Nils Bacos och Cecilia Brunnström

Nils Bacos och Cecilia Brunnström.

De gör det lättare att anställa nyanlända

NYHET Publicerad

INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet. Den är främst riktad mot privatpersoner, men kan även användas av företag.

Det hela började förra året när paret ville ta hjälp av en nyanländ flykting för enklare trädgårdsarbeten. De hade tidigare anställt folk privat, utan att ha ett företag, och tänkte att de kunde använda den möjligheten igen. Men att anställa en asylsökande visade sig vara komplicerat. Omedelbart möttes de av problem med personnummer, samordningsnummer och olika blanketter som måste lämnas in. Nils Bacos beskriver ett av problemen.

– Om man som asylsökande ska jobba i Sverige måste man ha ett samordningsnummer, eftersom man saknar personnummer. För att få detta måste man först ha ett anställningskontrakt att visa upp, men vilken arbetsgivare skriver anställningsavtal med någon som saknar ID-nummer? Det hela blir ett moment 22, om den som anställer inte har koll på systemet och lämnar in rätt papper i rätt tid, säger Nils Bacos.

I bakhuvudet låg en enkel tanke, att de nyanlända kan börja med att arbeta privat för att sedan snabbare komma in på den vanliga arbetsmarknaden. Det pratas mycket om ”enkla jobb” och samtidigt finns det mängder av uppgifter som folk hade varit beredda att anställa någon för, om det bara hade varit någorlunda enkelt och smidigt. Nils Bacos och Cecilia Brunnström bestämde sig för att underlätta för andra. Till en början samlade de all information i en pappersmanual, med checklistor och förklaringar kring allt man behöver tänka på när man anställer en nyanlända.

– Det upplevdes fortfarande som alltför krångligt och det blev fortfarande mycket administrativt arbete. Då föddes idén att göra en enkel e-tjänst i stället där det mesta sköts automatiskt. Många känner ju inte ens till att man får lov att anställa någon privat, så det är ett stort steg för många att ta. Då måste det vara enkelt, säger Cecilia Brunnström.

Resultatet blev Anställ Privat, en e-tjänst där man kan skriva in uppgifter om den man vill anställa. Sedan räknar systemet själv ut löner och avgifter och skickar automatiskt information till rätt myndigheter. Den tar också fram en färdig arbetsgivardeklaration som är ifylld och klar, och om den som anställs har svenskt personnummer ingår också en olycksfallsförsäkring. Även företag kan använda tjänsten.

– Många av problemen som uppstår är de samma för företag som för privatpersoner, även om det finns vissa skillnader. Mycket av uppgiftsinlämningen ligger egentligen på de nyanlända, men vårt mål har hela tiden varit att de ska behöva göra så lite som möjligt. Det är inte rimligt att tro att någon som precis kommit hit, och kanske inte ens kan språket, ska lyckas navigera rätt i vår byråkrati, säger Nils Bacos.

I dag krävs det fortfarande en del manuellt arbete och administration för de företag som vill använda tjänsten, men en enklare manual som beskriver skillnaderna finns på hemsidan. I framtiden hoppas paret att även det ska kunna automatiseras, men kostnaden för att utveckla programmet är höga och just nu ligger fokus på att försöka sprida tjänsten.

– Det känns tyvärr inte som att vi i Sverige har anpassat våra system efter den här gruppen. Fokus ligger inte på att folk ska komma i arbete. Vi har varit på stora flyktingboenden och bett om att få sätta upp en enkel lapp om den här möjligheten, men fått tvärt nej. ”Det ingår inte i vårt uppdrag”, svarar de, säger Cecilia Brunnström.

Tjänsten drivs för enkelhetens skull i dag inom ett aktiebolag. Det gör att vissa offentliga organisationer tackar nej, trots att tjänsten inte är vinstdrivande. Andra myndigheter och kommuner tar emot dem med öppna armar. Det långsiktiga målet är att det ska vara så enkelt att anställa att deras tjänst inte behövs.

– Ja det vore ju det bästa. Ta det här med samordningsnummer som exempel. Helst borde ju alla asylsökande få ett sådant direkt när de får tillstånd att arbeta, i stället för att vårt program ska behöva ansöka om det. Det pågår en hel del arbete med att förenkla, men det tar tid, säger Nils Bacos.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

De gör det lättare att anställa nyanlända

INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet.
NYHET Publicerad:

Vill anställa nyanlända – stoppas av regelkrångel

ARBETSMARKNAD Arbetslösheten bland utrikes födda fortsätter att stiga, och låg i augusti på 22 procent. Fack och arbetsgivare förhandlar just nu för att bryta den allt mer akuta situationen. Björn Jonzon driver hotell och konferens och vill anställa nyanlända– men hindras av regelkrångel och höga ingångslöner.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna välkomnar samtal om etableringsanställning

KOMMENTAR Idag har fackförbunden inom LO meddelat att de önskar att förhandla om etableringsanställningar med sina motparter. Det är ett besked som Svenskt Näringsliv har efterfrågat under en längre tid och välkomnar.
NYHET Publicerad:

Handlare vill anställa fler

ARBETSMARKNAD Daniel Özer driver en ICA-butik där det finns massor av arbetsuppgifter. Han skulle gärna anställa fler personer om det inte var så dyrt med personal. Det är olyckligt menar Daniel Özer som gärna tar ansvar för att fler kommer i arbete.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Så många jobb saknas i ditt län

340 000 NYA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. För att nå dit behövs 340 000 nya jobb. Här är hela listan på hur många jobb som saknas – län för län.
NYHET Publicerad:

"Ett jobb är alltid bättre än bidrag"

ENKLA JOBB Det finns alltför många hinder för att vi ska kunna erbjuda jobb till människor som står långt utanför arbetsmarknaden. Med ett förbättrat regelverk och lägre risk vid anställningar kan vi lättare bemöta de enorma utmaningarna inom sysselsättningen framöver. Det menar Michael Jonsson, vd och ägare av AD-Plast i Anderstorp.
NYHET Publicerad:

Jobbmål kräver radikala reformer

ENKLA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det förutsätter 340 000 nya jobb. För att de ska skapas krävs genomgripande åtgärder, anser vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Fler enkla jobb kräver samarbete

DEBATT Vi är redo att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden. Samtidigt måste LO och regeringen ta sitt ansvar. Det krävs reformer för att underlätta framväxten av fler enkla jobb – och det är bråttom, skriver företrädare för fem medlemsorganisationer och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Ett arbetsmarknadspolitiskt fiasko”

ARBETSMARKNAD Extratjänster är ett arbetsmarknadspolitiskt fiasko, menar Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert. Trots att regeringens utlovade 20 000 tjänster bara har blivit runt 3 000 ska projektet nu utvidgas till att omfatta fler områden.
NYHET Publicerad:

Förslag om arbetstid får kritik

ARBETSMARKNAD I ett blogginlägg kritiserar arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson regeringens förslag om bland annat alterneringsår och arbetstidsbanker.
NYHET Publicerad:

Ica-handlare vill få fler i arbete – hindras av regler

ARBETSMARKNAD ”Vi står inför enorma samhällsproblem om vi inte gör det lättare för företagen att anställa, något som har ställts på sin spets efter hösten 2015 då vi tog emot fler flyktingar än någonsin tidigare. Att snabbt komma i arbete är viktigt för självkänsla, språkinlärning och självständighet”, säger Jonas Berg, som driver Ica Maxi i Södertälje.
NYHET Publicerad:

Försämrat Rut-avdrag ger färre jobb på barnvaktsföretag

ARBETSMARKNAD Kaos utbröt i branschen när Rut-avdraget försämrades. Ökande svartarbete, sämre möjligheter till integration och uppsägningar är bara några konsekvenser. "Det är rent otäckt att vi har en regering som har så lite koll på vad som skapar jobb och skatteintäkter", säger Jeanette Holm, grundare av Nannynu.
NYHET Publicerad:

Otillräckligt från LO

ARBETSMARKNADEN "Svenskt Näringsliv med samtliga förbund är redo att medverka till att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Men åter igen visar LO att de inte kan samla sig bakom verkningsfulla reformer", säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

1,1 miljoner jobb tack vare visstidsanställning

ARBETSMARKNAD Allmän visstid är inkörsporten till arbetsmarknaden för arbetslösa och på sikt finns möjligheter att få ett fast jobb. Bland medlemsföretagen är anställningsformen en grundförutsättning för tillväxt. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Bryt tabut kring enkla jobb”

INTEGRATION Många arbetsplatser skulle tjäna på att ta in någon som utför enkla uppgifter som inte kräver utbildning, eller ens kunskaper i svenska. Men för att arbetsgivare ska ta steget krävs någon ekonomisk lättnad, enligt Lee Wermelin som gjort att 50 invandrarkvinnor nu jobbar inom förskolan.
NYHET Publicerad:

Moderatledarens recept för fler jobb

ARBETSMARKNAD Inför en ny lärlingslik anställningsform, skapa 150 000 enkla jobb och lägg ner Arbetsförmedlingen. Det är moderatledaren Anna Kinberg Batras recept för att få fler i arbete och lyfta svensk ekonomi.  Men för att skapa förutsättningar för jobbskapande måste företagsklimatet vässas, anser hon.
NYHET Publicerad:

Nio år för att få ett jobb

KOMMENTAR Det tar alldeles för lång tid för en flykting att få ett jobb och tyvärr går utvecklingen åt fel håll. Tröskeln till arbetsmarknaden blir allt högre, skriver Jonas Frycklund, ekonom, i en kommentar.
NYHET Publicerad:

LO sprider felaktigheter

KOMMENTAR LOs ledning har hävdat att Svenskt Näringsliv gjort en förhandlingsframställan till LO om enkla jobb. Dessutom hävdar LO att Svenskt Näringsliv skulle ha saknat mandat för en sådan förhandlingsframställan. Båda dessa påståenden är felaktiga, skriver Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Enkla modeller ger fler jobb

ENKLA JOBB Med en modell som Tysklands ”minijobb” skulle Carl-Fredrik Malmgren direkt kunna anställa två personer till i sitt företag Fremlab. ”Det skulle ge mig möjlighet att investera mer i företaget och växa”, säger han.