UF-företagen - här är länsvinnarna

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET I fredags var det dags för länets unga företagsamma gymnasieelever att presentera sina affärsidéer för allmänheten och sedan får dessa bedömda av en jury bestående av företagare. Priser delades ut i olika kategorier.

Astrid Ahlström med UF-företaget Yume Yuu
Foto: Karin Bångman

Astrid Ahlström från Frösön har anammat den japanska gatustilen och gjort sin hobby till sitt företag som heter Yume Yuu. Hon blev tvåa i länsfinalen för årets UF-företag.

Sara Anselmby ordförande i Ung Företagsamhet Jämtlands län

Sara Anselmby ordförande för Ung Företagsamhet i Jämtland gläds åt ungdomarnas företagsanda.

Foto: Karin Bångman

Segrade i kategorin årets UF-företag i Jämtlands län gjorde Travel Tag, som tillverkar bagagetaggar i plast som förhindrar att bagage försvinner på resan. Juryns motivering löd:

”Genom att utveckla något unikt och provat sig fram med olika tekniker har företaget lyckats skapa en innovativ produkt som löser ett problem i vardagen, samtidigt som de har haft miljön i åtanke. Företaget har haft en bra dynamik i gruppen, samarbetat väl genom processen och har i slutändan en mycket bra produkt med stora utvecklingsmöjligheter.”

 – Det ska bli roligt att åka till Stockholm och tävla mot övriga länsvinnare i Sverige. Samtidigt är det stort att vi fick sex priser för vårt UF-företag. Vi blev årets utställare och årets hantverkare. Vi var tvåa i kategorin årets vara och fick två tredjeplatser som årets säljare och årets innovation, säger Isbell Petersson, vd för Travel Tag. Övriga ägare är Kalise Jonasson, Maria Kull och Ida Persson som alla är elever på Wargentin i Östersund.

För första gången hade länets UF-mässa flyttat ut till två av Östersunds centrala gallerior. Här visade gymnasieungdomarna i egna montrar upp sina idéer - alltifrån lampdesignade renhorn, mössor, biwaxljus, smycken i japansk gatustil, hemslöjd, mat, kortlekar med mera. Samtidigt fick de till antal nästan 70 företagen med sina unga företagare presentera affärsplaner och idéer för en jury och som sent i fredagskväll korade länsvinnarna i de olika kategorierna.

 – Det är otroligt givande att engagera sig för ungdomarnas utveckling. Även om alla dessa unga företagsamma personer inte blir företagare på sikt så har man genom att få prova på att driva företag suddat ut rädslorna. Alla här idag är vinnare. Med ett UF-företag får man starta, driva och avveckla ett företag det är lärorikt, säger Sara Anselmby som i tre år varit ordförande för Ung företagsamhet.

 – Det är många som tycker detta är det bästa och mest lärorika de gjort under sin studietid på gymnasiet, en viktig utbildningsinsats.

Hon konstaterar också att många produkter och tjänster blir kända genom Ung företagsamhet, en sådan tjänst är Lockerroom talk som handlar om att förbättra attityder i samhället för att skapa ett schysstare samhälle och det drivs idag som ideell organisation. De som har en bärande affärsidé får också i Ung Företagsamhet stöd att driva företaget vidare.

Astrid Ahlström från Frösön drog med sin iögonfallande klädstil till sig många besökare till sin monter. Hon går på estetprogrammet på Wargentin och har designat smycken i Japansk gatustil.

  – Jag gör dom för hand och mina köpare hittar jag i communitys på nätet och på utställningar, berättar hon. Även om Astrid Ahlström aldrig själv varit i Japan har hon anammat dess gatustil fullt ut och med sitt företag Yume Yuu gör hon affärer av sin hobby. Dessutom lyckades hennes UF-företag ta sig nästan hela vägen fram till Sverigefinalen i Stockholm detta genom en fin andra plats. Yume Yuu tog också hem segern i kategorin ”digital närvaro”.

Lite längre bort i lokalen huserar Anna Johansson och Sara Hellström som designat vägglampor av renhorn, de har startat Sign of Nature.

 – Det föll sig naturligt då vi har tillgång till råvaran renhorn. I och med att en av oss är same så har vi leverantörer av renhorn, berättar Sara Hellström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Privata vårdcentraler värderas högst – Ändå blir vi ständigt ifrågasatta

VÄLFÄRD Hela 97 procent av patienterna är nöjda med totalupplevelsen av sitt besök hos Nya Närvården i Hoting. Det framkom i en patientundersökning som nyligen genomfördes av SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ägaren och läkaren Hans Boberg är stolt över resultatet, men desto mer frustrerad över att han och andra privata vårdgivare måste kämpa i motvind och vara föremål för ständiga utredningar av staten.
NYHET Publicerad:

”Yrkes-VM höjer statusen på yrkesutbildningar”

WORLDSKILLS Det blev en hedrande nionde plats i Yrkes-VM för David Peterson från Östersund. Han tävlade mot 16 deltagare i kategorin flygteknik. Deltagarna kom från hela världen, exempelvis Irland, Nya Zeeland, Kina och Saudiarabien.
NYHET Publicerad:

Bra bemötande i tillsynen ska boosta företagsklimatet i Östersund

FÖRETAGSKLIMAT Om en månad släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Näringslivschefen i Östersund, Fredric Kilander, har höga mål: Östersund ska ligga i topp
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Nytt ansikte på Ung Företagsamhet i Jämtland

FÖRETAGSAMHET Sara Månsson har fått det jobb hon drömt om sedan gymnasietiden. Nu blir hon regionchef för Ung Företagsamhet i Jämtlands län. Sara tar över efter en annan Sara, nämligen Sara Larsson som varit chef för verksamheten i drygt tio år.
NYHET Publicerad:

Halvering av antal varumärkesansökningar från Jämtland

VARUMÄRKESSKYDD Antalet varumärkesansökningar från länet har halverats senaste året, visar ny statistik från Patent- och registreringsverket. 2018 gjordes 34 ansökningar från länet mot 62 ansökningar 2017."Företag med många varumärken är ofta innovativa företag som ligger väl till på sin marknad," säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

De lär sig driva företag på sommarlovet

ENTREPRENÖRER Många skolelever tar chansen att testa sina affärsidéer under sommarlovet. I samverkan håller Bergs och Krokoms kommuner i utbildning och handledning för ungdomarnas företagsstart. "Flertalet av de ungdomar som är med i sommarlovsentreprenörerna kommer från små byar, de är till exempel från Skålan, Kaxås och Klövsjö. Ungdomar som kommer från små byar har ett stort engagemang och är nyfikna. Det är egenskaper som är viktiga för att lyckas som företagare," säger Maria Wikén, Bergs kommun och handledare för årets Sommarlovsentreprenörer.
NYHET Publicerad:

Konkurrens på lika villkor för offentliga och privata företag

KONKURRENS Hur undviks osund konkurrens av offentliga aktörer? Det är temat med olika infallsvinklar för två C-uppsatser skrivna av tre studenter vid förvaltnings- och ekonomiprogrammet på Mittuniversitet i Östersund. Gabriel Matloub och Petra Åhsell har riktat in sig på frågan hur man gör offentliga upphandlingar mer tillgängliga för små och medelstora företag. Felicia Dalborg har i sin uppsats skrivit om problemet när offentliga företag slår undan benen för de privata företagen verksamma på samma marknad.
NYHET Publicerad:

Sociala sidoprojekt får hotellet att växa

BESÖKSNÄRINGEN Med sina 197 rum och en av stadens bästa restauranger har Clarion Hotel Grand Östersund blivit en populär samlingspunkt för både inresta besökare och Östersundsbor. Möt hotellet som inte vill vara en leverantör av sängplatser, utan en levande centralpunkt i Östersunds stadsbild.
NYHET Publicerad:

Svensk skola behöver en ny syn på kunskap

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 6,4 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Jämtlands län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

"Samarbetet över kommungränserna kommer att öka"

MYNDIGHETSUTÖVNING Berg och Härjedalen slår ihop vissa kommunala verksamheter och utvecklar samarbetet över kommungränserna. "Det är troligt att fler mindre kommuner kommer att behöva göra som oss. Det läggs mer ansvar på kommunerna och direktiven utgår från situationen i storstäderna, att folk bor i trappuppgångar men så är det inte i våra kommuner," säger Anders Häggkvist, (C), kommunalråd i Härjedalens kommun. 
NYHET Publicerad:

Svenskt-norskt gränssamarbete står som modell i Brexit

GRÄNSSAMARBETE "Vi upplever att Sverige alltid vill ligga i framkant när EU kommer med nya direktiv om handeln utanför medlemsländerna. Det är tolkningsfrågor. Nya direktiv kan ställa till det för kunderna," säger Pär Skytt som är chef för KGH Customs Service i Jämtlands län. Ett företag som sköter tullhantering och administration åt företag som handlar med varor utanför EU.
NYHET Publicerad:

Alla vinnare på enklare regelverk för företagare

REGELKRÅNGEL Hur kommuner och länsstyrelser hanterar tillståndsärenden och kontroller är avgörande för företagens konkurrensförmåga. Idag råder stora skillnader. När vd Jan-Olof Jacke besökte Jämtland var budskapet kristallklart ”Gör det enklare och åtgärda nu.”
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme av jämtska företagen

FÖRETAGSKLIMAT När pallplatserna för bästa företagsklimatet i länet fördelas hamnar Bergs kommun i topp och med högsta sammanfattande betyget i länet. Åre, Östersund och Strömsund kommer på delad andra plats i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet. Detta när företagen i kommunerna fått sätta betyg på kommunens förmåga att hantera frågor som rör företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Utan företag dör glesbygden

VÄLFÄRDSSKAPARNA Fyråsträ, Attacus Trähus och Engcon i Strömsunds kommun är tre företag som tillsammans med sina medarbetare bidrar med cirka 93 miljoner kronor varje år till svensk välfärd. En summa som motsvarar ungefär 626 förskoleplatser eller 183 poliser. Nyligen fick företagen besök av politiker, intresseorganisationer och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Historiskt spadtag för Nord-Lock Group i Mattmar

VÄLFÄRDSSKAPARE På tisdag den 14 maj tas första spadtaget för den största utbyggnaden av lokaler som Nord Lock i Mattmar någonsin gjort. Därmed säkerställs den framtida produktionen på orten. För Åre kommun innebär utbyggnaden att kommunen nu behåller en av kommunens största välfärdsskapare. Divisionen i Mattmar och dess medarbetare drar nämligen in 30 miljoner kronor till välfärden varje år.
NYHET Publicerad:

Efterfrågan på arbetskraft minskar i länets företag

KONJUNKTUR Konjunkturen i länet mattas av och flera företag förväntar sig minskade eller oförändrade produktions- och försäljningsvolymer det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturpanel för andra kvartalet i år. "Det vi kan se är att företagen i länet gör ungefär samma bedömning av konjunkturen som snittet för övriga landet. Toppen på högkonjunkturen är passerad och förväntningarna när det gäller investeringar och försäljningsvolymer stagnerar", säger Ola Toftegaard, regionchef på Svenskt Näringsliv i Jämtlands län.
NYHET Publicerad:

Nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Östersund

MEDLEMSORGANISATION Christin Andersson och Viktor Karlsson är nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Jämtland-Härjedalen med kontor på Campus i Östersund. Efter 29 år i organisationen går Staffan Sjömark i pension och han ersätts av två nya medarbetare med två olika roller.
NYHET Publicerad:

Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

ENTREPRENÖRSKAP Pelle Sallin har tillsammans med sin fru Lisa byggt ett företag som idag är Norrlands största äggleverantör. Och nu till påskhelgen fördubblas leveranserna av ägg. Under några dagar inför påsken är det full fart i packeriet i Valne där de 16 anställda får förstärkning av extra personal.
NYHET Publicerad:

Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

FÖRETAGANDE Mötesplatsen Norra Station i Östersund visar att samverkan mellan entreprenörer ger framgång och en levande stadskärna. Manne Mosten är en av initiativtagarna till Norra Station där han driver restaurang- och caféverksamhet med lokalproducerade råvaror. "Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal", säger Manne Mosten.