Vägskylt Flens kommun
Foto: Sören Karlsson

Flen har avancerat 30 placeringar sedan förra året.

Flen klättrar i rankingen för femte året i rad

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT För femte året i rad klättar Flen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet och ligger nu äntligen på rätt sida om den psykologiskt viktiga 200-gränsen. Flen har den här gången nått plats 193. Det är 30 placeringar bättre än förra året.

Anders Berglöv

Anders Berglöv lovar företagen att han ska prioritera näringslivsfrågorna.

Foto: Sören Karlsson
Håkan Bergsten

-Det är viktigt att dra nytta av andra kommuners erfarenheter, säger Håkan Bergsten

Foto: Sören Karlsson

Kommunens tillämpning av lagar och regler är ett område där företagen i Flen ser en mycket tydlig förbättring. Kommunpolitikernas och skolans attityd till företagande är andra exempel på parametrar som utvecklats i rätt riktning.

En som naturligtvis är glad för Flens fortsatta framgångar i Svenskt Näringslivs ranking är Anders Berglöv. Han är kommunstyrelsen ordförande (S) sedan i mars i år och har en lång meritlista bland annat som riksdagsledamot, oppositionsråd i Flen och kommunalråd en gång tidigare.

– Att Flen klättrar i rankingen ser jag som ett uttryck för ett lyckat näringslivsarbete i kommunen. Vi har hela tiden trott på det vi gör och satsat långsiktigt, betonar Anders Berglöv.

Flen har alltså sakta men säkert stärkt sin position på rankinglistan. Det har aldrig handlat om några gigantiska lyft från det ena året till det andra, men det är lätt att konstatera att färdriktningen varit den rätta.

En frisk resa

– Jag vill beskriva det som en frisk resa och vi ska fortsätta på det sättet, säger Anders Berglöv.

Han pekar på införandet av En väg in, kommunledningens täta företagsbesök, den nya näringslivsstretagin och det alldeles färska näringslivsrådet som tunga komponenter i förbättringsarbetet.

Anders Berglöv påminner om den strukturomvandling som Flen gått igenom sedan början av 1990-talet med flera tusen förlorade jobb inom industrin.

– Industrin är fortfarande betydelsefull i kommunen, men är idag inte lika tongivande för sysselsättningen. Vi har fått många nya småföretag, turismen har blivit viktigare och Flen har ökad både in- och utpendlingen. Näringslivet är mycket mer mångfacetterat idag är för 25 år sedan.

Ökad optimism

Anders Berglöv tycker att optimismen på senare år ökat markant i Flen.

– Den tid är förbi när vi rev hyreshus. Nu börjar Flen istället få bostadsbrist. Huspriserna ökar. Den utmaning vi har framför oss är att klara kompetensförsörjningen. Behoven måste analyseras mycket bättre. Kommunen och näringslivet behöver ha en kontinuerlig samverkan, poängterar Anders Berglöv.

Han knyter stora förhoppningar till yrkesutbildningar, både för att minska Flens arbetslöshet och för att tillgodose företagens behov av duktiga medarbetare.

Anders Berglövs uppmaning till ungdomar är att ”börja någonstans” för att få in en fot på arbetsmarknaden.

– Mellan studenten och universitetsstudierna jobbade jag som metallarbetare på Elmo här i Flen. Det var en nyttig och lärorik tid, säger han.

Prioritera näringslivsfrågor

Ett löfte som Anders Berglöv vill ge företagen i kommunen är att han ska prioritera näringslivsfrågorna.

– Jag kommer verkligen att lägga manken till. Näringslivsstrategin ska förverkligas och näringslivsrådet får en nyckelroll.

För att få en ännu bättre förståelse för företagen fortsätter företagsbesöken.

– Jag är inbokad var fjortonde dag mer än ett år framåt. Besöken ger mig nya perspektiv och andra utsiktspunkter. Dialogen mellan kommunen och företagen är helt avgörande, säger Anders Berglöv.

– För mig är det en självklarhet att jobba utåtriktat och ha vardagliga kontakter med företagen i kommunen. Att jag ska göra det framgår redan av min uppdragsbeskrivning när jag började här, säger Håkan Bergsten.

Han är kommunchef i Flen sedan årsskiftet och har tidigare bland annat varit förvaltningschef i Enköping, haft olika chefsuppdrag i Västerås och arbetat inom Försvarsmakten.

Håkan Bergsten tycker att det finns en framtidstro i Flen, ett driv och en vilja till ytterligare förbättringar.

Titta på andra kommuner

– Rankingen visar ju att vi år efter år tar steg framåt, men vi behöver bli ännu snabbare när det gäller att stötta företagen. Service, bemötande och tillgänglighet är några områden som jag kommer att ha fokus på framöver. Det är viktigt att titta på andra kommuner och dra nytta av deras erfarenheter, menar han.

Håkan Bergsten efterlyser ett helhetsperspektiv där man inte enbart koncentrerar sig på de strikta näringslivsfrågorna.

– Alla delar måste hänga ihop så att vi kan bo, leva och verka i Flen. Har inte kommunen bra skolor, för att ta ett exempel, blir det förstås problem som i allra högsta grad drabbar företagen.

Som en styrka för Flen nämner Håkan Bergsten kommunens läge.

– Flen finns i en av Sveriges mest dynamiska regioner. Vi har nära till mycket, men är inte tillräckligt bra på att utnyttja det. Det krävs mer samarbete med andra kommuner i Mälardalen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Flens kommun vill stärka sin roll som serviceorganisation

FÖRETAGSKLIMAT "Bra bemötande och service till företagare är något som hela den kommunala organisationen i Flen måste bli bättre på. Vi vill stärka kommunens roll som serviceorganisation och implementera ett starkare kundperspektiv bland våra medarbetare", säger Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, som nyligen deltog på Svenskt Näringslivs inspirationsdag, där över hundra kommunala politiker och tjänstemän samlats för att inspireras och lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska få chansen att testa sina förmågor

DEBATT "Ung Företagsamhet är en viktig pusselbit för att stärka företagandet och företagsamheten i Sörmland. Över tid bidrar vi till att lyfta företagsamheten bland länets alla unga vuxna. Vi stärker också ungdomarnas färdigheter så att de bättre kan möte de krav och önskemål som framtida arbetsgivare ställer." Det skriver Elin Karlsson, tf Regionchef Ung Företagsamhet Södermanland och  Björn Lindgren, ordförande Ung Företagsamhet Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Oppositionsrådet i Nyköping vill ändra synen på näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT "Kommunens alla företrädare måste se på företag och näringsliv på ett mycket mer positivt sätt. Med ett starkt näringsliv får vi alla oerhörda mervärden", säger Anna af Sillén (M), oppositionsråd i Nyköping.
NYHET Publicerad:

Ulrika och Helena satsade på gästhamnen

FÖRETAGSKLIMAT För tio år sedan tog Ulrika Sjöberg tillsammans med kollegan Helena Pagoldh över Sundbyholms gästhamn. Sedan dess har de försökt att utveckla anläggningen och utbudet, men det har inte alltid varit lätt att få Eskilstuna kommun att gå med på planerna.
NYHET Publicerad:

Ökad optimism hos Södermanlands företag

PRESSMEDDELANDE Företagen är något mer optimistiska om framtiden i Svenskt Näringslivs kvartalsvisa Företagarpanel. I undersökningen svarar företagen på om produktion, investeringar och antal anställda kommer att vara högre, lägre eller oförändrade under det kommande halvåret. På alla tre områden är det något mer optimism än för ett kvartal sedan.
NYHET Publicerad:

UF-företagaren som blev vd

ENTREPRENÖRSKAP Det var när Ebba Bauer Zetterblom, 23 år och vd för Städarna i Katrineholm AB, under sitt sista år i gymnasiet drev ett UF-företag som hon fick mersmak av entreprenörskap. Att bli företagare kan för många ses som en avlägsen tanke, men för henne var det ett självklart val.
NYHET Publicerad:

Hur får vi fler företagsamma människor?

FÖRETAGSAMHETEN 21 669 personer i Södermanland är företagsamma enligt Svenskt Näringslivs årliga undersökning. Jämfört med de flesta län är det lågt. För att t ex nå samma andel företagsamma människor som i rikssnittet behövs nästan 4 200 fler företagsamma personer. Vad skulle få fler att att starta företag? Enligt Thomas Neuendorf måste bland annat regelkrånglet minska.
NYHET Publicerad:

Saknas: 4200 företagsamma personer i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamheten i Södermanland är låg i jämförelse med övriga landet. Jämfört med andra län är företagsamheten högre i 15. För att nå upp till samma andel företagsamma människor som snittet i Sverige saknas det 4200 företagsamma personer. Detta framkommer i Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsamheten i landets kommuner och län.
NYHET Publicerad:

Fortsatt få företagsamma människor i Södermanland

PRESSMEDDELANDE Södermanland hamnar på plats 16 av landets 21 län när andelen företagsamma människor mäts i undersökningen Företagsamheten 2019. I Södermanland är 10,4 procent av befolkningen företagsam, vilket är 2 procentenheter lägre än snittet i riket.
NYHET Publicerad:

Jessica samordnar 160 kommuners resor från Eskilstuna

UPPHANDLING Mitt i centrala Eskilstuna finns Riksfärdtjänsten i Sverige AB. Företaget är specialiserat på resor för personer med funktionshinder. Under fjolåret övertog företagets vd Jessica Norström ägandet och ska nu styra verksamheten in i framtiden.
NYHET Publicerad:

Strängnäs medverkar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram

FÖRETAGSKLIMAT Ett bra företagsklimat underlättar för företag att starta, växa och anställa. Något som är en förutsättning för ett sysselsatt och livskraftigt näringsliv. Under våren startar Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för kommunala tjänstemän och politiker som vill förbättra och utveckla sitt lokala företagsklimat. I år är Strängnäs en av de sju kommuner som kommer att medverka.
NYHET Publicerad:

Bostadreformer på gång, men räcker det?

BOSTADSMARKNADEN I överenskommelsen mellan regeringen samt Centern och Liberalerna finns ett antal punkter på bostadsområdet. Syftet är att fler människors behov ska mötas, reglerna förenklas och konkurrensen öka. Här tycker några av länets byggföretagare till om förslagen.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare andas ut

VÄLFÄRD I den överenskommelse mellan S, MP, C och L som regeringsbildningen grundar sig på ingår en viktig punkt. De fyra partierna är överens om att regeringen inte kommer att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden. Företagare inom välfärden andas ut. Många har under en lång tid haft en klump i magen. Helena Dyrén driver Förskolan Växthuset i Strängnäs är en av dem som nu ser på framtiden med lite mer tillförsikt.
NYHET Publicerad:

Ny regering – dags för politik

KOMMENTAR Efter ett antal månader har så en statsminister röstats igenom i riksdagen och en regering utsetts. Nu är det dags för denna regering att kavla upp ärmarna och få upp farten i den politiska verkstaden.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Kapacitetsbrist i elnätet hotar företagens investeringar

ELFÖRSÖRJNING En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att många företag inte kan investera om de inte får ökad tillgång till el. 19 procent av företagen planerar investeringar som förutsätter en ökad tillgång till elkraft. Om inte detta kan garanteras riskerar det att påverka företagens investeringsplaner. De kan i sin tur medföra lägre produktion, försämrat konkurrenskraft och att företagen väljer att investera någon annanstans i stället.
NYHET Publicerad:

Ny boss på Trosa Stadshotell & Spa

ENTREPRENÖRSKAP Stadshotellet i Trosa har fått en ny boss. Sedan ett halvår är det Andreas Turesson som tagit över efter Anders och Agneta Scharp. "Stadshotellet i Trosa kommer att vara sig likt men säkert också utvecklas en del", berättar Andreas.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.