Varumärket Åre magnet för näringsliv

NYHET Publicerad

TILLVÄXT Det nya politiska styret i Åre kommun borde använda Åre som varumärke för att attrahera nya företag i olika branscher till kommunen. Det menar Thomas Olsson som äger och driver industriföretaget Åre Produktion.

Detalj i aluminium tillverkad av Åre Produktion
Foto: Jonas Kullman

En av de aluminiumdetaljer som tillverkas av industriföretaget Åre Produktion.

Thomas Olsson ägare Åre Produktion

Thomas Olsson äger och driver industriföretaget Åre Produktion med 13 anställda.

Foto: Jonas Kullman

– Jag tycker att politikerna borde lägga mer krut på att locka hit till exempel industriföretag. Så har man jobbat inom IT-sektorn med lyckade resultat och jag tror att det går att överföra även till andra branscher. Ett större utbud av företag och arbetsplatser attraherar arbetskraft vilket är oerhört viktigt för tillväxt och utveckling, säger Thomas Olsson.

Stöd hos C

Han får stöd för sina tankar hos Daniel Danielsson som är nytt centerpartistiskt kommunalråd i Åre kommun.

– Jag tror att han har helt rätt, vi måste ha fler ägg i korgen. Vi behöver en differentierad, bredare arbetsmarknad och det är en fråga vi politiker tar på allvar. Sedan vi övertog styret i kommunen har vi flyttat över näringslivsfrågorna från samhällsbyggnadsförvaltningen till kommunstyrelsen. Det är en tydlig signal om att det är vi politiker som är högst ansvariga för dessa frågor. Vi har också skapat ett särskilt utskott under kommunstyrelsen som ska jobba med näringslivsfrågor, säger Daniel Danielsson (C).

Internationell leverans från Brattland

Företagaren Thomas Olsson flyttade till Åre för skidåkningen för drygt 30 år sedan och startade så småningom Åre Produktion. Företaget i Brattland, Undersåker har idag 13 anställda och omsätter ungefär lika många miljoner. Åre Produktion tillverkar specialdetaljer i aluminium till exportindustrin, kunderna finns framförallt i södra Sverige och Polen. Han ser att det finns utrymmer för fler liknande företag i kommunen.

– Både turism och IT är förstås jättebra men det borde gå att utveckla även övrig industri här. Teknikindustrin i länet sysselsätter betydligt fler än besöksnäringen och dessutom helårsanställda skattebetalare, cirka 8 500 personer jämfört 5 500 personer inom turismsektorn, säger Thomas Olsson.

Han vill se en strategi för att få fler företag utanför turismsektorn att etablera sig i de mer perifera områdena i kommunen och att bygglovsärenden prioriteras.

– Det ska vara enkelt att etablera sig i kommunen, både som privatperson och företag och då menar jag inte Åre by som redan fungerar som ett självspelande piano. Jag menar att man ska uppmuntra och underlätta inflyttning och företagsetablering på andra orter, till exempel i Mörsil, Mattmar eller Kallbygden som har otroliga utvecklingsmöjligheter, säger Thomas Olsson.

Ett steg i den här riktningen är kommunens rekrytering av en landsbygdsutvecklare, menar kommunalrådet Daniel Danielsson.

– Vi kommer att jobba för att stötta näringslivet i de mer perifera delarna av kommunen. Vi jobbar med att ta fram en serviceplan för kommunen och har anställt en landsbygdsutvecklare som ska jobba utanför Åre by. Vi vill också driva en mer aktiv markpolitik, köpa markområden eller skog som kan omvandlas till tomter eller platser för företagsetableringar, säger Daniel Danielsson.

Tappade placeringar

Åre kommun har länge legat i toppen av länets kommuner i Svenskt Näringslivs ranking Lokalt Företagsklimat men förra året backade kommunen rejält. De tappade 39 placeringar och hamnade på plats 107 i den totala rankingen.

– Förutom att vi flyttat näringslivsfrågorna till kommunstyrelsen så behöver vi utveckla kommunens service och myndighetsutövning gentemot företagen. Det innebär konkret att vi måste se till att vi har effektiva processer och är tillgängliga. Kommunen har också påbörjat ett arbete med SKL:s utbildning Förenkla Helt Enkelt för att medarbetarna ska få ökad insikt om företagens villkor och behov. Vi ska också arbeta mer systematiskt för fler företagsbesök än under tidigare mandatperiod. Men det finns fler än 1000 företag i kommunen så det kan ta en stund innan vi träffat alla, säger Daniel Danielsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt skogsföretag har tuff konkurrens från kommun

OSUND KONKURRENS Skellefteå kommuns bolag Solkraft har anmälts till Konkurrensverket för att det säljer ved till underpris. Detta dumpar priserna och bidrar till en osund konkurrens, vilket slår särskilt hårt mot Qvarnsjö Skogstjänster i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

VÄLFÄRD Lagen om valfrihet har nu funnits i över tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Jämtlands län finns valfrihet i knappt hälften av länets kommuner.
NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av elva kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Fokus ligger på ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning. Målet är att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.
NYHET Publicerad:

Bra glid för Hillebergs nya fjällpulkor

NY PRODUKT Tälttillverkaren Hilleberg ligger bakom Jemtlander – en nyutvecklad kollektion fjällpulkor som lanserades i mitten av december. Trion bakom projektet, Bo Hilleberg, Lennart Mörtsell och Rolf Hilleberg, är nöjda med sin nya pulka.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen uppmanar företagare till dialog

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. "Vi mäter löpande handläggningstiderna för att se var vi har våra svaga punkter och hur vi kan förbättra vårt arbetssätt", säger Susanna Löfgren, länsråd på länsstyrelsen i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.
NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.