Sara Eriksson i bilhallen, på väg in i en volvo
Foto: Sören Karlsson

"Vi försöker att vara synliga på arbetsmarknadsdagar, ha kontakt med grundskolor, gymnasieskolor och högskolor och att vara med i alla möjliga andra sammanhang", säger Sara Eriksson som önskar att fler tjejer ska söka till branschen.

För få unga har upptäckt den spännande fordonsbranschen

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING "Det är tyvärr alldeles för få ungdomar som upptäckt hur spännande fordonsbranschen är. De flesta har ingen aning om att det finns så många olika yrken för den som väljer den här banan", säger Sara Eriksson, HR-chef på Bilmetro.

Bilmetro är en av Sveriges ledande återförsäljare av person- och lastbilar. Företaget har verksamhet på 11 orter i Gästrikland, Hälsingland, Dalarna och Uppland. Huvudkontoret ligger i Gävle. Bilmetro säljer Scania, Volkswagen, Audi, Seat, Skoda och KIA.

Av de cirka 600 medarbetarna är i runda tal hälften fordonstekniker, bilmekaniker som det hette en gång i tiden. Servicerådgivare och säljare är andra stora yrkeskategorier. Men därutöver finns märkesansvariga, kundmottagare, löneadministratörer, it-tekniker, kvalitetskontrollanter, garantihandläggare och marknadsassistenter, för att bara nämna några exempel.

En 3-årig fordonsteknisk utbildning från gymnasiet är den vanligaste bakgrunden för den som vill ha jobb i den här branschen. En liknande men kortare arbetsmarknadsutbildning eller Komvux kan vara alternativ.

Personligt engagemang

Någonting som Sara efterlyser vid sidan av den formella utbildningen är ett personligt engagemang.

– Den som verkligen är engagerad kan komma väldigt långt. Sedan är det förstås en stor fördel om du gillar att vara problemlösare, om du är tekniskt intresserad och om du ser fram emot att utvecklas i din yrkesroll och som människa, betonar hon.

Sara menar att det finns fantastiska möjligheter att göra karriär i fordonsbranschen.

– Det är ungefär som med läkare. En del blir otroligt skickliga specialister inom sitt område. Specialist kan du bli också i vår bransch, speciellt om du arbetar på ett större företag. Exakt vad teknikskiftet med omställningen till elbilar kommer att innebära vet vi inte, men alldeles klart är att det är en omvälvande tid som ligger framför oss.

Sara vill gärna att engagemanget hos den som söker jobb märks tydligt och klart när det så småningom är dags för en anställningsintervju.

– Du ska också ha läst på om företaget och kunna motivera varför du vill arbeta på Bilmetro, säger hon.  

Dragkamp om duktiga medarbetare 

Inom fordonsbranschen finns det ett antal bristyrken. Skadetekniker är ett. Det betyder att det ibland kan bli en dragkamp om de riktigt duktiga medarbetarna.

Sara tycker att Bilmetro har förhållandevis lätt att attrahera nya medarbetare.

– Vi försöker att vara synliga på arbetsmarknadsdagar, ha kontakt med grundskolor, gymnasieskolor och högskolor och att vara med i alla möjliga andra sammanhang. Jag tror företaget har ett gott renommé och ses som en bra arbetsgivare. Vad jag önskar mig är att fler tjejer ska söka hit. Det går i rätt riktning men lite för långsamt.

Sociala medier är idag den klart viktigaste rekryteringsvägen för Bilmetro. Just för tillfället är det två lediga tjänster som ligger ute på företagets hemsida. Sara är mycket positiv till spontanansökningar och intresseanmälningar när som helst, även när inget speciellt jobb finns utannonserat.

– På det sättet bygger vi upp en bank med kandidater som vi kan matcha ihop med lediga jobb som dyker upp, förklarar hon.

Alla erfarenheter värdefulla

Sara pekar på att alla erfarenheter från yrkeslivet är värdefulla i den fortsatta karriären. Själv har hon fortfarande nytta av det hon lärde sig på sina första jobb hemma i Kiruna.

– När jag var så där 17-18 år hade jag tre jobb samtidigt. Jag var guide på ett teknikcenter, jag stekte hamburgare och jag stod i en guldsmedsaffär. Alla erfarenheter är värdefulla att ha i bagaget, säger Sara.

På gymnasiet pluggade hon på media och fortsatte sedan på Högskolan i Dalarna och utbildade sig till kommunikatör med examen i medie- och kommunikationsvetenskap. Ett av de första jobben efter examen fick Sara som informatör på biltestanläggningen på Hornavansjön i Arjeplog.

– Sedan bytte jag inriktning. Jag har alltid tyckt om möten med människor och att utveckla verksamheten. Då ligger det nära till hands att arbeta med personalfrågor.

Saras uppmaning till den som söker jobb efter jobb utan att kanske ens få komma på anställningsintervju är att vara envis.

– Det handlar om att aldrig ge upp. Tänk också på att det är bättre att överhuvudtaget få ett jobb än att från början sikta mot drömjobbet. En vacker dag kan drömjobbet vara ditt, säger Sara Eriksson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Omtumlande vår för rutinerad politiker

CORONAKRISEN Åsa Wiklund Lång (S) har i ungefär 15 år haft olika ledande positioner inom Gävle kommun, bland annat som kommunalråd och nu som ordförande i kommunstyrelsen. Trots sin långa erfarenhet av politiken har hon, som många andra, upplevt en vår lik ingen annan där fokus oftast varit att lindra fallet snarare än att gynna uppgången.
NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Ett enat Söderhamn vill stärka näringslivet

CORONAKRISEN Söderhamns kommunstyrelseordförande John-Erik Jansson (C) har likt många andra haft en vår bakom sig som präglats av pandemi- och krisplanering. Trots pandemins mycket negativa inverkan på näringslivet i Söderhamn, och på samhället i stort, så ser dock John-Erik Jansson att det också skapat en enande kraft i kommunen som förhoppningsvis ska kunna hjälpa den framåt.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Ovanåker vill lära sig av de bästa kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Ovanåker har under de senaste åren kraftigt förbättrat sitt företagsklimat. I Svenskt Näringslivs enkät i maj fick kommunen betyget 3,6 i det sammanfattande omdömet från företagarna. Det var bäst i Gävleborgs län.
NYHET Publicerad:

Hög tid att återstarta länets ekonomi

DEBATT "Det är svårt att sia om hur framtiden kommer att se ut men företagens roll blir dock densamma. Det är de strukturella förutsättningarna för företagande, arbete, forskning, utveckling och investeringar som avgör hur snabbt Sverige och Gävleborg kan komma tillbaka på fötter och blicka framåt." Det skriver Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Fortsatt osäkerhet hos campingföretagen

CORONAKRISEN Beskedet om friare resor inom Sverige har inte gjort att campingföretagen vågar blåsa faran över. Osäkerheten är fortfarande stor. Ingen vet hur sommaren kommer att se ut. "Vi har haft både avbokningar och nya bokningar de senaste dagarna. Sammantaget har det blivit en liten ökning, men vi känner oss fortfarande väldigt osäkra. Det gäller att avvakta", säger Maria Bootsman på Ljusdals Camping.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Ovanåker tar täten i Gävleborg

FÖRETAGSKLIMAT I fyra av Gävleborgs tio kommuner ger de lokala företagen ett sämre betyg av företagsklimatet än vid föregående år. Samtidigt förbättrar tre kommuner sina betyg och tre ligger kvar på samma nivå som tidigare mätning. Det visar de nya enkätsvaren som Svenskt Näringsliv publicerar idag.
NYHET Publicerad:

Gävleborg påverkat av coronakrisen

KONJUNKTUR Företagen i Svenskt Näringslivs företagarpanel i Gävleborg har drabbats av rådande tid i samma utsträckning som riket i stort. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. "I länet är det en blandad bild som tornar upp sig. Dels finns det företag i länet som går bra, sedan finns det företag som befinner sig i någorlunda balans och sedan finns det företag som har det riktigt tufft", säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

EU:s grundprinciper måste värnas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Coronan gav Cibes Lift en tidig högerkrok

CORONAKRISEN "Att coronakrisen var på väg fick vi tydliga indikationer om så fort allting började i Kina. Den första högerkroken träffades oss vid månadsskiftet januari-februari. Kina är vår största marknad och svarar för drygt en tredjedel av omsättningen", säger Per Lidström, vd på Cibes Lift Group.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Hyresstödet måste nå fler

CORONAKRISEN "Medan vissa delar inom e-handeln ser positiva försäljningskurvor så har konsekvenserna för oss i partybranschen varit förödande. Vi ser ett tapp i försäljningen på mer än 50 procent", säger Joel Svensson som driver Partykungen.se. Nu vill han att staten tillåter fler företag att ta del av hyresstödet, samtidigt som det inte är villkorat att fastighetsägarna bjuder till.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår hårt mot Gävleborgs besöksnäring

CORONAKRISEN Besöksnäringen är en av många branscher som drabbats hårt av coronakrisen. För att undvika en massarbetslöshet krävs att betydligt fler åtgärder vidtas. Det nya systemet för korttidspermitteringar fungerar inte för alla verksamheter och måste kompletteras med andra kraftfulla åtgärder, menar Helene Åkerström Hartman på Orbaden Spa & Resort.
NYHET Publicerad:

Politiska krafttag behövs här och nu

DEBATT Coronaviruset har försatt Sverige, Gävleborg och stora delar av världen i en extrem situation. Det påverkar vår vardag och skapar oro för nära och kära. Personalen inom vård och omsorg gör stora insatser för att rädda liv och hälsa. Men krisen har också en ekonomisk effekt som håller på att få allvarliga konsekvenser för företag, jobb och välfärd. Det skriver Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv, i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.