Trangiakök
Foto: Johannes Poignant

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

NYHET Publicerad

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.

Magnus Rydell

Magnus Rydell

För första gången i Trangias historia jobbas det, sedan april, i tvåskift i fabriken. Detta trots att man har anställt sju personer under 2019 och att den nya automatpressen, en av två, nu är på plats.

– Allt har behövts och vi har fått kämpa på med övertid och helgjobb under året också, berättar vd Magnus Rydell. Alla har ställt upp på ett fantastiskt sätt för att se till att vi levererar det vi ska till våra kunder. Det är förstås inte hållbart med övertid i längden och nu börjar vi hitta in i rutinerna igen.

Oväntad succé med matlådan

En anledning till ruschen är osäkerheten kring Brexit som skulle ha slagit till den 31 oktober. Nu blev den politiska röran skjuten på framtiden men eftersom en stor del av exporten går till just Storbritannien ville varken den brittiska distributören eller Trangia i Sverige riskera leveransproblem. Fabriken i Trångsviken trampade därför gasen i botten tidigare under året för att leverera extra många kök och komma runt problemet med eventuella tullar.

– Samtidigt har andra marknader också gjort större beställningar än väntat det senaste halvåret, berättar Magnus Rydell. I Japan har efterfrågan på matlådor ökat kraftigt och där har vi också hängt på med annat säljstöd och fått fler beställningar även på kök.

Matlådan, en ganska oansenlig aluminiumlåda med lock och handtag, har blivit en otippat stor succé då den passar perfekt att laga japanska risrätter i. Den ser ut som en variant av den gamla populära lunchlådan för värmeskåp innan mikrovågsugnen gjorde intåg, men har varit en marginalprodukt som Trangia ett tag tänkte plocka bort ur sortimentet. Tur att det aldrig hände - i år levereras närmare 130 000 matlådor bara till Japan.

– Japan håller på att bli en av våra största marknader, berättar Magnus. Vi säljer bra även till övriga Asien, främst Sydkorea och Indonesien, men där är det mest kök. Intresset för Skandinavien och Sverige fortsätter växa och det gynnar även oss.

Når målen på tillväxt

Trangia omsätter 2019 närmare 62 miljoner kronor, en omsättningsökning med 20 procent jämfört med 2018. Magnus klev in som vd sommaren 2017 och berättade då om planen att öka omsättningen med det dubbla till 2022. En plan som håller - med marginal.

– Vi har redan gjort 50 procent av den planerade dubblingen på två år, berättar en nöjd Magnus Rydell. Vi håller just nu på att skruva på många ställen i företaget för att anpassa oss till en smidig uppväxling för resterade kapacitetshöjning. Efter det kan vi börja kika på produktutveckling och marknadsföring.

Förbättringar av energieffektivitet i fabriken, nya administrativa affärssystem och moderniseringar av både stort och smått har tagit sin tid. Förändringar och faktorer till det bättre i ett Trangia som har stabila rötter i jämtländska Trångsviken. Ställningen som pålitlig arbetsgivare under många år har också resulterat i lojal personal och stort intresse för de tjänster som utannonseras.

– Vi hade 117 ansökningar till de tre senaste tjänsterna vi sökte folk till, så det är inga problem att hitta duktiga medarbetare, säger Magnus.

Maskiner och automatpressar för fem miljoner kronor har nu trimmats in i fabriken men de kommer inte ersätta behovet av mänsklig arbetskraft. Trangia har efter nyanställningarna under hösten 34 anställda.

– Vi kommer behöva både och för att öka kapaciteten i vår produktion framöver, fortsätter Magnus.

En bra plats för industri

Placeringen i Jämtland och längs transportådran E14 är perfekt. Trangia är inte heller ensamma som producerande industriföretag i området och Magnus lyfter gärna regionens möjligheter och företag i närheten som en positiv faktor för Trangia. Både Minitube (mynthylsor i papp bland annat) och Nord-Lock (världsledande på killåsningsbrickor) är stora arbetsgivare inom industriell produktion och företagen tar hjälp av varandra där de kan.

– Vi är ju inte alls i någon konkurrenssituation utan samarbetar gärna kring det vi kan när det gäller produktion, berättar Magnus. Det kan handla om att vi gemensamt tittar på nya robotar eller maskiner när leverantörer kommer och hälsar på häruppe, eller bjuder in varandra för att kika på varandras produktionslösningar.

Det går som tåget med andra ord och nyligen fick Trangia ta emot ett hederspris för hedersamma företagargärningar sedan 1951. Ett bevis på långsiktighet och lyckosamt företagande under en längre tid.

Pris för långsiktighet

Trangia fick i november 2019 pris under Guldgalan i Östersund med motiveringen:

” Årets vinnare av Sven O Perssons hederspris har på ett gediget sätt förvaltat det familjeägda företaget genom en kontinuerlig utveckling och optimering av Trangia-köket. Tillverkningen sker alltjämt i Trångsviken där verksamheten startade 1925. Varumärket har vuxit sig så starkt att det till och med blivit synonymt för själva produkten.”

Bengt Jonsson, som var vd i närmare 30 år lämnade 2018 över sin ägarandel till dottern Sara Bernow och hon är nu fjärde generationen ägare i Trangia-familjen. Bengt sitter dock kvar i styrelsen ”som pensionär” och brodern Lennart Jonsson som äger andra hälften av företaget, är fortfarande aktiv i den dagliga produktionen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Corona stoppar nöjescentrets högsäsong

CORONAKRISEN Multi Challenge i Östersund är ett av Sveriges största nöjescenter. Sommarmånaderna med början i maj brukar vara den tid när företaget får intäkter för hela året. Men som en följd av coronakrisen prövas nu hela verksamheten och företagets ekonomichef är kritisk till hur stöden har utformats. 
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme i länet

FÖRETAGSKLIMAT Idag publicerar Svenskt Näringsliv den årliga attitydundersökningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Den visar att företagarna i Bergs kommun är mest nöjda med företagsklimatet 2020 jämfört med länets övriga kommuner.
NYHET Publicerad:

Seger för brukanderätten

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt industriföretag masstillverkar skyddsvisir

CORONAKRISEN Lindevalls Industri AB i Östersund har under coronakrisen snabbt ställt om sin verksamhet. Nu tillverkar företaget omkring 1 500 skyddsvisir om dagen och efterfrågan är stor.
NYHET Publicerad:

Dramatisk svår situation för jämtländska företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. "Siffrorna för Jämtlands län är ytterst allvarliga. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet och de oerhörda konsekvenser det skulle innebära för länet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv Jämtland.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan i startblocket – stort intresse för lärartjänster

FRISKOLA I augusti slår Internationella Engelska Skolan, IES, upp dörrarna i Östersund. Elva klasser drar igång, från förskoleklass till sjuan. Rektor Mika Reunanen är ny i sin roll men säger att kontakterna med Östersunds kommun varit välkomnande – på tvärs med den debatt som ibland förekommit i medierna.
NYHET Publicerad:

Effekterna av coronakrisen allt svårare för företag i Jämtland 

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Jämtland. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 56 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Sandra Lundqvist tar över ratten som ny vd för Taxi Östersund

PÅ NY POST Hon har en bred bakgrund inom affärsutveckling och ledarskap, både i regionala och internationella bolag. I slutet av april tar Sandra Lundqvist över som vd i ett anrikt Östersundsföretag – samtidigt som bolaget skakas av corona och det råder stor osäkerhet om framtiden.
NYHET Publicerad:

Allt tunnare orderbok för Åre Produktion

CORONAKRISEN Åre Produktion är vana vid att ha en fulltecknad orderbok för 6-8 veckor framåt. Nu är den nere på 2-3 veckor och framtiden är oviss till följd av coronakrisen. De åtgärder som hittills vidtagits av regeringen har inte lugnat bolagets vd.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt skogsföretag har tuff konkurrens från kommun

OSUND KONKURRENS Skellefteå kommuns bolag Solkraft har anmälts till Konkurrensverket för att det säljer ved till underpris. Detta dumpar priserna och bidrar till en osund konkurrens, vilket slår särskilt hårt mot Qvarnsjö Skogstjänster i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

VÄLFÄRD Lagen om valfrihet har nu funnits i över tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Jämtlands län finns valfrihet i knappt hälften av länets kommuner.
NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av elva kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Fokus ligger på ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning. Målet är att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.