Amanuel Abadir, Mahmoud Fayad, Dawit Mehreteab Gebretnsane, Sayed Qubadi
Foto: Maria Eremo

Amanuel Abadir, Eritrera är tillsvidareanställd, Mahmoud Fayad, Syrien har visstidsanställning, Dawit Mehreteab Gebretnsane går från praktik till visstidsanställning i dagarna och Sayed Qubadi från Afghanistan är tillsvidareanställd. Hela gänget trivs väldigt bra på Linde Maskiner.

Linde Maskiner arbetar målmedvetet med integration

NYHET Publicerad

INTEGRATION Tack vare Linde Maskiners satsning på integration arbetar i dag ett tiotal nyanlända på företaget. "Det känns väldigt bra att i de flesta fall kunna erbjuda tillsvidareanställning", säger Mia Glaad, HR manager.

Dan Johansson och Mia Glaad
Foto: Maria Eremo

– Det här blir win win. Nyanlända får komma in i arbetslivet och vi får arbetskraft, menar Dan Johansson och Mia Glaad

Projektet började som ett samarbete med Arbetsförmedlingen i Lindesberg och har pågått sedan våren 2016.

– Vi kände till problemen för de nyanlända och det känns inte bra för någon. Vi diskuterade därför med Arbetsförmedlingen och andra teknikföretag om vad vi kunde göra för att få in dem i arbetslivet, säger Dan Johansson, vd.

I samband med att konjunkturen gick upp märkte företaget att det var svårt att få tag på personal.

– Det här blir win win. De får komma in i arbetslivet och vi får arbetskraft, säger Dan.

Praktiken varvas med studier på SFI och även om språket har varit en utmaning från start, så har upplägget flutit på bra.

Företaget tillverkar plåtkomponenter, bland annat till den tunga fordonsindustrin. Mer än hälften av alla tunga lastvagnar som tillverkas i Europa har plåtkomponenter från Linde Maskiner i sig. Här automatpressar, laserskär, hydraulpressar, svetsar och monterar man.

– De har fått lära sig på plats, vi såg ju att flera av killarna hade stor kompetens med sig från sina hemländer som vi har kunnat anpassa till vår arbetsplats, säger Mia.

Hittills har ett tiotal killar från bland annat Eritrea, Syrien och Afghanistan kommit in i företaget. Några har fått tillsvidareanställning, andra har visstidsanställningar och ett gäng har praktik.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna erbjuda visstidsanställningar när praktiktiden är slut. De får jobb, vi får arbetskraft och de blir en resurs även för samhället, säger Mia.

På industrigolvet hittar vi denna dag bland annat Dawit Mehreteab Gebretnsane från Eritrea. Han har varit praktikant sedan november förra året och trivs bra.

– Jag vill inte vara arbetslös, det här är bra för mig. I Eritrea var jag lastbilschaufför och nu hoppas jag att jag kan få fast jobb här. Jag känner att jag vill jobba här hela livet, här är finns mina vänner, säger han.

I en annan del av lokalen står Mahmoud Fayad. Han har i dag en visstidsanställning och efter fyra år i Sverige är inte språket längre ett problem.

– Jag trivs verkligen bra här, alla är så hjälpsamma. Det känns som att de är min familj. Jag har knappt varit arbetslös sedan jag kom från Syrien. Jag behöver jobba, jag klarar inte av att bara gå hemma och här har jag lärt mig mycket.

Mia Glaad tror att en av orsakerna till att projektet gått så pass bra och smärtfritt är att Bengt Nilsson, en av de anställda, fungerar som mentor och handledare för de nyanlända.

– Han är tyvärr på semester nu, men Bengt är en person som är väldigt positiv och ödmjuk. Han ser alltid möjligheter och han har ansvar för de här killarna. Vi tror att det är ett vinnande koncept. I dag ska jag dessutom ge Dawit information om att han ska få visstidsanställning. Det lever jag på hela veckan, det känns verkligen bra.

Maria Eremo

Linde Maskiners tips till andra företagare:
 • Utse passande anställd som fungerar som handledare.
 • Ordna studiebesök i samarbete med Arbetsförmedlingen
 • Se till så att de som är intresserade kommer på rundvandring på företaget.
 • Ha gruppintervjuer så att de nyanlända kunde hjälpa varandra om språkförbistringar uppstår
 • Varva praktiken med studier på SFI.
Linde Maskiner
 • Etablerat 1852
 • 130 anställda
 • Underleverantör av plåtkomponenter
 • 8000 kvadratmeter produktionsyta
 • Cirka 7000 ton plåtförbrukning
 • Cirka 150 miljoner kronor i omsättning 2014/2015

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Persson på S-kongressen: "Viktigt att Sverige bibehåller sin konkurrenskraft"

FÖRETAGSKLIMAT Socialdemokraternas kongress ägde rum i Örebro i helgen. Svenskt Näringslivs ordförande, Fredrik Persson, var på plats för att lyfta viktiga näringslivsfrågor som företagens kompetensförsörjning, Sveriges konkurrenskraft och ändrade konfliktregler.
NYHET Publicerad:

Företagare: Politikerna måste förstå hur viktiga vi är

VALET 2018 Valrörelsen går in i sitt slutskede och företagare efterlyser politiker som förstår hur viktiga de är för Sverige. "Det har varit ett stort fokus på bland annat bidrag och välfärd men inte var pengarna ska komma ifrån", säger företagaren Emma Dehmer Unevik.
NYHET Publicerad:

Heta valfrågor för småföretagare

VALET 2018 Valrörelsen går in i sitt slutskede. Privat välfärd, integration, fossilfritt bränsle och att skapa jobb för nyanlända är prioriterade frågor för ett par småföretagare.
NYHET Publicerad:

”Extra föräldraledighet en märklig prioritering”

VALET 2018 Socialdemokraterna föreslår en extra veckas ledighet för föräldrar vid skollov. En märklig prioritering, anser chefekonom Bettina Kashefi. ”Partiets förslag riskerar att påverka arbetsutbudet och samhällsekonomin negativt i ett läge då svenska företag har stor brist på arbetskraft.”
NYHET Publicerad:

Så tycker blivande riksdagsledamöter om företagen

VALET 2018 Svenskt Näringsliv har tagit pulsen på samtliga politiker på valbar plats till riksdagen i höst. De lovar att förbättra villkoren för landets företag om de blir invalda i riksdagen.
NYHET Publicerad:

Företagarna: Minskat regelkrångel viktigaste valfrågan

VALET 2018 Färre regler. Det är vad Sveriges företagare önskar sig mest av allt efter valet i höst, visar Svenskt Näringslivs Företagarpanel. Regelbördan skapar tidsödande administration och hämmar entreprenörskap och kreativitet, anser byggföretagaren Carin Stoeckmann.
NYHET Publicerad:

Väljarna vill förbättra företagens villkor

VAL 2018 Budskapet från väljarna är tydligt. Gör det enklare att driva företag. En ny undersökning visar att det finns stöd i opinionen för att ändra i LAS, minska regelbördan och att sänka företagsbeskattningen.
NYHET Publicerad:

Företagare: Vi utmålas som bovar

FÖRETAGSKLIMAT Småföretagare vittnar om att det finns ett utbrett missnöje med regeringens näringspolitik. Illa genomtänkta och dåligt förberedda förslag skapar ett ogästvänligt klimat för de som vill starta och driva företag.
NYHET Publicerad:

Icke godkänt, Stefan Löfven

VALET 2018 Statsminister Stefan Löfvens löften om en ny näringspolitik har inte infriats. Av 92 initiativ som regeringen gjort på viktiga politikområden för företagen har 53 skadat näringslivet och Sverige. Betyget för regeringen efter fyra år blir därför F – icke godkänd, skriver vd Carola Lemne, och efterlyser en företagsvänlig regering efter valet 2018.
NYHET Publicerad:

Järnvägsbyggare vill se kvinnlig kompetens

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att Strukton Rail lyckats anställa så många kvinnor de senaste åren beror på en medveten satsning på kvinnor, men främst på att företaget jobbat för att skapa en öppenhet och en sund kultur där både kvinnor och män trivs, enligt vd:n Robert Röder. 
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist lägger expansionsplaner på is

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sju av tio företag som försökt rekrytera nya medarbetare har haft svårt att hitta rätt kompetens. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. Det gör att planerad expansion läggs på is och företagen får svårt att möta kundernas behov.
NYHET Publicerad:

Småföretagare: "Vi måste börja prata om LAS"

ARBETSMARKNAD Kjell-Arne Edvinsson vet vad han talar om när han berättar om hur lagen om anställningsskydd gör livet som småföretagare svårt och ibland omöjligt. Samtidigt tror han att lösningen kan vara att fack och arbetsgivare är överens om hur man ska tolka lagen, snarare än att skriva om den.
NYHET Publicerad:

Mer och längre utbildning inte alltid lösningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Släpp in fler privata aktörer i vägledningen som kan matcha personer direkt mot jobb, inrätta en one-stop-shop för de som invandrar till Sverige och utvidga möjligheten till provtjänstgöring för att nå legitimation. Det är framkomliga vägar för att snabba på etableringen och därmed integrationen, skriver Mikaela Almerud, högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Mer relevanta utbildningar kan öka lusten av lära

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenskt Näringslivs årliga gymnasierapport har precis släppts. Andelen elever som tar examen från de nationella programmen har ökat något. ”Det är positivt, men resultaten måste förbättras snabbare”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Företagen hittar inte rätt arbetskraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sju av tio företag har svårt att hitta rätt medarbetare. Gymnasie- och högskoleutbildningar med låg relevans för näringslivet är en av förklaringarna, visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät.
NYHET Publicerad:

"Regeringens förslag fullständigt ogenomtänkta"

VÄLFÄRDSFÖRETAGEN Lagrådet levererar omfattande kritik i sitt yttrande över lagrådsremissen om Reepaluutredningen. Det måste få konsekvenser för frågans fortsatta hantering. Vi kan inte ha en regering som går emot både grundlag och Lagrådet för att nå oklara politiska mål, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor och Ellen Hausel Heldahl, upphandlingsexpert.
NYHET Publicerad:

Succé för rekrytering av nyanlända

INTEGRATION Sedan två år jobbar teknikföretaget ÅF intensivt med att rekrytera nyanlända ingenjörer och ingenjörer med utländsk bakgrund som bor i Sverige. Till en början gick det trögt men när det väl lossnade blev det succé. Företagets diversity coach, Amir Nazari, leder satsningen.
NYHET Publicerad:

Stor risk att företag lägger ned om vinsttaket genomförs

VÄLFÄRDSFÖRETAGEN Nio av tio elever, brukare och anställda inom privatdriven välfärd finns i bolag som kan tvingas att lägga ned om regeringens förslag blir verklighet. Det skriver Svenskt Näringslivs vice vd Caroline af Ugglas och Anders Morin, ansvarig välfärdsfrågor.
NYHET Publicerad:

Vinststopp kan försvåra lärarkrisen

VÄLFÄRDSFÖRETAGEN Ett vinststopp inom välfärden kommer att ytterligare försvåra Sveriges lärarkris. Två nya undersökningar visar nu på långtgående risker med regeringens lagförslag. "Skolor som lärare uppskattar kan komma att hotas av nedläggning".
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.