En företagsam bussresa

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Fredagen den 10 maj samlades en grupp kommun- och riksdagspolitiker på Gripsholms Värdshus i Mariefred. Totalt är det 15 politiker som deltar. Under dagen ska de träffa fyra företagare för att lära sig mer om hur regler och regelkrångel påverkar företaget.

Gruppbild
Foto: Svenskt Näringsliv
Gänget kommun- och riksdagspolitiker som träffade företagare för att lära sig mer om hur regler och regelkrångel påverkar dem.
Ulf Rosen och Fredrik Åström
Foto: Björn Lindgren
Ulf Rosen, Katrineholms kommun och Fredrik Åström, Gripsholms Värdshus diskuterade bl.a hur det är att driva verksamheter inom besöksnäringen i fyra olika kommuner.
Lindholms Gård2
Foto: Björn Lindgren
Efter besöket på Gripsholms Värdshus var nästa stopp Lindholms Gård.
Pia och Lotta
Foto: Björn Lindgren
Pia Steensland och och Lotta Finstorp, båda riksdagsledamöter för KD, uppskattade besöket på Lindholms Gård.
Södergrens1
Foto: Björn Lindgren
På Södergrens Metallindustrier visade vd och delägare Fredrik Andreassen upp verksamheten.
Fredrik Åström o Camilla Winte

Fredrik Åström och Camilla Winter är verksamma i fyra kommuner och menar att det ibland finns skillnader mellan det kommunala myndighetsutövandet.

Foto: Björn Lindgren
Martina Schagerlund

Martina Schagerlund vill kunna utveckla gården för framtida generationer och lyfte fram vikten av äganderätten.

Foto: Björn Lindgre
Fredrik Andreassen

"Var försiktiga med för omfattande och krångliga regler, det tar kraft och ork från att driva verksamheten", uppmanade Fredrik Andreassen.

Foto: Björn Lindgren

Första stoppet är hos Fredrik Åström på Gripsholms Värdshus. Fredrik driver även Södertuna Slott, Pelles Lusthus och Dufweholms herrgård. Fyra verksamheter inom besöksnäringen i fyra olika kommuner.

Att vara verksam i fyra kommuner ger en inblick i skillnader mellan det kommunala myndighetsutövandet. Han pekade bland annat på att storleken på avgifter kan skilja mycket mellan kommunerna.

– Vi vill bara att saker ska fungera, vi struntar i kommun eller länsgränser, förklarade Fredrik Åström.

Ett exempel som han lyfter fram är när en nitisk handläggare i en kommun ville tvinga honom att halstra råbiffen.

Efter en halvtimmes busstransport med Tunatrafiks vd Lars Rosenblad bakom ratten steg vi av på Lindholms Gård.

På Lindholms Gård bedriver Martina och Olov Schagerlund jord- och skogsbruk, håller ett djurbestånd, hyr ut bostäder och lite annat.

Martina lyfter fram att äganderätten är oerhört viktig för dem då verksamheten baseras på den mark de äger. De vill kunna utveckla gården för framtida generationer utan allt för stora begränsningar.

– Vi producerar kött och djuren äter av det som odlas på gården. De avlas och föds på gården. Trots detta cirkulära tänkande klassa vi som miljöfarlig verksamhet, vad är det för signal som skickas då, frågar sig Martina Schagerlund.

Medans resenärerna äter en wrap till lunch berättar Lars Rosenblad om bussnäringen. Ett regelområde som krånglar till det är kör- och vilotider och färdskrivare.

En buss som ska köra genom Stockholm kan mycket väl hamna i en kö som medför en eller två timmars försening. Många gånger utan en riktig möjlighet att stanna bussen. Om detta är i slutet av en körperiod kan reglerna om kör- och vilotider brytas.

– Här är reglerna väldigt omständliga och kräver att alla överträdelser dokumenteras enligt ett visst förfarande. Konsekvenserna om detta görs felaktigt är allt för långtgående för både föraren och företaget, menar Lars Rosenblad.

Sista stoppet för dagen är på Södergrens Metallindustrier där vd och delägare Fredrik Andreassen visar upp verksamheten. Sedan några år tillbaka investeras massivt i en helt ny fastighet och ny produktionsutrustning.

Investeringarna uppgår till närmare 20 procent av omsättningen per år under ett antal år. Konkurrensen är hård och en modern maskinpark är en stark konkurrensfördel.

– Var försiktiga med för omfattande och krångliga regler, det tar kraft och ork från att driva verksamheten, säger Fredrik Andreassen.

Sen eftermiddag släpps politikerna av utanför Gripsholms Värdshus igen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sörmländska kommunerna är bra på kontakter med företagen

FÖRETAGSKLIMAT Fem av kommunerna i Sörmland ligger över Sverigesnittet när det kommer till hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning där företagarna själva betygsätter företagsklimatet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Jobb i hemtjänsten räddar Åsas resebyrå

CORONAKRISEN "Nu gäller det att få företaget att överleva. Det kommer att bli en utslagning bland resebyråerna, men när coronakrisen är över har företagen som finns kvar jättemycket att göra", säger Åsa Plantin som i avvaktan på vändningen är timanställd inom hemtjänsten.
NYHET Publicerad:

Osäkra framtidsutsikter för länets företag

KOMMENTAR Idag släpps vår företagarpanel på regional nivå. Tidigare har vi kallat denna för en konjunkturprognos, men nu handlar det snarare om att göra en analys kring hur företagen kommer att överleva givet hur den svenska regeringen fortsätter att vidta åtgärder för att säkra svenska företag och arbetskraft, samt hur viruset utvecklas, och hur andra länder kommer släppa eller skärpa på restriktioner. Det handlar snarare om att ta fram olika scenarier.
NYHET Publicerad:

Nu måste EU:s inre marknad återstartas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Krafttag för att rädda företag och jobb

DEBATT Så småningom kommer krisen att vara över. Det är idag vi kan påverka hur läget kommer att vara då. Ambitionen måste vara att så många som möjligt har en trygg vardag att återvända till med jobb, försörjning och ett fungerande näringsliv. Men det förutsätter politiska krafttag. Det skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svag nyföretagsamhet i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamhetens långsiktiga trend uppåt fortsätter med en marginell ökning jämfört med förra året i riket som helhet. Södermanland har rikets sjätte lägsta nivå på företagsamheten. Kvinnors företagsamhet ökar något men trots detta finns det fortfarande drygt 8 000 fler företagsamma män än kvinnor i länet. Länets företagsamhet bland de yngre står still jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Unga beslutsfattare i fokus

NÄRINGSLIVSAKADEMIN Näringslivsakademins första termin har nu gått av stapeln och ett 20-tal personer tog chansen i denna första runda som riktade sig till verksamma i Västmanland, Södermanland och Örebro län. Syftet har varit att öka samsynen kring vad som krävs för att företag ska kunna växa och anställa fler och som i sin tur kan leda till en bättre långsiktighet i politiken.
NYHET Publicerad:

Vikten av ett bra företagsklimat

KOMMENTAR I nästan 20 år har Svenskt Näringsliv mätt, utvärderat och förklarat vikten av ett bra företagsklimat. Under dessa år har företagsklimatet i Sveriges kommuner blivit allt bättre. Vi har sett kommuner som har lyckats vända resultat som verkat hopplösa.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Lönemodellen öppnar nya karriärvägar

KOMPETENS Genom att koppla lönemodellen till tydliga karriärvägar vill Swecon attrahera de hett eftertraktade serviceteknikerna. Lönesamtalet handlar mindre om teknisk kompetens och mer om personlig utveckling, kundfokus och ansvar, enligt hr-chefen Eva Hedman.
NYHET Publicerad:

Sofia tar över i Södermanland

NY PÅ JOBBET Sedan årsskiftet har Svenskt Näringsliv i Södermanland en ny regionchef. Sofia Sjöström axlar rollen efter Björn Lindgren som efter 5 år nu tar sig an nya uppgifter inom organisationen. Sofia har lång erfarenhet av Svenskt Näringslivs regionverksamhet och har närmast arbetat som regionchef i Östergötland "Det känns väldigt roligt att, efter att ha haft flera spännande roller inom Svenskt Näringsliv, anta en ny utmaning som regionchef i Södermanland, och jag tar med mig de erfarenheter jag har samlat på mig genom åren", säger Sofia.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.