”Vi vill vara mötesplatsen där framtidens gröna företag skapas och utvecklas och där Green Innovation Park är gränssnittet som hjälper till”. Det säger Niclas Östlund, verksamhetschef för Green Innovation Park på SLU i Alnarp.
Green Innovation Park i Alnarp ska bli en mötesplats som för samman akademi och näringsliv med koppling till den gröna näringen, för att tillsammans ta fram innovativa lösningar för en hållbar utveckling. Målet är att skapa en samverkansplattform där forskning, innovation och näringslivet kan mötas och gemensamt jobba för en hållbar framtid.
– Tanken är att företagen som kommer till Alnarp är en aktiv del av innovationskulturen som nu etableras och samverkar med forskningen. Vi vill få hit företag med koppling till den gröna näringen, säger Niclas Östlund.
Niclas Östlund vill gärna att kunskapen som finns och forskningen som bedrivs på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, ska få större spridning och nå ut till allmänheten samt kopplas till det gröna näringslivet. Han tror att det är viktigt att i kommunicera ut forskningen som bedrivs på universitet i större utsträckning.
– Det finns så många sätt att kommunicera forskningsresultat på. Det är mycket som produceras här, men tyvärr även mycket av resultaten från forskningen som sedan aldrig används, säger Niclas Östlund.
Idag finns ett 40-tal företag på campusområdet, varav flera med någon form av koppling till den gröna näringen. Företaget Alnarp Cleanwater Technology som jobbar med biologisk vattenrening ser stora fördelar med innovationsparken.
– Jag tycker att det är ett jättebra initiativ och vi som företag tycker naturligtvis att det är kul om det kan bli mer utav en klusterverksamhet för de gröna och grönblå näringarna på Alnarp. Vi tror väldigt mycket på samverkan mellan näringsliv och forskning. Att knyta ihop näringsliv och akademi, jag tror att det är det som bygger konkurrenskraft för samhället i det långa loppet, säger Yngve Svensson, delägare och senior rådgivare på Alnarp Cleanwater Technology.
Målet är att företagsparken ska präglas av en entreprenörkultur som främjar innovation och samverkan. Förhoppningen är att detta är ett sätt att få ut nya innovationer och att bygga tillit mellan forskare och företag.
– Det är viktig att bygga en tillit mellan forskare och företag, åt båda hållen, att dela med sig av forskning och innovativa idéer, säger Niclas Östlund.
Niclas Östlund ser många fördelar med att innovationsparken är belägen just på campus Alnarp och anser att det har mycket att erbjuda företagen som flyttar hit, inte minst närheten till forskningen och studenterna.
– Det finns en fantastisk möjlighet att utnyttja de resurserna som redan finns på Alnarp i form av lokaler, infrastruktur och människor. Green Innovation Park ligger helt rätt i tiden, säger Niclas Östlund.
Green Innovation Park är ett samarbete mellan Akademiska huset, Lomma kommun och SLU, som även är finansiärerna bakom projektet som startades i slutet av 2016. En motsvarande innovationspark finns på SLUs campus i Uppsala, Ultuna, och Niclas Östlund ska nu leda den skånska satsningen.
Charlotte Hafström och Kasper Alstrup Schnell
UtbildningFoUMiljö och hållbar tillväxt