”Respekten för distanskostnader måste vara större från nästa regering när den funderar över hur man ska kunna skapa jobb i hela Sverige. Man måste vara medvetna om att när man påför distanskostnader så slår det förstås hårdast mot de delar av näringslivet som ligger längst bort.” Det var budskapet från Richard Jonsson, utbildad inom industriell datateknik med inriktning på företagsekonomi och VD för Agio, när han träffade riksdagskandidat Linus Sköld (S).
Riksdagskandidaten Linus Sköld, socialdemokrat från Älvsbyn, deltog för ett par månader sedan vid en näringslivsträff som Svenskt Näringsliv organiserade. På plats fanns Staffan Johansson, VD för konsultföretaget Neava, Kent Eneris, VD för tillväxtföretaget BnearIT, och Richard Jonsson, VD för Agio, samtliga verksamma i Luleå.
Linus Sköld har gjort tre inhopp som ersättare i riksdagen och finns nu på femte plats på valsedeln. Han fick inspel från företagen i frågor som konsultverksamhet, friskolor och företagande i allmänhet.
– Det är nödvändigt att nästa regering, oavsett sammansättning, jobbar mer med morötter än med piskor när det gäller klimatfrågan. I stället för att straffbeskatta bör man stimulera företag till att gå in i ny teknik och bidra till att hjälpa näringslivet i rätt riktning, tycker Richard Jonsson.
– En viktig fråga framöver blir naturligtvis också hur man ska få ner arbetslösheten nu när den trots högkonjunktur länge varit runt sex procent. Det här är en strukturfråga som man måste ta tag i. Samtidigt ska man vara medveten om att digitaliseringen snabbt förändrar arbetsmarknaden. Därför krävs det utbildningsprogram för att alla ska kunna komma fram i det nya samhället med de förändrade jobb som väntar.
För Staffan Johansson vid Neava är företagsfrågor av största vikt.
– En ny regering måste minska jakten på företagare. Låt dem leva och utvecklas och lägg inte krokben för dem. Det är starka företag som skapar tillväxt och drar in exportintäkter till landet och därmed bidrar till välfärden. Dessutom får man inte glömma de små företagen. Det är från dem som guldäggen växer fram så småningom.
– En del inbillar sig kanske att det är en glamorös tillvaro att vara företagare. Jag känner många som jobbar 60 timmar i veckan och brinner för sin verksamhet. Men timpenningen är kanske inte särskilt hög.
Staffan Johansson vill också att en ny regering för en politik som gör att landsbygden kan leva.
– I det fallet är det också viktigt att skatterna på bränslen och fordon minskas så att man underlättar för människor att bo kvar och bedriva verksamheter. Hur ska företagare i glesbygder få ut sina varor om kostnaderna bara ökar och blir högre än i andra delar av landet?
Valet 2018