Vad har företagen IKEA, Axis, Getinge, Ericsson, Skanska och Hästens gemensamt? Förutom att de är svenska storföretag så finns de även på plats i Dubai - mellanösterns finanscentrum beläget i Förenade Arabemiraten.
På regionkontoret i Malmö fick vi tidigare i år besök av Dr. Sakher M Eid från Emirates Gate Investment, som ville undersöka olika investeringsmöjligheter i Skåne tillsammans med kollegan Eng. Ghassan Al Khoudrawi, läs mer i separat artikel. Med anledning av det har vi besökt Business Sweden och Sveriges ambassad i Förenade Arabemiraten för att lära oss mer.
– Det finns cirka 250 svenska företag i Förenade Arabemiraten. Dessa företag verkar inom en mängd olika branscher, men främst är det kunskapsintensiva näringar inom exempelvis transport, ICT, miljöteknik och biotech som finns representerade, säger Max Bjuhr, Sveriges ambassadör på plats i huvudstaden Abu Dhabi.
Och att Förenade Arabemiraten är ett attraktivt land att etablera sin verksamhet i går inte att ta miste på. De senaste åren har Dubai och Abu Dhabi attraherat tusentals internationella företag, mycket tack vare de ekonomiska frizoner med fördelaktiga villkor som har upprättats runt om i landet. Lägg till det ett stabilt politiskt och ekonomiskt klimat samt låg kriminalitet och utbyggd infrastruktur och Förenade Arabemiratens framstår som ett fördelaktigt land för den som vill göra affärer i mellanöstern.
– Här finns stora möjligheter, men också hård konkurrens. För den som vill lyckas krävs tid och uthållighet, säger Max som menar att mycket återstår att göra för att främja svenska industrier som vill samarbeta med utländska aktörer.
Därför samarbetar ambassaden bland annat Business Sweden – resultatet av förra årets sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden. Kontoret i Dubai har med sina tolv anställda resurser för att på olika sätt bistå svenska företag som vill nå ut med sina produkter. Detta sker genom exempelvis rådgivning och kompetensutveckling eller genom ett av de många event inom exempelvis energi, miljöteknik och CSR som svenska företag har möjlighet att medverka i.
– Utmaningen för oss är att försöka matcha affärsmöjligheter i världen med möjligheter som vi har där hemma, säger Cherif Sayed, som är områdesansvarig för Business Sweden i mellanöstern.
Cherif berättar att Business Swedens 66 kontor runt om i världen har ett stort internationellt nätverk och uppmanar personer som funderar på att etablera sin verksamhet i utlandet att ta kontakt.
– Att starta företag i Förenade Arabemiraten är smidigast i hela mellanöstern. Normalt sätt tar det i genomsnitt cirka tre månader innan allt är klart, säger Cherif.
Han påpekar också att svenska företag kan hyra in sig på Business Swedens lokaler innan de har hittat egen kontorsplats.
– På så sätt kan vi hjälpa dig med att exempelvis lägga upp en sälj- och marknadsföringsstrategi direkt på plats. Vi känner redan kunderna och kan hjälpa till att testa marknaden, säger han.
En ytterligare del av Business Swedens verksamhet syftar till att locka utländska investeringar och företagsetableringar till Sverige. Därför jobbar de ständigt med att marknadsföra Sverige som ett fördelaktigt land att göra affärer i.
– Om vi ska uppfylla handelsminister Ewa Björlings vision om fördubblad export krävs det att fler utländska bolag etablerar sig i Sverige. Jag tror inte att svenska bolag klarar av att fördubbla exporten själva. Förutom ökad export leder utländska etableringar i Sverige till fler arbetstillfällen och gör att kompetensen där hemma ökar, säger han.
Erik Torstensson
GlobaliseringTillväxt