Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

NYHET Publicerad

FÖRETAGANDE Bilden av företagaren har ändrats mycket de senaste åren; från en gniden Joakim von Anka med pengar som enda drivkraft till en samhällets stöttepelare som skapar arbetstillfällen och utveckling. Det menar Manne Mosten, mångårig entreprenör som idag driver bland annat Café Norra Station med hållbarhet, möten och stadsutveckling som ledstjärna i verksamheten.

Manne Mosten Norra Station i Östersund

Entreprenören Manne Mosten samverkar med andra företagare för utveckling av mötesplatsen Norra Station i Östersund.

– Norra Station är ett samarbete där mitt företag, kommunikationsbyrån Grand North, kaffe och chokladbutiken Telogott och Jämtlands konstföreningen tillsammans skapar ett kreativt klimat för att utveckla dels våra egna verksamheter, dels bidra till något större, säger Manne Mosten.

Det större syftet handlar bland annat om att vara med och utveckla stadskärnan i Östersund genom att levandegöra den gamla innegården där Norra station ligger. Ambitionen är att Norra Station ska vara en folklig mötesplats som skapar liv och bidrar till att göra Östersund attraktivt.

– Svenska städer i mellanklass är sårbara utifrån den handelsförändring som sker. Samtidigt är staden som mötesplats viktig. Det är här människor med olika bakgrund och från olika kulturer möts och det är här nya idéer till utveckling skapas, säger Manne Mosten.

Hans stora intresse är mat och hållbarhet. Innan Norra Station invigdes i december 2018 drev han caféet på Bilbolaget i 15 år. Där, precis som på Norra station, består hans meny av lokalproducerad mat. Han samarbetar med fjorton mathantverkare i närområdet som levererar bland annat kött, potatis, bär och bröd. Att jobba med lokal mat är självklart för honom, det är hållbart ur flera perspektiv - det är gott och uppskattat av gästerna. Men det innebär också en utmaning:

­– Jag konkurrerar till exempel med de stora cafékedjorna som inte själva lagar någon mat på plats. De får färdiga paket från länder där produktionen är billigare, kvaliteten är också ofta lägre och det finns inget hållbarhetstänk.

Manne Mosten förklarar att han i motsats till dem har högre råvarukostnader eftersom han handlar lokalt och med hög kvalitet och att han behöver lägga många arbetstimmar på att tillaga maten.

– I Sverige är det väldigt kostsamt att ha personal och om det inte vore för att jag har fler medarbetare med nystartslön skulle det inte funka. Jag kan helt enkelt inte betala vanliga svenska löner och servera lokal mat. Den ekvationen går inte ihop, säger Manne Mosten.

Han funderar över varför det finns skatteväxling i vissa branscher, som till exempel inom bilbranschen, men inte inom livsmedelsindustrin som är så viktig för både hälsa och miljö.

– Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal, säger Manne Mosten.

Andra utmaningar som han lyfter är till exempel personalliggaren, kontroller och regelverk.

– Vi har till exempel ett gigantiskt egenkontrollprogram. Det är egentligen inget jag ifrågasätter men vissa saker känns inte riktigt relevanta. Sedan är det känslan i stort med personalliggare och annat, det är som att politikerna redan bestämt att detta är en oärlig bransch och vill ha extra koll på oss, säger Manne Mosten.

Det bästa med att driva företag tycker Manne är möjligheten att förverkliga sina idéer, vara med och påverka och att göra människor glada. Den gamla bilden av företagaren som bara vill lägga pengar på hög känner han absolut inte igen sig i. Han tror att hela samhället i framtiden kommer behöva anpassa sig till de ”nya” företagarna.

– Till exempel inkubatorer och andra som ska hjälpa företag pratar väldigt mycket om att tjäna mycket pengar och växa. Men det är långt ifrån alla som har den drivkraften. Jag tror att städer och regioner som inser det och som gör det attraktivt för entreprenörer att både driva företag och bidra till samhällsnytta kommer vara vinnare. Jag tror Östersund har goda förutsättningar att lyckas, säger Manne Mosten.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

ENTREPRENÖRSKAP Pelle Sallin har tillsammans med sin fru Lisa byggt ett företag som idag är Norrlands största äggleverantör. Och nu till påskhelgen fördubblas leveranserna av ägg. Under några dagar inför påsken är det full fart i packeriet i Valne där de 16 anställda får förstärkning av extra personal.
NYHET Publicerad:

Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

FÖRETAGANDE Mötesplatsen Norra Station i Östersund visar att samverkan mellan entreprenörer ger framgång och en levande stadskärna. Manne Mosten är en av initiativtagarna till Norra Station där han driver restaurang- och caféverksamhet med lokalproducerade råvaror. "Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal", säger Manne Mosten.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om höjd moms på naturguidning

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är verkligen med glädje vi tar emot detta besked som visar att politikerna lyssnat. Nu kan vi konkurrera på lika villkor med våra grannländer med lägre moms på tjänsterna,” säger Philip Harlaut, vd för Åreguiderna.
NYHET Publicerad:

Postnord ändrar rutiner och försämrar för företag i Jämtland

GÄSTKRÖNIKA ”Valet står mellan att flytta plock- och pack till en ort söder om Söderhamn om jag vill ha leverans nästa dag. Kan jag acceptera en dags försening kan jag lika gärna flytta till Estland och låta kunderna dra nytta av de lägre kostnaderna.” Det skriver företagaren Carl Erik Eriksson, ägare av Favoptic som har verksamhet i Östersund men som nu överväger flytta verksamheten på grund av Postnords försämrade service.
NYHET Publicerad:

”Det blev en aha-upplevelse hur mycket välfärd ett företag skapar”

VÄLFÄRDSSKAPARE När elever på Wargentinskolan träffade företagaren Katarina Magnusson blev de överraskade av hur mycket ett företag med cirka 40 anställda skapar för välfärden. Varje år ger Edenbos och Tages konditorier och butik – 5 165 032 kronor till svensk välfärd. "Utan företagare skulle vi inte ha någon välfärd i Sverige", konstaterar eleverna. 
NYHET Publicerad:

UF-företagen - här är länsvinnarna

UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag i Jämtland heter Travel Tag och gör bagagetaggar. De unga grundarna får nu åka till Stockholm och försvara länets färger i SM-finalen för årets UF-företag Sverige. 
NYHET Publicerad:

På E-hälsocentrum samarbetar näringslivet och det offentliga för framtidens vård

DIGITALISERING ”Jag ser inte någon annan möjlighet än samverkan mellan näringslivet och det offentliga om vi ska klara av framtidens sjukvård.”Det säger Göran Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör på Region Jämtland Härjedalen. Han är en av initiativtagarna till ett unikt e-hälsonav som startat i Östersund.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet en het fråga i många kommuner

INSPIRATIONSDAG Svenskt Näringsliv bjöd in tjänstemän och politiker i kommunerna i Norrland till en inspirationsdag för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Här finns flest företagsamma jämtar

FÖRETAGSKLIMAT Åre och Berg toppar listan över Sveriges kommuner med högst företagsamhet och länet intar en fin tredje plats när det gäller kvinnors nyföretagsamhet.
NYHET Publicerad:

Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

ENTREPRENÖRSKAP Gig-ekonomin är här för att stanna. Något som Fredrik Hjelm, ung entreprenör från länet och grundare till Voi tar fasta på. Han ser gärna regelförenklingar för nya gig och slår ett slag för vikten av Ung Företagsamhet som ger förutsättningar för nya entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden i Jämtlands län stagnerar

KONJUNKTUREN Konjunkturrapport visar lägre aktivitet på arbetsmarknaden i Jämtlands län. "Men företagarpanelen för första kvartalet i år visar också på fortsatt relativt höga förväntningar om kommande produktionsvolym, investeringar och sysselsättning," konstaterar Ola Toftegaard, regionschef för Svenskt Näringsliv i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Nya politiska ledningen träffade företagare

FÖRETAGSKLIMAT Attityder och myndighetskultur i fokus när politiker och företagare möttes i Östersund.
NYHET Publicerad:

Strömsund tar hjälp av näringslivet för jobb åt nyanlända

ARBETSMARKNAD Samarbete mellan det privata och offentliga ska ge osubventionerade anställningar till nyanlända.
NYHET Publicerad:

Misstagen du inte får göra i USA

MÖJLIGHETERNAS LAND Kristian Sjöström tipsar om hur du tar dig fram i det amerikanska affärslivet. "I USA bestämmer chefen, punkt slut."
NYHET Publicerad:

Ny vd på Autotjänst Laitis i Östersund

HANDEL Vd och grundare uppmanar politikerna - "luckra upp LAS och fixa trafiksituationen i Lillänge"
NYHET Publicerad:

Varumärket Åre magnet för näringsliv

TILLVÄXT Ett råd till styrande politiker - använd Åre som varumärke för att locka företag och branscher till kommunen.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef presenterar sig

FÖRETAGSKLIMAT Fredric Kilander, ny näringslivschef i Östersund, vill skapa Sveriges bästa företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så undviker du arbetslöshet efter gymnasiestudierna

GYMNASIEVALET Länets yrkesprogram ger förutsättningar för fast jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier, visar Gymnasiekvalitet.se.
NYHET Publicerad:

"Mycket av trafiken på landets vägar tål inte att granskas"

ÅKERIBRANSCHEN Höjd skatt på drivmedel, ökade lönekostnader och regleringar pressar lönsamheten för svenska åkerier. Samtidigt ökar konkurrensen från utländska bolag som inte efterlever det svenska regelverket.
NYHET Publicerad:

Åtta miljoner för bättre öl och arbetsmiljö

SATSAR FRAMÅT Jämtlands Bryggeri satsar hårt. De senaste sex åren har bolaget investerat sammanlagt åtta miljoner kronor för att förbättra såväl ölkvaliteten som arbetsmiljön. I slutet av december blev de senaste investeringarna på 1,5 miljoner kronor klara. Bryggeriet har byggt ett helt nytt filtreringssystem och installerat en palleteringsrobot. "Roboten är en ren arbetsmiljöåtgärd, den underlättar arbetet otroligt mycket. Istället för att medarbetarna manuellt lyfter hundratals öllådor sköter palleteringsroboten det jobbet", säger Anders Thelenius vd för Jämtlands Bryggeri.