Hofors bäst i länet men med hack i kurvan

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I det sammanfattande omdömet i enkäten om det lokala företagsklimatet ger företagarna i Hofors den egna kommunen ett bra betyg. Det är visserligen en aning sämre än i motsvarande mätning från Svenskt Näringsliv i maj förra året, men Hofors är trots detta lilla hack i kurvan fortfarande klart bäst i Gävleborgs län.

Kommunen har gjort en imponerande resa med sitt företagsklimat. För bara fem-sex år sedan parkerade Hofors på plats 284 med bara sex kommuner efter sig i rankingen. Hösten 2018 hade man avancerat till plats 91. I september i år kommer Svenskt Näringsliv med en ny ranking.

Lotta Petterson

Lotta Petterson

Foto: PER ERIK JADERBERG

– Ni kämpar på. Jag är inte orolig för Hofors, förklarade Svenskt Näringslivs regionchef Lotta Petterson när hon presenterade enkätsvaren vid ett möte med politiker, tjänstemän och företagare.

Enligt enkäten hade 61 procent av företagen haft anledning att höra av sig till tjänstemän i kommunen under det senaste året. Motsvarande siffra för kontakter med politiker var 42 procent. 13 procent hade gått via kommunens webbplats. 34 procent svarade att de inte haft några kontakter alls med kommunen.

Servicen får höjt betyg

Kommunens service till företagen har fått höjt betyg. Däremot har betyget sänkts när det gäller exempelvis konkurrensen från kommunal verksamhet och tillämpningen av lagar och regler.

Lägre skatter och avgifter, ökad förståelse för företagens villkor, en bättre dialog, kortare handläggningstider och bättre rutiner vid upphandlingar är prioriterade punkter för företagen i Hofors.

Johanna Grönlund, Sorption

"Våra politiker har en tydlig vilja att lösa problem som uppstår", menar Johanna Grönlund.

Johanna Grönlund och hennes syster Anna-Cari Westlund driver företaget Sorption AB. Med pappersmassa från Stora Enso som utgångsmaterial tillverkar man varje år åtskilliga miljoner liter katt- och smådjursströ.

– Det är inga konstigheter att vara företagare i Hofors. Vi har ett bra geografiskt läge. Våra politiker har en tydlig vilja att lösa problem som uppstår. Politiker och företagare lever hyggligt nära varandra, konstaterar hon.

Johanna Grönlund tycker att det vilar ett visst ansvar på dem som bor här att i möjligaste mån anlita företagen i kommunen.

– Det blir tuffare för butikerna när näthandeln växer. Nya restauranger och matställen har öppnat. Där är det kanske en överetablering, säger Johanna Grönlund.

Ny kommunchef

Vid årsskiftet började Jonatan Alamo Block som ny kommunchef i Hofors. Han kom närmast från tjänsten som skolchef i Falun.

Jonatan Alamo Block, kommunchef Hofors

"Företagen och kommunen lever i en symbios", säger Jonatan Alamo Block.

– Vi är jättenöjda med att fortfarande vara bäst i Gävleborg. Politikerna är intresserade av företagsfrågor på riktigt. Företagen och kommunen lever i en symbios. Fungerar kommunen bra så fungerar företagen bra och tvärtom.

Den bild som Jonatan Alamo Block hunnit få är att dialogen numera sköts på ett utmärkt sätt.

– Entré Hofors har visat sig vara en viktig aktör i sammanhanget, men ansvaret för att skapa bästa möjliga företagsklimat ligger på oss alla. På kommunens ledningsgruppsmöten är näringslivsfrågor ständigt aktuella. Som jag ser det är Hofors på rätt väg, säger Jonatan Alamo Block.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

220 UF-företag ställer ut vid mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Den 19 mars arrangeras årets regionala UF-mässa i Tennishallen på Hällåsen i Söderhamn. Mässan är öppen för allmänheten mellan klockan 12.00 – 18.00 och avslutas med en pampig prisutdelning. "Det blir en energifylld dag full av inspiration, spännande idéer och företagsamma ungdomar där UF-företagen ställer ut och säljer sina varor och tjänster", säger projektledare Linnea Larsson.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Hudiksvall leder snabbt till jobb

UTBILDNING I Gävleborgs län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Gävleborg vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Liten tillbakagång av antalet UF-elever i länet

UNG FÖRETAGSAMHET I år startar och driver 1256 gymnasieelever UF-företag i Gävleborg. Det är en minskning med 17 elever jämfört med förra året. Det visar nya siffror från Ung Företagsamhet efter att registreringen stängde den 1 december.
NYHET Publicerad:

Stort kompetensbehov inom industrin

KRÖNIKA Trots att Gävleborg är det län i Sverige med högst arbetslöshet så har industrin i regionen väldigt svårt att hitta rätt kompetens. Inte minst saknas mängder av maskinoperatörer, tekniker, svetsare och mekaniker. Det är hög tid att denna obalans åtgärdas genom effektivare satsningar inom utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Hållbarhet – en fråga i näringslivets fokus

FÖRETAGSBESÖK Sandviks och Nilars hållbarhetsarbete lockade Svensk Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Det finns en genuin vilja i näringslivet att göra något bra för klimatet, konstaterar han, efter att ha besökt 300 företag runt om i landet.
NYHET Publicerad:

Politiker, prioritera brotten mot företagare!

KRÖNIKA "Vi möter många företagare som vittnar om hur brottslighet och otrygghet i allt högre grad drabbar deras företag. Det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela Sverige men så är det inte i dag", skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Svenska skolor saknar undervisningskultur i matte"

FORSKNING "Nyutbildade svenska lärare skulle vilja undervisa matematik på ett annat sätt, men de vet inte hur och de kan inte börja experimentera i en klass", säger Yukiko Asami Johansson, matematikforskare vid Högskolan i Gävle.
NYHET Publicerad:

UF Gävleborg bäst i Sverige på grundskolan

UNG FÖRETAGSAMHET Under förra läsåret uppvisade Ung Företagsamhet Gävleborg de bästa resultaten i Sverige vad gäller läromedel och utbildningar till barn och ungdomar inom grundskolan.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet viktigt för Gävleborg

ENTREPRENÖRSKAP I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav föreligger är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida entreprenörer, som oavsett om de går till en anställning eller startar egna företag, kommer skapa jobb, skatteintäkter och vara företagsamma. Det skriver styrelsen för Ung Företagsamhet Gävleborg i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Allt blinkar rött – ekonomin bromsar in

KRÖNIKA Vi möts i rask takt av att världskonjunkturen försämras. Att Sverige och vår region dras med i den globala konjunktursvackan är därmed ingen överraskning. Detta scenario har flera bedömare förutspått sedan en bra tid tillbaka. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Välbesökt Arbetsgivardag

ARBETSGIVARDAG För femte året i rad arrangerade Svenskt Näringsliv i Gävleborg en arbetsgivardag för medlemmar i länet. Intresset för de nio valbara seminarierna var stort och över 100 personer deltog.
NYHET Publicerad:

Fem av tio kommuner faller i årets ranking

RANKING 2019 Gävleborgs bästa företagsklimat finns fortsatt i Hofors. Däremot faller kommunen med hela 50 placeringar från förra årets mätning. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet som släpptes idag.
NYHET Publicerad:

Överdramatisera inte Arbetsförmedlingens omdaning

KRÖNIKA I januariavtalet slås det fast att Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden. Det är lovvärt och kommer inte en dag för sent. Samtidigt pågår en omdaning av såväl kontorsnät och personalstyrka. I det läge som råder ska vi varken överdriva, eller underdriva, konsekvenserna av en sådan omställning. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mattias Durnik

FÖRETAGSKLIMAT Den 1 augusti började Mattias Durnik som näringslivsdirektör i Gävle kommun. Vi passade på att gratulera och ställa några frågor.
NYHET Publicerad:

Nytt spännande läsår med UF

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Gävleborg kickar i dagarna igång ett nytt läsår och nya elever ska utbildas i entreprenörskap, starta och driva sina UF-företag. ”Vi tror på unga människor och vill att de ska våga tro på sin egen företagsamhet”, säger Anna Leima, regionchef Ung Företagsamhet Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Underkänt betyg kräver krafttag i offentlig upphandling

KRÖNIKA "Den senaste statistiken visar att företagens intresse av att delta i offentliga upphandlingar avtagit år efter år. Det är oroande eftersom det i sin tur innebär en minskad konkurrens om uppdragen. Min uppmaning är därför följande. Har ni förslag på hur upphandlingarna kan göras bättre – ta er tid att framföra detta till upphandlarna eller politikerna", skriver Birgitta Laurent i en krönika.
NYHET Publicerad:

Gävleborg i Sverigebotten på patent

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik över ansökningar som gjordes under 2018. Av denna statistik framkommer att Gävleborg ligger i Sverigebotten beträffande nationella patentansökningar per invånare.