Amanuel Abadir, Mahmoud Fayad, Dawit Mehreteab Gebretnsane, Sayed Qubadi
Foto: Maria Eremo

Amanuel Abadir, Eritrera är tillsvidareanställd, Mahmoud Fayad, Syrien har visstidsanställning, Dawit Mehreteab Gebretnsane går från praktik till visstidsanställning i dagarna och Sayed Qubadi från Afghanistan är tillsvidareanställd. Hela gänget trivs väldigt bra på Linde Maskiner.

Linde Maskiner arbetar målmedvetet med integration

NYHET Publicerad

INTEGRATION Tack vare Linde Maskiners satsning på integration arbetar i dag ett tiotal nyanlända på företaget. "Det känns väldigt bra att i de flesta fall kunna erbjuda tillsvidareanställning", säger Mia Glaad, HR manager.

Dan Johansson och Mia Glaad
Foto: Maria Eremo

– Det här blir win win. Nyanlända får komma in i arbetslivet och vi får arbetskraft, menar Dan Johansson och Mia Glaad

Projektet började som ett samarbete med Arbetsförmedlingen i Lindesberg och har pågått sedan våren 2016.

– Vi kände till problemen för de nyanlända och det känns inte bra för någon. Vi diskuterade därför med Arbetsförmedlingen och andra teknikföretag om vad vi kunde göra för att få in dem i arbetslivet, säger Dan Johansson, vd.

I samband med att konjunkturen gick upp märkte företaget att det var svårt att få tag på personal.

– Det här blir win win. De får komma in i arbetslivet och vi får arbetskraft, säger Dan.

Praktiken varvas med studier på SFI och även om språket har varit en utmaning från start, så har upplägget flutit på bra.

Företaget tillverkar plåtkomponenter, bland annat till den tunga fordonsindustrin. Mer än hälften av alla tunga lastvagnar som tillverkas i Europa har plåtkomponenter från Linde Maskiner i sig. Här automatpressar, laserskär, hydraulpressar, svetsar och monterar man.

– De har fått lära sig på plats, vi såg ju att flera av killarna hade stor kompetens med sig från sina hemländer som vi har kunnat anpassa till vår arbetsplats, säger Mia.

Hittills har ett tiotal killar från bland annat Eritrea, Syrien och Afghanistan kommit in i företaget. Några har fått tillsvidareanställning, andra har visstidsanställningar och ett gäng har praktik.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna erbjuda visstidsanställningar när praktiktiden är slut. De får jobb, vi får arbetskraft och de blir en resurs även för samhället, säger Mia.

På industrigolvet hittar vi denna dag bland annat Dawit Mehreteab Gebretnsane från Eritrea. Han har varit praktikant sedan november förra året och trivs bra.

– Jag vill inte vara arbetslös, det här är bra för mig. I Eritrea var jag lastbilschaufför och nu hoppas jag att jag kan få fast jobb här. Jag känner att jag vill jobba här hela livet, här är finns mina vänner, säger han.

I en annan del av lokalen står Mahmoud Fayad. Han har i dag en visstidsanställning och efter fyra år i Sverige är inte språket längre ett problem.

– Jag trivs verkligen bra här, alla är så hjälpsamma. Det känns som att de är min familj. Jag har knappt varit arbetslös sedan jag kom från Syrien. Jag behöver jobba, jag klarar inte av att bara gå hemma och här har jag lärt mig mycket.

Mia Glaad tror att en av orsakerna till att projektet gått så pass bra och smärtfritt är att Bengt Nilsson, en av de anställda, fungerar som mentor och handledare för de nyanlända.

– Han är tyvärr på semester nu, men Bengt är en person som är väldigt positiv och ödmjuk. Han ser alltid möjligheter och han har ansvar för de här killarna. Vi tror att det är ett vinnande koncept. I dag ska jag dessutom ge Dawit information om att han ska få visstidsanställning. Det lever jag på hela veckan, det känns verkligen bra.

Maria Eremo

Linde Maskiners tips till andra företagare:
 • Utse passande anställd som fungerar som handledare.
 • Ordna studiebesök i samarbete med Arbetsförmedlingen
 • Se till så att de som är intresserade kommer på rundvandring på företaget.
 • Ha gruppintervjuer så att de nyanlända kunde hjälpa varandra om språkförbistringar uppstår
 • Varva praktiken med studier på SFI.
Linde Maskiner
 • Etablerat 1852
 • 130 anställda
 • Underleverantör av plåtkomponenter
 • 8000 kvadratmeter produktionsyta
 • Cirka 7000 ton plåtförbrukning
 • Cirka 150 miljoner kronor i omsättning 2014/2015

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Linde Maskiner arbetar målmedvetet med integration

INTEGRATION Tack vare Linde Maskiners satsning på integration arbetar i dag ett tiotal nyanlända på företaget. "Det känns väldigt bra att i de flesta fall kunna erbjuda tillsvidareanställning", säger Mia Glaad, HR manager.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ludvig Uggla

NY PÅ JOBBET Svenskt Näringslivs regionkontor i Örebro välkomnar en ny studentmedarbetare – Ludvig Uggla! Vi ställde några frågor till Ludvig på hans första dag på jobbet.
NYHET Publicerad:

Hasopor bygger för framtiden

ENTREPRENÖRSKAP Ett material som är lätt som luft, håller tungt och är klimatsmart. Det är vad företaget Hasopor AB producerar i sin fabrik i Hammar utanför Askersund. ”Vi brukar säga att vi bygger för våra barn” säger företagets vd Roger Borén.
NYHET Publicerad:

Bättre styrning med ny lönemodell

LÖNEBILDNING Det är först när cheferna har kunskap och känsla för vad lönekriterierna står för som de kan användas i vardagen och utveckla verksamheten på riktigt. Det menar Göran Lejerwik, hr-chef på IT-mästaren, där en ny struktur för lönesättning har gett bättre styrning och ett minskat godtycke.
NYHET Publicerad:

Stoppad vinst ger flod av problem

VÄLFÄRD Regeringen vill stoppa vinster inom välfärden men saknar svar på hur alla utmaningar som följer ska hanteras. Företagen är viktiga i alla delar av samhället. De utvecklar, gör saker smartare och hittar ofta lösningar där andra ser problem. Det är genom innovativa idéer och jakten på förbättring som välfärden utvecklas och effektiviseras, säger Robert Thorburn, projektledare inom välfärdsfrågor på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Vi skapar utrymme för verkligheten!

VÄLFÄRD Kvalitet med fullt fokus på barnen och deras föräldrar är hemligheten bakom Solberga Förskolors popularitet och snabba expansion. Men ännu fler barn och deras föräldrar skulle kunna ta del av Solbergas erbjudande om några hinder på vägen togs bort. Det var budskapet till riksdagsledamoten Emil Källström och andra Centerpartister som besökte Solbergas nyöppnade förskola i Lanna.
NYHET Publicerad:

”Byggsektorn behöver minst 10 000 nya medarbetare varje år”

ARBETSMARKNADSDAG För dagens unga är ett jobb som känns meningsfullt och en bra chef viktigare än hög lön. Och den tekniska utvecklingen kommer att skapa nya yrken i byggbranschen. Det är några av framtidsspaningarna från Framtidens arbetsmarknad med tema ”Bygg är inte bara hammare” som arrangerades i Örebro den 6 december.
NYHET Publicerad:

"Vi köpte en grävmaskin, sen var det bara att leta jobb"

HALLÅ DÄR Louise Persson, Årets kvinnliga stjärnskott i EY Entrepreneur Of The Year. Stort grattis. Hur känns det?
NYHET Publicerad:

Inspirationsdag över hela landet

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat äger rum vid fyra tillfällen nästa år. Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, hoppas på fler deltagare 2018 när man sprider dagen geografiskt.
NYHET Publicerad:

Region Örebro stoppar privata bussbolag: "Otroligt olyckligt"

OSUND KONKURRENS Region Örebros stadsbussar kommer snart att köras via regionens eget bolag. Det sätter stopp för privata aktörer. ”Stänger man marknaden är konkurrensen skadad”, säger Per Nordin, ordförande i Örebro-Värmlands Bussbranschförening.
NYHET Publicerad:

Ljus framtid tack vare nordisk expansion

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Två år efter att Candles Scandinavia startade bestämde sig makarna Viktor och Nina Garmiani för att satsa på Norden. Sverige var helt enkelt för litet. ”Vi insåg snabbt att Sverige är för litet för att bygga upp något stort. Vi behövde även Danmark, Norge, Finland och Island”, säger vd Viktor Garmiani.
NYHET Publicerad:

Lekeberg är länets mest effektiva skolkommun

UTBILDNING Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Lekebergs kommun är bland de tio bästa i landet
NYHET Publicerad:

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.
NYHET Publicerad:

Forum för unga entreprenörer fyller moppe

ENTREPRENÖRSKAP Sedan femton år tillbaka ges unga entreprenörer från hela landet möjlighet att träffas för att nätverka, inspirerar varandra och tävla i entreprenörskap. Allt sker under konceptet Emax som drivs av örebroföretaget Startcentrum med initiativtagaren Janis Lancereau i spetsen.
NYHET Publicerad:

Vinstdebatten fick henne att sälja livsverket

VÄLFÄRDSFÖRETAGARE Hon startade ett unikt affärskoncept och 15 förskolor. Efter 15 år valde välfärdsföretagaren Solveig Sunnebo att sälja sitt bolag på grund av vinstdebatten. ”Hur mycket energi ska jag behöva lägga på att få folk att inse att jag bara vill väl? ”, säger hon.
NYHET Publicerad:

En välfärdsföretagares avskedsbrev

GÄSTKRÖNIKA "Jag är trött på politiker som far med osanningar om mig och mina vänner. Det är dags att ta farväl. Jag går nu vidare i livet. För mig är välfärdsbranschen ett avslutat kapitel. Det skriver Solveig Sunnebo som under 15 år drivit förskolebolaget Helianthus i sin sista krönika som välfärdföretagare.
NYHET Publicerad:

Öppnar dörrar till framtidens arbetsliv

ARBETSMARKNAD Svårigheten att hitta rätt kompentens är ett välkänt problem som bromsar utvecklingen för många företag. Många rekryteringar misslyckas till och med då kompentensen saknas. En sätt att råda bot på problemet och att snabbt hitta kompentens är att gå via Trygghetsrådets tjänst TRR Rekrytering.
NYHET Publicerad:

Med vinstförbud kan Strandhäll glömma exportframgångar

KOMMENTAR ”Svensk export är en grundbult i vår ekonomi som skapar tillväxt, sysselsättning och bidrar till vår välfärd. Omsorgs-, hälso- och sjukvårdsektorn är redan idag en viktig del av svensk export men vi ser att det finns ännu större potential inom vår välfärdsektor. Det finns ett stort intresse för svensk välfärd och välfärdsteknologi i omvärlden.”
NYHET Publicerad:

Försiktigt optimism

KONJUNKTUR "Företagare i Örebroregionen är både mer positiva och mer negativa än företagare i resten av landet beroende på vilken faktor vi tittar på", säger Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro när Svenskt Näringslivs företagarpanel svarat på frågor om hur de förväntar sig att produktion/försäljning, investeringar och antal anställda kommer att utveckla sig under de kommande sex månaderna.
NYHET Publicerad:

Nu lägger vi ned rankingen!

KOMMENTAR För en vecka sedan släppte Svenskt Näringsliv senaste rankingen av företagsklimatet i landets 290 kommuner. Det har blivit många och intressanta samtal med politiker, tjänstemän och företagare om sedan dess. Diskussioner med högt i tak. Med funderingar kring vad vi mäter och varför, men framförallt kring vad som kan göras för att företagsklimatet ska bli bättre.