor entreprenörsanda med många skickliga företagare som ska ha det bästa företagsklimatet för att kunna bedriva sina företag på ett sunt sätt. Jag tar mig an uppdraget med stor ödmjukhet, säger Henrik.
NYHET Publicerad:

Rut-avdraget bakom lyckad integration

SKATTER Rut-avdraget fördubblades första juli, från 25 000 till 50 000 kronor. Susanne Moffat, regionchef på hemserviceföretaget Homemaid i Falun, tycker att Rut är en vinst för hela samhället. "Det blir en språngbräda in i arbetslivet för väldigt många."
NYHET Publicerad:

Fraktsubventioner skapar osund konkurrens

OSUND KONKURRENS Förra året tog Mikael och Sofie Sjöstrand över nätbutiken Lek Ute i Falun. Som e-handlare tycker de att FN:s paketsubventioner skapar en osund konkurrens för e-handlare. "Kina är en stormakt, de behöver inte billigare frakter", säger Mikael Sjöstrand.
NYHET Publicerad:

Få företag i Dalarna ansöker om mönsterskydd

MÖNSTERSKYDD Bland de olika immaterialrättsliga skydden är mönsterskyddet det minst kända, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. Av den statistik som Patent- och registreringsverket nu presenterat, framgår att det från Dalarna bara gjordes en enda mönsterskyddsansökan under 2018.
NYHET Publicerad:

Försiktig satsning gav god lönsamhet

FÖRETAGSAMHET Nya produkter och samarbeten har hjälpt Grådö Mejeri att ta sig vidare efter den stora Milkokrisen. Snart går mejeriet för full kapacitet och kan behöva nyanställa.
"Vi har svårt att hitta utbildad personal", säger mejerichefen Staffan Eklöv.
NYHET Publicerad:

Fäbod får dispens för elektroniskt kassaregister

REGELKRÅNGEL Tin Gumuns på Karl Tövåsens fäbod utanför Vikarbyn blev rikskänd när hon tog strid mot Skatteverkets krav på elektroniskt kassaregister. Att driva en fäbod är ett kulturarv där elektroniska kassaregister inte fungerar i praktiken. Av den enkla anledningen att det saknas el på genuina fäbodar.
Nu har Tin Gumuns fått dispens från kravet igen, den här gången gäller dispensen i tre år.
 
NYHET Publicerad:

Skolan behöver ny syn på kunskap

NY RAPPORT En av de stora utmaningarna för Dalarna är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.
NYHET Publicerad:

"Vi vill inte behöva flytta jobb till Stockholm"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING 70 nya jobb står på spel i Långshyttan. Men träindustriföretaget Setra har svårt att få tag i nya medarbetare med rätt kompetens. Därmed återstår alternativet att förlägga nya jobb för tjänstemän i Stockholm eller Gävle, något företaget vill undvika. "Det pratas ofta om att det inte finns högprofilerade karriärjobb på mindre orter och nu när vi har sådana tjänster så hittar vi inte rätt kompetens," säger Anna-Lena Gull på Setra Group.
NYHET Publicerad:

Malung-Sälen och Orsa tar stora steg framåt

FÖRETAGSKLIMAT Malung-Sälen och Orsa kommun tar stora steg framåt i årets undersökning av företagsklimatet i Dalarna och Vansbro kommun har länets allra bästa företagsklimat. Det framgår av Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet för 2019.
NYHET Publicerad:

Vasaloppet en motor för turism och ungdomsidrott

TILLVÄXT Den ideella verksamheten Vasaloppet har blivit en ekonomisk motor för turismen i Dalarna. På tio år har Vasaloppet dubblat sin omsättning. Det ger näring till både turismen och ungdomsidrotten. Varumärket har funnits i över 50 år och ägs av ideella föreningar. Varje år levererar arrangemanget 20 till 25 miljoner till det lokala och regionala föreningslivet. Nu hoppas Vasaloppet växa ytterligare med nya sommaraktiviteter.
NYHET Publicerad:

Konjunkturen tappar kraft i Dalarna

KONJUNKTUREN Konjunkturen viker nedåt för företagen i Dalarna, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport. En del företag kommer att minska sin personalstyrka det kommande halvåret och lägre tillväxt är att vänta. Utrymmet företagens kostnadsökningar blir sämre vilket får betydelse för avtalsrörelsen.
NYHET Publicerad:

"Minska regelkrånglet i besöksnäringen"

REGELKRÅNGEL Myndigheternas stora regelbörda är en belastning för företag inom besöksnäringen. Sarah Larsson anläggningschef på Mora Parken vill se förenklingar för branschen. "Det känns som att arbetslagstiftningen är anpassad för kontorsjobb och inte för oss som behöver mer flexibilitet"
NYHET Publicerad:

Skistart och Outdoorexperten vill bli största nätbutiken

TILLVÄXT I Dalarna finns e-handelsbutiken Skistart som vill bli störst i landet inom friluftsliv. Detta tillsammans med sin nya partner Outdoorexperten i Västerås. Skistart har efter 13 intensiva år intagit platsen som Nordens största skidbutik på nätet. Detta trots att längdskidor är komplext att sälja då det ska mätas både vikt, spann och åkförmåga men här har ägarna Henrik Lindh och Johan Rehnström tagit hjälp av ny teknik och fixat en välfungerande lösning."Det är därför vi vill vara specialister, vi är bra på skidor och erbjuder garantier om kunden mot förmodan inte är nöjd," säger Johan Rehnström.
NYHET Publicerad:

"Vi ser världen som rekryteringsbas"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På ABB i Ludvika kommer medarbetarna från 50 olika nationaliteter. "Vi ser världen som vår rekryteringsbas och vi kommer att behöva rekrytera mer från utlandet i framtiden. Mångfald gör oss bättre och mer innovativa", säger platschefen Magnus Ström.
NYHET Publicerad:

Omsorgsföretagare krävs på tredubbla avgifter

TILLSTÅNDSPLIKT Vid årsskiftet införde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nya avgifter för privata omsorgsföretag. Annikas Hemtjänst måste betala 90 000 kronor till IVO. "Det är både tidsödande och dyrt", säger Annika Hedström som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Viktigt att vi inte bara pratar om Google"

FÖRETAGSKLIMAT Om Google bygger serverhallar i Horndal innebär det ett lyft för regionen, menar Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S). "Jag tror att de kommer att locka kompetens till länet som blir till nytta för alla. Men grunden i tillväxtarbetet är fortfarande våra aktiva företag".
NYHET Publicerad:

Näringslivsfrågorna ges högsta prioritet i Hedemora

FÖRETAGSKLIMAT Att förbättra för näringslivet är en prioriterad fråga för Hedemoras styrande koalition. "Vi sitter verkligen inte stilla i båten, utan jobbar på flera olika fronter", säger kommunalrådet Ola Gilén (S).
NYHET Publicerad:

Bra kommunal service är Säters filosofi

FÖRETAGSKLIMAT Säters kommun har haft en positiv utveckling de senaste åren, med låg arbetslöshet och stor efterfrågan på bostäder. " När vi blir fler invånare vill vi också växa på företagssidan", säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Dalarnas unga är företagsamma

NY RAPPORT Dalarna är ett av få län där nyföretagsamheten ökar. Den ökar sett till totalen, men också för såväl kvinnor som för unga personer. Det framgår av Svenskt Näringslivs rapport, Företagsamheten i Dalarna 2019. "Dalarnas framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Teresa Bergkvist regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.