I Svenskt Näringslivs företagsklimatundersökning ger företagen i Berg kommunen högre betyg inom en rad frågor. Åre gör vissa förbättringar men får det lägsta sammanfattande omdömet i länet.
Svenskt Näringslivs enkätundersökning av företagsklimatet består av en rad frågor, men den tyngst vägande frågan är det sammanfattande omdömet. Jämtlands län som helhet får betyget 3,3. Gränsen för godtagbart går vid 3,0 och bra vid 4,0.
– Även om jag såklart hade önskat ett högre sammanfattande omdöme ser vi att länet som helhet förbättrar sig inom de flesta områden. De största förbättringarna den senaste femårsperioden gäller faktorerna påverkan av brottslighet/otrygghet och skolans samarbete med de lokala företagen, säger Ola Toftegaard, regionchef för Svenskt Näringsliv Jämtland.
Bergs kommun har återigen länets högsta sammanfattande omdöme (3,6), följt av Östersund (3,4) och Krokom (3,3).
– Det är tydligt att Bergs kommun har tagit sitt tidigare tapp i rankingen på allvar och arbetar för att återta sin tidigare position i rankingen. Vi ser exempelvis tydliga förbättringar när det gäller kommunpolitikers attityder, tjänstepersoners attityder och kommunens information till företagen, fortsätter Ola Toftegaard.
Åre kommun har haft flera tuffa år bakom sig, men förbättrar i år sitt sammanfattande omdöme från 2,9 till 3,0. Förbättringar syns också när det gäller kommunpolitikers attityder liksom tjänstepersoners attityder, samt upphandling.
– En så företagsam kommun som just Åre är extra betjänt av ett bra företagsklimat, varför deras kräftgång i företagsklimatet varit problematisk. Att företagen upplever att attityderna börjar förändras, om än från låga nivåer, är en positiv signal och ger skäl att försiktigt hoppas på att kommunen prioriterar att skapa bättre förutsättningar för sina många lokala företag, avslutar Ola Toftegaard.
Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I årets enkätundersökning har 32 162 företag svarat på hur de upplever det lokala företagsklimatet. Resultatet används i utvecklingsinriktade dialoger med ledande kommunpolitiker och tjänstepersoner. Läs mer på foretagsklimat.se