Ovanåkers kommun fortsätter förbättra sitt företagsklimat medan Gävle faller ytterligare. Det visar siffror i Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av länets företagsklimat.
Svenskt Näringslivs enkätundersökning av företagsklimatet består av en rad frågor, men den tyngst vägande frågan är det sammanfattande omdömet. Länet som helhet tappar -0,1 och hamnar på 3,2. Gränsen för godtagbart är 3,0 och bra är 4,0.
Högst betyg får länet när det gäller påverkan av brottslighet/otrygghet (3,7), följt av konkurrens från kommunens verksamheter (3,4) och infrastrukturen till och från kommunen (3,4). Företagarna är mest missnöjda med upphandling och tillgång till relevant kompetens.
Gävle kommun tappar rejält i det sammanfattande omdömet och minskar med -0,3 till 2,6, vilket med råge är det lägsta sammanfattande omdömet i länet. I de övriga frågorna är förändringarna mindre.
– I mina samtal med Gävle kommun får jag signalen att alla partier vill förbättra företagsklimatet. Årets resultat bör vara en väckarklocka för att ta gemensamma krafttag i hela organisationen och över partigränserna. Det är ett arbete som tar tid och en förändring sker inte över en natt men med ett gemensamt fokus tror jag att det finns goda förutsättningar för Gävle att förbättra sig på sikt, säger Dan Nygren, regionchef på Svenskt Näringsliv.
Ovanåkers sammanfattande omdöme är samma som fjolårets, 3,8 men kommunen förbättrar sig i nästan alla övriga delfrågor. Mest ökar konkurrens från kommunens verksamheter och skolans samarbete med de lokala företagen. Kommunen minskar dock med -0,2 när det gäller kommunens service och bemötande.
– Jag tycker att årets resultat bekräftar det engagemang för företagsklimatet som jag upplever att näringslivsansvariga och kommunledningen har. Att kommunens service och bemötande sjunkit kan bero på att det varit utmaningar med bygglovsverksamheten under året. Det har ledningen tagit tag i så framöver bör handläggningstiderna kunna bli bättre, avslutar Dan Nygren.
Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I årets enkätundersökning har 32 162 företag svarat på hur de upplever det lokala företagsklimatet. Resultatet används i utvecklingsinriktade dialoger med ledande kommunpolitiker och tjänstepersoner. Läs mer på www.foretagsklimat.se