Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

NYHET Publicerad

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld. 

Annika Josephsson och Camilla Lind
Foto: Thorleif Robertsson info@dodopre

Skolledarna på Procivitas i Lund, biträdande rektor Annika Josephsson och rektor Camilla Lind, anser att det är viktigt att se till lärarnas kompetens och vara lyhörd för deras idéer.

Det började med att skolans matematik- och filosofilärare kom med förslaget att ha en läsvecka då alla elever fick välja en roman och läsa i en kvart i början av varje lektion. Förutom att de får ett större ordförråd och jobbar bättre med texter ökar elevernas koncentration resten av dagen.

– Bara på en vecka märkte vi att det blev en helt annan studiero i skolsalarna. Den kvarten gjorde att eleverna kom ner i varv och att de var mer fokuserade och koncentrerade när undervisningen sedan drog igång, säger Camilla Lind, rektor på Procivitas i Lund.

Efter veckans slut var både elever och lärare så nöjda att det beslutades om en förlängning åtminstone fram till påsk.

– På det här sättet får de en stunds avkoppling samtidigt som ordförrådet växer, och det är viktigt i den komplexa värld vi lever i. Att läsa skönlitteratur blir en stor kontrast till mycket annat i elevernas vardag, till exempel alla korta meddelanden via sms och snapchat.

Det främsta målet med lässtunden är att öka elevernas förmåga att uttrycka sig. Personalen upplever att eleverna har blivit sämre på att hantera texter. Delvis kan det bero på att föräldrar inte läser lika mycket högt för sina barn längre, tror Camilla Lind. Nu ser hon fram emot att se hur läsningen har utvecklat elevernas skrivprocess.

– När de läser blir de skickligare både i skrift och tal. Dessutom vidgar det deras värld och tillför nya perspektiv utanför den egna bubblan.

Även om en del elever läser själva i vardagen förläggs det oftast till loven. Men eftersom eleverna nu alltid har med sina romaner kan de läsa en stund till exempel när de är tidigt klara med ett moment.

Att tänka nytt och hitta innovativa vägar för att höja kvaliteten och elevernas resultat handlar i grunden om att ha en organisation som utvecklas i samspel med personalen, konstaterar hon.

– Som skolledning är det viktigt att se till allas kompetens och idéer. Vi lyssnar vi mycket på lärarna eftersom det är de som står i verkligheten i klassrummet. Över huvud taget har vi en kultur av att lyssna mycket på varandra och stötta.

När Camilla Lind startade verksamheten 2014 i Lund ville hon att de som anställdes skulle ha djup kompetens inom sitt område, vara behöriga lärare, ha arbetserfarenhet från ett helt annat område än skolans värld, och en stark vilja att vara nära eleverna.

– Erfarenheten utifrån tror jag är nyckeln till att vi tänker mycket nytt. Personalen här är mer fantasirik än snittet i och med att de alla har något annat med sig in.

En av hennes käpphästar sedan starten är att eleverna ska kunna äta frukost på skolan. Många av dem har lång resväg och varje morgon står en stor frukostbuffé uppdukad som alla får äta av.

– Det är också en må-bra-sak för att få eleverna att nå sina mål. I motsats till många andra tonåringar, äter de en bra frukost. Då är de laddade när dagens första lektion börjar.

Skolan jobbar också aktivt med elevernas närvaro. När en elev inte kommer till en lektion ska läraren ha som rutin att nästa gång de ses fråga varför. Och när eleverna har fyllt 18 år, och får sjukanmäla sig själva, ska de alltid ringa till någon i skolledningen och göra det. Annars får de ogiltig frånvaro.

– Att de måste svara på frågor om på vilket sätt de är sjuka har förbättrat närvaron. Närvaro är viktigt eftersom det har en direkt koppling till måluppfyllelsen.

För att följa elevernas utveckling arbetar Procivitas med ett så kallat early warning system där lärarna kontinuerligt fyller i hur det går för eleverna.

– Där det syns tydligt om resultaten börjar vika. Då kan vi snabbt koppla in till exempel elevhälsoteamet för att undersöka vad som ligger bakom.

För Procivitas är det helt avgörande att inte stagnera som skola, förklarar Camilla Lind.

– Vi vill snarare gå mot att se oss som ett tjänsteföretag. Den skola som ser sina elever som kunder är lätt framåtlutad hela tiden och jobbar aktivt för att skapa något ännu bättre.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.
NYHET Publicerad:

Politikerna om välfärdens utmaningar

VÄLFÄRDEN En åldrande befolkning, kompetensbrist och ett svagt förtroende för politikernas förmåga att rädda välfärden. Det är en del av utmaningarna för framtidens välfärd. Så hur vill politikerna lösa utmaningarna?
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.