Negativ effekt av höjd arbetsgivaravgift

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD Arbetsgivaravgifterna för unga ändrades från och med den 1 juni i år. Nu betalar arbetsgivaren full arbetsgivaravgift för personer som är födda 1991 eller senare, vilket är direkt kännbart för medlemmarna i Halmstads krögarförening.

Mikael Wallin

Mikael Wallin, MWM Events AB

– Vi är en bransch som alltid har tagit emot många ungdomar, så självklart påverkar det lönsamheten negativt och därmed möjligheten att anställa, säger Micke Wallin, MWM Events och ordförande i Krögarföreningen.

Mellan 2007 och 2016 var arbetsgivaravgiften nedsatt för ungdomar men höjdes igen den 1 juni 2016. Arbetsgivaravgiften är av stor betydelse för företagare då den tillsammans med lönen och de avtalade sociala avgifterna avgör hur höga anställningskostnaderna blir. En internetundersökning gjord av Svenskt Näringslivs Företagarpanel, med hjälp av TNS Sifo, visar på effekten av höjningen hos medlemmarna i Halmstads Krögarförening.

– I princip känner alla våra medlemmar av höjningen av arbetsgivaravgiften. Den halverade arbetsgivaravgiften gav marginal till vidareutveckling och framtida investeringar, men istället har jag nu inte samma möjlighet att ta in personal, säger Micke Wallin.

Nästan alla företag som svarade på undersökningen har påverkats negativt av höjningen av arbetsgivaravgiften. 70 procent ansåg att lönsamheten har försämrats och varannan företagare gav färre ungdomar chansen till ett sommarjobb i år jämfört med tidigare år.

– Vi är en genomgångsbransch där många ungdomar får sina första arbetslivserfarenheter. När kostnaderna blir högre så måste vi anpassa oss. Tyvärr innebär det att färre ungdomar får chansen till sitt första – och viktiga – sommarjobb, fortsätter Micke Wallin.

Undersökningen visar även att närmare 40 procent av de företagare som har påverkats negativt och schemalägger färre timmar totalt sätt. De har även valt att i större utsträckning anställa personer med längre erfarenhet.

– Jag är inte förvånad över resultatet bland våra medlemmar. Att 70 procent av företagen skulle anställa fler - om sänkningen gjordes till tidigare lägre nivån – tycker jag är en viktig signal till våra politiker, avslutar Micke Wallin.

Internetundersökning i Svenskt Näringslivs Företagarpanel med hjälp av TNS Sifo. Tidsperiod: 19 september - 30 september 2016

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny upphandlingslag försvårar för företagen

UPPHANDLING Allt färre företag deltar i de offentliga upphandlingar som genomförs i Sverige.  Som skäl uppger många att kraven är alltför många, krångliga och orimliga. Regeringens nya upphandlingslagstiftning riskerar att försämra situationen ytterligare. - Kravinflationen måste upphöra men tyvärr kommer den nya upphandlingslagstiftningen att verka i helt motsatt riktning, säger Charlotte Schéle, tf regionchef Svenskt Näringsliv Halland.
NYHET Publicerad:

Föreningslivet är beroende av bra företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Många av Sveriges idrottsföreningar är beroende av stöttning från företag. Att det finns ett gott företagsklimat i de halländska kommunerna är därför av stor vikt för att våra barn och ungdomar ska fortsätta att engageras i idrottslivet, menar Anders Bengtsson, styrelseledamot i Hallands Idrottsförbund.
NYHET Publicerad:

Negativ effekt av höjd arbetsgivaravgift

ARBETSMARKNAD Arbetsgivaravgifterna för unga ändrades från och med den 1 juni i år. Nu betalar arbetsgivaren full arbetsgivaravgift för personer som är födda 1991 eller senare, vilket är direkt kännbart för medlemmarna i Halmstads krögarförening.
NYHET Publicerad:

”Debatten bör handla om kvalitet, inte vinstbegränsning”

VINSTER I VÄLFÄRDEN 2001 öppnade idrottsföreningarna i Halmstad upp för behovet av idrottsinriktningar under gymnasiet. Kommunen var inte intresserad, men Lill-Marie Drotz vågade och ville, och redan samma år ansökte hon om att starta utbildningen. – Många gånger har det varit tufft, men att jobba med ungdomar är det finaste man kan göra, säger Lill-Marie Drotz, grundare och delägare till Aspero Friskolor AB.
NYHET Publicerad:

Nu jobbar juryn!

HALLANDS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA 2016 Stort tack för alla nomineringar vi fått in till Årets mest företagsamma människa 2016 – vår jury har fått ordentligt med material och underlag att gå igenom. Den 10 november kommer vi att avslöja vilka de fem finalisterna är och då är du välkommen att vara med och avgöra vem som vinner, då öppnar vi röstningen.
NYHET Publicerad:

Två generationer företagare i kunskapsutbyte

UNG FÖRETAGSAMHET Under kommande läsår är det flera ungdomar i Halland som kommer att driva ett UF-företag. För att få ut så mycket som möjligt av sitt UF-år spelar rådgivaren en viktig roll. – Jag delar gärna med mig av mina kunskaper till UF-elever, samtidigt som jag kan inspireras av deras kreativitet och drivkraft i tidig ålder, säger Erik Blomberg, Vd Eleiko Group AB.
NYHET Publicerad:

Är det värt att reformera Arbetsförmedlingen?

ARBETSFÖRMEDLINGEN Regeringen har tillsatt en utredning om Arbetsförmedlingens framtid, den största utredningen på 20 år. ”De sitter fastlåsta i sin organisation och struktur som är av en annan värld. En omställning skulle ta mycket kraft och resurser. Marknaden och privata alternativ har redan löst problemet.”, säger Kristoffer Hall, ägare och VD för Lokal Bemanning i Laholm.
NYHET Publicerad:

Yrkeshögskolan viktig för halländska ETEC

FÖRETAGSAMHET Sandra Berg var bara 29 år när hon tog över som VD på ETEC efter sin far, som drivit företaget sedan 1995. Företaget har idag sex anställda och ser ett rekryteringsbehov inom snar framtid. ”Men det är svårt att finna personer med rätt kompetens, därför är yrkeshögskolan i Halmstad jätteviktig för oss”, säger Sandra Berg.
NYHET Publicerad:

Seglivad process om näringslivsskylt i Hylte

FÖRETAGSKLIMAT Under flera år har en reklamskylt utmed riksväg 26 både engagerat och enat kommun och näringsliv i Hylte. För dem är det en viktigt att kunna visa upp att det finns ett stort utbud av lokala företag i Hyltebruk. ”Detta är en fråga som är viktig för alla parter”, säger Mathias Magnuson, Magnusons Herrekipering.
NYHET Publicerad:

Amadeus: ”Bara jag fick ett första jobb”

MITT FÖRSTA JOBB För mig var det viktigast att stå på egna ben och få ett jobb. När jag fick jobb på Burger King var inte tanken att stanna en längre tid. Men ju mer jag visade framfötterna desto mer ansvar fick jag. Genom hårt arbete och vilja blev jag biträdande restaurangchef, för att sedan avsluta mina sista två år på Burger King som restaurangchef.
NYHET Publicerad:

Bransch med stort hjärta i behov av rekrytering

KOMPETENS Hon verkar i en bransch som har stort rekryteringsbehov. Själv har hon varit i näringen över 30 år och hon tycker fortfarande att det är lika roligt och utvecklande. – Får man som jag energi av att glädja andra kan man inte vara på en bättre plats, säger Ulrika Drakenberg, hotelldirektör på Best Western Plus Grand Hotel i Halmstad.
NYHET Publicerad:

Visstidspersonalen en del av de boendes trygghet

VISSTID På HVB-hemmet Rasmusgården i Falkenberg har man valt att hålla hög personaltäthet, trots att det är en liten verksamhet. Det betyder att företaget utöver de sju tillsvidareanställda i personalen också behöver ett antal visstidsanställda, enligt vd Lotta Johansson.
NYHET Publicerad:

Samverkan för elevens framtid

SAMVERKAN I Varberg kommun satsar man tidigt på samverkan mellan skola och arbetsliv. ”En elev i grundskolan kanske kan nämna 10- 12 yrken. För att de ska få möjlighet att göra ett väl underbyggt val till gymnasiet och kommande yrkesliv måste vi börja med samverka redan där”. Det säger Pär Wiik, Skola-arbetslivsutvecklare på barn- och utbildningsförvaltningen i Varberg kommun.
NYHET Publicerad:

Telefonkatalogens stora värde

MITT FÖRSTA JOBB Jag jublade av lycka när jag 12 år fick ”ärva” mina äldre syskons extrajobb – att distribuera telefonkataloger i Unnaryd med omnejd. Jag hade nämligen räknat ut att jag skulle tjäna mer på det än när jag sålde jultidningar.
NYHET Publicerad:

”Nu tar jag över stafettpinnen”

GÄSTKRÖNIKA I år firar vi 100 år samtidigt som det är dags för att mig att ta över stafettpinnen från min far för att driva familjeföretaget i fjärde generationen. För att vi ska vara framgångsrika i lika många år till så måste vi alltid tänka framåt och vilja utvecklas. Känner man sig nöjd blir man lätt omsprungen.
NYHET Publicerad:

Nominera Hallands mest företagsamma människor nu!

NOMINERA Vem är Hallands mest företagsamma människa 2016? Företagsamma människor skapar jobb – det vill vi synliggöra genom att hylla dem i vår region.
NYHET Publicerad:

Grattis Laholm – bäst företagsklimat i Halland

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Halland har en ny länsetta när Svenskt Näringslivs släpper årets ranking för det lokala företagsklimatet. Laholms kommun tar återigen över förstaplaceringen i länet. – Stort grattis till Laholm som är bäst i Halland igen. Men den största förbättringen har Hylte kommun gjort, som har fått sin bästa placering någonsin, säger Charlotte Schéle, tf regionchef Svenskt Näringsliv Halland.
NYHET Publicerad:

Vuxnas inflytande till ungas arbetsvilja

GÄSTKRÖNIKA Det är en speciell känsla att sommarjobba och kunna köpa det man verkligen vill ha med sina egna pengar. Minnet av mitt första fiskespö sitter som en fläskläpp på mig. Det är ett minne för livet. Någonting har hänt med inställningen till att jobba bland unga idag. Jag har varit med och sett utvecklingen.
NYHET Publicerad:

Målet är guld på Yrkes-EM

YRKES-EM Kompetensförsörjningen är en viktig fråga för halländska företag. Trots skriande behov så är det svårt att locka ungdomar till yrkesprogrammen, och det blir allt färre sökande från år till år. – Jag tror att det viktigaste är att yrkesutbildningarna får ett gott rykte, och att elever och föräldrar förstår att det inte är en återvändsgränd, säger Daniel Carlberg som är murare i svenska Yrkeslandslaget.
NYHET Publicerad:

Alla jobb är viktiga!

MITT FÖRSTA JOBB Som 15-åring fick jag mitt första jobb, ett sommarjobb, på ett litet snickeri utanför Falkenberg. Jag cyklade 7 km varje dag till jobbet och min uppgift var att spika trälådor till att förvara fisk eller potatis i. Jag tjänade 7 öre per gavel och i slutet av varje dag räknade jag ut hur mycket jag hade fått ihop. Det kan låta enformigt, men jag älskade verkligen mitt jobb. Att vara en del av processen och sedan se ett färdigt resultat var en fin stund, en otrolig nöjdhet gick genom kroppen.