Endast Älvsbyn och Boden av Norrbottens 14 kommuner når upp till nivån ”bra” när företagen ger sitt sammanfattande omdöme i Svenskt Näringslivs företagsklimatundersökning. Detta är första gången två kommuner i Norrbotten når upp till minst 4,0 i sammanfattande omdöme. Kompetensförsörjning och upphandling är de två sakområden där företagen sätter allra lägsta betyg på länet.
Svenskt Näringslivs enkätundersökning av företagsklimatet består av en rad frågor, men den tyngst vägande frågan är det sammanfattande omdömet. Länet som helhet får samma betyg som förra året (3,1), vilket är näst lägst i Sverige. Fyra av de fem kommunerna med lägst sammanfattande omdöme finns i Norrbotten.
– Även om länets sammanfattande omdöme är samma som förra året förbättrar sig andra län, vilket får till följd av att Norrbotten hamnar längre ner på listan. Gränsen för godtagbart går vid 3,0, så Norrbottenskommuner har verkligen anledning att prioritera arbetet med företagsklimatet, säger Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv Norrbotten.
Företagen i Älvsbyn märker av den satsningar kommunen gjort både bland tjänstepersoner och politiker med syfte att skapa ett bättre företagsklimat och förbättrar sitt sammanfattande omdöme med 0,3 och landar på 4,1, vilket är det högsta sammanfattande omdömet i länet. Kommunen får högre betyg i nästan samtliga sakområden. Även Haparanda ökar sitt sammanfattande omdöme med 0,3 till 3,1, precis över gränsen för godtagbart.
– Älvsbyn har arbetat målmedvetet med de frågor som påverkar företagsklimatet och verkligen uttryckt en vilja att bli en bättre kommun att driva företag i. Årets enkätundersökning visar att företagen märker av en förändring, vilket är glädjande, fortsätter Hans Andersson.
Den medvind som sågs i Pajala kommun i fjolårets enkätundersökning är över och kommunen är åter nere på bottenbetyg. Störst tapp i det sammanfattande omdömet uppvisar dock Kalix, som tappar med hela -0,5 till 2,6.
– Kalix tappar i alla enkätfrågor förutom påverkan av brottslighet/otrygghet. Kommunledningen måste verkligen analysera vad den här tydliga signalen beror på, fortsätter Hans Andersson.
För Luleå kommun, som påbörjat arbetet med att förbättra företagsklimatet genom en större omorganisation, ser vi försiktigt optimistiska företag i betygen. Fjolårets bottenbetyg i service och bemötande får ett bättre betyg än tidigare år.
– Att Luleå får ett högre betyg för service och bemötande är extra positivt med tanke på hur dåligt detta har fungerat tidigare. Positiva signaler ska dock inte ses som ett betyg på att allt är bra, utan snarare en signal om att Luleå bör fortsätta i samma riktning och prioritera sina lokala företag, avslutar Hans Andersson.
Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I årets enkätundersökning har 32 162 företag svarat på hur de upplever det lokala företagsklimatet. Resultatet används i utvecklingsinriktade dialoger med ledande kommunpolitiker och tjänstepersoner. Läs mer på www.foretagsklimat.se