Irma Julher och Linnea Kåberg Wedell ligger bakom Limelight Innovation, företaget som kombinerar hållbarhet med marknadsföring genom sina klimatsmarta viloplatser. Bänkarna och pallarna de skapar tillverkas med ett tydligt hållbarhetsfokus genom användning av spillmaterial som överbliven betong, virke och färg. Förra året tog tjejerna studenten från ekonomiprogrammet med inriktning marknadsföring vid Affärsgymnasiet, tidigare Thorén Business School i Örebro – där deras företagsresa startade genom Ung Företagsamhet, som tagit dem från UF till att bli ett AB.
Företagsidén föddes av att tjejerna promenerat och tillsammans konstaterat hur fåtal viloplatser som fanns längs vägen, och detta ville de förändra. På ett miljövänligt sätt har Limelight möjliggjort marknadsföring för företag, och detta genom samarbete med företagen Nybetong, Setra och Ovolin. Namnet Limelight kommer av det engelska ordet för rampljus, som speglar Limelights syfte, att lyfta företag som vill marknadsföra sig genom bänkarna de skapat. Dessutom finns en tanke med att namnet Limelight Innovation består av Linnea och Irmas initialer.
För både Linnea och Irma var det redan från start en självklarhet att fortsätta som aktiebolag efter gymnasiet och det framgår tydligt att UF varit en betydelsefull erfarenhet för framtiden.
– Vi lärde oss väldigt mycket företagsmässigt av UF, speciellt gällande våra produkter och hur vi snabbast kunde leverera dem men även gällande materialval och behandling av dem. Vi lärde oss att man behöver testa sig fram för att hitta det bästa tillvägagångssättet, förklarar Linnea.
– Det kanske låter klyschigt men jag tycker den största lärdomen är att aldrig sluta försöka. Man lär sig av sina motgångar och vi har snarare sett dem som en chans att utveckla nya arbetssätt. Det har också gett oss en annan syn på livet – om man bara utmanar sig själv, så lyckas man, säger Irma.
– Det är en stor frihet att kunna bestämma vilken ordning och när vi vill göra saker. Vi har i nuläget jobb vid sidan av och för oss fungerar det att pussla ihop vardagen ändå. Särskilt nu i början, när vi ännu inte jobbar med Limelight på heltid, berättar Linnea.
– Erfarenheterna och att bygga något själv är det bästa. Det handlar också om att få skapa något själv och känna att vi driver det framåt. Man utvecklas mycket, både som person och som företag. Jag ser på många saker i livet annorlunda och har lärt mig massor av att driva ett eget företag, säger Irma.
Utöver fördelarna Linnea och Irma ser med att vara egenföretagare, något som kan inspirera fler unga att göra detsamma – lyfter de också vikten av att driva företag tillsammans med människor som är lika engagerade som en själv. Det kan vara avgörande för att lyckas!
Irma och Linnea har höga ambitioner med Limelight. Allt fler företag hör av sig till dem, vilket medfört ökat antal ordrar. De har tydligt nedskrivna mål om att fortsätta växa omsättningsmässigt. På sikt finns även drömmar om att anställa sin första medarbetare och att expandera till andra regioner. Oavsett hur framtiden ser ut, har båda en inspirerande drivkraft:
– Vi ska bara fortsätta satsa och köra på!
Ung företagsamhetEntreprenörskap