Backebo Vård och omsorg

Backebo Vård & Omsorg

Kvalitet till hundra procent

NYHET Publicerad

Ett demensboende drivet i privat regi landade på förstaplatsen i Äldreguiden 2015 för Hässleholm. Hundra procent "mycket eller ganska nöjda" äldre, det har bara Backebo Vård & Omsorg i Hörja.

Backebo startades för över femtio år sedan av två systrar och började som ett gästhem med ett par platser i ett litet hus på en kulle – ”Backe-bo”. Efterhand har boendet byggts ut och erbjuder i dag 27 vårdplatser. Verksamheten har allt sedan starten varit privatägd och haft olika inriktningar. Sedan 2000 är det ett boende för personer med demenssjukdomar. Birthe Björkenstock är verksamhetschef och vd för verksamheten.

BirtheOchArbetshundenAthena

Birthe Björkenstock och arbetshunden Athena.

– Jag skulle gissa att systrarna en gång startade Backebo med en dröm och vision om att göra något gott för andra människor. Det har under min tid varit den största anledningen till att leda och utveckla verksamheten och är det fortfarande. Det är en stor vinst för samhället att använda våra skattemedel på ett långsiktigt sätt till att ge sjuka människor det de behöver allra mest, som trygghet och en värdig och meningsfull vardag.

Backebo

Äldreguiden riktar sig till äldre och deras anhöriga och innehåller uppgifter från både undersökningen ”Vad tycker äldre om äldreomsorgen?” och från Kommun- och enhetsundersökningen. Det innebär att de äldre och anhöriga svarar på frågor om kvaliteten och ger helhetsomdömen. Frågor som ställs är om det på boendet tas hänsyn till deras åsikter och önskemål, om de har möjlighet att påverka när de ska gå och lägga sig för natten, och om de anser att möjligheterna att vistas utomhus är bra eller inte. Hur arbetar Backebo för att uppnå så bra betyg?

– Vi har nationella riktlinjer för personer med demenssjukdomar som vår främsta arbetsmetod och anpassar omvårdnaden till varje persons enskilda behov. Det är mer krävande för personalen förstås men samtidigt också mycket mer givande för oss alla att jobba på det sättet. Vi har dagliga aktiviteter, utevistelser, gymnastik, kör och olika inslag i våra boendes vardag, säger Birthe Björkenstock.

Backebo vård och omsorg 2

I maj 2016 gick Backebo samman med Team Olivia som i dag är den formella ägaren av bolaget. Ägarformen är fortfarande privat, vilket Birthe Björkenstock understryker är det enda alternativet för att hon ska vara verksam inom vården. Hon poängterar att det privata alternativet ger utrymme för flexibilitet och snabba förändringar om så behövs för att kunna skapa god kvalitet till bra pris. Visionen framöver är att fortsätta utveckla omvårdnaden för personer med demens med nya inriktningar och fortsatt hög kvalitet.

– Som liten vårdgivare har vi inte de resurser som behövs för att kunna utveckla verksamheten ännu mer, men det kan Team Olivia bidra med. Samgåendet innebär på så vis att vår vision lever vidare och att vi når ut till att ge fler sjuka i demens en värdig och meningsfull tillvaro, fortsätter Birthe Björkenstock.

Valfrihet i välfärden stärker kvaliteten genom att människor kan välja bra verksamheter och välja bort sämre. För bra fungerande verksamheter skapas också möjligheten att expandera och därmed öppna upp för fler människor. För Birthe Björkenstock är det fina betyget ett tydligt tecken på att hennes verksamhet och anställda gör skillnad.

– Det fina betyget gjorde tydligt för medarbetarna vilken betydelse deras insats i vardagen har för anhöriga och boende och det går inte att undvika att se och höra den stolthet som finns hos alla efter att vi har fått den fina uppmärksamheten. Det känns verkligen som en bekräftelse på att vi gör rätt saker, avslutar Birthe Björkenstock leende.

Susanna Jertel

Fakta

Backebo Vård & Omsorg ligger i Hörja i Hässleholms kommun. I dag har verksamheten 55 anställda.

Äldreguiden är ett verktyg från Socialstyrelsen och riktar sig till äldre och deras anhöriga. Socialstyrelsen samlar in uppgifter angående kvaliteten på alla svenska kommuners äldreboenden och presenterar dessa på webbplatsen Äldreguiden. Kvalitetsområden som tas upp är delaktighet, personaltäthet, personalens kompetens, ledning, mat och kontinuitet i omsorgen.

 

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ballonger hotas av EU:s kamp mot plastnedskräpning

REGELKRÅNGEL Mindre plastskräp i haven. Det är EU:s ambition med den lista över olika plastprodukter som ska förbjudas eller där företagen måste ta ansvar för nedskräpningen. Det drabbar ett svenskt företag trots att ballongerna inte är gjorda av plast och inte tillverkade i Sverige.
NYHET Publicerad:

Skåne är näst bäst på att söka patent

IMMATERIALRÄTT Uppfinningsrika och nydanande företag är avgörande för att Sverige ska utvecklas. Skåne drar sitt strå till stacken. Här finns många innovativa företag, vilket gör att Skåne ligger tvåa på listan över från vilka län flest nationella patentansökningar görs.
NYHET Publicerad:

Lastbilsnörden som byggde mångmiljonbolag – två gånger

FÖRETAGSAMHET När Ralf Ekdahl och hans syster Ingela 2012 sålde familjeåkeriet var tanken att han skulle kunna varva ner och njuta mer av livet. Men ganska snart längtade han tillbaka till hetluften. På bara några år har Ekdahl Miljö i Skurup vuxit till en omsättning på nära 150 miljoner. Ralf Ekdahls intresse för snyggt målade lastbilar syns ute på vägarna, bland annat i form av en lastbil helt tillägnad, och dessutom signerad av, Bruce Springsteen. "Jag gör det bara för att det är kul", säger Ralf Ekdahl.
NYHET Publicerad:

Framtidsmötet lär högstadieelever om näringslivet i Eslöv

ARBETSMARKNAD Tre av sju anställningsförsök i Skåne misslyckas eftersom företagen inte hittar personer med rätt kompetens. För att ge dagens ungdomar en inblick i vad som efterfrågas på arbetsmarknaden arrangerades nyligen Framtidsmötet i Eslöv, ett samarbete mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

De gör succé med barnflingor som både är roliga och nyttiga

FÖRETAGSAMHET De gick från att driva företag på gymnasiet till att starta eget aktiebolag och idag hittas deras produkter i sortimentet hos både Ica och Axfood (som äger Willys och Hemköp). "De senaste åtta månaderna har passerat som ett höghastighetståg. Vi gick in i en knasig bransch med jättar och vi var bara gymnasieelever", säger Calle Rosengren som tillsammans med Amanda Larsson driver Färsking (Healthy Heroes AB) i Helsingborg.
NYHET Publicerad:

Europas bästa industrielektriker efter segern: ”Det känns fantastiskt”

YRKES-EM Tre skåningar tog medalj när Europamästerskapen i yrkesskicklighet, Euroskills, avgjordes i Budapest. Kocken Viktor Thulin från Genarp och industrielektrikern Martin Lindelöw vann tävlingen inom sina yrken. Hotellreceptionisten Emil Fäldt från Malmö fick brons. ”Det är kul att veta att man är bäst i Europa”, säger Martin Lindelöw.
NYHET Publicerad:

2018 års lista – här upplever företagen bäst företagsklimat i Skåne

RANKING Företagsklimatet har blivit bättre i Skåne. När Svenskt Näringsliv rankar kommunerna efter var det upplevs vara bäst att starta och driva företag hamnar tre skånska kommuner bland de fyra bästa. Vellinge toppar listan, medan Osby har Skånes sämsta företagsklimat. "Att de skånska kommunerna går framåt i årets ranking är extra glädjande, eftersom företagsklimatet har förbättrats överlag i hela landet. Nu gäller det att fortsätta ha fokus på dessa frågor", säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Kickoff för Ung Företagsamhet uppmanade till att “våga satsa!”

ENTREPRENÖRSKAP Ungdomar från hela Skåne samlades nyligen i Sparbanken Skåne Arena i Lund för kickoff med Ung Företagsamhet (UF). Arenan fylldes med 2800 förväntansfulla ungdomar. Att våga satsa, våga misslyckas och att våga ta för sig var några av råden som gavs till gymnasieeleverna.
NYHET Publicerad:

Carina Centrén, ny regionchef i Skåne

HALLÅ DÄR Svenskt Näringsliv i Skåne har en ny regionchef, Carina Centrén. Vi har gjort en kort intervju med henne, läs den här.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda Hjelm

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Hejlm! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre, läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Nytt regelverk drabbar både kunderna och företagen

FÖRETAGSBESÖK Björn Kayser, ägare till Bilanpassning i Staffanstorp AB, trivs som företagare. Han ångrar inte att han blev egen företagare, men säger att det blivit svårare i och med det nya regelverket för bilstöd som trädde i kraft 1 januari 2017. Istället för att förenkla har det drabbat flera parter. ”Dessa bilar har stått här sedan februari för att Försäkringskassan inte beslutat om vilka hjälpmedel kunden har rätt till än”, säger Björn Kayser.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: "Det skär i själen varje gång vi får en uppsägning"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det saknas mer än 2 000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt vill se fler åtgärder från politiken för att kunna rekrytera fler medarbetare. "Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser", säger vd Jörgen Rasmusson.
NYHET Publicerad:

”Vi tar omtag på näringslivsplanen”

UTFRÅGNING Moderator och frågeställare vid valfrukosten i Bromölla nyligen var Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Politikerna fick svara på frågor utifrån sina partiprogram när det gäller småföretagande, ekonomi och näringsliv – läs utfrågningen här!
NYHET Publicerad:

Finns en politisk vision för näringslivet i Bromölla?

VALDEBATT Det är allmänt klent med företagsbesöken från de politiska företrädarna i Bromölla och var finns företagsfrågorna i partipolitiken? När näringslivsenheten i Bromölla kommun i samarbete med Svenskt Näringsliv bjöd in till valfrukost med de lokala politikerna i Bromölla, fick företagen möjlighet att ta tempen på var näringslivsfrågorna står på den politiska agendan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sara Kempe

FÖRSTÄRKNING Vi välkomnar vår nya praktikant Sara Kempe till Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Välfärdsentreprenör: Min valfrihet är hotad!

GÄSTKRÖNIKA Att få bestämma över sitt eget liv är avgörande för Birthe Björkenstock, vd på Backebo Vård & Omsorg i Hörja i Hässleholms kommun. Den rätten är hotad på många områden, inte minst inom välfärden. Här kan ni läsa hennes text om vikten av valfrihet.
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.