NYHETIdag

Toppresultat för Höganäs och Burlöv i ny enkät om företagsklimatet

Flera skånska kommuner får höga betyg i den nya upplagan av Svenskt Näringslivs årliga undersökning om det lokala företagsklimatet. Men i Skåne som helhet spretar utvecklingen. Resultaten i sammanfattande omdöme stiger i 14 av länets 33 kommuner, sjunker i elva kommuner samt är oförändrat i åtta kommuner. Sammantaget har fem skånska kommuner nu ett sammanfattande omdöme över 4,0.

När företagen i Skåne tillfrågas om vad som är viktigast för kommunerna att ta tag i anges:

  • Minskad brottslighet och ökad trygghet (43 %)
  • Bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare (38 %)
  • Bättre dialog mellan kommunen och företagen (36 %)
  • Stabil och konkurrenskraftig elförsörjning (35 %)
  • Kortare handläggningstider (32 %)

Nordvästra Skåne

Höganäs når sitt högsta resultat hittills i den årliga undersökningen om det lokala företagsklimatet. Efter förbättringar på samtliga områden utom ett får kommunen ett sammanfattande omdöme på 4,6, vilket kan jämföras med rikssnittet på 3,5. Därmed ligger Höganäs nu högst i Skåne tillsammans med Burlöv.

Johan Dalén, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne
Foto: Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB

– Höganäs har jobbat målmedvetet med de här frågorna under många år. Och det är knappast någon tillfällighet att kommunen får särskilt bra betyg för service och bemötande. Det området är närmast ett fundament för framgång i de här sammanhangen, säger Johan Dalén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.

Även Landskrona höjer sitt resultat från en redan tidigare hög nivå. Stadens sammanfattande omdöme blir 4,3 efter förbättring då det gäller exempelvis service och bemötande.

– 2006 låg Landskronas sammanfattande omdöme på 2,8. Det är en imponerande resa som staden har gjort sedan dess, säger Johan Dalén.

Bjuv, Klippan och Örkelljunga höjer också sina sammanfattande omdömen till 3,4, 3,7 respektive 3,5. Samtliga tre har bland annat förbättrat dialogen med företagen i viktiga frågor.

Totalbetygen för Perstorp (3,6) och Svalöv (3,4) är oförändrade sedan i fjor. Samtidigt noteras nedgångar för Båstad, Ängelholm, Helsingborg och Åstorp som får sammanfattande omdömen på 3,6, 3,9, 3,4 respektive 3,6.

– Hela 36 procent av Helsingborgsföretagen upplever att brottslighet och otrygghet påverkar dem negativt. Det är dubbelt så högt som motsvarande andel i landet som helhet, vilket förstås måste ses som en varningssignal. Brottslighetens kostnader för företagarna är höga både mänskligt och ekonomiskt, säger Johan Dalén.

Nordöstra Skåne

Näringslivets villkor i Östra Göinge har förbättrats på de flesta områden sedan början av förra året. Därmed får Östra Göinge högst resultat i nordöstra Skåne med ett sammanfattande omdöme på 3,9, vilket kan jämföras med rikssnittet på 3,5. Bara på ett område ger företagarna omdöme under gränsen för godtagbart: tillgång till relevant kompetens.

– Att kompetensförsörjningen brister förvånar inte. Det är ett utbrett problem i stora delar av landet. Och det är lovande att både företagare och politiker i Östra Göinge ser det som prioriterat att få fler att gå yrkesutbildning. I många fall är det just skickliga yrkespersoner som arbetsgivarna söker, säger Johan Dalén.

För Hässleholm ökar det sammanfattande omdömet i år till 3,1, vilket är strax över gränsen för godtagbart. Några av de största förbättringarna syns då det gäller politikers och tjänstemäns attityder. Skolans samarbete med de lokala företagen får också högre betyg än i fjor.

I Hörby försämras det sammanfattande omdömet något och ligger nu på 3,3. Företagarna ser förbättringar i fråga om konkurrens från kommunens verksamheter liksom då det gäller påverkan av brottslighet och otrygghet.

Bromölla får i sin tur ett sammanfattande omdöme på 3,2, vilket är en nedgång med 0,3. Försämring syns bland annat då det gäller kommunens dialog med företagen i viktiga frågor, medan störst förbättring har skett i skolans samarbete med de lokala företagen.

Osby och Kristianstad får sammanfattande omdömen på samma nivå som förra året: 3,0 respektive 2,9.

– Det är beklagligt att företagarna inte upplever någon förbättring sedan i fjol. Osby har ett rikt lokalt näringsliv och en stad som Kristianstad borde ha alla förutsättningar att skapa ett gott företagsklimat. Missnöjet förtjänar att tas på allvar, inte minst med tanke på den koppling som finns mellan jobbtillväxten och företagsklimatet lokalt, säger Johan Dalén.

Södra Skåne

Burlöv når sitt högsta resultat hittills i undersökningen om det lokala företagsklimatet. Efter förbättring av bland annat service och bemötande får kommunen ett sammanfattande omdöme på 4,6, vilket kan jämföras med rikssnittet på 3,5. Därmed ligger Burlöv högst i Skåne tillsammans med Höganäs.

Grannkommunen Staffanstorp kommer inte långt efter. Efter förbättringar då det gäller alltifrån kommunpolitikers attityder till kommunens dialog stiger det sammanfattande omdömet nu med 0,2 steg till 4,5.

Samtidigt får företagsklimatet i Svedala sitt bästa sammanfattande omdöme sedan mätningarna inleddes: 4,0. Kommunen förbättrar sig inte minst i fråga om tjänstepersoners attityder samt dialog med kommunen i viktiga frågor för företagen.

Vellinge är i sin tur hack i häl på Svedala med ett sammanfattande omdöme på 3,9. Och även där syns positiva förändringar för politikers och tjänstepersoners attityder.

– När flera kommuner i samma del av Skåne får goda betyg, så kanske det framstår som om det beror på var de ligger. Men då ska man komma ihåg att sådant som service, bemötande, attityder, dialog och information vägs in i våra mätningar. Hur sådant fungerar har ingenting med det geografiska läget att göra. Det gemensamma för de här kommunerna är snarare att de visar stort intresse för företagsklimatet och jobbar uthålligt för att förbättra det, säger Johan Dalén.

Även Skurup, Lomma och Kävlinge hamnar över rikssnittet – samtliga tre får sammanfattande omdöme på 3,7. Det gör även Höör som hamnar på 3,6, medan Eslöv halkar ner till 3,4. Samtidigt stiger totalbetyget för Trelleborg till 3,3, medan det minskar något för Malmö och Lund som noteras för 3,1 respektive 3,4.

I Malmö sätter företagarna bland annat lågt betyg på dialogen med kommunen, liksom på tjänstepersoners och kommunpolitikers attityder samt kommunens information. Och allra lägst omdöme får kommunens upphandling – nästan vart fjärde företag ser den som bristfällig.

– Resultatet bekräftar den bild vi fått i våra tidigare kontakter med företagen. Även om det finns goda grundförutsättningar för att driva verksamheter i Malmö, så är det tydligt att näringslivets utveckling hämmas av vissa faktorer, säger Johan Dalén.

Även i Lund finns siffror som sticker ut.

– Förutom att politikerna ger klart högre sammanfattande omdöme än företagarna i Lund, så syns också stora skillnader i enskilda frågor. Politikerna ger till exempel kompetensförsörjningen 5,0, medan företagarna ger den 3,4. En misstanke som ligger nära till hands i en universitetsstad som Lund är att politikerna underskattar behoven av personal med yrkesutbildning på gymnasienivå, säger Johan Dalén.

I Tomelilla har näringslivets villkor förbättrats på de flesta områden sedan 2024. Bland annat ökar nöjdheten med kommunens dialog med företagen, liksom med kommunpolitikers attityder. Totalt får Tomelilla högst resultat i sydöstra Skåne med ett sammanfattande omdöme på 3,7, vilket kan jämföras med rikssnittet på 3,5.

– Tomelilla har gjort tydliga framsteg på senare år, inte minst då det gäller kommunikationen mellan kommunen och företagen. Alltifrån dialog till attityder spelar väsentlig roll i de här sammanhangen, säger Johan Dalén.

Sämre går det för Simrishamn vars sammanfattande omdöme sjunker för tredje året i rad till 2,7. Det är årets lägsta notering i Skåne och klart under gränsen får godtagbart (3,0). Kommunens upphandling är det som företagarna är minst nöjda med.

– Trenden är bekymmersam, men jag vet att Simrishamn har satt ett ambitiöst mål för att förbättra företagsklimatet. Nu gäller det att de ansvariga håller fast vid detta, för det är långsiktigt, uthålligt arbete som krävs, säger Johan Dalén.

Ystad backar för tredje året i rad till ett sammanfattande omdöme på 3,0 – en nedgång med 0,2 sedan fjorårets mätning.

– Här finns uppenbart en del att ta itu med för att underlätta för företagen. Men Ystad låg över riksgenomsnittet för bara några år sedan, så det bör finnas tidigare erfarenheter och arbetssätt som det går att luta sig mot, säger Johan Dalén.

För Sjöbo ligger det sammanfattande omdömet på samma nivå som 2024: 3,2. Men betyg över rikssnittet noteras bland annat för infrastrukturen och det lokala vägnätets framkomlighet och underhåll.

Om undersökningen

Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I årets enkätundersökning har över 77 000 företag tillfrågats om hur de upplever det lokala företagsklimatet. Resultatet används i utvecklingsinriktade dialoger med ledande kommunpolitiker och tjänstepersoner.

Vill du se resultatet för just din kommun? Gå in på www.foretagsklimat.se och klicka dig fram. Där hittar du även guider – verktyg för ett bättre företagsklimat – för nedladdning.

Lokalt Företagsklimat
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist