Trangiakök
Foto: Johannes Poignant

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

NYHET Publicerad

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.

Magnus Rydell

Magnus Rydell

För första gången i Trangias historia jobbas det, sedan april, i tvåskift i fabriken. Detta trots att man har anställt sju personer under 2019 och att den nya automatpressen, en av två, nu är på plats.

– Allt har behövts och vi har fått kämpa på med övertid och helgjobb under året också, berättar vd Magnus Rydell. Alla har ställt upp på ett fantastiskt sätt för att se till att vi levererar det vi ska till våra kunder. Det är förstås inte hållbart med övertid i längden och nu börjar vi hitta in i rutinerna igen.

Oväntad succé med matlådan

En anledning till ruschen är osäkerheten kring Brexit som skulle ha slagit till den 31 oktober. Nu blev den politiska röran skjuten på framtiden men eftersom en stor del av exporten går till just Storbritannien ville varken den brittiska distributören eller Trangia i Sverige riskera leveransproblem. Fabriken i Trångsviken trampade därför gasen i botten tidigare under året för att leverera extra många kök och komma runt problemet med eventuella tullar.

– Samtidigt har andra marknader också gjort större beställningar än väntat det senaste halvåret, berättar Magnus Rydell. I Japan har efterfrågan på matlådor ökat kraftigt och där har vi också hängt på med annat säljstöd och fått fler beställningar även på kök.

Matlådan, en ganska oansenlig aluminiumlåda med lock och handtag, har blivit en otippat stor succé då den passar perfekt att laga japanska risrätter i. Den ser ut som en variant av den gamla populära lunchlådan för värmeskåp innan mikrovågsugnen gjorde intåg, men har varit en marginalprodukt som Trangia ett tag tänkte plocka bort ur sortimentet. Tur att det aldrig hände - i år levereras närmare 130 000 matlådor bara till Japan.

– Japan håller på att bli en av våra största marknader, berättar Magnus. Vi säljer bra även till övriga Asien, främst Sydkorea och Indonesien, men där är det mest kök. Intresset för Skandinavien och Sverige fortsätter växa och det gynnar även oss.

Når målen på tillväxt

Trangia omsätter 2019 närmare 62 miljoner kronor, en omsättningsökning med 20 procent jämfört med 2018. Magnus klev in som vd sommaren 2017 och berättade då om planen att öka omsättningen med det dubbla till 2022. En plan som håller - med marginal.

– Vi har redan gjort 50 procent av den planerade dubblingen på två år, berättar en nöjd Magnus Rydell. Vi håller just nu på att skruva på många ställen i företaget för att anpassa oss till en smidig uppväxling för resterade kapacitetshöjning. Efter det kan vi börja kika på produktutveckling och marknadsföring.

Förbättringar av energieffektivitet i fabriken, nya administrativa affärssystem och moderniseringar av både stort och smått har tagit sin tid. Förändringar och faktorer till det bättre i ett Trangia som har stabila rötter i jämtländska Trångsviken. Ställningen som pålitlig arbetsgivare under många år har också resulterat i lojal personal och stort intresse för de tjänster som utannonseras.

– Vi hade 117 ansökningar till de tre senaste tjänsterna vi sökte folk till, så det är inga problem att hitta duktiga medarbetare, säger Magnus.

Maskiner och automatpressar för fem miljoner kronor har nu trimmats in i fabriken men de kommer inte ersätta behovet av mänsklig arbetskraft. Trangia har efter nyanställningarna under hösten 34 anställda.

– Vi kommer behöva både och för att öka kapaciteten i vår produktion framöver, fortsätter Magnus.

En bra plats för industri

Placeringen i Jämtland och längs transportådran E14 är perfekt. Trangia är inte heller ensamma som producerande industriföretag i området och Magnus lyfter gärna regionens möjligheter och företag i närheten som en positiv faktor för Trangia. Både Minitube (mynthylsor i papp bland annat) och Nord-Lock (världsledande på killåsningsbrickor) är stora arbetsgivare inom industriell produktion och företagen tar hjälp av varandra där de kan.

– Vi är ju inte alls i någon konkurrenssituation utan samarbetar gärna kring det vi kan när det gäller produktion, berättar Magnus. Det kan handla om att vi gemensamt tittar på nya robotar eller maskiner när leverantörer kommer och hälsar på häruppe, eller bjuder in varandra för att kika på varandras produktionslösningar.

Det går som tåget med andra ord och nyligen fick Trangia ta emot ett hederspris för hedersamma företagargärningar sedan 1951. Ett bevis på långsiktighet och lyckosamt företagande under en längre tid.

Pris för långsiktighet

Trangia fick i november 2019 pris under Guldgalan i Östersund med motiveringen:

” Årets vinnare av Sven O Perssons hederspris har på ett gediget sätt förvaltat det familjeägda företaget genom en kontinuerlig utveckling och optimering av Trangia-köket. Tillverkningen sker alltjämt i Trångsviken där verksamheten startade 1925. Varumärket har vuxit sig så starkt att det till och med blivit synonymt för själva produkten.”

Bengt Jonsson, som var vd i närmare 30 år lämnade 2018 över sin ägarandel till dottern Sara Bernow och hon är nu fjärde generationen ägare i Trangia-familjen. Bengt sitter dock kvar i styrelsen ”som pensionär” och brodern Lennart Jonsson som äger andra hälften av företaget, är fortfarande aktiv i den dagliga produktionen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

VÄLFÄRD Lagen om valfrihet har nu funnits i över tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Jämtlands län finns valfrihet i knappt hälften av länets kommuner.
NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av elva kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Fokus ligger på ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning. Målet är att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.
NYHET Publicerad:

Bra glid för Hillebergs nya fjällpulkor

NY PRODUKT Tälttillverkaren Hilleberg ligger bakom Jemtlander – en nyutvecklad kollektion fjällpulkor som lanserades i mitten av december. Trion bakom projektet, Bo Hilleberg, Lennart Mörtsell och Rolf Hilleberg, är nöjda med sin nya pulka.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen uppmanar företagare till dialog

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. "Vi mäter löpande handläggningstiderna för att se var vi har våra svaga punkter och hur vi kan förbättra vårt arbetssätt", säger Susanna Löfgren, länsråd på länsstyrelsen i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.
NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.
NYHET Publicerad:

Nya kollektivavtal förhandlas 2020: ”Det kommer att bli en jobbig period”

AVTAL 2020 En ny stor avtalsrörelse står för dörren. 500 kollektivavtal som omfattar 2,8 miljoner arbetstagare ska omförhandlas 2020. Beata Hammarskiöld och Per Braconier, från Svenskt Näringsliv i Stockholm, var på plats vid ett möte i Östersund för att ge en helhetsbild av allt som påverkar avtalsprocessen.
NYHET Publicerad:

Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.
NYHET Publicerad:

321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

GÄSTKRÖNIKA "Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år", skriver Mattias Wikner i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.
NYHET Publicerad:

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

ENTREPRENÖRSKAP När snickaren Pontus Nilsson i Krokom blev uppsagd startade han eget. Med ett starkt driv har han på sju år utvecklat Byggentreprenad i Jämtland AB till länets snabbast växande företag med en tillväxt på 377 procent 2015 - 2018. "Nu gäller det att också hinna med att bygga organisationen", säger Jämtlands gasellvinnare.
NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.