NYHET10 april 2019

Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

Bilden av företagaren har ändrats mycket de senaste åren; från en gniden Joakim von Anka med pengar som enda drivkraft till en samhällets stöttepelare som skapar arbetstillfällen och utveckling. Det menar Manne Mosten, mångårig entreprenör som idag driver bland annat Café Norra Station med hållbarhet, möten och stadsutveckling som ledstjärna i verksamheten.

Entreprenören Manne Mosten samverkar med andra företagare för utveckling av mötesplatsen Norra Station i Östersund.

– Norra Station är ett samarbete där mitt företag, kommunikationsbyrån Grand North, kaffe och chokladbutiken Telogott och Jämtlands konstföreningen tillsammans skapar ett kreativt klimat för att utveckla dels våra egna verksamheter, dels bidra till något större, säger Manne Mosten.

Det större syftet handlar bland annat om att vara med och utveckla stadskärnan i Östersund genom att levandegöra den gamla innegården där Norra station ligger. Ambitionen är att Norra Station ska vara en folklig mötesplats som skapar liv och bidrar till att göra Östersund attraktivt.

– Svenska städer i mellanklass är sårbara utifrån den handelsförändring som sker. Samtidigt är staden som mötesplats viktig. Det är här människor med olika bakgrund och från olika kulturer möts och det är här nya idéer till utveckling skapas, säger Manne Mosten.

Hans stora intresse är mat och hållbarhet. Innan Norra Station invigdes i december 2018 drev han caféet på Bilbolaget i 15 år. Där, precis som på Norra station, består hans meny av lokalproducerad mat. Han samarbetar med fjorton mathantverkare i närområdet som levererar bland annat kött, potatis, bär och bröd. Att jobba med lokal mat är självklart för honom, det är hållbart ur flera perspektiv - det är gott och uppskattat av gästerna. Men det innebär också en utmaning:

– Jag konkurrerar till exempel med de stora cafékedjorna som inte själva lagar någon mat på plats. De får färdiga paket från länder där produktionen är billigare, kvaliteten är också ofta lägre och det finns inget hållbarhetstänk.

Manne Mosten förklarar att han i motsats till dem har högre råvarukostnader eftersom han handlar lokalt och med hög kvalitet och att han behöver lägga många arbetstimmar på att tillaga maten.

– I Sverige är det väldigt kostsamt att ha personal och om det inte vore för att jag har fler medarbetare med nystartslön skulle det inte funka. Jag kan helt enkelt inte betala vanliga svenska löner och servera lokal mat. Den ekvationen går inte ihop, säger Manne Mosten.

Han funderar över varför det finns skatteväxling i vissa branscher, som till exempel inom bilbranschen, men inte inom livsmedelsindustrin som är så viktig för både hälsa och miljö.

– Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal, säger Manne Mosten.

Andra utmaningar som han lyfter är till exempel personalliggaren, kontroller och regelverk.

– Vi har till exempel ett gigantiskt egenkontrollprogram. Det är egentligen inget jag ifrågasätter men vissa saker känns inte riktigt relevanta. Sedan är det känslan i stort med personalliggare och annat, det är som att politikerna redan bestämt att detta är en oärlig bransch och vill ha extra koll på oss, säger Manne Mosten.

Det bästa med att driva företag tycker Manne är möjligheten att förverkliga sina idéer, vara med och påverka och att göra människor glada. Den gamla bilden av företagaren som bara vill lägga pengar på hög känner han absolut inte igen sig i. Han tror att hela samhället i framtiden kommer behöva anpassa sig till de ”nya” företagarna.

– Till exempel inkubatorer och andra som ska hjälpa företag pratar väldigt mycket om att tjäna mycket pengar och växa. Men det är långt ifrån alla som har den drivkraften. Jag tror att städer och regioner som inser det och som gör det attraktivt för entreprenörer att både driva företag och bidra till samhällsnytta kommer vara vinnare. Jag tror Östersund har goda förutsättningar att lyckas, säger Manne Mosten.

Lokalt FöretagsklimatFÖRETAGSAMHETEN.
Skriven avHelena Engberg
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist