Caroline Söderqvist

Caroline Söderqvist

Yrkeslandslaget sitter säkert på flyget till Abu Dahbi med Caroline ombord

NYHET Publicerad

WORLDSKILLS Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Caroline Söderqvist tävlar i flygteknik och har siktet inställt på guldmedalj.

Vilken resa har du tagit mot Worldskills 2017?

– Jag har alltid haft ett intresse för att lära mig nya saker och flygteknik fann jag som ett spännande yrke. När jag sökte till flygteknikprogrammet hade jag inget vidare intresse för flygplan, helikoptrar eller teknik i sig, men det gick att lära sig vad som krävdes. Jag gick flygteknikprogrammet för att bli mekaniker och sedan en YH-utbildning för att bli helikoptertekniker. Sedan dess har jag jobbat som helikoptertekniker och har inte ångrat mitt val en enda gång.

– I mars 2016 frågade min gamla flyglärare om jag ville vara med och tävla i Yrkes-SM. Min första tanke var ”vad är det?”, men tackade ändå ja, då det lät som en kul möjlighet. I maj 2016 vann jag guldet och får därmed åka till Abu Dhabi i oktober. Förberedelserna inför VM, började i februari i år, nu börjar jag känna att det närmar sig, och jag är oerhört förväntansfull.

Hur känns det att representera yrkeslandslaget och vad ser du mest fram emot under Worldskills?

Det känns fantastiskt roligt, och otroligt stort. Att just jag får representera Sverige inom mitt yrke, det är en mäktig känsla. Det jag ser mest fram emot är att få träffa de andra tävlande i flygteknik. Flyg är en relativt liten bransch, och det är alltid spännande att höra hur det fungerar i andra delar av världen.

Hur kommer du att förbereda dig inför tävlingen?

– Mina förberedelser består till stor del av att träna på momenten jag vet väntar mig. Mitt mål är att vara så pass säker på det jag gör så att yttre faktorer såsom exempelvis stress, tidspress eller klimatet inte kan påverka mina kunskaper eller min prestation negativt. Jag försöker även tänka bort tävlingsaspekten så mycket som möjligt, just för att inte sätta för stor press på mig själv.

Hur tävlar man i flygteknik och vilka moment ingår under Worldskills?

– Att tävla i flygteknik handlar mycket om noggrannhet, att läsa och förstå instruktionen till punkt och pricka. Vi tävlar i sju olika moment, där alla bedöms individuellt och är helt fristående från varandra. Momenten är daglig tillsyn av helikopter, boroskopsinspektion av jetmotor, riggning och låsning av roderlinor, felsökning och reparation av el, montering och demontering av komponent, blade-blending, och någon typ av plåt- och kompositreparation.

Vad har du för mål i tävlingen?

– Målet är att ha så roligt som möjligt, ta vara på erfarenheten, och njuta. Det här är en ”once in a lifetime”-upplevelse, och den ska jag verkligen se till att ta vara på. Vinst är såklart mitt slutgiltiga mål, att få åka hem med en guldmedalj runt halsen, det vore helt fantastiskt.

Hur skulle du beskriva ditt yrke?

En av de bästa delarna med att vara flygtekniker är att arbetet är väldigt varierat, det finns alltid nya saker att lära sig och man är aldrig fullärd. Det finns olika ”grenar” inom yrket, men just det jag sysslar med är service och underhåll av militärens Hkp16, Black Hawk. Typiska arbetsuppgifter är inspektioner av diverse komponenter och delar på helikoptern. Demontera, inspektera, montera tillbaks. Det har sin charm, och det är ett roligt jobb.

Hur ska Sverige få fler skickliga inom flygteknik?

– Självklart finns det redan många skickliga inom yrket, men för att kunna bli skicklig krävs det handlag, erfarenhet och en hunger för att lära sig saker. Har man en vilja av att lära sig och vill jobba med något ganska unikt, ja, då kan man söka det här yrket och utbildningen. Jag tror att framtiden är ljus. Det här är ett yrke som kommer finnas kvar länge. Så länge det finns flygmaskiner så finns ett behov av flygtekniker, det är ju vi som håller maskinerna flygande.

Oscar Brissle

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sverige behöver fler företagsamma människor!

GÄSTKRÖNIKA "2013 startade jag min ”UF-resa” på Ung Företagsamhet i Östergötland. Den 13 november 2017 klev jag in i rollen som regionchef. Att arbete i en organisation som skapar förutsättningar för att Östergötland får fler företagsamma människor och företagare är ett roligt, utmanande, spännande och fantastiskt jobb. Det handlar om att få bidra till att göra skillnad. Den resan som UF-elever ges möjlighet att göra under sin utbildning i UF-företagande, ja den är på riktigt!" Det skriver Jonna Castell, regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Var med och påverka företagsklimatet i din kommun

FÖRETAGSKLIMAT Vi behöver din hjälp! Den 2 januari skickades årets enkät om företagsklimatet ut till över 70 000 företagare. Om du är en av dem som fått enkäten i din epostlåda är det viktigt för oss och dina företagarkollegor att du svarar. Ju fler som svarar, desto större är chansen att våra förtroendevalda lyssnar.
NYHET Publicerad:

Brödernas Kafé har hjärtat i Norrköping

ENTREPRENÖRSKAP För Robert Togan på Brödernas Kafé är det Norrköping som gäller till hundra procent. ”Med hjärtat i Norrköping” är den självklara parollen. Den finns till och med i företagsloggan. "Norrköping är en fantastisk stad med många stora och små företag, med en otrolig skärgård, med ett brett kulturellt utbud och med världens bästa fotbollslag", säger Robert Togan.
NYHET Publicerad:

Narr Konfektyr växer i rasande tempo

ENTREPRENÖRSKAP Narr Konfektyr AB i Ödeshög har vuxit i ett rasande tempo de senaste åren. Omsättningen för det nuvarande verksamhetsåret som slutar den 30 juni pekar mot 65 miljoner. Det är 15 miljoner mer än förra året. "Marginalerna är små men större än tidigare", säger vd Roger Jonsson.
NYHET Publicerad:

Reglerna på arbetsmarknaden är otidsenliga

DEBATT Arbetsmarknaden förändras ständigt. Teknikutveckling, digitalisering och globalisering är några av de faktorer som driver på utvecklingen. Men lagen om anställningsskydd (LAS) är en kvarleva från en annan tid. Den utgår från hur det var på 1960-talets arbetsmarknad med stora organisationer och många jobb som inte krävde någon längre utbildning. Idag är medarbetare sällan rakt av utbytbara. Den individuella kompetensen har blivit allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Konjunkturen vänder svagt nedåt spår företagen i Östergötland

KONJUNKTUR Ska Sverige ha en bättre utveckling måste vi komma till bukt med problemet gällande etablering av nyanlända och matchningen på arbetsmarknaden. "Det är väldigt svårt med kompetensförsörjningen för företagen, vilket gör att de får tacka nej till möjliga affärer. På så sätt har vi en lägre tillväxt än vad vi har potential till", säger Bettina Kashefi chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Ditt liv, din egendom

GÄSTKRÖNIKA "Vad vill du göra med ditt liv? En fråga som ställs till varje människa sedan de kan börja kommunicera och som få vet svaret på ända in i vuxen ålder." Det skriver Ludvig Svensson, ordförande Linköpings Fria Moderata Studentförening i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Enklare med en lag som är lika för alla inom EU

FÖRETAGSKLIMAT "Kör-/vilotid och vägarbetstidslagen är bra men behandlar delvis olika saker, krockar de med varandra och gör att regelverket blir krångligt för oss som arbetsgivare. Den påverkar även den internationella konkurrensen. Olika länder tillämpar lagen på olika sätt, vilket leder till en kostnadsjakt. Det skulle vara enklare och tydligare med en lag, som är lika för alla, åtminstone inom EU", säger Mikael Carlsson är VD på företaget PG Lots AB i Linköping.
NYHET Publicerad:

Motala - en av Sveriges mest effektiva skolkommuner

SKOLA Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Motala kommun är bland de bästa i landet.
NYHET Publicerad:

Inspirationsdag över hela landet

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat äger rum vid fyra tillfällen nästa år. Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, hoppas på fler deltagare 2018 när man sprider dagen geografiskt.
NYHET Publicerad:

Vårdbolag ger missbrukare nytt liv

VÄLFÄRD För den som vårdats för missbruk eller kriminalitet är momentet då personen ska ut i samhället igen kritiskt. Därför satsar vårdbolaget Jordnära Omsorg på att ge sina klienter chansen att jobba under tiden de är där. ”Det bygger självkänsla”, säger vd:n Maria Ericson-Andersson.
NYHET Publicerad:

Succé för företaget som startade utan kunder

ENTREPRENÖRSKAP "När vi startade 2009 fanns inga kunder och ingen marknad för våra produkter. Många betraktade oss nog som lite knäppa. Nu när i stort sett hela världen börjat omställningen bort från fossilberoendet har företaget en mycket stark position", säger Patrik Lindergren, vd och en av grundarna och huvudägarna till ChargeStorm AB i Norrköping.
NYHET Publicerad:

Välfärdsdebatten berör alla företag

VÄLFÄRD Om regeringens förslag på vinsttak i välfärden blir verklighet drabbas de flesta företag direkt eller indirekt eftersom alla är beroende av väl fungerande skolor, omsorg och vård. Det menar Robert Thorburn, expert på välfärdsfrågor. "Okunskapen är jättelik om Reepalus förslag", konstaterar han.
NYHET Publicerad:

Botrygg bygger för framtiden

BOSTADSMARKNADEN Bostadsbristen växer på många håll i Sverige, samtidigt byggs det som aldrig förr, inte minst i Linköping. Botrygg AB är ett av byggbolagen som bygger och förvaltar bostäder runt om i Sverige.  Vi träffadeAdam Cocozza som är VD för familjeföretaget.
NYHET Publicerad:

Vilka frågor väger tyngst

KOMMENTAR Jag har under våren och hösten träffar företrädare för de flesta kommuner i Östergötland för att prata om lokalt företagsklimat. Som utgångspunkt använder vi vår mätning av lokalt företagsklimat som bygger på enkät som går ut till företagare i alla Sveriges kommuner.
NYHET Publicerad:

Tänk om regeringen!

KOMMENTAR Nu har regeringen presenterat sin överenskommelse med vänsterpartiet om hur vinsterna i välfärden ska stoppas. Tonerna när de sjunger välfärdens lov klingar dock falskt.
NYHET Publicerad:

Vanliga missuppfattningar om välfärdsföretag

VÄLFÄRD Dräneras välfärden ekonomiskt i form av stora vinster, är det jättehöga vinstnivåer, domineras välfärden av privata aktörer och är det riskkapitalister som äger de stora bolagen, är kvalitén lägre hos privata aktörer än hos offentliga, skeppas miljardbelopp ut till skatteparadis och behöver offentliga verksamheter kontrolleras mindre än privata aktörer? Svaret på alla dessa frågor är, nej!
NYHET Publicerad:

Anton kan bli världsmästare i IT-teknik

YRKESLANDSLAGET Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Anton Söderberg, från Skänninge, siktar mot guld när han representerar Sverige i IT-teknik.
NYHET Publicerad:

Vadstena klättrar 40 platser i nya rankingen

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet är det genom årens lopp något av en berg-och-dal-bana som gällt för Vadstena. Men nu verkar den ha ersatts av en klart uppåtgående trend. För två år sedan låg Vadstena på plats 219 av Sveriges 290 kommuner. 2016 kom en förbättring med 20 placeringar och nu gör man en imponerande klättring med hela 40 steg till plats 159. 
NYHET Publicerad:

En eftermiddag med företagarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Svenska företagare befinner sig i en förändlig värld – mer nu än på mycket länge. Då är det bra att vara förberedd och påläst kring en del av alla arbetsgivarfrågor. Därför anordnade Svenskt Näringsliv en eftermiddag, vigd åt arbetsgivare, med ambition att tillhandahålla nyttig information och ny kunskap tillsammans med inspiration och gott sällskap.