Jan Bohman, kommunalråd Borlänge kommun och Niclas Granér, Totalsport Scandinavia

Industrins konkurrenskraft högt på agendan i Borlänge

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Under den nya mandatperioden vill Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) satsa på kompetensförsörjning och infrastruktur. "Industrins konkurrenskraft skadas av att transporterna tar för lång tid. Nu måste regionen prioritera godstrafiken".

Jan Bohman, kommunalråd i Borlänge 2019

Jan Bohman, kommunalråd i Borlänge

Foto: Per Eriksson

För några år sedan kunde en pappersrulle från Borlänge ta sig till Göteborgs hamn på åtta timmar. I dag tar det tolv timmar. Jan Bohman tycker det är dags att frågan lyfts regionalt.

– Vi måste revidera vårt arbetssätt inom länet och klara av att prioritera. Det håller inte att alla kommuner kommer dragandes till infrastrukturutskottet med sina favoritprojekt. Fokus har legat på persontrafiken tidigare och nu är det dags att industrin blir prio ett. Våra industrier ligger inte vid hamn och när en del av leveranskedjan inte fungerar skadas vår konkurrenskraft.

Borlänge har tagit ett initiativ tillsammans med flera andra industrikommuner, som Sandviken, Hofors, Avesta och Smedjebacken, för att diskutera infrastruktur och kompetensförsörjning. Arbetsnamnet är ”Steelicon Valley”.

– Det är i sin linda ännu, men vi vill visa för omvärlden att här har vi flera världsledande företag. Jag är lite förbaskad på synen på industrin, många pratar om att den är på väg att försvinna när det i själva verket är industrin som skapar förutsättningar för tillväxt och utveckling. Vi vill också att man slutar prata om basindustri, när det handlar om råvarubaserad spetsindustri.

En viktig fråga att lösa för framtiden är kompetensförsörjningen.

– Vi måste bli bättre på att marknadsföra de företag och jobb som finns mot våra ungdomar, samtidigt som vi behöver vara långsiktiga i analysen. Vilka jobb behövs om tio till femton år? Det skapar förutsättning för högskolan att bygga upp de utbildningarna. Men det är ingen quickfix, det handlar om att skapa intresse redan i gymnasiet för teknik och naturvetenskap, där bristen är störst. Där jobbar vi tillsammans med Dalarna Science Park. Vi måste också satsa på yrkesutbildningar och samarbeta mellan dalakommunerna för att komplettera varandras behov.

För att ungdomar ska få en chans att prova på olika yrken vill Jan Bohman att kommunen erbjuder alla 15- till 17-åringar sommarjobb i minst två veckor.

– Här behövs samordning med näringslivet. Riktigt hur det ska gå till ska vi fortsätta att jobba fram, kanske behöver vi en sommarjobbsförmedling?

Under hösten har Borlänge kommun drivit projektet Dubbelt upp, där kommunen utmanade företagarna att anställa långtidsarbetslösa personer. Totalt ledde det till att 370 personer ur målgruppen kom ut på arbetsmarknaden. Företagen vann utmaningen och anställde 20 personer fler än kommunen.

– Det här har minskat långtidsarbetslösheten i kommunen rejält och det visade inte minst att vi har en väldigt stor arbetskraftsreserv bland nyanlända. Jag tror att många företagare är lite rädda för att anställa nyanlända och de måste släppa sargen, för det finns väldigt mycket kompetens att hämta.

Kommunen jobbar också med myndighetskontakten, för att förbättra servicen till företagen.

– Om en företagare ringer till kommunen så ska vi möta upp och hjälpa till att göra rätt. Vi ska till exempel skräddarsy möten efter behov. Säg att det är någon som vill starta en restaurang, då ska alkoholhandläggare, livsmedelshandläggare, bygglovshandläggare och en näringslivshandläggare finnas med vid bordet så att det blir ett möte i stället för fyra.

En annan viktig framtidsfråga är att stärka handeln.

– E-handeln är en jätteutmaning som vi måste följa och skapa förutsättningar för att möta. Men både när det gäller handeln och kompetensförsörjningen handlar det om att bygga varumärket Borlänge och stadens attraktionskraft.

Jan Bohman låter sig inte nedslås av att föreningen Arkitektupproret utsåg Borlänge till Sveriges fulaste stad i höstas.

– Vi var snabbt ute från kommunens sida med en motkampanj som jag tycker är väldigt sann: Vi kanske inte är snyggast, men vi är jävligt trevliga.

Företagarkommentar: Niclas Granér, Totalsport Scandinavia

Niclas Granér

Niclas Granér, Totalsport Scandinavia

”Jag tycker att kommunens näringslivsarbete via näringslivskontoret är bra. De försöker verkligen skapa dialog med företagare för att få in synpunkter vad som kan förbättras genom regelbundna informationsträffar och månadsvisa frukostmöten som arrangeras tillsammans med Företagarna lokalt.

Sedan kan man alltid förbättra förståelsen för företagare hos politiker som kanske inte alltid har den naturliga kontakten. Här kanske man oftast vill prata och träffa de företag som lyckas, men kanske bör även bör träffa de mindre företag och startup-företag som verkligen har det tufft och som förutom ekonomin även kämpar med administration av alla de slag.

Förbättringsområden: Snabba upp och förenkla vissa processer. Vissa tillstånd som utskänkningstillstånd som är centraliserade för ett antal kommuner tar väldigt lång tid och bör kunna snabbas upp med dagens information som myndigheter har tillgång till.

Mål för mandatperioden:
  • Ta fram en aktuell näringslivsstrategi i samråd med företagen.
  • Jobba med kompetensförsörjningsfrågor på bred front (marknadsföring mot ungdomar, utbildningar, stötta högskolan).
  • Jobba för att lyfta infrastrukturfrågor för industrin i regionsamarbetet.
  • Bygga varumärket Borlänge och jobba med stadens attraktionskraft.
  • Implementera erfarenheterna från projektet Främjande myndighetsutövning, i kommunens arbete.
     

*Näringslivsstrategi saknas

Välkommen till ett dialogmöte om företagsklimatet i Borlänge kommun den 21 maj 2019

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Förtroendet för kommunala upphandlingar har aldrig varit lägre

UPPHANDLING Svenskt Näringsliv mäter varje år företagsklimatet i kommunerna. Bland annat hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunerna. Resultatet i år var nedslående - betyget har aldrig varit lägre, 2,63 på en 6-gradig skala. 
NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SKATTER Coronapandemin har ställt hela vår tillvaro på ända. Sedan mitten av mars har många företag och i vissa fall hela branscher befunnit sig i fritt fall. Andra företag har drabbats genom brutna leveranskedjor, handelshinder och arbetskraft som stoppats vid gränsen. Ingen har lämnats oberörd. 
NYHET Publicerad:

Hur löser vi ett mer än dubbelt så stort elbehov?

SOMMARKRÖNIKA "I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd". Lina Håkansson, Svenskt Näringsliv, lyfter i denna krönika frågan om hur vi ska lösa vårt framtida elbehov.
NYHET Publicerad:

Ingen vanlig semester för Dalarnas företagare

I dagsläget har närmare 11 700 personer korttidspermitterats i länet. Hela 1 500 personer har varslats. Det är ytterst allvarligt.
NYHET Publicerad:

”Det handlar bara om att överleva”  

CORONAKRISEN "Just nu är det helt värdelöst, det kommer inte in någonting", säger Lasse Söderberg, vd för Bergeå kem & vattentvätt AB.
NYHET Publicerad:

Ung företagsamhet lyfter Mora kommun

UNG FÖRETAGSAMHET Morapolitikernas uttalade fokus på Ung Företagsamhet i skolorna börjar ge resultat. Fler lärare har gått UF-utbildning och fler gymnasieprogram får möjlighet att driva UF-företag som en del av utbildningen. UF har blivit en strategi för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Dags att återstarta Dalarnas ekonomi

KRÖNIKA Corona-krisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden.
NYHET Publicerad:

Hur utvecklas företagsklimatet i Dalarna just nu

FÖRETAGSKLIMAT Det är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken. Lite paradoxalt är detta kärnan i det som kännetecknar ett gott företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stor lättnad efter beskedet om slopat inreseförbud

VÄLKOMMET BESKED "Jag känner en stor lättnad. Det här förändrar allt. Jag blir precis mållös", säger Fredrik Gundhe, ägare och vd på Dala Kvalitetsskog i Insjön. Glädjen är inte att ta miste på sedan regeringen, efter en rekommendation från Europeiska rådet och kommissionen, meddelat att man kommer att införa undantag i inreseförbudet för säsongsarbetare inom trädgårds- och skogsnäringen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Mörka siffror för Dalarnas företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 61 procent av företagen i Dalarna har en lägre produktion och försäljningsvolym än för sex månader sedan. Siffrorna är alarmerande, säger Henrik Navjord, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna.
NYHET Publicerad:

Bemanningsförmedling istället för uppsägningar

CORONAKRISEN För att inte behöva säga upp sina anställda har dalaföretagaren Robin Sjöblom utvecklat bemanningsförmedlingen Uniser. Tjänsten gör det möjligt för företag som har tappat efterfrågan på grund av coronakrisen att hyra ut sin personal till verksamheter där behovet av arbetskraft är större.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår hårt mot företag i Dalarna

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Dalarna. Bara 13 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 52 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Vi behöver se ökad inhemsk turism i sommar

CORONAKRISEN Garpenbergs slott har funnits i över tvåhundra år, men har sällan varit så öde som nu. Coronakrisen har fått till följd att i princip samtliga gäster uteblivit. – Ju fler svenskar som väljer att semestra i Sverige, desto fortare kommer det gå att få näringslivet på fötter igen, menar ägaren John Sandh.
NYHET Publicerad:

Restaurangbranschen är Sveriges största integrationsmotor

CORONAKRISEN När restauranger, caféer och butiker tvingar säga upp sin personal till följd av corona-krisen försvinner den språngbräda in på arbetsmarknaden som dessa verksamheter har inneburit för många. Urban Italian Groups vd Brazer Bozlak varnar för konsekvenserna av detta.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

Orsa Besparingsskog hjälper lokala företagare

CORONAKRISEN Orsa Besparingsskog grundades 1879 och redan från början var syftet att använda avkastningen för sådant som gynnade delägare och bygd. På grund av corona-krisen öppnar nu styrelsen upp möjligheten för företag att skicka in affärsförslag till Orsa Besparingsskog. Det berättar Joakim Myhrman, förvaltare vid Orsa Besparingsskog.
NYHET Publicerad:

Dalakommuner underlättar för krisande företag

CORONAKRISEN Coronakrisen innebär stora svårigheter för Dalarnas företag, varav många tvingas varsla och andra hotas av konkurs. För att underlätta för Dalarnas företag har kommunerna vidtagit olika typer av åtgärder för att mildra krisens effekter.
NYHET Publicerad:

Vi måste alla hjälpas åt

KRÖNIKA Nu när det nya coronaviruset på många sätt lamslår vårt samhälle gäller det att tänka på de företag som finns omkring oss. Varje gång du köper en tjänst eller produkt så är du med och bidrar till att hålla ett företag i länet igång och hjälper så att en anställd kan behålla sitt jobb. Det skriver Henrik Navjord i en krönika.