NYHET2 december 2018

Oerhört kränkande att bli misstänkliggjord

Det går inte att ta miste på drivet när Martin Bergvall Nilsson kliver in i rummet på Villa Solbacken i Kalmar. Vi träffas mitt i julstöket för att prata om hans krogars julfeeling och vilka utmaningar de står inför. När vi kommer in på frågor om rekrytering och personalliggare så glimmar det till en extra glöd i ögonen på entreprenören Martin. Precis som det ska vara i jultid.

Martin Bergvall Nilsson en av delägarna till krogkoncernen i Kalmar.

Vi slår oss ner i den tomma restaurangen med varsin kopp kaffe för att samtala om hur han ser på deras roll i att ”skapa julen” genom restaurangernas julbord. Just här kommer cirka 3 000 personer att avnjuta deras egenhändigt skapade och tillverkade produkter på ett traditionellt julbord.

– Här vill vi erbjuda våra kunder en högkvalitativ produkt med råvaror av hög kvalitet och en genuin upplevelse, säger Martin Bergvall Nilsson en av delägarna till krogkoncernen i Kalmar och fortsätter, det vi erbjuder här är något unikt, medan vi också vill erbjuda våra gäster en bredd genom våra andra alternativ på Kallskänken och Postgatan.

Att driva restauranger i Kalmar, eller på andra orter, är en stor utmaning. En av utmaningarna som just Martin Bergvall Nilsson och hans branschkollegor står inför är att bankerna inte är beredda att tro på, eller våga satsa på restaurangverksamhet. Detta visar sig tydligt när bankerna inte är beredda att se nivån på investeringar som krogarna behöver göra i maskinpark och utrustning. Konsekvenserna blir att restaurangbranschen inte kan ta del av det kapital som behövs för att utvecklas och möta kundernas förväntningar på rätt sätt.

När vi kommer in på frågan om rekrytering av personal och att behålla personalen rynkar sig Martins panna och han försöker förklara sin syn.

– Att behålla personalen handlar jättemycket om att vi måste bli bättre på att visa på vår särart, kultur och våra egna fördelar. Och vår i särklass största fördel handlar om att vi har skapat en kultur av att alla är delaktiga i företagets framgång säger Martin Bergvall Nilsson.

När han ska klä detta i ord beskriver han som ett exempel hur de gick från att vara en restaurang som slentrianmässigt langade fram burgare, till att bli en krog som under veckorna endast serverar maträtter utan kött. Det har varit ett lyckodrag. Kockarna har fått större utmaningar, och engagemang. Servisen känner större stolthet över produkterna, och dessutom har kunder (ofta nya kunder) visat sin uppskattning av valet.

När vi börjar prata om myndigheternas kontroll och inflytande stelnar Martins ansikte och han får samtidigt något ledsamt i uppsynen. Att ha myndigheter som vill granska och följa upp oegentligheter är naturligt. Men just nu ger myndigheterna för många misstänkliggörande signaler om att företagare är skojare och regelsmitare. Att ha personalliggare är nog sunt, men när liggarna inte har koppling till något annat i verksamheten blir det ett tomt slag i luften som bara leder till ökad misstänksamhet, och inte minskad misskötsel.

– Jag blir oerhört kränkt av att bli framställd som en skojare! Jag tycker att det är sorgligt att politiker väljer att tro på denna skeva bild av en bransch och av mig som företagare. I nuläget finns inte svarta pengar i vår bransch, så politikernas åtgärder bidrar bara till att svartmåla oss som inte har svarta pengar över huvud taget, säger Martin Bergvall Nilsson en av delägarna till krogkoncernen i Kalmar med en bister min.

När vi rundar av samtalet så blir jag åter igen övertygad om att restaurangbranschen med sina många unga anställda är en fantastisk bas för att få personer att skapa sina första erfarenheter av vad det handlar om att ha ett jobb. Det skapar nätverk, erfarenhet och kunskaper om vad det handlar om att vara en del av välfärdsskapandet i Sverige.

Företagsamhetrekrytering
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist