En företagsam bussresa

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Fredagen den 10 maj samlades en grupp kommun- och riksdagspolitiker på Gripsholms Värdshus i Mariefred. Totalt är det 15 politiker som deltar. Under dagen ska de träffa fyra företagare för att lära sig mer om hur regler och regelkrångel påverkar företaget.

Gruppbild
Foto: Svenskt Näringsliv
Gänget kommun- och riksdagspolitiker som träffade företagare för att lära sig mer om hur regler och regelkrångel påverkar dem.
Ulf Rosen och Fredrik Åström
Foto: Björn Lindgren
Ulf Rosen, Katrineholms kommun och Fredrik Åström, Gripsholms Värdshus diskuterade bl.a hur det är att driva verksamheter inom besöksnäringen i fyra olika kommuner.
Lindholms Gård2
Foto: Björn Lindgren
Efter besöket på Gripsholms Värdshus var nästa stopp Lindholms Gård.
Pia och Lotta
Foto: Björn Lindgren
Pia Steensland och och Lotta Finstorp, båda riksdagsledamöter för KD, uppskattade besöket på Lindholms Gård.
Södergrens1
Foto: Björn Lindgren
På Södergrens Metallindustrier visade vd och delägare Fredrik Andreassen upp verksamheten.
Fredrik Åström o Camilla Winte

Fredrik Åström och Camilla Winter är verksamma i fyra kommuner och menar att det ibland finns skillnader mellan det kommunala myndighetsutövandet.

Foto: Björn Lindgren
Martina Schagerlund

Martina Schagerlund vill kunna utveckla gården för framtida generationer och lyfte fram vikten av äganderätten.

Foto: Björn Lindgre
Fredrik Andreassen

"Var försiktiga med för omfattande och krångliga regler, det tar kraft och ork från att driva verksamheten", uppmanade Fredrik Andreassen.

Foto: Björn Lindgren

Första stoppet är hos Fredrik Åström på Gripsholms Värdshus. Fredrik driver även Södertuna Slott, Pelles Lusthus och Dufweholms herrgård. Fyra verksamheter inom besöksnäringen i fyra olika kommuner.

Att vara verksam i fyra kommuner ger en inblick i skillnader mellan det kommunala myndighetsutövandet. Han pekade bland annat på att storleken på avgifter kan skilja mycket mellan kommunerna.

– Vi vill bara att saker ska fungera, vi struntar i kommun eller länsgränser, förklarade Fredrik Åström.

Ett exempel som han lyfter fram är när en nitisk handläggare i en kommun ville tvinga honom att halstra råbiffen.

Efter en halvtimmes busstransport med Tunatrafiks vd Lars Rosenblad bakom ratten steg vi av på Lindholms Gård.

På Lindholms Gård bedriver Martina och Olov Schagerlund jord- och skogsbruk, håller ett djurbestånd, hyr ut bostäder och lite annat.

Martina lyfter fram att äganderätten är oerhört viktig för dem då verksamheten baseras på den mark de äger. De vill kunna utveckla gården för framtida generationer utan allt för stora begränsningar.

– Vi producerar kött och djuren äter av det som odlas på gården. De avlas och föds på gården. Trots detta cirkulära tänkande klassa vi som miljöfarlig verksamhet, vad är det för signal som skickas då, frågar sig Martina Schagerlund.

Medans resenärerna äter en wrap till lunch berättar Lars Rosenblad om bussnäringen. Ett regelområde som krånglar till det är kör- och vilotider och färdskrivare.

En buss som ska köra genom Stockholm kan mycket väl hamna i en kö som medför en eller två timmars försening. Många gånger utan en riktig möjlighet att stanna bussen. Om detta är i slutet av en körperiod kan reglerna om kör- och vilotider brytas.

– Här är reglerna väldigt omständliga och kräver att alla överträdelser dokumenteras enligt ett visst förfarande. Konsekvenserna om detta görs felaktigt är allt för långtgående för både föraren och företaget, menar Lars Rosenblad.

Sista stoppet för dagen är på Södergrens Metallindustrier där vd och delägare Fredrik Andreassen visar upp verksamheten. Sedan några år tillbaka investeras massivt i en helt ny fastighet och ny produktionsutrustning.

Investeringarna uppgår till närmare 20 procent av omsättningen per år under ett antal år. Konkurrensen är hård och en modern maskinpark är en stark konkurrensfördel.

– Var försiktiga med för omfattande och krångliga regler, det tar kraft och ork från att driva verksamheten, säger Fredrik Andreassen.

Sen eftermiddag släpps politikerna av utanför Gripsholms Värdshus igen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svagare konjunktur och stor osäkerhet

KONJUNKTUR Svensk och global konjunktur ser allt svagare ut, det är huvudslutsatsen i en ny konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv. Tillväxten mattas av och blir låg under kommande år med svag utveckling av produktivitet och sysselsättning. En betydligt svagare omvärldskonjunktur gör att tillväxten i svensk utrikeshandel faller. Något som drabbar Södermanland med stor export och en omfattande industri.
NYHET Publicerad:

Ledarskapspolicy - lösningen på destruktivt ledarskap

ARBETSGIVARDAGEN Forskning om ledarskap har gått in i en ny fas. Från att ha betraktat ledarskap som att “göra rätt saker, eller göra saker rätt,” till att uppmärksamma att även ledare gör fel. "Vi ställer ofta höga krav på ledare och förväntar oss att de ska vara superhjältar, men man får göra fel. Ett destruktivt ledarskap uppstår först när medarbetare systematiskt och under en längre tid påverkas på ett sätt som de upplever som negativt", säger Maria Fors Brandebo, Fil dr på Försvarshögskolans ledarskapscentrum.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Hållbarhet och personalfrågor i fokus under Arbetsgivardagen i Västerås

ARBETSGIVARDAG Under arbetsgivardagen kunde deltagarna besöka flertalet seminarier som avhandlade de viktiga frågor och utmaningar som arbetsgivare idag står inför. Bland annat diskuterades hållbarhet, personalförändringar i företag och den kommande avtalsrörelsen.
NYHET Publicerad:

Därför ska företag ta emot praoelever

PRAO Prao är återigen obligatoriskt i högstadiet. En utmaning för skolor och företag men de många fördelarna överväger, anser Svenskt Näringsliv. "Prao är jätteviktigt. Det är vår skyldighet att ta emot och en chans att prova framtida arbetskraft", säger företagaren Marie Svensson.
NYHET Publicerad:

Framtidens kompetens och yrken i fokus på SYV-dag

UTBILDNING Att skapa en hållbar relation mellan utbildningssystemet och företagen är avgörande för att lösa kompetenskrisen. Detta var även i fokus när Svenskt Näringsliv arrangerande en dag för studie- och yrkesvägledare i Nyköping och Oxelösund.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv satsar på en NäringslivsAkademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Södermanland, Västmanland och Örebro gör en gemensam satsning för att öka kunskapen om vad som krävs för ett växande och välmående företagande. Satsningen heter NäringslivsAkademin Mälardalen.
NYHET Publicerad:

Avtalsrörelsen i fokus på Svenskt Näringslivs arbetsgivardag

ARBETSGIVARDAG När Svenskt Näringsliv anordnade arbetsgivardag i Linköping var det stor uppslutning från företagen med mer än 250 deltagare. Under dagen kunde företagsledarna fördjupa sig i allt från arbetsrätt till ägarskifte och hållbarhetsstrategier. Inte minst fick de med sig insikter inför vårens avtalsrörelse.
NYHET Publicerad:

Näringsminister Ibrahim Baylan möte företagare i Eskilstuna

FÖRETAGSKLIMAT Femton företagare fick möjlighet att träffa näringsminister Ibrahim Baylan när han besökte Eskilstuna på sin Förenklingsresa. Upplägget var enkelt och fokuserat. Företagarna fick berätta om problem de upplever och komma med förslag på hur det borde vara. Ministern lyssnade och kom med frågor för att förstå ordentligt.
NYHET Publicerad:

Fritt fall för Vingåker i den nya rankingen

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet är det fritt fall för Vingåker som stannar på plats 239 bland landets 290 kommuner. Vingåker ligger nu 98 placeringar sämre än förra hösten och är klart sämst av länets nio kommuner.
NYHET Publicerad:

Eskilstuna gör en rejäl förbättring i rankingen

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet har Eskilstuna åkt berg-och-dalbana genom årens lopp. Nu gör kommunen en rejäl förbättring med 31 placeringar i jämförelse med resultatet för ett år sedan och hamnar på plats 144. Eskilstuna kan glädja sig åt ett tydligt lyft sedan 2013 med den bottennotering med plats 237 som man då hade.
NYHET Publicerad:

Trosa som vanligt i rankingens ledarklunga

FÖRETAGSKLIMAT Trosa tappar visserligen tre placeringar i den nya rankingen från Svenskt Näringsliv. Men med sin niondeplats bland Sveriges 290 kommuner finns man fortfarande i ledarklungan. Trosa verkar ha skaffat sig en trygg och mångårig förankring i rankingens 10 i topp, låt vara att det inte alltid varit så här positivt. "Det skulle vara förödande om vi en dag slår oss till ro och tycker att vi har ett tillräckligt bra företagsklimat", säger Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa.
NYHET Publicerad:

Sex av länets kommuner förbättrar sin ranking av företagsklimatet

PRESSMEDDELANDE Trosa har som vanligt högst ranking av företagsklimatet av länets kommuner. Vid sidan av dem är det sex av länets kommuner som förbättrar sin ranking i år. Det framkommer i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Trosa bäst – igen!

FÖRETAGSKLIMAT I dag släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner. I Södermanland är det som vanligt Trosa som högst rankingplacering. Vid sidan av Trosa är det sex av länets kommuner som förbättrar sin ranking i år.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen i ropet: Vad händer nu?

WEBBINAR Arbetsförmedlingen förändras runt om i Sverige. Det är i grunden positivt men det skapar viss oro och otydlighet vad som gäller. Hur påverkas näringslivet på kort och längre sikt?
NYHET Publicerad:

"Vi låter oss inspireras av Rättviksmodellen"

FÖRETAGSKLIMAT Nyköpings blygsamma placeringar i LFK-rankingen ska i framtiden vara ett minne blott. Kommunen gör nu ett omtag för att förbättra klimatet och villkoren för företagen.
NYHET Publicerad:

Här passeras en gräns

KOMMENTAR Att vara företagare är inte enkelt. Det lär finnas ungefär 1200 lagar, 2200 förordningar samt 8100 föreskrifter och allmänna råd som kan vara tillämpliga på företaget. Det är upp till företagaren att hålla koll på om så är fallet och vad detta i så fall innebär.
NYHET Publicerad:

Svala konjunkturförväntningar

PRESSMEDDELANDE Företagen i Södermanland signalerar att konjunkturtoppen är passerad men att det närmaste halvåret ser stabilt ut, vilket framkommer i Svenskt Näringslivs Företagarpanel för tredje kvartalet.
NYHET Publicerad:

Företagens förväntningar om konjunkturen dämpas

EKONOMI Konjunkturen mattas av. Förväntningarna dämpas från svenska företag. Kurvorna för framtida produktion och försäljning, investeringar och sysselsättning pekar nedåt, visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. "Företagen planerar inte för högre produktion", säger ekonom Violeta Juks.
NYHET Publicerad:

En hamn i förändring

FÖRETAGSKLIMAT Oxelösunds Hamn står inför stora förändringar. Hamnen lever till stor del i symbios med SSAB som ska ställa om sin produktion. Hamnens stora hantering av kol ska ersättas av hantering av LNG (gas) och stora mängder skrot. "Vi jobbar för fullt med alla olika myndighetsprövningar som krävs", säger Douglas Heilborn som är hamnens VD.