”Det blev en aha-upplevelse hur mycket välfärd ett företag skapar”

NYHET Publicerad

VÄLFÄRDSSKAPARE ”Tankar från företagare” heter en föreläsning som Svenskt Näringsliv just nu genomför på flera av landets gymnasieskolor. I tisdags var det dags för eleverna på Wargentinskolan i Östersund och det var Katarina Magnusson, företagare och ägare till café och restaurangföretagen Tages och Edenbos i Östersund som berättade om sitt liv som företagare.

Två gymnasieelever som lyssnat till företagare
Foto: Karin Bångman

Linn Edström och Selma Mårtensson elever vid Wargentinskolan imponerades av siffrorna om hur mycket välfärd ett företag skapar.

Företagaren Katarina Magnusson berättar om företagslivet

Företagaren Katarina Magnusson berättar om företagslivet på Wargentinskolan i Östersund.

Foto: Karin Bångman

– Det som var nytt för oss var hur mycket pengar ett företag ger till välfärdssektorn. Att ett förhållandevis litet café och restaurangföretag bidrar med över fem miljoner kronor i skatt varje år och då är inte momsen inräknad. Det var en aha-upplevelse. Det har vi inte tänkt på förut hur betydelsefulla företag är för välfärden, säger Selma Mårtensson och Linn Edström som är elever på Wargentin.

Flera av de elever som lyssnade på Katarina Magnusson är UF-företagare, knutna till Ung Företagsamhet.

– Nu när vi själva drivit företag så har vi fått en helt annan förståelse för hur mycket hårt arbete det är att vara företagare. Det tar tid och kraft och det är inte lätt att tjäna pengar. Det krävs mycket engagemang, säger Maria Kull som är marknadsansvarig för UF-företaget Travel Tag som blev årets UF-företag i Jämtlands län.

Eleverna fick på post-it-lappar ge sin uppfattning om vad en företagare är. Svaren var varierande, en företagare var alltifrån snål, stressad till drivande, risktagande och kreativ.

– Många har uppfattningen att man är företagare för att bli rik och tjäna pengar. Men det är felaktigt. Pengarna är bara motorn. Man måste ha med sig hjärtat och ha andra drivkrafter, säger Katarina Magnusson.

Själv blev hon företagare tillviss del av en slump. Hon tog över en liten familjerörelse som under många år fått växa successivt.

– Det är en frihet att vara företagare men det är samtidigt inte en frihet. Jag arbetar sju dagar i veckan, jag lever och andas med mitt företag. Det har också i perioder varit kantat med bekymmer, det roligaste är medarbetarna och att få coacha dessa, berättar Katarina Magnusson.

Det mest ansträngande idag är regelverken som är politiskt styrda. Som exempel ger hon de ständiga granskningarna och kontrollerna alltifrån detaljer som hur man överlämnar kvitton till kunder och hur man hanterar varmvattenkranar. Det finns regelverk för allt, som livsmedelsföretagare ska ha kunskap om.

– Det är en enorm mängd dokumentation och regelverk att ta hänsyn till och som måste följas annars blir det böter. Samtidigt är medarbetarna människor och man måste vara ödmjuk för att det kan bli fel ibland. Här skulle det underlätta om myndigheterna förstod vilken mängd regelverk de skapat och skala ner och lita på oss företagare och våra medarbetare.

Så fick Katarina Magnusson också frågan av eleverna om det krävs utbildning för att vara företagare?

– Utbildning är bra. Själv kom jag in på ekonomprogrammet precis när jag tog över företaget. Jag är undersköterska i botten. Med företag blev det inte tid för någon ekonomutbildning och det har ju gått bra ändå. Det viktiga är att hitta något man brinner för och ha ett stort engagemang för det man gör, avslutar Katarina Magnusson.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Alla vinnare på enklare regelverk för företagare

FÖRETAG Skillnader i hur kommuner hanterar företagens tillståndsärenden och kontroller var en fråga som företagarna i länet tog upp när Svenskt Näringslivs vd – Jan-Olof Jacke - besökte Jämtland i början av veckan.Det framkom att de stora skillnader som finns idag mellan kommunernas och länsstyrelsernas hantering av företagsärenden är avgörande för företagens konkurrensförmåga. Budskapet var kristallklart ”Gör det enklare och åtgärda nu.”
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme av jämtska företagen

FÖRETAGSKLIMAT När pallplatserna för bästa företagsklimatet i länet fördelas hamnar Bergs kommun i topp och med högsta sammanfattande betyget i länet. Åre, Östersund och Strömsund kommer på delad andra plats i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet. Detta när företagen i kommunerna fått sätta betyg på kommunens förmåga att hantera frågor som rör företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Utan företag dör glesbygden

VÄLFÄRDSSKAPARNA Fyråsträ, Attacus Trähus och Engcon i Strömsunds kommun är tre företag som tillsammans med sina medarbetare bidrar med cirka 93 miljoner kronor varje år till svensk välfärd. En summa som motsvarar ungefär 626 förskoleplatser eller 183 poliser. Nyligen fick företagen besök av politiker, intresseorganisationer och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Historiskt spadtag för Nord-Lock Group i Mattmar

VÄLFÄRDSSKAPARE På tisdag den 14 maj tas första spadtaget för den största utbyggnaden av lokaler som Nord Lock i Mattmar någonsin gjort. Därmed säkerställs den framtida produktionen på orten. För Åre kommun innebär utbyggnaden att kommunen nu behåller en av kommunens största välfärdsskapare. Divisionen i Mattmar och dess medarbetare drar nämligen in 30 miljoner kronor till välfärden varje år.
NYHET Publicerad:

Efterfrågan på arbetskraft minskar i länets företag

KONJUNKTUR Konjunkturen i länet mattas av och flera företag förväntar sig minskade eller oförändrade produktions- och försäljningsvolymer det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturpanel för andra kvartalet i år. "Det vi kan se är att företagen i länet gör ungefär samma bedömning av konjunkturen som snittet för övriga landet. Toppen på högkonjunkturen är passerad och förväntningarna när det gäller investeringar och försäljningsvolymer stagnerar", säger Ola Toftegaard, regionchef på Svenskt Näringsliv i Jämtlands län.
NYHET Publicerad:

Nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Östersund

MEDLEMSORGANISATION Christin Andersson och Viktor Karlsson är nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Jämtland-Härjedalen med kontor på Campus i Östersund. Efter 29 år i organisationen går Staffan Sjömark i pension och han ersätts av två nya medarbetare med två olika roller.
NYHET Publicerad:

Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

ENTREPRENÖRSKAP Pelle Sallin har tillsammans med sin fru Lisa byggt ett företag som idag är Norrlands största äggleverantör. Och nu till påskhelgen fördubblas leveranserna av ägg. Under några dagar inför påsken är det full fart i packeriet i Valne där de 16 anställda får förstärkning av extra personal.
NYHET Publicerad:

Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

FÖRETAGANDE Mötesplatsen Norra Station i Östersund visar att samverkan mellan entreprenörer ger framgång och en levande stadskärna. Manne Mosten är en av initiativtagarna till Norra Station där han driver restaurang- och caféverksamhet med lokalproducerade råvaror. "Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal", säger Manne Mosten.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om höjd moms på naturguidning

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är verkligen med glädje vi tar emot detta besked som visar att politikerna lyssnat. Nu kan vi konkurrera på lika villkor med våra grannländer med lägre moms på tjänsterna,” säger Philip Harlaut, vd för Åreguiderna.
NYHET Publicerad:

Postnord ändrar rutiner och försämrar för företag i Jämtland

GÄSTKRÖNIKA ”Valet står mellan att flytta plock- och pack till en ort söder om Söderhamn om jag vill ha leverans nästa dag. Kan jag acceptera en dags försening kan jag lika gärna flytta till Estland och låta kunderna dra nytta av de lägre kostnaderna.” Det skriver företagaren Carl Erik Eriksson, ägare av Favoptic som har verksamhet i Östersund men som nu överväger flytta verksamheten på grund av Postnords försämrade service.
NYHET Publicerad:

”Det blev en aha-upplevelse hur mycket välfärd ett företag skapar”

VÄLFÄRDSSKAPARE När elever på Wargentinskolan träffade företagaren Katarina Magnusson blev de överraskade av hur mycket ett företag med cirka 40 anställda skapar för välfärden. Varje år ger Edenbos och Tages konditorier och butik – 5 165 032 kronor till svensk välfärd. "Utan företagare skulle vi inte ha någon välfärd i Sverige", konstaterar eleverna. 
NYHET Publicerad:

UF-företagen - här är länsvinnarna

UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag i Jämtland heter Travel Tag och gör bagagetaggar. De unga grundarna får nu åka till Stockholm och försvara länets färger i SM-finalen för årets UF-företag Sverige. 
NYHET Publicerad:

På E-hälsocentrum samarbetar näringslivet och det offentliga för framtidens vård

DIGITALISERING ”Jag ser inte någon annan möjlighet än samverkan mellan näringslivet och det offentliga om vi ska klara av framtidens sjukvård.”Det säger Göran Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör på Region Jämtland Härjedalen. Han är en av initiativtagarna till ett unikt e-hälsonav som startat i Östersund.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet en het fråga i många kommuner

INSPIRATIONSDAG Svenskt Näringsliv bjöd in tjänstemän och politiker i kommunerna i Norrland till en inspirationsdag för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Här finns flest företagsamma jämtar

FÖRETAGSKLIMAT Åre och Berg toppar listan över Sveriges kommuner med högst företagsamhet och länet intar en fin tredje plats när det gäller kvinnors nyföretagsamhet.
NYHET Publicerad:

Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

ENTREPRENÖRSKAP Gig-ekonomin är här för att stanna. Något som Fredrik Hjelm, ung entreprenör från länet och grundare till Voi tar fasta på. Han ser gärna regelförenklingar för nya gig och slår ett slag för vikten av Ung Företagsamhet som ger förutsättningar för nya entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden i Jämtlands län stagnerar

KONJUNKTUREN Konjunkturrapport visar lägre aktivitet på arbetsmarknaden i Jämtlands län. "Men företagarpanelen för första kvartalet i år visar också på fortsatt relativt höga förväntningar om kommande produktionsvolym, investeringar och sysselsättning," konstaterar Ola Toftegaard, regionschef för Svenskt Näringsliv i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Nya politiska ledningen träffade företagare

FÖRETAGSKLIMAT Attityder och myndighetskultur i fokus när politiker och företagare möttes i Östersund.
NYHET Publicerad:

Strömsund tar hjälp av näringslivet för jobb åt nyanlända

ARBETSMARKNAD Samarbete mellan det privata och offentliga ska ge osubventionerade anställningar till nyanlända.
NYHET Publicerad:

Misstagen du inte får göra i USA

MÖJLIGHETERNAS LAND Kristian Sjöström tipsar om hur du tar dig fram i det amerikanska affärslivet. "I USA bestämmer chefen, punkt slut."