Backebo Vård och omsorg

Backebo Vård & Omsorg

Kvalitet till hundra procent

NYHET Publicerad

Ett demensboende drivet i privat regi landade på förstaplatsen i Äldreguiden 2015 för Hässleholm. Hundra procent "mycket eller ganska nöjda" äldre, det har bara Backebo Vård & Omsorg i Hörja.

Backebo startades för över femtio år sedan av två systrar och började som ett gästhem med ett par platser i ett litet hus på en kulle – ”Backe-bo”. Efterhand har boendet byggts ut och erbjuder i dag 27 vårdplatser. Verksamheten har allt sedan starten varit privatägd och haft olika inriktningar. Sedan 2000 är det ett boende för personer med demenssjukdomar. Birthe Björkenstock är verksamhetschef och vd för verksamheten.

BirtheOchArbetshundenAthena

Birthe Björkenstock och arbetshunden Athena.

– Jag skulle gissa att systrarna en gång startade Backebo med en dröm och vision om att göra något gott för andra människor. Det har under min tid varit den största anledningen till att leda och utveckla verksamheten och är det fortfarande. Det är en stor vinst för samhället att använda våra skattemedel på ett långsiktigt sätt till att ge sjuka människor det de behöver allra mest, som trygghet och en värdig och meningsfull vardag.

Backebo

Äldreguiden riktar sig till äldre och deras anhöriga och innehåller uppgifter från både undersökningen ”Vad tycker äldre om äldreomsorgen?” och från Kommun- och enhetsundersökningen. Det innebär att de äldre och anhöriga svarar på frågor om kvaliteten och ger helhetsomdömen. Frågor som ställs är om det på boendet tas hänsyn till deras åsikter och önskemål, om de har möjlighet att påverka när de ska gå och lägga sig för natten, och om de anser att möjligheterna att vistas utomhus är bra eller inte. Hur arbetar Backebo för att uppnå så bra betyg?

– Vi har nationella riktlinjer för personer med demenssjukdomar som vår främsta arbetsmetod och anpassar omvårdnaden till varje persons enskilda behov. Det är mer krävande för personalen förstås men samtidigt också mycket mer givande för oss alla att jobba på det sättet. Vi har dagliga aktiviteter, utevistelser, gymnastik, kör och olika inslag i våra boendes vardag, säger Birthe Björkenstock.

Backebo vård och omsorg 2

I maj 2016 gick Backebo samman med Team Olivia som i dag är den formella ägaren av bolaget. Ägarformen är fortfarande privat, vilket Birthe Björkenstock understryker är det enda alternativet för att hon ska vara verksam inom vården. Hon poängterar att det privata alternativet ger utrymme för flexibilitet och snabba förändringar om så behövs för att kunna skapa god kvalitet till bra pris. Visionen framöver är att fortsätta utveckla omvårdnaden för personer med demens med nya inriktningar och fortsatt hög kvalitet.

– Som liten vårdgivare har vi inte de resurser som behövs för att kunna utveckla verksamheten ännu mer, men det kan Team Olivia bidra med. Samgåendet innebär på så vis att vår vision lever vidare och att vi når ut till att ge fler sjuka i demens en värdig och meningsfull tillvaro, fortsätter Birthe Björkenstock.

Valfrihet i välfärden stärker kvaliteten genom att människor kan välja bra verksamheter och välja bort sämre. För bra fungerande verksamheter skapas också möjligheten att expandera och därmed öppna upp för fler människor. För Birthe Björkenstock är det fina betyget ett tydligt tecken på att hennes verksamhet och anställda gör skillnad.

– Det fina betyget gjorde tydligt för medarbetarna vilken betydelse deras insats i vardagen har för anhöriga och boende och det går inte att undvika att se och höra den stolthet som finns hos alla efter att vi har fått den fina uppmärksamheten. Det känns verkligen som en bekräftelse på att vi gör rätt saker, avslutar Birthe Björkenstock leende.

Susanna Jertel

Fakta

Backebo Vård & Omsorg ligger i Hörja i Hässleholms kommun. I dag har verksamheten 55 anställda.

Äldreguiden är ett verktyg från Socialstyrelsen och riktar sig till äldre och deras anhöriga. Socialstyrelsen samlar in uppgifter angående kvaliteten på alla svenska kommuners äldreboenden och presenterar dessa på webbplatsen Äldreguiden. Kvalitetsområden som tas upp är delaktighet, personaltäthet, personalens kompetens, ledning, mat och kontinuitet i omsorgen.

 

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mikroplaster tog dem till drömjobbet

SAMARBETE Cornelia Hartman och Emma Brandmyr brinner för miljön. I sin kandidatuppsats tog de chansen att samarbeta med Sysav för att undersöka spridningen av mikroplaster. Samarbetet med näringslivet visade sig vara en fullträff. Sedan en månad tillbaka arbetar de som konsulter hos ÅF med fokus på just mikroplaster.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

3 exempel på hur kompetensbristen drabbar företagen

REKRYTERING En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att nästan tre av sju rekryteringar i Skåne misslyckas. Trots hög arbetslöshet tvingas företag tacka nej till affärer, dra ner sin produktion eller ställa in planerad expansion eftersom de inte hittar folk som har utbildningen eller erfarenheten för att ta jobben.
NYHET Publicerad:

3 av 7 rekryteringar i Skåne misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det har blivit allt svårare att hitta personal med rätt kompetens och utbildning i Skåne. De företag som försökt rekrytera ny personal det senaste halvåret sökte i snitt efter sju nya personer, men lyckades bara anställa fyra. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. "Det här är det största problemet för företagarna i Skåne", säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.
NYHET Publicerad:

Bottenrekord – allt färre börjar driva företag i Skåne

FÖRETAGSAMHET 10 220 skåningar började förra året driva eller leda företag. Det är den lägsta siffran på över tio år. Det visar Svenskt Näringslivs företagsamhetsrapport. Minskningen har skett i alla grupper. "Det är särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Griskött och diabetesväskor på företagsmässa

FÖRETAGSAMHET Griskött på beställning, diabetsväskor och en app för spontanfotboll. Det är en del av allt man kunde hitta på Emporia i Malmö i veckan när 400 skånska UF-företag visade upp sina affärsidéer.
NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Vad gör ni när skolorna stänger ned?

KOMMENTAR 43 922 barn och ungdomar går i privata förskolor och skolor i Skåne. 2208 äldre har valt privata utförare inom omsorgen. De riskerar att hamna i kläm när regeringen nu vill begränsa företagandet i välfärden. 9 av 10 går i verksamheter som kan tvingas stänga. Min fråga till våra kommun- och regionpolitiker är: vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Han vill att fler testar att driva företag

ENTREPRENÖRSKAP Att driva företag i skolan, via Ung Företagsamhet (UF), är en möjlighet som fler borde ta. Det menar Roger Svanberg, utbildningschef i Sölvesborg/Bromölla kommunförbund. Nu vill han satsa på mer entreprenörskap i skolan.
NYHET Publicerad:

Varg lär Lundaeleverna om företagande

ENTREPRENÖRSKAP Byskolan i Lund är en av många skolor i Sverige som använder boken Varg för att lära eleverna om företagande. ”Vi har kopplat in företag och familjer i Södra Sandby och det är många föräldrar i klassen som har ställt upp och kommit och pratat för klassen”, säger Maria Edlund som undervisar i årskurs fem.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

Lemne: ”Svenska företag har kommit längre än i andra länder”

HÅLLBARHET Vägen till ett mer hållbart samhälle går via företagen. Det är där resurserna skapas och många av lösningarna tas fram. Det var ett av budskapen från Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, när hon intervjuades av Thomas Frostberg på The Bridge Forum i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hussein utvisas – kan strida mot praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka Biostorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket, men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.
NYHET Publicerad:

De lär sig svenska genom att driva företag

UNG FÖRETAGSAMHET På Kunskapsgymnasiet i Malmö är det 23 elever på Introduktionsprogrammet som väntar på att få driva sitt UF-företag på riktigt efter en termins förberedelser.
NYHET Publicerad:

Så kan vi få mer pengar till tåg och vägar

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda vagnar. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten upplever de allt allvarligare problemen med Skånes infrastruktur. På E6:an trängs bilar och lastbilar, med ständig oro för nästa trafikuppdatering om köer eller olyckor. Vid Sturuprondellen ringlar köerna långa både morgon och kväll.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christoffer Stenström

FÖRSTÄRKNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Christoffer Stenström! Vi träffade honom på sin första dag på nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Byggsuccé gjorde Carin till årets företagare

FÖRETAGSAMHET ”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.