Några personer på scen
Foto: Hazlami Hayeedorloh

Entreprenören Staffan Taylor välkomnar några av företagen som var på plats under Framtidsdagen, upp på scen.

Så för Eslöv skolan närmare näringslivet

NYHET Publicerad

SAMVERKAN Kompetensförsörjning är en stor utmaning för många kommuner i Skåne. Endast 60 procent av rekryteringar för medarbetare lyckas. Därför anordnandes Framtidsmötet i Eslöv där syftet är att föra skola och näringsliv närmare varandra. Kommunens 400 åttondeklassare fick möjligheten till en tidig inblick i vad ett arbete faktiskt innebär. Företagen får möjligheten att visa upp sig för eleverna och därefter väntar företagsbesök.

Lars Persson är näringslivschef i kommunen och han berättar att det nu är andra året som Framtidsmötet arrangeras. Den bakomliggande tanken är att visa upp för eleverna de stora möjligheter som finns inom Eslöv som har ett stort behov av kompetensförsörjning.

Bild 3
Foto: Hazlami Hayeedorloh

Lars Persson, näringslivschef i Eslöv och Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Ruben Trossmark.

– Det gör ont att höra från företagen om hur svårt det är att anställa. Den här dagen syftar mestadels till långsiktigt arbete där vi vill visa upp de många möjligheter som finns i näringslivet här i kommunen. Vi vill visa att Eslövs företag ger en framtid. Därför är vi mycket stolta att ha så engagerade företag att hela 30 stycken ställer upp en sådan här dag, säger Lars Persson

Ett av företagen på plats då Framtidsmötet arrangerades är en av kommunens stora industrier, Orkla Foods. HR business partner, Petra Staaf, berättar att det är viktigt för Orkla att visa upp sig för kommunens elever och vilka möjligheter Eslöv har att erbjuda.

– Vi är en stor privat arbetsgivare i Eslöv med omkring 400 anställda. Vi har därför ett intresse av att föra näringslivet närmare skolan, det är bra för att bevara kompetens men även för att kunna rekrytera eleverna i framtiden, säger Petra Staaf.

En av de stora svårigheterna för företag när det kommer till att anställa är att rätt kompetens ofta saknas. En av de stora bristerna ligger i kompetenser som förvärvats genom yrkesprogram på gymnasiet. Denna bild stärks av Bilmånssons vd Ann-Kristin Hansson som berättar om deras stora efterfrågan på personal. Hon rekommenderar att eleverna läser fordonsprogrammet då det garanterat leder till jobb. En av lärarna, Kith Persson, tycker att dagen är bra och hoppas att den ger eleverna en idé om vad de vill göra i framtiden.

Bild 2
Foto: Hazlami Hayeedorloh

Bilmånssons vd Ann-Kristin Hansson pratar med några av de besökande åttondeklassarna.

– Jag tycker det är jätteviktigt och jag hoppas det ger eleverna en ingång på bredden i olika yrken. Sen tänker jag också att detta är ett bra sätt att för eleverna få en idé till var de ska praoa, säger Kith Persson.

Vid sidan av rätt utbildningsval är ett annat stort bekymmer vid rekryteringar att företagen ofta upplever att rätt attityd till arbetet saknas. Att ge eleverna en tidig inblick i vad ett arbete innebär kan ge viktiga insikter till eleverna. Eleverna Zine Motar och Johanna Leeman blev dock positivt överraskade.

– Det var kul att se hur det fungerar bakom och dessutom kul att arbetsmiljön verkade mycket bättre än vad jag trodde, säger Zine Motar.

I Eslövs läggs det mycket energi på att föra samman skola och näringsliv där denna dag är en del av just detta. Till detta hör att det är gymnasieelever från ekonomiprogrammet på Carl Engströmgymnasiet som är med och arrangerar dagen.

– För både elever och lärare är det viktigt att knyta näringslivet till undervisningen. Då är det perfekt att eleverna får möjligheten att vara delaktiga i Näringslivsdagarna och möta företagen, dessutom fungerar de som brygga för grundskolan. Ett annat spännande möte skedde då våra elever i Ung Företagsamhet mötte lokala företag i B2B (business to business). Dessa möten sker också regelbundet genom det nätverk som arrangerar näringslivsfrukostar, säger Fredrik Torkildsen lärare på Carl Engströmgymnasiet.

Ruben Trossmark

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fler lokala åtgärder behövs för att mota krisen

CORONA Allt fler företag påverkas av coronakrisen. Mer än sju av tio företag i Skåne upplever nu att försäljningen har minskat. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill länsstyrelsen mildra krisen

CORONA Coronakrisen har lett till en akut situation för många företag runt om i landet, och det är viktigt att alla hjälper till att dämpa fallet. Nyligen gick Svenskt Näringsliv ut med förslag på vad kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra. Länsstyrelsen i Skåne har redan implementerat en del förslag, och fler är på gång.
NYHET Publicerad:

Det gör Skånes kommuner för att stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Skåne.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Skåne lanserar digital tävlingsdag med anledning av corona

NYTT FORMAT I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in behöver vi hitta nya lösningar för att kunna leverera saker i ett passande format. Då passar Ung Företagsamhet på att ställa om hela sin tävlingsdag i Skåne till ett digitalt format. 
NYHET Publicerad:

Lokala åtgärder mot coronakrisen

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder. 
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samverkan i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Skåne behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHET I  Skåne är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 7,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna. 
NYHET Publicerad:

Här är Skånes mest företagsamma kommuner

FÖRETAGSAMHET Skåne har landets sjätte högsta företagsamhet. Båstad har länets mest företagsamma befolkning medan andelen företagsamma personer ökat mest i Perstorp, Vellinge och Ängelholms kommun. Samtidigt minskar företagsamheten bland de yngre och befinner sig nu på en historiskt låg nivå. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Inställt vårmöte för NSD Södra regionen

KONFERENS Arbetsgruppen för NSD Södra regionen har beslutat att inte arrangera något möte för medlemmarna under våren 2020.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka företagsklimatet i din kommun!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företag i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så att vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och din kommun.
NYHET Publicerad:

Så påverkas ditt företag av Brexit

BREXIT Vad innebär Brexit rent konkret för dig som företagare? Vi hjälper dig att på ett tidseffektivt sätt få koll på vad du som handlar med, eller investerar i, Storbritannien behöver göra för att förbereda dig för kommande förändringar. 
NYHET Publicerad:

Lantbrukare om den tidskrävande ansökningsprocessen: “Oacceptabelt”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Detta skapar ett tillstånd för företagen att stanna i sin utveckling istället för att expandera. Mattias Espert, Smågris Syd AB och Making Bacon AB utanför Trelleborg, menar att myndigheter borde se mer positivt på nyetableringar i vissa områden för en levande landsbygd med jobb och infrastruktur, istället för att se det som en belastning för samhället. 
NYHET Publicerad:

Svedala och Skurup deltar i program för att utveckla företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Svedala och Skurup är två av elva kommuner som under 2020 kommer att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet, vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och myndighetsutövning, startar nu under våren.
NYHET Publicerad:

Nobina: ”Vi behöver 150 bussförare i Skåne”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Nobina, nordens största kollektivstrafiksoperatör, är ett företag som i dag skriker efter kompetens. Med sina 7000 anställda i Sverige är de ändå i stort behov av fler bussförare. ”Vi kommer att behöva anställa omkring 150 bussförare fram till sommaren bara i Skåne”, säger Linda Uddenäs, rekryteringsstrateg på Nobina.