UF-företagen - här är länsvinnarna

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET I fredags var det dags för länets unga företagsamma gymnasieelever att presentera sina affärsidéer för allmänheten och sedan får dessa bedömda av en jury bestående av företagare. Priser delades ut i olika kategorier.

Astrid Ahlström med UF-företaget Yume Yuu
Foto: Karin Bångman

Astrid Ahlström från Frösön har anammat den japanska gatustilen och gjort sin hobby till sitt företag som heter Yume Yuu. Hon blev tvåa i länsfinalen för årets UF-företag.

Sara Anselmby ordförande i Ung Företagsamhet Jämtlands län

Sara Anselmby ordförande för Ung Företagsamhet i Jämtland gläds åt ungdomarnas företagsanda.

Foto: Karin Bångman

Segrade i kategorin årets UF-företag i Jämtlands län gjorde Travel Tag, som tillverkar bagagetaggar i plast som förhindrar att bagage försvinner på resan. Juryns motivering löd:

”Genom att utveckla något unikt och provat sig fram med olika tekniker har företaget lyckats skapa en innovativ produkt som löser ett problem i vardagen, samtidigt som de har haft miljön i åtanke. Företaget har haft en bra dynamik i gruppen, samarbetat väl genom processen och har i slutändan en mycket bra produkt med stora utvecklingsmöjligheter.”

 – Det ska bli roligt att åka till Stockholm och tävla mot övriga länsvinnare i Sverige. Samtidigt är det stort att vi fick sex priser för vårt UF-företag. Vi blev årets utställare och årets hantverkare. Vi var tvåa i kategorin årets vara och fick två tredjeplatser som årets säljare och årets innovation, säger Isbell Petersson, vd för Travel Tag. Övriga ägare är Kalise Jonasson, Maria Kull och Ida Persson som alla är elever på Wargentin i Östersund.

För första gången hade länets UF-mässa flyttat ut till två av Östersunds centrala gallerior. Här visade gymnasieungdomarna i egna montrar upp sina idéer - alltifrån lampdesignade renhorn, mössor, biwaxljus, smycken i japansk gatustil, hemslöjd, mat, kortlekar med mera. Samtidigt fick de till antal nästan 70 företagen med sina unga företagare presentera affärsplaner och idéer för en jury och som sent i fredagskväll korade länsvinnarna i de olika kategorierna.

 – Det är otroligt givande att engagera sig för ungdomarnas utveckling. Även om alla dessa unga företagsamma personer inte blir företagare på sikt så har man genom att få prova på att driva företag suddat ut rädslorna. Alla här idag är vinnare. Med ett UF-företag får man starta, driva och avveckla ett företag det är lärorikt, säger Sara Anselmby som i tre år varit ordförande för Ung företagsamhet.

 – Det är många som tycker detta är det bästa och mest lärorika de gjort under sin studietid på gymnasiet, en viktig utbildningsinsats.

Hon konstaterar också att många produkter och tjänster blir kända genom Ung företagsamhet, en sådan tjänst är Lockerroom talk som handlar om att förbättra attityder i samhället för att skapa ett schysstare samhälle och det drivs idag som ideell organisation. De som har en bärande affärsidé får också i Ung Företagsamhet stöd att driva företaget vidare.

Astrid Ahlström från Frösön drog med sin iögonfallande klädstil till sig många besökare till sin monter. Hon går på estetprogrammet på Wargentin och har designat smycken i Japansk gatustil.

  – Jag gör dom för hand och mina köpare hittar jag i communitys på nätet och på utställningar, berättar hon. Även om Astrid Ahlström aldrig själv varit i Japan har hon anammat dess gatustil fullt ut och med sitt företag Yume Yuu gör hon affärer av sin hobby. Dessutom lyckades hennes UF-företag ta sig nästan hela vägen fram till Sverigefinalen i Stockholm detta genom en fin andra plats. Yume Yuu tog också hem segern i kategorin ”digital närvaro”.

Lite längre bort i lokalen huserar Anna Johansson och Sara Hellström som designat vägglampor av renhorn, de har startat Sign of Nature.

 – Det föll sig naturligt då vi har tillgång till råvaran renhorn. I och med att en av oss är same så har vi leverantörer av renhorn, berättar Sara Hellström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av elva kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Fokus ligger på ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning. Målet är att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.
NYHET Publicerad:

Bra glid för Hillebergs nya fjällpulkor

NY PRODUKT Tälttillverkaren Hilleberg ligger bakom Jemtlander – en nyutvecklad kollektion fjällpulkor som lanserades i mitten av december. Trion bakom projektet, Bo Hilleberg, Lennart Mörtsell och Rolf Hilleberg, är nöjda med sin nya pulka.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen uppmanar företagare till dialog

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. "Vi mäter löpande handläggningstiderna för att se var vi har våra svaga punkter och hur vi kan förbättra vårt arbetssätt", säger Susanna Löfgren, länsråd på länsstyrelsen i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.
NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.
NYHET Publicerad:

Nya kollektivavtal förhandlas 2020: ”Det kommer att bli en jobbig period”

AVTAL 2020 En ny stor avtalsrörelse står för dörren. 500 kollektivavtal som omfattar 2,8 miljoner arbetstagare ska omförhandlas 2020. Beata Hammarskiöld och Per Braconier, från Svenskt Näringsliv i Stockholm, var på plats vid ett möte i Östersund för att ge en helhetsbild av allt som påverkar avtalsprocessen.
NYHET Publicerad:

Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.
NYHET Publicerad:

321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

GÄSTKRÖNIKA "Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år", skriver Mattias Wikner i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.
NYHET Publicerad:

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

ENTREPRENÖRSKAP När snickaren Pontus Nilsson i Krokom blev uppsagd startade han eget. Med ett starkt driv har han på sju år utvecklat Byggentreprenad i Jämtland AB till länets snabbast växande företag med en tillväxt på 377 procent 2015 - 2018. "Nu gäller det att också hinna med att bygga organisationen", säger Jämtlands gasellvinnare.
NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.