UF-företagen - här är länsvinnarna

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET I fredags var det dags för länets unga företagsamma gymnasieelever att presentera sina affärsidéer för allmänheten och sedan får dessa bedömda av en jury bestående av företagare. Priser delades ut i olika kategorier.

Astrid Ahlström med UF-företaget Yume Yuu
Foto: Karin Bångman

Astrid Ahlström från Frösön har anammat den japanska gatustilen och gjort sin hobby till sitt företag som heter Yume Yuu. Hon blev tvåa i länsfinalen för årets UF-företag.

Sara Anselmby ordförande i Ung Företagsamhet Jämtlands län

Sara Anselmby ordförande för Ung Företagsamhet i Jämtland gläds åt ungdomarnas företagsanda.

Foto: Karin Bångman

Segrade i kategorin årets UF-företag i Jämtlands län gjorde Travel Tag, som tillverkar bagagetaggar i plast som förhindrar att bagage försvinner på resan. Juryns motivering löd:

”Genom att utveckla något unikt och provat sig fram med olika tekniker har företaget lyckats skapa en innovativ produkt som löser ett problem i vardagen, samtidigt som de har haft miljön i åtanke. Företaget har haft en bra dynamik i gruppen, samarbetat väl genom processen och har i slutändan en mycket bra produkt med stora utvecklingsmöjligheter.”

 – Det ska bli roligt att åka till Stockholm och tävla mot övriga länsvinnare i Sverige. Samtidigt är det stort att vi fick sex priser för vårt UF-företag. Vi blev årets utställare och årets hantverkare. Vi var tvåa i kategorin årets vara och fick två tredjeplatser som årets säljare och årets innovation, säger Isbell Petersson, vd för Travel Tag. Övriga ägare är Kalise Jonasson, Maria Kull och Ida Persson som alla är elever på Wargentin i Östersund.

För första gången hade länets UF-mässa flyttat ut till två av Östersunds centrala gallerior. Här visade gymnasieungdomarna i egna montrar upp sina idéer - alltifrån lampdesignade renhorn, mössor, biwaxljus, smycken i japansk gatustil, hemslöjd, mat, kortlekar med mera. Samtidigt fick de till antal nästan 70 företagen med sina unga företagare presentera affärsplaner och idéer för en jury och som sent i fredagskväll korade länsvinnarna i de olika kategorierna.

 – Det är otroligt givande att engagera sig för ungdomarnas utveckling. Även om alla dessa unga företagsamma personer inte blir företagare på sikt så har man genom att få prova på att driva företag suddat ut rädslorna. Alla här idag är vinnare. Med ett UF-företag får man starta, driva och avveckla ett företag det är lärorikt, säger Sara Anselmby som i tre år varit ordförande för Ung företagsamhet.

 – Det är många som tycker detta är det bästa och mest lärorika de gjort under sin studietid på gymnasiet, en viktig utbildningsinsats.

Hon konstaterar också att många produkter och tjänster blir kända genom Ung företagsamhet, en sådan tjänst är Lockerroom talk som handlar om att förbättra attityder i samhället för att skapa ett schysstare samhälle och det drivs idag som ideell organisation. De som har en bärande affärsidé får också i Ung Företagsamhet stöd att driva företaget vidare.

Astrid Ahlström från Frösön drog med sin iögonfallande klädstil till sig många besökare till sin monter. Hon går på estetprogrammet på Wargentin och har designat smycken i Japansk gatustil.

  – Jag gör dom för hand och mina köpare hittar jag i communitys på nätet och på utställningar, berättar hon. Även om Astrid Ahlström aldrig själv varit i Japan har hon anammat dess gatustil fullt ut och med sitt företag Yume Yuu gör hon affärer av sin hobby. Dessutom lyckades hennes UF-företag ta sig nästan hela vägen fram till Sverigefinalen i Stockholm detta genom en fin andra plats. Yume Yuu tog också hem segern i kategorin ”digital närvaro”.

Lite längre bort i lokalen huserar Anna Johansson och Sara Hellström som designat vägglampor av renhorn, de har startat Sign of Nature.

 – Det föll sig naturligt då vi har tillgång till råvaran renhorn. I och med att en av oss är same så har vi leverantörer av renhorn, berättar Sara Hellström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Förtroendet för kommunala upphandlingar har aldrig varit lägre

UPPHANDLING Svenskt Näringsliv mäter varje år företagsklimatet i kommunerna. Bland annat hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunerna. Resultatet i år var nedslående - betyget har aldrig varit lägre, 2,63 på en 6-gradig skala. 
NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SKATTER Coronapandemin har ställt hela vår tillvaro på ända. Sedan mitten av mars har många företag och i vissa fall hela branscher befunnit sig i fritt fall. Andra företag har drabbats genom brutna leveranskedjor, handelshinder och arbetskraft som stoppats vid gränsen. Ingen har lämnats oberörd. 
NYHET Publicerad:

Hur löser vi ett mer än dubbelt så stort elbehov?

SOMMARKRÖNIKA "I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd". Lina Håkansson, Svenskt Näringsliv, lyfter i denna krönika frågan om hur vi ska lösa vårt framtida elbehov.
NYHET Publicerad:

”Jag ser hur ungdomarna växer”

SOMMARLOVSENTREPRENÖRER Det vanligaste är att gymnasieungdomar sommarjobbar på sommarlovet. Men Krokoms kommun bedriver för sjunde året i rad en verksamhet där ungdomar får möjlighet att testa på att driva ett eget företag under sommarlovet.
NYHET Publicerad:

Krisen tar inte semester

KRÖNIKA "Vi lever i ett län som präglas av företagsamhet, efter sommaren tar vi nya tag och återstartar Sverige", skriver Ola Toftegaard.
NYHET Publicerad:

Osäkra regler ledde till varsel

CORONAKRISEN "Vi kan inte bygga vår verksamhet med tron om att vi har gjort en ekonomisk besparing om det senare inte visar sig vara fallet", säger Krister Blomgren, vd för Engcon.
NYHET Publicerad:

Corona och företagsklimat viktiga uppgifter för ny näringslivschef

FÖRETAGSKLIMAT Åre-andan, den starka drivkraft som finns bland företagarna i Åre kommun, kommer att hjälpa området att komma tillbaka efter corona. Det menar den nya näringslivschefen Johan Bürger Hyllienmark. Nu när det mest akuta arbetet kring corona har lagt sig finns det också andra frågor för nya chefen att ta tag i – förbättringar av det lokala företagsklimatet till exempel.
NYHET Publicerad:

Viktigt att hjälpa hjulen att börja snurra igen

CORONAKRISEN Nyligen genomfördes Svenskt Näringslivs stämma och framtidsmöte, som på grund av rådande omständigheter för första gången skedde digitalt.  Fokus låg på hur Sverige och det svenska näringslivet ska överleva och komma tillbaka efter krisen.Vi har pratat med några företagare som deltog.
NYHET Publicerad:

Corona stoppar nöjescentrets högsäsong

CORONAKRISEN Multi Challenge i Östersund är ett av Sveriges största nöjescenter. Sommarmånaderna med början i maj brukar vara den tid när företaget får intäkter för hela året. Men som en följd av coronakrisen prövas nu hela verksamheten och företagets ekonomichef är kritisk till hur stöden har utformats. 
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme i länet

FÖRETAGSKLIMAT Idag publicerar Svenskt Näringsliv den årliga attitydundersökningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Den visar att företagarna i Bergs kommun är mest nöjda med företagsklimatet 2020 jämfört med länets övriga kommuner.
NYHET Publicerad:

Seger för brukanderätten

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt industriföretag masstillverkar skyddsvisir

CORONAKRISEN Lindevalls Industri AB i Östersund har under coronakrisen snabbt ställt om sin verksamhet. Nu tillverkar företaget omkring 1 500 skyddsvisir om dagen och efterfrågan är stor.
NYHET Publicerad:

Dramatisk svår situation för jämtländska företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. "Siffrorna för Jämtlands län är ytterst allvarliga. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet och de oerhörda konsekvenser det skulle innebära för länet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv Jämtland.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan i startblocket – stort intresse för lärartjänster

FRISKOLA I augusti slår Internationella Engelska Skolan, IES, upp dörrarna i Östersund. Elva klasser drar igång, från förskoleklass till sjuan. Rektor Mika Reunanen är ny i sin roll men säger att kontakterna med Östersunds kommun varit välkomnande – på tvärs med den debatt som ibland förekommit i medierna.
NYHET Publicerad:

Effekterna av coronakrisen allt svårare för företag i Jämtland 

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Jämtland. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 56 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Sandra Lundqvist tar över ratten som ny vd för Taxi Östersund

PÅ NY POST Hon har en bred bakgrund inom affärsutveckling och ledarskap, både i regionala och internationella bolag. I slutet av april tar Sandra Lundqvist över som vd i ett anrikt Östersundsföretag – samtidigt som bolaget skakas av corona och det råder stor osäkerhet om framtiden.
NYHET Publicerad:

Allt tunnare orderbok för Åre Produktion

CORONAKRISEN Åre Produktion är vana vid att ha en fulltecknad orderbok för 6-8 veckor framåt. Nu är den nere på 2-3 veckor och framtiden är oviss till följd av coronakrisen. De åtgärder som hittills vidtagits av regeringen har inte lugnat bolagets vd.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.