Vy över Kalix kommun

De tre senaste åren har Kalix rankingplacering försämrats. I dag har man bara två kommuner bakom sig, det är Pajala och Skinnskatteberg.

Kommunala krafttag efter Kalix bottennapp

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kalix kommun fortsätter att falla i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. En utveckling som oroar många företagare. ”Det saknas intresse för att driva våra frågor”, säger Hans Andersson, Nova Industri.

Hans Andersson, Nova -1

Hans Andersson vill se kommunen driva Kalix företagsfrågor bättre.

Foto: Lennart Håkansson
Tommy Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalix kommun.

Tommy Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalix, säger att man nu tagit krafttag för att komma till rätta med kommunens företagsklimat.

Birgitta Johansson

Birgitta Johansson vill att kommunen och företagare tillsammans tar ansvar för att lyfta Kalix.

– Kalix har många små entreprenörer och de bidrar i hög grad med skattepengar till den verksamhet kommunen bedriver. Jag tycker att politiker och kommunala tjänstemän glömmer det ibland. Glappet mellan politik och näringsliv har ökat, säger Hans Andersson, Nova Industri AB.

De tre senaste åren har Kalix rankingplacering försämrats. I dag har man bara två kommuner bakom sig, det är Pajala och Skinnskatteberg. Myndighetsutövning och tillgång till kompetens är områden som får kritik av företagen när de tycker till om kommunens arbete.

– Kommunalt saknas det tydligen resurser och intresse att driva företagsfrågor. Där måste man tänka om, företagarföreningar har inga medel att aktiv jobba för förbättringarna som är nödvändiga”, säger Hans Andersson som också är Kalixföretagarnas ordförande.

Enligt Tommy Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalix, har man nu tagit krafttag för att komma till rätta med problemen.

– Vi måste klara kompetensförsörjningen och vi har bland annat tagit kontakt med universitetet i Torneå för att starta ett samarbete kring en yrkesskola. Vi jobbar nu för att få fasta utbildningsplatser förlagda till Kalix. Det är viktig att våra företag får rätt kompetens för att kunna och vilja stanna kvar, säger Tommy Nilsson.

En ny handlingsplan är också framtagen och förbättringsarbetet med kommunens upphandlingar är redan i gång. Men det man kommer att prioritera är dialogen med företagen.

– Det märks inte vad vi gör och då måste vi bli bättre på att informera företagen om hur vi tänker kring företagsklimatet. Varje månad har vi ”Gomorron Kalix” som är ett samarrangemang mellan Kalix kommun och Kalixföretagarna där vi möts för samtal. Men alla företagare kommer inte till detta så därför behöver vi besöka våra företagare och ta reda på hur de tänker och vad de tycker om vårt arbete. Besöken är även viktiga för att uppmärksamma arbetet företagen gör i kommunen, säger Tommy Nilsson.

Birgitta Johansson som är verksamhetschef hos Kalixföretagarna menar att det finns en stark entreprenörsanda och många företag går fantastiskt bra, men kommunen och företagen bör tillsammans ta ett större ansvar för att bidra till ortens attraktivitet.

– Vi måste ständigt ställa oss frågan hur vi bidrar till att skapa ett attraktivt samhälle där företagen frodas och där människor trivs att bo och leva, säger Birgitta Johansson.

Ta del av Kalix rankingresultat

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.