NYHET27 mars 2019

”Det blev en aha-upplevelse hur mycket välfärd ett företag skapar”

”Tankar från företagare” heter en föreläsning som Svenskt Näringsliv just nu genomför på flera av landets gymnasieskolor. I tisdags var det dags för eleverna på Wargentinskolan i Östersund och det var Katarina Magnusson, företagare och ägare till café och restaurangföretagen Tages och Edenbos i Östersund som berättade om sitt liv som företagare.

Linn Edström och Selma Mårtensson elever vid Wargentinskolan imponerades av siffrorna om hur mycket välfärd ett företag skapar.Foto: Karin Bångman
Företagaren Katarina Magnusson berättar om företagslivet på Wargentinskolan i Östersund.
Foto: Karin Bångman

– Det som var nytt för oss var hur mycket pengar ett företag ger till välfärdssektorn. Att ett förhållandevis litet café och restaurangföretag bidrar med över fem miljoner kronor i skatt varje år och då är inte momsen inräknad. Det var en aha-upplevelse. Det har vi inte tänkt på förut hur betydelsefulla företag är för välfärden, säger Selma Mårtensson och Linn Edström som är elever på Wargentin.

Flera av de elever som lyssnade på Katarina Magnusson är UF-företagare, knutna till Ung Företagsamhet.

– Nu när vi själva drivit företag så har vi fått en helt annan förståelse för hur mycket hårt arbete det är att vara företagare. Det tar tid och kraft och det är inte lätt att tjäna pengar. Det krävs mycket engagemang, säger Maria Kull som är marknadsansvarig för UF-företaget Travel Tag som blev årets UF-företag i Jämtlands län.

Eleverna fick på post-it-lappar ge sin uppfattning om vad en företagare är. Svaren var varierande, en företagare var alltifrån snål, stressad till drivande, risktagande och kreativ.

– Många har uppfattningen att man är företagare för att bli rik och tjäna pengar. Men det är felaktigt. Pengarna är bara motorn. Man måste ha med sig hjärtat och ha andra drivkrafter, säger Katarina Magnusson.

Själv blev hon företagare tillviss del av en slump. Hon tog över en liten familjerörelse som under många år fått växa successivt.

– Det är en frihet att vara företagare men det är samtidigt inte en frihet. Jag arbetar sju dagar i veckan, jag lever och andas med mitt företag. Det har också i perioder varit kantat med bekymmer, det roligaste är medarbetarna och att få coacha dessa, berättar Katarina Magnusson.

Det mest ansträngande idag är regelverken som är politiskt styrda. Som exempel ger hon de ständiga granskningarna och kontrollerna alltifrån detaljer som hur man överlämnar kvitton till kunder och hur man hanterar varmvattenkranar. Det finns regelverk för allt, som livsmedelsföretagare ska ha kunskap om.

– Det är en enorm mängd dokumentation och regelverk att ta hänsyn till och som måste följas annars blir det böter. Samtidigt är medarbetarna människor och man måste vara ödmjuk för att det kan bli fel ibland. Här skulle det underlätta om myndigheterna förstod vilken mängd regelverk de skapat och skala ner och lita på oss företagare och våra medarbetare.

Så fick Katarina Magnusson också frågan av eleverna om det krävs utbildning för att vara företagare?

– Utbildning är bra. Själv kom jag in på ekonomprogrammet precis när jag tog över företaget. Jag är undersköterska i botten. Med företag blev det inte tid för någon ekonomutbildning och det har ju gått bra ändå. Det viktiga är att hitta något man brinner för och ha ett stort engagemang för det man gör, avslutar Katarina Magnusson.

FÖRETAGSAMHETEN.UNG FÖRETAGSAMHET.REGELKRÅNGEL.REGELFÖRENKLING.Välfärd
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist