Martin Clarstedt och Markus Svensson
Foto: Henrika Lavonius Wike

Företagare vill göra rätt, men vet inte alltid hur. Det är vi tjänstemän som ska hjälpa dem med det. Det är en viktig utgångspunkt, menar Martin Clarstedt och Markus Svensson som skapat Tillväxt och Tillsyn, även kallat Rättviks-modellen

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.

Det var Svenskt Näringsliv och LRF som bjudit in till sammankomsten, som varvade Clarstedts och Svenssons erfarenheter med gruppdiskussioner under en halvdag i slutet av oktober. Bland deltagarna fanns representanter från olika verksamhetsområden inom Åre, Östersunds och Krokoms kommuner.

– Det viktigaste för att skapa ett bra klimat är att förbättra kommunikationen och att våga tro på att företagen faktiskt villgöra rätt. Det förhållningssättet gör den allra största skillnaden, menar Martin Clarstedt, som till vardags är miljö- och byggchef i Rättviks kommun.

Tillsammans med Markus Svensson, tidigare näringslivschef i samma kommun, har han grundat den ideella föreningen Tillväxt och Tillsyn som arbetar för att förbättra myndighetsutövandet i Sverige. Konceptet är även känt som ”Rättviks-modellen” och föddes för tio år sedan, när de själva brottades med ett katastrofalt anseende hos näringslivet i hemkommunen.

– Vi var i stort sett sämst i alla rankingar och hade företagare som demonstrerade utanför kommunhuset. Efter flera sammandrabbningar mellan mig som näringslivschef och Martin som tillsynsansvarig ställde vi oss frågan om vi kunde arbeta på något annat sätt, berättar Markus Svensson.

När de letade efter best practice, forskning och goda exempel hos andra kommuner upptäckte de att det fanns ett rejält kunskapsglapp. Syftet med Tillväxt och Tillsyn var att fylla det glappet, och sedan grundandet har Rättvik och flera andra kommuner klättrat rejält i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat.

Tillväxt och Tillsyns modeller har ibland blivit ifrågasatta, men med tiden har flera kommuner börjat ta till sig deras sätt att resonera kring myndighetsutövande. I grund och botten handlar det om att skapa ömsesidig förståelse, förbättra kommunikationen och skapa tydlighet.

– Bra kommunikation innebär att vi anpassar språket efter den vi pratar med. Och för att göra det måste vi veta mer om vilka vi vänder oss till. Det handlar till stor del om att få in en ödmjukhet för vem man möter och förstå deras situation, säger Martin Clarstedt och fortsätter:

– Om jag går från att vara en strikt kontrollperson till att arbeta med mina företag, ge råd och skapa dialog, då får jag vara med och se dem utvecklas och det är enormt tillfredsställande.

Förändringsarbetet börjar med att lära känna sina företagare och där kan kommunerna utnyttja synergier mellan näringslivskontor och tillsynsverksamhet. För medan näringslivskontoret ska locka till företagsetableringar, så är det tjänstemän på tillsynssidan som har de flesta återkommande kontakterna.

Åre på väg starta ny samverkansgrupp

Matilda Pettersson, Åre kommun
Foto: Henrika Lavonius Wike

En som i sitt arbete träffar många företag är Matilda Pettersson, miljöinspektör på Åre kommun. Hon menar att det är bra att frågan lyfts och diskuteras brett – över olika verksamhetsområden.

– Egentligen är det här inte nytt. Ändå är det lätt att bemötandet hamnar på individnivå, att vi sitter i våra stuprör och jobbar på med det vi ska göra. Men det här behöver vi arbeta med gemensamt – eftersom vi alla är med och sätter bilden av kommunen, säger hon.

Åre kommun har tidigare haft samverkansprojekt för att möta företagens behov enligt en lots-modell med ”en väg in”. Nu är de på väg att starta en ny samverkansgrupp med deltagare från tillväxtenheten och miljö, plan, bygg och räddningstjänst. Även kundtjänst och alkoholhandläggare ska ingå. Mötet i Ås var en bra utgångspunkt för det, menar Matilda Pettersson.

Östersunds siktar på bemötandet

Kerstin Arnemo, Östersunds kommun
Foto: Henrika Lavonius Wike

Östersunds kommun å sin sida har satt höga mål för bemötandet i tillsynsverksamheten. Kerstin Arnemo sitter i kommunstyrelsen och utvecklingsutskottet, och menar att företagsklimatet är otroligt viktigt.

– Många tror att Östersund har många offentliganställda men det är tvärtom: närmare 60 procent jobbar i privat sektor. Det är helt nödvändigt att vi har företag här som vill utvecklas, säger hon.

– Det jag tar med mig från dagens diskussioner är att bemötande – hela kedjan från planering till fakturering – är något som vi ständigt måste följa upp, genom referensgrupper till exempel. Och man gör det inte ”en gång för alla”, vi måste hela tiden se vad vi kan göra bättre.

Fakta

Tillväxt och Tillsyn är en ideell förening som verkar för bättre relationer mellan småföretagare och kommuner i deras roll som myndighetsutövare. www.tillvaxtochtillsyn.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt skogsföretag har tuff konkurrens från kommun

OSUND KONKURRENS Skellefteå kommuns bolag Solkraft har anmälts till Konkurrensverket för att det säljer ved till underpris. Detta dumpar priserna och bidrar till en osund konkurrens, vilket slår särskilt hårt mot Qvarnsjö Skogstjänster i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

VÄLFÄRD Lagen om valfrihet har nu funnits i över tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Jämtlands län finns valfrihet i knappt hälften av länets kommuner.
NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av elva kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Fokus ligger på ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning. Målet är att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.
NYHET Publicerad:

Bra glid för Hillebergs nya fjällpulkor

NY PRODUKT Tälttillverkaren Hilleberg ligger bakom Jemtlander – en nyutvecklad kollektion fjällpulkor som lanserades i mitten av december. Trion bakom projektet, Bo Hilleberg, Lennart Mörtsell och Rolf Hilleberg, är nöjda med sin nya pulka.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen uppmanar företagare till dialog

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. "Vi mäter löpande handläggningstiderna för att se var vi har våra svaga punkter och hur vi kan förbättra vårt arbetssätt", säger Susanna Löfgren, länsråd på länsstyrelsen i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.