NYHET19 juli 2017

"Regelkrångel sätter stopp"

Migrationsverkets handläggningstider och tveksamma information skapar osäkerhet i rekryteringsprocessen av utländsk arbetskraft. Arbetskraft som är nödvändig för företagen. ”Jag är trött på regelkrångel som sätter stopp” säger Kanjana ägare av Kanjanas Thairestaurang i Visby.

Innan Kanjana flyttade till Sverige drev hon och hennes familj tre restauranger i hemstaden Chiang Mai i norra Thailand. Efter snart 20 år som egenföretagare, äger hon nu sedan nio år tillbaka Kanjanas Thairestaurang i Visby. Kompetensen som behövs för att laga genuin thailändsk mat är svår att tillgå i Sverige.

– För att kunna driva den verksamhet som vi vill måste vi kunna laga mat av högsta kvalitet från det thailändska köket. Det krävs även att serveringspersonalen kan och förstår maten som serveras. Dels för att svara på frågor, men också för att kunna berätta om maten för gästerna. Den kompetensen går inte att få tag på i Sverige, säger Kanjana.

Det har nu lett till att restaurangen inte har tillräckligt stor personalstyrka för att kunna axla sommarsäsongen. Att då rekrytera medarbetare från tredje land som matchar den kompetensprofilen Kanjanas söker blir avgörande för restaurangens framtid, och faktiskt också för hennes egen hälsa.

– Just nu gör jag allting, eftersom jag är den enda som kan. Jag gör inköp, serverar, planterar blommor, hjälper till i köket, sköter ekonomin samtidigt som jag tar hand som alla andra småsaker som verksamheten kräver. Om vi inte kan rekrytera minst en kock till, då vet jag inte om restaurangen kan leva vidare. Jag kan inte dela på och vara på flera ställen samtidigt.

Hon har tidigare rekryterat utländsk arbetskraft och hoppas i framtiden kunna fortsätta hitta rätt kompetens. Dock har krångliga regler, långa handläggningstider och avsaknad av besked skapat en osäkerhet i rekryteringsprocessen. Kanjanas nuvarande kock Mariwan, väntade sju månader på besked om att få arbetstillstånd. Det är omöjligt att planera verksamheten utan klara besked, vi måste veta när och hur kockarna kan vara här, menar Kanjana.

– Om vi rekryterar en ny kock inför säsongen måste jag veta att personen kan vara här minst en månad innan den andra kocken slutar. Det hade fungerat bra om man kunde garantera att det fungerade, men nu får vi inga besked alls, det verkar som att papper bara försvinner, säger hon.

Handläggningstiderna har också fått andra konsekvenser för Kanjanas. Restaurangen hade under föregående sommar två kockar. Kanjana berättar att en av kockarna var tvungen att åka hem på grund av familjeskäl och väntade på besked från migrationsverket för godkännande. Beskedet kom aldrig och en kock som Kanjana trivdes bra med, kan nu inte komma tillbaka till restaurangen på grund av tveksam byråkrati.

Nu står Mariwan inför samma dilemma. Hon vågar inte åka hem, med risken för att inte få komma tillbaka och migrationsverket kan inte ge några klara besked.

– Mariwan har arbetat här i fem år utan att kunna åka hem till sin familj. Vi har ansökt om papper så vi är på den säkra sidan att hon får komma tillbaka, men vi får inga svar från migrationsverket. Om det tar lika lång tid som sist, får vi stänga restaurangen, vi har ingen annan kock.

För en restaurang och en driven entreprenör som betalar skatt, hanterar papper, kollektivavtal och löner enligt regelverket, förstår inte Kanjana varför det ska vara så krångligt. En handläggningstid på tre månader hade underlättat avsevärt menar hon.

– Det spelar snart ingen roll om det är Ja eller Nej. Man vill bara ha ett snabbt besked. Om restaurangen ska överleva måste vi ha förutsättningarna för att lyckas, de finns inte idag. Om det inte blir bättre måste jag tyvärr överväga att sluta, och det tjänar ingen på, säger hon.

Skriven avOscar BrissleKirsten ÅkermanOscar Brissle
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist