Caroline Söderqvist

Caroline Söderqvist

Yrkeslandslaget sitter säkert på flyget till Abu Dahbi med Caroline ombord

NYHET Publicerad

WORLDSKILLS Worldskills är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. I oktober reser det svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi för att tävla inom olika yrken mot världens yrkeselit. Caroline Söderqvist tävlar i flygteknik och har siktet inställt på guldmedalj.

Vilken resa har du tagit mot Worldskills 2017?

– Jag har alltid haft ett intresse för att lära mig nya saker och flygteknik fann jag som ett spännande yrke. När jag sökte till flygteknikprogrammet hade jag inget vidare intresse för flygplan, helikoptrar eller teknik i sig, men det gick att lära sig vad som krävdes. Jag gick flygteknikprogrammet för att bli mekaniker och sedan en YH-utbildning för att bli helikoptertekniker. Sedan dess har jag jobbat som helikoptertekniker och har inte ångrat mitt val en enda gång.

– I mars 2016 frågade min gamla flyglärare om jag ville vara med och tävla i Yrkes-SM. Min första tanke var ”vad är det?”, men tackade ändå ja, då det lät som en kul möjlighet. I maj 2016 vann jag guldet och får därmed åka till Abu Dhabi i oktober. Förberedelserna inför VM, började i februari i år, nu börjar jag känna att det närmar sig, och jag är oerhört förväntansfull.

Hur känns det att representera yrkeslandslaget och vad ser du mest fram emot under Worldskills?

Det känns fantastiskt roligt, och otroligt stort. Att just jag får representera Sverige inom mitt yrke, det är en mäktig känsla. Det jag ser mest fram emot är att få träffa de andra tävlande i flygteknik. Flyg är en relativt liten bransch, och det är alltid spännande att höra hur det fungerar i andra delar av världen.

Hur kommer du att förbereda dig inför tävlingen?

– Mina förberedelser består till stor del av att träna på momenten jag vet väntar mig. Mitt mål är att vara så pass säker på det jag gör så att yttre faktorer såsom exempelvis stress, tidspress eller klimatet inte kan påverka mina kunskaper eller min prestation negativt. Jag försöker även tänka bort tävlingsaspekten så mycket som möjligt, just för att inte sätta för stor press på mig själv.

Hur tävlar man i flygteknik och vilka moment ingår under Worldskills?

– Att tävla i flygteknik handlar mycket om noggrannhet, att läsa och förstå instruktionen till punkt och pricka. Vi tävlar i sju olika moment, där alla bedöms individuellt och är helt fristående från varandra. Momenten är daglig tillsyn av helikopter, boroskopsinspektion av jetmotor, riggning och låsning av roderlinor, felsökning och reparation av el, montering och demontering av komponent, blade-blending, och någon typ av plåt- och kompositreparation.

Vad har du för mål i tävlingen?

– Målet är att ha så roligt som möjligt, ta vara på erfarenheten, och njuta. Det här är en ”once in a lifetime”-upplevelse, och den ska jag verkligen se till att ta vara på. Vinst är såklart mitt slutgiltiga mål, att få åka hem med en guldmedalj runt halsen, det vore helt fantastiskt.

Hur skulle du beskriva ditt yrke?

En av de bästa delarna med att vara flygtekniker är att arbetet är väldigt varierat, det finns alltid nya saker att lära sig och man är aldrig fullärd. Det finns olika ”grenar” inom yrket, men just det jag sysslar med är service och underhåll av militärens Hkp16, Black Hawk. Typiska arbetsuppgifter är inspektioner av diverse komponenter och delar på helikoptern. Demontera, inspektera, montera tillbaks. Det har sin charm, och det är ett roligt jobb.

Hur ska Sverige få fler skickliga inom flygteknik?

– Självklart finns det redan många skickliga inom yrket, men för att kunna bli skicklig krävs det handlag, erfarenhet och en hunger för att lära sig saker. Har man en vilja av att lära sig och vill jobba med något ganska unikt, ja, då kan man söka det här yrket och utbildningen. Jag tror att framtiden är ljus. Det här är ett yrke som kommer finnas kvar länge. Så länge det finns flygmaskiner så finns ett behov av flygtekniker, det är ju vi som håller maskinerna flygande.

Oscar Brissle

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Internutbildning och trivsel gör rekryteringen lättare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Internutbildning och ett batteri med trivselåtgärder är ingredienser i receptet för att hitta lämpliga medarbetare till Åtvidabergs Huskomponenter. Intresset av att lära sig på jobbet är viktigast", säger Karin Waller, personalchef.
NYHET Publicerad:

Mer skola för pengarna i Ljungsbro

WEBB-TV Politiker och skolpersonal har klippkort till östgötska Ljungsbro. Förklaringen är att Småskolan förenar små klasser med hög lärartäthet, utan att spräcka budgeten. 
NYHET Publicerad:

Tävla i företagsklimat, går det?

KOMMENTAR Den 2 oktober släpptes årets ranking av företagsklimat. En ranking där vi på Svenskt Näringsliv gör en topplista utifrån ett enkätbatteri som gått ut till företagare i alla Sveriges kommuner. Vi har mätt företagsklimatet sedan 2000, och samma frågor har ställts, det gör att vi får en bra spårbarhet och kan se utveckling på olika områden över tid. Vissa frågor kanske upplevs irrelevanta i en kommun, i en annan kommun är just den frågan det viktigaste fokusområdet.
NYHET Publicerad:

Företag fortsätter att utmana kommunen

UTMANINGSRÄTTEN Utmaningsrätten gör det möjligt för företag att utmana kommunala verksamheter. Syftet är att pröva om kommunal verksamhet måste drivas av kommunen eller landstinget/regionen eller om den kan bedrivas av privata företag för att öka mångfalden och förbättra den kommunala verksamheten.
NYHET Publicerad:

Ydre fortsätter marschen mot toppen

FÖRETAGSKLIMAT Ydre fortsätter sin marsch mot toppen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. I den nya mätningen når man plats 24 bland Sveriges 290 kommuner. Det är elva placeringar bättre än förra hösten. Ydre är klart bäst i Östergötland. "Att skapa ett gott företagsklimat är egentligen inte alls något konstigt. Det handlar om att prata med varandra och att hålla kontakten", säger Sven-Inge Karlsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Ydre.
NYHET Publicerad:

Mjölby avancerar för tredje året i rad

FÖRETAGSKLIMAT För tredje året i rad avancerar Mjölby i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet och lyfter nu till plats 51 bland Sveriges 290 kommuner. Det är hela 48 placeringar bättre än 2017. Men fortfarande är Mjölby inte uppe på nivåerna där man låg för sju-åtta år sedan. 
NYHET Publicerad:

Samverkan för att säkra kompetensen

UTBILDNING En fråga som ständigt är föremål för debatt är hur företagens efterfrågan på kompetens ska mötas på bästa sätt. ”Hur ska vi säkra kompetensförsörjningen?” är en relevant fråga både för näringslivet och för utformare av utbildning. I Linköpings kommun har man tagit frågan i egna händer och arbetar på flera olika sätt för att öka dialogen mellan parterna och minska avstånden mellan utbildning och arbetsliv.
NYHET Publicerad:

Näringslivspolicy på agendan

FÖRETAGSKLIMAT Med sitt nya turism- och näringslivsbolag uppe på banan är Vadstena kommun nu redo att med ny kraft sätta mål för sitt näringslivsfrämjande arbete. "Vadstena kommun vill bli bättre och bidra till ett gott företagsklimat", säger tf. kommundirektör Henrik Hendeby.
NYHET Publicerad:

De är bäst på sitt yrke

YRKES EM Två trädgårdsanläggare, en webbutvecklare och en It-tekniker representerar Östergötland i WorldSkills 2018, EM i yrkesskicklighet, där de tillsammans med svenska Yrkeslandslaget ska göra upp om vem som är bäst på sitt yrke i hela Europa.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Alla kurvor pekar rätt för Kinda-Ydre Sparbank

ENTREPRENÖRSKAP Kinda-Ydre Sparbank rider på en formidabel framgångsvåg. Alla kurvor pekar rätt. Sedan 2012 har affärsvolymen, alltså summan av in- och utlåningen, ökat från knappt fem miljarder kronor till över åtta miljarder. "Det innebär en långsiktig trygghet för våra kunder. Vi har ekonomiska muskler att fortsätta utveckla den lokala marknaden", poängterar Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank och  är förvissad om att banken har en tydlig roll att spela i arbetet för ett bättre företagsklimat i kommunen.
NYHET Publicerad:

Nya Munken utbildar för framtiden

PRAO På högstadieskolan Nya Munken i Linköping har de arbetat med PRAO under många år. Det senaste läsåret har det däremot uteblivit och skolans rektor, Beatrice Barlinger, menar att de behöver en nystart i arbetet kring PRAO. Bland annat har en ny studie- och yrkesvägledare anställts på skolan och det märks tydligt att det här området är viktigt för skolan.
NYHET Publicerad:

Vikbolandsstruts lägger äggen i många korgar

ENTREPRENÖRSKAP Det började med en strutstupp och två strutshönor hösten 1997. Idag är företaget Vikbolandsstruts vid Vånga gård tre mil öster om Norrköping en av de ganska få kvarvarande strutsfarmerna i Sverige.
NYHET Publicerad:

Regeringens ambitionshöjning löser inte infrastrukturskulden

KRÖNIKA "Regeringen har fastställt den nationella transportplanen. Trots många positiva delar räcker den inte. Grundproblemet kommer att kvarstå. Även efter denna tolvårsperiod kommer Sverige att ha en betydande infrastrukturskuld." Det skriver Mårten Bergman, ansvarig för infrastruktursfrågor på Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Fler måste komma i riktiga arbeten”

VALET 2018 Bengt Nises, vd för Fastighetssnabben, ger sin syn på vad han som företagare tycker är viktigt och förväntar sig av politiker inför kommande mandatperiod.
NYHET Publicerad:

Murriga vägkrogen blev fräscht trädgårdsskafferi

ENTREPRENÖRSKAP Charlotta Nyman trivdes bra som specialpedagog, men när hon insåg vilken potential som låg i den nedlagda, murriga och slitna vägkrogen vid den norra infarten från E4:an till Mjölby valde hon att förverkliga sina företagarplaner. Charlotta Nyman har ett kort och koncist framgångsrecept – hårt arbete och att verkligen brinna för det man gör. "Sedan har jag det entreprenörsdriv som behövs. Jag får nya idéer hela tiden", säger hon.
NYHET Publicerad:

Hur mycket ska vi diskutera 70 miljarder kronor?

SOMMARKRÖNIKA "De mest avgörande förslagen för universitet och högskolor på ett kvartssekel väntas senare i år. Högre utbildning genomgår stora förändringar, men diskuteras inte tillräckligt." Det skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika och hoppas på att högre utbildning och forskning får en större plats i valrörelsen. "Den största statliga sektorn förtjänar debatt."
NYHET Publicerad:

SFI-lärare som brinner för sitt jobb

SFI I Mjölby är SFI-läraren Ewa Ahlstedt med stort engagemang involverad i ett projekt som integrerar SFI i yrkesutbildningen för svetsare. Pilotprojektet som är ett samarbete mellan svetslärare från Yrkesakademin, SFI-lärare och arbetsförmedlingen har startas tillföljd av den stora bristen på svetsare med rätt kompetens i kommunen.
NYHET Publicerad:

Har det verkligen blivit enklare för företagen att exportera?

SOMMARKRÖNIKA Ja, mycket har blivit bättre. Men trots en rad åtgärder upplever många företag fortfarande en rad hinder, främst med finansieringen och regelkrångel. Det skriver Eva Häussling, policyansvarig för handels- och investeringsfrämjande på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Förståelsen för hur det är att driva företag måste finnas

HALLÅ DÄR Pontus Wessman som kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet inför valet i höst. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur blivande riksdagsledamöter ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag. Hur definierar du ett bra företagsklimat?