NYHETIdag

”Vi företagare behöver politiker som fokuserar mer på tillväxt”

Mjölby Stadshotell är en central mötesplats i kommunen – men tillväxten hämmas av svårigheter att hitta rätt kompetens och av regelkrångel. ”Det är inte alltid reglerna i sig som är problemet, utan hur de tolkas”, säger vd Markus Höglund.

”Vi är en viktig del av det lokala näringslivet, men för att växa behöver vi rätt förutsättningar”, säger Markus Höglund.Foto: Mjölby Stadshotell

Mitt i Mjölby, mittemot järnvägsstationen, driver Markus Höglund Mjölby Stadshotell med 73 rum, restaurang och omkring 40 anställda. Verksamheten är en viktig del av det lokala näringslivet, men förutsättningarna att växa är långt ifrån självklara.

– Vi skulle kunna utveckla och leverera betydligt mer tjänster kring mat och dryck än vad vi gör i dag, men vi får tacka nej eftersom vi inte har tillräcklig kapacitet i köket. Det är bristen på rätt personal som sätter stopp, säger Markus Höglund.

Det handlar inte bara om utbildning

Att hitta utbildade kockar är svårt, men enligt Höglund är utmaningen större än så.

– Många unga är dåligt förberedda på vad ett jobb innebär. Det handlar om grundläggande saker som att vara på plats, ta ansvar i ett team och förstå vad som är okej frånvaro. Det räcker inte med en kockutbildning, man måste också ha den sociala kompetensen och arbetsdisciplinen, säger han.

Samtidigt lyfter han fram att arbetsgivarna själva har ett ansvar.

– Man måste också vara en attraktiv arbetsgivare. Det räcker inte att peka på utbildningssystemet, vi måste själva bidra till att unga ser vår bransch som en framtid.

Sänkta arbetsgivaravgifter kan öppna dörrar

Ett konkret förslag som Höglund menar skulle underlätta för både företag och unga på arbetsmarknaden är sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

– Vår bransch har inte fått särskilt mycket stöd genom åren, till skillnad från många andra. Men vi sysselsätter väldigt många ungdomar och nyanlända. Lägre arbetsgivaravgifter skulle göra det lättare för oss att anställa fler och ge fler unga en chans att komma in i arbetslivet, säger han.

Regelkrångel som hämmar utveckling

Ett annat hinder är den regelbörda som hotell- och restaurangbranschen möter. Höglund pekar särskilt på hur lagar och föreskrifter tolkas olika mellan kommuner.

– Själva reglerna kan ofta vara rimliga. Problemet är att tolkningarna varierar kraftigt. I vissa kommuner är man mer generös för att förstå turismens betydelse, medan vi i inlandskommuner möter en striktare linje. Det hämmar utvecklingen, säger han.

Han nämner ett bygglovsärende där hotellet fick vite för en mindre mur på uteserveringen, eftersom marken klassades som ”prickad”.

– Det är typiskt för hur en enskild tjänstemans tolkning kan få stora konsekvenser. Kommunen borde underlätta för företag att växa, inte fastna i smådetaljer, säger Höglund.

Även sophantering och livsmedelsregler lyfter han fram som exempel.

– När nya direktiv införs blir vi ofta överambitiösa i Sverige, medan konkurrenter i andra EU-länder tillämpar dem mer pragmatiskt. Då tappar vi konkurrenskraft.

”Onödiga regler måste bort”

Ett regelområde som nu är på väg att förändras är alkohollagen. Förslaget om att ta bort kravet på att servera mat för att få sälja alkohol är något som Höglund välkomnar.

– Det är en regel som borde ha försvunnit för länge sedan. På ett hotell kan gäster som kommer tillbaka efter en middag ute vilja ta ett glas vin innan de går och lägger sig, men om restaurangen är stängd har vi inte fått servera. Det har varit helt orimligt, säger han.

Han menar att förändringen inte i sig ger fler affärer, men att den gör livet enklare för både företag och gäster.

– Vi och många andra får driva våra verksamheter på ett rimligt sätt, utan att riskera att begå lagbrott.

”Politikerna pratar för lite om tillväxt”

För Höglund är tillväxtfrågan helt central, både lokalt och nationellt.

– För oss är det avgörande att kommunen växer, att företag etablerar sig och att människor flyttar hit. På nationell nivå tycker jag att politikerna pratar alldeles för lite om tillväxt. Utan den riskerar vi att halka efter, säger han.

– Vi är en basnäring som kan bidra med mycket. Ge oss bättre villkor och rimligare regelverk, så kan vi skapa fler jobb, fler möjligheter och mer tillväxt i hela Sverige.

TillväxtKompetensförsörjningRegelkrångelEntreprenörskap
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist