Caroline Söderqvist

Caroline Söderqvist

Yrkeslandslaget sitter säkert på flyget till Abu Dahbi med Caroline ombord

NYHET Publicerad

WORLDSKILLS Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Caroline Söderqvist tävlar i flygteknik och har siktet inställt på guldmedalj.

Vilken resa har du tagit mot Worldskills 2017?

– Jag har alltid haft ett intresse för att lära mig nya saker och flygteknik fann jag som ett spännande yrke. När jag sökte till flygteknikprogrammet hade jag inget vidare intresse för flygplan, helikoptrar eller teknik i sig, men det gick att lära sig vad som krävdes. Jag gick flygteknikprogrammet för att bli mekaniker och sedan en YH-utbildning för att bli helikoptertekniker. Sedan dess har jag jobbat som helikoptertekniker och har inte ångrat mitt val en enda gång.

– I mars 2016 frågade min gamla flyglärare om jag ville vara med och tävla i Yrkes-SM. Min första tanke var ”vad är det?”, men tackade ändå ja, då det lät som en kul möjlighet. I maj 2016 vann jag guldet och får därmed åka till Abu Dhabi i oktober. Förberedelserna inför VM, började i februari i år, nu börjar jag känna att det närmar sig, och jag är oerhört förväntansfull.

Hur känns det att representera yrkeslandslaget och vad ser du mest fram emot under Worldskills?

Det känns fantastiskt roligt, och otroligt stort. Att just jag får representera Sverige inom mitt yrke, det är en mäktig känsla. Det jag ser mest fram emot är att få träffa de andra tävlande i flygteknik. Flyg är en relativt liten bransch, och det är alltid spännande att höra hur det fungerar i andra delar av världen.

Hur kommer du att förbereda dig inför tävlingen?

– Mina förberedelser består till stor del av att träna på momenten jag vet väntar mig. Mitt mål är att vara så pass säker på det jag gör så att yttre faktorer såsom exempelvis stress, tidspress eller klimatet inte kan påverka mina kunskaper eller min prestation negativt. Jag försöker även tänka bort tävlingsaspekten så mycket som möjligt, just för att inte sätta för stor press på mig själv.

Hur tävlar man i flygteknik och vilka moment ingår under Worldskills?

– Att tävla i flygteknik handlar mycket om noggrannhet, att läsa och förstå instruktionen till punkt och pricka. Vi tävlar i sju olika moment, där alla bedöms individuellt och är helt fristående från varandra. Momenten är daglig tillsyn av helikopter, boroskopsinspektion av jetmotor, riggning och låsning av roderlinor, felsökning och reparation av el, montering och demontering av komponent, blade-blending, och någon typ av plåt- och kompositreparation.

Vad har du för mål i tävlingen?

– Målet är att ha så roligt som möjligt, ta vara på erfarenheten, och njuta. Det här är en ”once in a lifetime”-upplevelse, och den ska jag verkligen se till att ta vara på. Vinst är såklart mitt slutgiltiga mål, att få åka hem med en guldmedalj runt halsen, det vore helt fantastiskt.

Hur skulle du beskriva ditt yrke?

En av de bästa delarna med att vara flygtekniker är att arbetet är väldigt varierat, det finns alltid nya saker att lära sig och man är aldrig fullärd. Det finns olika ”grenar” inom yrket, men just det jag sysslar med är service och underhåll av militärens Hkp16, Black Hawk. Typiska arbetsuppgifter är inspektioner av diverse komponenter och delar på helikoptern. Demontera, inspektera, montera tillbaks. Det har sin charm, och det är ett roligt jobb.

Hur ska Sverige få fler skickliga inom flygteknik?

– Självklart finns det redan många skickliga inom yrket, men för att kunna bli skicklig krävs det handlag, erfarenhet och en hunger för att lära sig saker. Har man en vilja av att lära sig och vill jobba med något ganska unikt, ja, då kan man söka det här yrket och utbildningen. Jag tror att framtiden är ljus. Det här är ett yrke som kommer finnas kvar länge. Så länge det finns flygmaskiner så finns ett behov av flygtekniker, det är ju vi som håller maskinerna flygande.

Oscar Brissle

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Unga företagare – var är ni?

FÖRETAGSAMHETEN I måndags släpptes Svenskt Näringslivs rapport Företagsamheten, en årlig kartläggning av landets individer som är engagerade i näringslivet – som vd, delägare eller styrelseledamot. Sammantaget uppvisar Östergötland en svag företagsamhet i förhållande till övriga riket och sämst resultat återfinns bland de unga.
NYHET Publicerad:

Kvinnor ska inte få tjäna pengar på sina kunskaper

KOMMENTAR Under en längre tid har vinster i välfärden diskuterats och regeringen kom tillsammans med Vänsterpartiet överens om att tillsätta en utredning om att begränsa företagandet i välfärdssektorn.
NYHET Publicerad:

”Linköping behöver bli en attraktivare stad att leva och bo i”

ENTREPRENÖRSKAP Idén till företaget DoSpace föddes då grundaren Niclas Söör arbetade i Mjärdevi och såg att platserna för mindre företag och start-ups var begränsade i företagsparken. Samtidigt började han fundera över vilken typ av företag han själv ville arbeta på efter civilingenjörsexamen i industriell ekonomi. Inte långt där efter öppnade han DoSpace’s första site i Mjärdevi.
NYHET Publicerad:

Mer service till Linköpings företagare

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet har Linköpings kommun försämrats ett par år gällande den upplevda servicen till företagen. Därför är det glädjande att kommunen nu satsar på att ge en ökad service till näringslivet och har startat en helt ny tjänst kallad Företagsservice.
NYHET Publicerad:

Jan vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft

ENTREPRENÖRSKAP Hur kan en effektiv verksamhet fortgå i en del av en byggnad samtidigt som det pågår omfattande byggnation i en annan del? Hur effektiviseras materialflödena i ett stort tillverkningsföretag på bästa sätt? Dessa frågor arbetar Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group, med dagligen.
NYHET Publicerad:

77 luncher för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Reidar Svedahl, Kommunalrådet (L) i Norrköping som via sin facebooksida bjuder in företagare till lunchsamtal under våren. Hela 77 företagare vill han träffa.
NYHET Publicerad:

Nya idéer för mer infrastruktur

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda tåg. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten dagligen och på nära håll upplever de allt allvarligare problemen Sveriges infrastruktur. Vi har ju några lokala exempel som E22 mot Söderköping tillexempel som har påverkat kommunens företagare och medborgare under mycket lång tid.
NYHET Publicerad:

Regionkontorets senaste tillskott

NY PÅ JOBBET Sofia Bengtsson, ny praktikant på regionkontoret i Linköping, läser Masterprogrammet i nationalekonomi vid Linköpings Universitet och kommer att befinna sig hos oss under hela våren. Sofia har en Politices kandidatexamen och ett stort intresse för samhällsfrågor.
NYHET Publicerad:

Gränslös frukost ger jobb till nyanlända

INTEGRATION Sedan premiären för Gränslös frukost hösten 2015 har lågt räknat ett 30-tal nyanlända fått jobb. Upplägget är enkelt och framgångsrikt – arbetsgivare och arbetssökande träffas, äter frukost tillsammans och försöker hitta gemensamma nämnare. Det är inte alls ovanligt att den som nyligen kommit till Sverige har den kompetens som företaget behöver. De språkliga hindren brukar gå att överbrygga.
NYHET Publicerad:

Återställ RUT-avdraget

HALLÅ DÄR Linda Sund, regionchef för Homemaid i Östergötland! Homemaid har ca 1000 anställda och är idag ett företag med människor födda i 68 olika länder. Vad behöver ni behöver för att kunna anställa fler? Vad har RUT-reformet betytt för verksamheten? Och hur upplever du företagsklimatet i regionen.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver fler företagsamma människor!

GÄSTKRÖNIKA "2013 startade jag min ”UF-resa” på Ung Företagsamhet i Östergötland. Den 13 november 2017 klev jag in i rollen som regionchef. Att arbete i en organisation som skapar förutsättningar för att Östergötland får fler företagsamma människor och företagare är ett roligt, utmanande, spännande och fantastiskt jobb. Det handlar om att få bidra till att göra skillnad. Den resan som UF-elever ges möjlighet att göra under sin utbildning i UF-företagande, ja den är på riktigt!" Det skriver Jonna Castell, regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Var med och påverka företagsklimatet i din kommun

FÖRETAGSKLIMAT Vi behöver din hjälp! Den 2 januari skickades årets enkät om företagsklimatet ut till över 70 000 företagare. Om du är en av dem som fått enkäten i din epostlåda är det viktigt för oss och dina företagarkollegor att du svarar. Ju fler som svarar, desto större är chansen att våra förtroendevalda lyssnar.
NYHET Publicerad:

Brödernas Kafé har hjärtat i Norrköping

ENTREPRENÖRSKAP För Robert Togan på Brödernas Kafé är det Norrköping som gäller till hundra procent. ”Med hjärtat i Norrköping” är den självklara parollen. Den finns till och med i företagsloggan. "Norrköping är en fantastisk stad med många stora och små företag, med en otrolig skärgård, med ett brett kulturellt utbud och med världens bästa fotbollslag", säger Robert Togan.
NYHET Publicerad:

Narr Konfektyr växer i rasande tempo

ENTREPRENÖRSKAP Narr Konfektyr AB i Ödeshög har vuxit i ett rasande tempo de senaste åren. Omsättningen för det nuvarande verksamhetsåret som slutar den 30 juni pekar mot 65 miljoner. Det är 15 miljoner mer än förra året. "Marginalerna är små men större än tidigare", säger vd Roger Jonsson.
NYHET Publicerad:

Reglerna på arbetsmarknaden är otidsenliga

DEBATT Arbetsmarknaden förändras ständigt. Teknikutveckling, digitalisering och globalisering är några av de faktorer som driver på utvecklingen. Men lagen om anställningsskydd (LAS) är en kvarleva från en annan tid. Den utgår från hur det var på 1960-talets arbetsmarknad med stora organisationer och många jobb som inte krävde någon längre utbildning. Idag är medarbetare sällan rakt av utbytbara. Den individuella kompetensen har blivit allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Konjunkturen vänder svagt nedåt spår företagen i Östergötland

KONJUNKTUR Ska Sverige ha en bättre utveckling måste vi komma till bukt med problemet gällande etablering av nyanlända och matchningen på arbetsmarknaden. "Det är väldigt svårt med kompetensförsörjningen för företagen, vilket gör att de får tacka nej till möjliga affärer. På så sätt har vi en lägre tillväxt än vad vi har potential till", säger Bettina Kashefi chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Ditt liv, din egendom

GÄSTKRÖNIKA "Vad vill du göra med ditt liv? En fråga som ställs till varje människa sedan de kan börja kommunicera och som få vet svaret på ända in i vuxen ålder." Det skriver Ludvig Svensson, ordförande Linköpings Fria Moderata Studentförening i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Enklare med en lag som är lika för alla inom EU

FÖRETAGSKLIMAT "Kör-/vilotid och vägarbetstidslagen är bra men behandlar delvis olika saker, krockar de med varandra och gör att regelverket blir krångligt för oss som arbetsgivare. Den påverkar även den internationella konkurrensen. Olika länder tillämpar lagen på olika sätt, vilket leder till en kostnadsjakt. Det skulle vara enklare och tydligare med en lag, som är lika för alla, åtminstone inom EU", säger Mikael Carlsson är VD på företaget PG Lots AB i Linköping.
NYHET Publicerad:

Motala - en av Sveriges mest effektiva skolkommuner

SKOLA Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Motala kommun är bland de bästa i landet.
NYHET Publicerad:

Inspirationsdag över hela landet

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat äger rum vid fyra tillfällen nästa år. Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, hoppas på fler deltagare 2018 när man sprider dagen geografiskt.