Kommunserien: Arjeplog

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner.

Arjeplog hamnade på plats 4 i Norrbotten och på plats 165 nationellt i den senaste rankingen av företagsklimatet i Sveriges kommuner och tappade därmed 17 placeringar.

Frågor till kommunstyrelsens ordförande

Vi har ställt några frågor till Britta Flinkfeldt (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ni fick sammanfattande omdömet 3,3 i Svenskt Näringslivs senaste undersökning om företagsklimatet i kommunen – vad tycker du om det?

– Jag vill börja med att säga att man ska vara försiktig med den här typen av statistik i mindre kommuner som Arjeplog. Sedan vet vi att det finns saker i den där undersökningen som vi har svårt att påverka. Speciellt på kort sikt. Vi vet att vi får lågt betyg för bland annat infrastrukturen. Vi är en liten kommun och vi har helt enkelt inte underlaget för att ha flera bussturer varje dag. Under förra året så hade vi också problem med flygförbindelserna sedan bolaget som trafikerade här gick i konkurs. Det problemet är löst nu.

Hur gör ni för att förbättra det omdömet?

– I vår kommun har vi valt att lägga näringslivsfrågorna i ett bolag som heter Argentis. Vi har tidigare haft vissa problem med att få samarbetet mellan kommunen och Argentis att fungera som vi vill. Nu har vi flyttat Argentis verksamhet så att de nu sitter tillsammans med tjänstepersonerna för samhällsbyggnad, så nu har de närmare till varandra rent fysiskt. Sedan dess så känns det verkligen som att det finns en helt ny energi i näringslivsfrågorna. Det gör också att det blir lättare för företagarna att komma rätt och hitta den hjälp de behöver.

Frågor till kommunchefen

Vi ställde även några frågor till Peter Andersson, kommunchef i Arjeplog.

Hur gör ni för att skapa dialog och förståelse mellan företagen och kommunen?

– Argentis har en mycket goda företagsrelationer och jobbar utåtriktat, från kommunens sida försöker vi även delta i anordnade företagsbesök samt vid den varje månad återkommande företagarfrukosten och genom detta få den personliga relationen till företagarna.

Hur gör ni för att nå dem som är missnöjda?

– Det svåra är att veta vem som är missnöjd och varför, alla missnöjda når inte fram till kommunen. Vi har inte någon uppsökande funktion utifrån resultat av undersökningar men om någon hör av sig till Argentis så greppar de frågan direkt.

Hur gör ni för att skapa förståelse för de avgifter och tillsynskostnader som kommunen fakturerar? Finns det något särskild information som gått ut till företagarna?

– Vi har en myndighetsnämnd med tillhörande förvaltningsorganisation som sköter detta i princip självständigt där jag saknar delaktighet. De har också tydlig information om vad som kostar vad och varför.

Ni har fått betyget 2.7 för era upphandlingar. Vad ska ni göra för att förbättra det betyget?

– Det är ett stort problem som vi dragits med under lång tid. Företagen i kommunen är ofta upplåsta åt andra aktörer än kommunen, som exempelvis biltestnäringen. Här hamnar vi i andra hand. För att lösa det problemet har vi startat en upphandlingsenhet dit några kommuner från inlandet anslutit sig via samverkansavtal. Syftet är att bli mer attraktiva och förhoppningsvis få fler som svarar på våra anbud.

Gör ni någon uppföljning på upphandlingar för att se vart pengarna går?

– Nej vi har idag inga rutiner för att följa upp alla upphandlingar sett till ekonomin. Entreprenader följs självklart upp i form av slutbesiktningar men exempelvis tjänsteköp saknar rutiner för uppföljning av kostnad i jämförelse med leverans.

Tre korta:

Har ni företagslots? Ja, genom Argentis.

Lämnar ni någon garanti på handläggningstider? Nej

Skickar ni schablonfakturor till företagen eller fakturerar ni i efterhand? Vi skickar en kombination av schablon och timknutna fakturor beroende på vilken typ av inspektion som genomförts.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Krisen tar inte semester för Norrbottens företag

KRÖNIKA Coronakrisen har förändrat allt. Den hotar inte bara liv och hälsa utan slår också hårt mot näringslivet och jobben. Många företag står på ruinens brant och är i behov av fortsatta stöd också under sommaren. Detta innebär inte endast att semesterplaner ställs på ända, utan att många också måste oroa sig över om de har ett arbete att komma tillbaka till efter sommaren.
NYHET Publicerad:

”Förlängda stödpaket helt avgörande”

CORONAKRISEN "Fortsatt sänkta arbetsgivaravgifter är en självklarhet om detta ska fungera" säger Urban Ek, vd på Axess Resebyrå AB i Boden.
NYHET Publicerad:

Miljoner i frysboxen 

CORONAKRISEN Precis när slaktsäsongen var över för Arvidsjaur renslakt slog coronakrisen till. "Vi har nu stora lager kött som ligger i frysboxar", säger Roland Sandgren.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta Norrbottens ekonomi

KRÖNIKA Coronakrisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför en konkursvåg och kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden. Det skriver Hans Andersson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Viktigt att hjälpa hjulen att börja snurra igen

CORONAKRISEN Nyligen genomfördes Svenskt Näringslivs stämma och framtidsmöte, som på grund av rådande omständigheter för första gången skedde digitalt.  Fokus låg på hur Sverige och det svenska näringslivet ska överleva och komma tillbaka efter krisen.Vi har pratat med några företagare som deltog.
NYHET Publicerad:

Lindbäcks bygg prisas för digitalisering

DIGITALISERING Lindbäcks Bygg i Öjebyn utanför Piteå lyfts ofta fram som föregångare i byggbranschen. Tidigare i år fick företaget pris för sin digitalisering då det utnämndes till Norrbottens mest digitala byggföretag av organisationen Byggföretagen.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 i kristider

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps resultatet av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i kommunerna. I Norrbotten får Älvsbyn högst sammanfattande omdöme av företagen.
NYHET Publicerad:

Seger för ägare av fjällnära skog

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. Christian Rimpi som är allmänningsförvaltare på Jokkmokks allmänning menar att detta är en principiellt viktig seger för skogsägarna.
NYHET Publicerad:

Stor ekonomisk nedgång för företag i Norrbotten

KONJUNKTUREN Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. "Siffrorna för Norrbottens län är oroväckande men inte förvånande. Det borde vara en väckarklocka att hela 37 procent av företagen befarar att de behöver säga upp anställda det kommande halvåret. Det är därför av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats för att minska att fler företag går under", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

EU:s grundprinciper måste värnas

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Coronakrisens effekter slår hårt mot norrbottniska företag

OROVÄCKANDE SIGNALER Coronakrisen påverkar många företag i Norrbotten. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 54 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

”Hela processen har behövts göras med en oerhörd hastighet”

CORONAKRISEN Kalix Tele24 som erbjuder svarsservice till privata såväl som offentliga kunder har fått arbeta hårt för att få verksamheten att leverera som förväntat under corona-krisen. Sekretessregler, sjukfrånvaro och ökade förväntningar på snabb kundhantering har tvingat bolagets ledning att jobba smart.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Norrbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Vi nu ser på bred front att kommunerna förlänger betaltiden på sina fakturor eller ger företagen möjlighet att ansöka om förlängda betaltider. Vi ser också att flera kommuner kortar ner sina betaltider till leverantörer vilket också stärker likviditeten", säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”Alla kan bli hjältar i denna svåra kris”

CORONA Många företag står inför allvarliga utmaningar som en följd av Corona/Covid-19. Pandemin leder till kraftig nedgång i efterfrågan för många branscher, vilket snabbt leder till likvida problem. Företagarna gör dock sitt yttersta för att klara sig igenom denna svåra tid och får stöd från sina kunder.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Norrbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Norrbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Kommunserien: Pajala

FÖRETAGSKLIMAT Under våren kommer Svenskt Näringsliv intervjua beslutsfattarna i Norrbotten för att ta pulsen på företagsklimatet i länets alla kommuner och nu har vi kommit till Pajala kommun. Pajala som ligger på sista plats (290) i rankningen 2019 av det lokala företagsklimatet.