Jan Bohman, kommunalråd Borlänge kommun och Niclas Granér, Totalsport Scandinavia

Industrins konkurrenskraft högt på agendan i Borlänge

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Under den nya mandatperioden vill Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) satsa på kompetensförsörjning och infrastruktur. "Industrins konkurrenskraft skadas av att transporterna tar för lång tid. Nu måste regionen prioritera godstrafiken".

Jan Bohman, kommunalråd i Borlänge 2019

Jan Bohman, kommunalråd i Borlänge

Foto: Per Eriksson

För några år sedan kunde en pappersrulle från Borlänge ta sig till Göteborgs hamn på åtta timmar. I dag tar det tolv timmar. Jan Bohman tycker det är dags att frågan lyfts regionalt.

– Vi måste revidera vårt arbetssätt inom länet och klara av att prioritera. Det håller inte att alla kommuner kommer dragandes till infrastrukturutskottet med sina favoritprojekt. Fokus har legat på persontrafiken tidigare och nu är det dags att industrin blir prio ett. Våra industrier ligger inte vid hamn och när en del av leveranskedjan inte fungerar skadas vår konkurrenskraft.

Borlänge har tagit ett initiativ tillsammans med flera andra industrikommuner, som Sandviken, Hofors, Avesta och Smedjebacken, för att diskutera infrastruktur och kompetensförsörjning. Arbetsnamnet är ”Steelicon Valley”.

– Det är i sin linda ännu, men vi vill visa för omvärlden att här har vi flera världsledande företag. Jag är lite förbaskad på synen på industrin, många pratar om att den är på väg att försvinna när det i själva verket är industrin som skapar förutsättningar för tillväxt och utveckling. Vi vill också att man slutar prata om basindustri, när det handlar om råvarubaserad spetsindustri.

En viktig fråga att lösa för framtiden är kompetensförsörjningen.

– Vi måste bli bättre på att marknadsföra de företag och jobb som finns mot våra ungdomar, samtidigt som vi behöver vara långsiktiga i analysen. Vilka jobb behövs om tio till femton år? Det skapar förutsättning för högskolan att bygga upp de utbildningarna. Men det är ingen quickfix, det handlar om att skapa intresse redan i gymnasiet för teknik och naturvetenskap, där bristen är störst. Där jobbar vi tillsammans med Dalarna Science Park. Vi måste också satsa på yrkesutbildningar och samarbeta mellan dalakommunerna för att komplettera varandras behov.

För att ungdomar ska få en chans att prova på olika yrken vill Jan Bohman att kommunen erbjuder alla 15- till 17-åringar sommarjobb i minst två veckor.

– Här behövs samordning med näringslivet. Riktigt hur det ska gå till ska vi fortsätta att jobba fram, kanske behöver vi en sommarjobbsförmedling?

Under hösten har Borlänge kommun drivit projektet Dubbelt upp, där kommunen utmanade företagarna att anställa långtidsarbetslösa personer. Totalt ledde det till att 370 personer ur målgruppen kom ut på arbetsmarknaden. Företagen vann utmaningen och anställde 20 personer fler än kommunen.

– Det här har minskat långtidsarbetslösheten i kommunen rejält och det visade inte minst att vi har en väldigt stor arbetskraftsreserv bland nyanlända. Jag tror att många företagare är lite rädda för att anställa nyanlända och de måste släppa sargen, för det finns väldigt mycket kompetens att hämta.

Kommunen jobbar också med myndighetskontakten, för att förbättra servicen till företagen.

– Om en företagare ringer till kommunen så ska vi möta upp och hjälpa till att göra rätt. Vi ska till exempel skräddarsy möten efter behov. Säg att det är någon som vill starta en restaurang, då ska alkoholhandläggare, livsmedelshandläggare, bygglovshandläggare och en näringslivshandläggare finnas med vid bordet så att det blir ett möte i stället för fyra.

En annan viktig framtidsfråga är att stärka handeln.

– E-handeln är en jätteutmaning som vi måste följa och skapa förutsättningar för att möta. Men både när det gäller handeln och kompetensförsörjningen handlar det om att bygga varumärket Borlänge och stadens attraktionskraft.

Jan Bohman låter sig inte nedslås av att föreningen Arkitektupproret utsåg Borlänge till Sveriges fulaste stad i höstas.

– Vi var snabbt ute från kommunens sida med en motkampanj som jag tycker är väldigt sann: Vi kanske inte är snyggast, men vi är jävligt trevliga.

Företagarkommentar: Niclas Granér, Totalsport Scandinavia

Niclas Granér

Niclas Granér, Totalsport Scandinavia

”Jag tycker att kommunens näringslivsarbete via näringslivskontoret är bra. De försöker verkligen skapa dialog med företagare för att få in synpunkter vad som kan förbättras genom regelbundna informationsträffar och månadsvisa frukostmöten som arrangeras tillsammans med Företagarna lokalt.

Sedan kan man alltid förbättra förståelsen för företagare hos politiker som kanske inte alltid har den naturliga kontakten. Här kanske man oftast vill prata och träffa de företag som lyckas, men kanske bör även bör träffa de mindre företag och startup-företag som verkligen har det tufft och som förutom ekonomin även kämpar med administration av alla de slag.

Förbättringsområden: Snabba upp och förenkla vissa processer. Vissa tillstånd som utskänkningstillstånd som är centraliserade för ett antal kommuner tar väldigt lång tid och bör kunna snabbas upp med dagens information som myndigheter har tillgång till.

Mål för mandatperioden:
  • Ta fram en aktuell näringslivsstrategi i samråd med företagen.
  • Jobba med kompetensförsörjningsfrågor på bred front (marknadsföring mot ungdomar, utbildningar, stötta högskolan).
  • Jobba för att lyfta infrastrukturfrågor för industrin i regionsamarbetet.
  • Bygga varumärket Borlänge och jobba med stadens attraktionskraft.
  • Implementera erfarenheterna från projektet Främjande myndighetsutövning, i kommunens arbete.
     

*Näringslivsstrategi saknas

Välkommen till ett dialogmöte om företagsklimatet i Borlänge kommun den 21 maj 2019

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Dalakommuner underlättar för krisande företag

CORONAKRISEN Coronakrisen innebär stora svårigheter för Dalarnas företag, varav många tvingas varsla och andra hotas av konkurs. För att underlätta för Dalarnas företag har kommunerna vidtagit olika typer av åtgärder för att mildra krisens effekter.
NYHET Publicerad:

Vi måste alla hjälpas åt

KRÖNIKA Nu när det nya coronaviruset på många sätt lamslår vårt samhälle gäller det att tänka på de företag som finns omkring oss. Varje gång du köper en tjänst eller produkt så är du med och bidrar till att hålla ett företag i länet igång och hjälper så att en anställd kan behålla sitt jobb. Det skriver Henrik Navjord i en krönika.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Livskraftiga jobb och företag riskerar att slås ut

DEBATT Under den gångna veckan har situationen för många av våra företag i Dalarna förvärrats dramatiskt. I våra kontakter med företagen vittnar nu allt fler om fallande intäkter, problem i produktion och oro över möjligheten att behålla medarbetare. Det slår brett även om vissa branscher givetvis är mer utsatta. Åtgärder behövs och några kommuner har fattat lokala beslut i hur man kan underlätta för det lokala näringslivet, jag hoppas ännu fler följer efter.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Anrikt bruk med ny miljöteknik

MILJÖ Arctic Paper Grycksbo utanför Falun började sin satsning mot en fossilfri produktion redan 2009. Bruket producerar idag 220 000 ton finpapper med noll utsläpp av fossila växthusgaser från sin produktion. "Miljöarbetet är väl förankrat i företagets ledning och affärsverksamhet, det finns i vår affärskultur, vårt dna", säger Michel Fejér vd för företaget.
NYHET Publicerad:

Snickeriföretag efterlyser standard för miljöbedömningar

REGELKRÅNGEL Omsorg om människa och miljö har ända sedan starten för 22 år sedan varit en viktig ledstjärna för Dala Ledstång och Snickeri. Därför är det ett hårt slag för delägaren Anna-Karin Tyskhagen, när hon numera förlorar affärer på grund av att företaget inte mäktar med att få verksamheten godkänd enligt branschens alla olika miljöbedömningar.
NYHET Publicerad:

Utbildningssystemet för yrkesbytare måste bli bättre

VUXENUTBILDNING "Systemet för vuxna som vill byta arbete fungerar inte, detta trots att många branscher skriker efter kompetent personal". Det menar Anneli Gunnars som är vd och skolchef vid Älvdalens Utbildningscentrum. På sikt ger detta mycket negativa effekter för företagen i utsatta branscher.
NYHET Publicerad:

Miljöomställning ger sur bi(l)effekt

SKATTER Politiska beslut minskar omsättningen med över 15 miljoner kronor hos Kents Bilcentrum. När argumenten dessutom inte håller då säger en irriterad bilhandlare Per Gruvris ifrån. Han får medhåll från stora delar av bilförsäljningsbranschen när han hävdar att bonus/malus-systemet varken är bra för företagen eller miljön.
NYHET Publicerad:

Brist på lönsamhet en utmaning för logistikbranschen

TRANSPORT Frakter och logistik får inte kosta pengar, det ska bara finnas och det ska fungera. Tyvärr är det en bild många har av en bransch som går på knäna för att överleva. ”Fler måste förstå att branschen har stora utmaningar på grund av bristen på lönsamhet”, säger Anna Gåsste som är CFO hos DalaFrakt.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Byggprogrammet i Malung-Sälen bäst i Dalarna

UTBILDNING I Dalarnas län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar vi på Svenskt Näringsliv i Dalarna hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ge Dalarnas gymnasieelever möjlighet att driva företag

DEBATT Människors kreativitet, mod och initiativkraft lägger grunden för ökad ekonomisk utveckling och ökat välstånd. Ett vitalt näringsliv med många entreprenörer skapar jobb och de skatteintäkter som finansierar välfärden. Det är också avgörande för att lösa många av de problem vi ser idag, inte minst med miljö och klimat. Här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll för framtiden.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatten – varken bra för handeln eller miljön

MILJÖSKATT Det är snart två och ett halvt år sedan kemikalieskatten infördes. Med skatten ville riksdagen minska användningen av farliga flamskyddsmedel i elektronik och stimulera övergång till mer miljö- och hälsovänliga alternativ. Åke Arnesson som bland annat driver Arkos Home i Insjön menar att det inte fungerar och att det är dags för politikerna att tänka om.
NYHET Publicerad:

Nu har du som företagare chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

2020 fortsätter vi arbetet...

JULHÄLSNING 2020 fortsätter vi arbetet med att företagsklimatet ska stå högt på agendan hos våra myndigheter och beslutsfattare.
NYHET Publicerad:

Dalaföretagen signalerar avmattning

KONJUNKTUR Svensk och global konjunktur ser allt svagare ut, det visar en ny konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv. Tillväxten mattas av och blir låg under kommande år med svag utveckling av produktivitet och sysselsättning. En avmattning som även syns hos dalaföretagen.
NYHET Publicerad:

"Vi måste ha skatter som är rimliga och regler som är möjliga att efterleva"

SME Anna Grånäs Jakobsson har tagit plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Tillsammans med 35 andra ledamöter ska hon vara ett stöd till Svenskt Näringslivs ledning i frågor som rör små och medelstora företag. Rättviksföretagaren brinner för företagarfrågor och vill gärna vara med och bidra till en positiv syn på företagande samt bättre villkor för företagen.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ansvarsfulla avtal säkrar Dalarnas jobb och välfärd

DEBATT Konjunkturen bromsar nu in, inte bara i Dalarna och resten av Sverige, utan även på viktiga exportmarknader. Nu gäller det att fortsätta med ansvarsfulla avtal. Den svenska löneökningstakten måste växlas ned för att säkra jobb och välfärd och det gäller i synnerhet för Dalarna med så många exportberoende företag.