Caroline Söderqvist

Caroline Söderqvist

Yrkeslandslaget sitter säkert på flyget till Abu Dahbi med Caroline ombord

NYHET Publicerad

WORLDSKILLS Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Caroline Söderqvist tävlar i flygteknik och har siktet inställt på guldmedalj.

Vilken resa har du tagit mot Worldskills 2017?

– Jag har alltid haft ett intresse för att lära mig nya saker och flygteknik fann jag som ett spännande yrke. När jag sökte till flygteknikprogrammet hade jag inget vidare intresse för flygplan, helikoptrar eller teknik i sig, men det gick att lära sig vad som krävdes. Jag gick flygteknikprogrammet för att bli mekaniker och sedan en YH-utbildning för att bli helikoptertekniker. Sedan dess har jag jobbat som helikoptertekniker och har inte ångrat mitt val en enda gång.

– I mars 2016 frågade min gamla flyglärare om jag ville vara med och tävla i Yrkes-SM. Min första tanke var ”vad är det?”, men tackade ändå ja, då det lät som en kul möjlighet. I maj 2016 vann jag guldet och får därmed åka till Abu Dhabi i oktober. Förberedelserna inför VM, började i februari i år, nu börjar jag känna att det närmar sig, och jag är oerhört förväntansfull.

Hur känns det att representera yrkeslandslaget och vad ser du mest fram emot under Worldskills?

Det känns fantastiskt roligt, och otroligt stort. Att just jag får representera Sverige inom mitt yrke, det är en mäktig känsla. Det jag ser mest fram emot är att få träffa de andra tävlande i flygteknik. Flyg är en relativt liten bransch, och det är alltid spännande att höra hur det fungerar i andra delar av världen.

Hur kommer du att förbereda dig inför tävlingen?

– Mina förberedelser består till stor del av att träna på momenten jag vet väntar mig. Mitt mål är att vara så pass säker på det jag gör så att yttre faktorer såsom exempelvis stress, tidspress eller klimatet inte kan påverka mina kunskaper eller min prestation negativt. Jag försöker även tänka bort tävlingsaspekten så mycket som möjligt, just för att inte sätta för stor press på mig själv.

Hur tävlar man i flygteknik och vilka moment ingår under Worldskills?

– Att tävla i flygteknik handlar mycket om noggrannhet, att läsa och förstå instruktionen till punkt och pricka. Vi tävlar i sju olika moment, där alla bedöms individuellt och är helt fristående från varandra. Momenten är daglig tillsyn av helikopter, boroskopsinspektion av jetmotor, riggning och låsning av roderlinor, felsökning och reparation av el, montering och demontering av komponent, blade-blending, och någon typ av plåt- och kompositreparation.

Vad har du för mål i tävlingen?

– Målet är att ha så roligt som möjligt, ta vara på erfarenheten, och njuta. Det här är en ”once in a lifetime”-upplevelse, och den ska jag verkligen se till att ta vara på. Vinst är såklart mitt slutgiltiga mål, att få åka hem med en guldmedalj runt halsen, det vore helt fantastiskt.

Hur skulle du beskriva ditt yrke?

En av de bästa delarna med att vara flygtekniker är att arbetet är väldigt varierat, det finns alltid nya saker att lära sig och man är aldrig fullärd. Det finns olika ”grenar” inom yrket, men just det jag sysslar med är service och underhåll av militärens Hkp16, Black Hawk. Typiska arbetsuppgifter är inspektioner av diverse komponenter och delar på helikoptern. Demontera, inspektera, montera tillbaks. Det har sin charm, och det är ett roligt jobb.

Hur ska Sverige få fler skickliga inom flygteknik?

– Självklart finns det redan många skickliga inom yrket, men för att kunna bli skicklig krävs det handlag, erfarenhet och en hunger för att lära sig saker. Har man en vilja av att lära sig och vill jobba med något ganska unikt, ja, då kan man söka det här yrket och utbildningen. Jag tror att framtiden är ljus. Det här är ett yrke som kommer finnas kvar länge. Så länge det finns flygmaskiner så finns ett behov av flygtekniker, det är ju vi som håller maskinerna flygande.

Oscar Brissle

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Välfärdsdebatten berör alla företag

VÄLFÄRD "Okunskapen är jättelik om vad det innebär om Reepalus förslag blir verklighet. Det är ingen detaljreglering av en liten del av näringslivet. Vartenda företag kommer att drabbas direkt eller indirekt eftersom alla är beroende av väl fungerande skolor, omsorg och vård." Det fastslår Robert Thorburn, expert hos Svenskt Näringsliv på välfärdsfrågor.
NYHET Publicerad:

Botrygg bygger för framtiden

BOSTADSMARKNADEN Bostadsbristen växer på många håll i Sverige, samtidigt byggs det som aldrig förr, inte minst i Linköping. Botrygg AB är ett av byggbolagen som bygger och förvaltar bostäder runt om i Sverige.  Vi träffadeAdam Cocozza som är VD för familjeföretaget.
NYHET Publicerad:

Vilka frågor väger tyngst

KOMMENTAR Jag har under våren och hösten träffar företrädare för de flesta kommuner i Östergötland för att prata om lokalt företagsklimat. Som utgångspunkt använder vi vår mätning av lokalt företagsklimat som bygger på enkät som går ut till företagare i alla Sveriges kommuner.
NYHET Publicerad:

Tänk om regeringen!

KOMMENTAR Nu har regeringen presenterat sin överenskommelse med vänsterpartiet om hur vinsterna i välfärden ska stoppas. Tonerna när de sjunger välfärdens lov klingar dock falskt.
NYHET Publicerad:

Vanliga missuppfattningar om välfärdsföretag

VÄLFÄRD Dräneras välfärden ekonomiskt i form av stora vinster, är det jättehöga vinstnivåer, domineras välfärden av privata aktörer och är det riskkapitalister som äger de stora bolagen, är kvalitén lägre hos privata aktörer än hos offentliga, skeppas miljardbelopp ut till skatteparadis och behöver offentliga verksamheter kontrolleras mindre än privata aktörer? Svaret på alla dessa frågor är, nej!
NYHET Publicerad:

Anton kan bli världsmästare i IT-teknik

YRKESLANDSLAGET Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Anton Söderberg, från Skänninge, siktar mot guld när han representerar Sverige i IT-teknik.
NYHET Publicerad:

Vadstena klättrar 40 platser i nya rankingen

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet är det genom årens lopp något av en berg-och-dal-bana som gällt för Vadstena. Men nu verkar den ha ersatts av en klart uppåtgående trend. För två år sedan låg Vadstena på plats 219 av Sveriges 290 kommuner. 2016 kom en förbättring med 20 placeringar och nu gör man en imponerande klättring med hela 40 steg till plats 159. 
NYHET Publicerad:

En eftermiddag med företagarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Svenska företagare befinner sig i en förändlig värld – mer nu än på mycket länge. Då är det bra att vara förberedd och påläst kring en del av alla arbetsgivarfrågor. Därför anordnade Svenskt Näringsliv en eftermiddag, vigd åt arbetsgivare, med ambition att tillhandahålla nyttig information och ny kunskap tillsammans med inspiration och gott sällskap.
NYHET Publicerad:

Industriföretag satsar på nyanlända

INTEGRATION För ett år sedan fick de första nyanlända flyktingarna jobb på Rimaster i Rimforsa. Sedan dess har integrationsprojektet vuxit och i dagsläget arbetar tio personer från Syrien, Somalia och Eritrea på företaget.
NYHET Publicerad:

Rådgivning som lyfter tillväxten

HALLÅ DÄR Erik Åqvist, VD på Nyföretagarcentrum i Linköping. Ni har som vision att bidra till en ny företagsstart, varje dag, året runt. Vad gör Nyföretagarcentrum?
NYHET Publicerad:

Från zeppelinare till insidan på mobiltelefoner

WORLDSKILLS Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Viktor Gustafson från Vadstena konkurrerar om medaljerna i CAD.
NYHET Publicerad:

Är du student med intresse för morgondagens arbetsmarknad och företag?

PLATSANNONS Vi söker en studentmedarbetare för att ansvara för regionalt skolnätverk till Svenskt Näringsliv i Östergötlands län för att utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv. Är det du? Läs mer om tjänsten och sök!
NYHET Publicerad:

Dialog och uppföljning för effektiv offentlig upphandling

UPPHANDLING Offentlig upphandling omsätter årligen hundratals miljarder kronor. Därmed kan också krav ställas för en effektiv och ändamålsenlig upphandling. Idag upplever många företag regelkrångel och bristande kommunikation, något som måste förbättras för att upphandlingsenheter ska kunna bidra till tillväxt och en bra resursfördelning av våra skattemedel.
NYHET Publicerad:

Måste blir lättare att starta och driva företag i Sverige

HALLÅ DÄR Staffan Danielsson, centerpartistisk riksdagsledarmot från Östergötland. Vilka näringspolitiska frågor tycker du är allra viktigast att driva?
NYHET Publicerad:

”Vem mer ser elefanten i rummet!?”

VÄLFÄRD "Idag finns så pass mycket investerat kapital i den privata välfärden att varken kommuner eller staten skulle ha råd att lösa kapitalbehovet inom sektorn. Nästan 20 procent av grundskolorna och över hälften av gymnasieskolorna i Linköping är fristående", säger Fredrik Påhlsson, Småskolan i Ljungsbron och menar att  Sverige inte har råd med Reepalus lösning för var ska alla dessa elever ta vägen om de privata skolorna tvingas lägga ner sina verksamheter?
NYHET Publicerad:

Stärkt yrkesutbildning för vuxna – en förutsättning för kompetensförsörjning

KOMPETENSFÖRSÖRJNING En väl fungerande kompetensförsörjning, ställer krav på kvalitén i utbildningssystemet. Ur företagens synvinkel är utmaningen att attrahera, utveckla och behålla rätt medarbetare. Innan det är möjligt måste dock företagen hitta rätt kompetens, något som idag många företag upplever problematiskt. För att regeringen ska uppfylla sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020, krävs inte minst åtgärder för att skapa en bättre rörlighet och matchning på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Bättre skyddsnät för företagare

HALLÅ DÄR Linda Snecker, vänsterpartistisk riksdagsledarmot från Östergötland. Vilka näringspolitiska frågor tycker du är allra viktigast att driva?
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet avgörande för fler jobb

FÖRETAGSKLIMAT Grunden för välfärden återfinns i förtegsamma människor som startar och driver företag. Avdelningen för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv arbetar dagligen med att skapa bättre förutsättningar för företag, regionalt och lokalt genom ett bättre företagsklimat. Något som idag blir än mer viktigt, för att nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.
NYHET Publicerad:

Yrkeslandslaget sitter säkert på flyget till Abu Dahbi med Caroline ombord

WORLDSKILLS Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Caroline Söderqvist tävlar i flygteknik och har siktet inställt på guldmedalj.
NYHET Publicerad:

Vi måste ge goda förutsättningar för småföretag och entreprenörer

HALLÅ DÄR Mattias Ottosson, socialdemokratisk riksdagsledarmot från Östergötland. Vilka näringspolitiska frågor tycker du är allra viktigast att driva?