"I Flen är det tusen små steg som styr arbetet med att förbättra företagsklimatet. Vi ”tussar på” och tar inga jättekliv i Svenskt Näringslivs ranking. Långsiktiga och stabila satsningar är vår framgångsmodell", säger Mikael Larsson.
Han är den tidigare rektorn på Prins Wilhelmsgymnasiet som sadlade om och för sju år sedan blev Flens näringslivschef och därmed spindeln i nätet för att lyfta företagsklimatet i kommunen.
Utgångsläget var inget att hurra över. 2013 stannade Flen på plats 275 i rankingen från Svenskt Näringsliv. Bara 15 kommuner i landet fick sämre placeringar. Men sedan dess har Flen alltså ”tussat på”. Efter en obruten trend uppåt nådde man 2018 plats 193.
De nu offentliggjorda enkätsvaren väger tungt i nästa ranking. Det visar sig att Flen förbättrar sina betyg på ett antal viktiga områden. Företagen tycker att kommunens service liksom dialogen mellan kommunen och näringslivet blivit bättre. Tjänstemännens attityder får också höjt betyg. Det gör sannolikheten stor för att Flen i rankingen i höst fortsätter sin vandring uppåt.
Mikael Larsson nämner En-väg-in och den nya näringslivsstrategin som komponenter som kommer att lägga grunden för ett allt bättre företagsklimat. Näringslivsstrategin processades fram under ett års tid, allt i nära och förtroendefullt samarbete mellan kommunen och företagen.
– Tidigare spelade kommunen en klar huvudroll i arbetet. Idag är rollfördelningen en annan. Det gemensamma ansvaret står i centrum. Därför kommer de positiva effekterna att bli större, understryker Mikael Larsson.
Näringslivsrådet etablerades för ganska exakt ett år sedan. Arbetet är reglerat i en kommunal förordning. Rådet sammanträder fyra gånger per år. Ledamöterna utgörs av tre politiker, två tjänstemän och sju näringslivsrepresentanter. Näringslivets företrädare täcker in olika branscher och olika storlek på företag.
– Rådets sammansättning gör att vi får konstruktiva diskussioner och ett mycket bra samarbetsklimat, poängterar Mikael Larsson.
Han ger ett färskt exempel på hur ett akut problem ute på ett företag snabbt kan få en lösning.
– En kväll hörde en företagare av sig till mig och behövde omgående ett besked av en handläggare i kommunen. Trots att det var utanför kontorstid kontaktade jag handläggaren direkt och ett par timmar senare hade företagaren fått sitt svar, och dessutom det önskade svaret, säger Mikael Larsson.
Hans personliga mål är att Flen ska placera sig på den övre halvan i Svenskt Näringslivs ranking, det vill säga på plats 145 eller bättre.
– Vi ska ha realistiska mål. Att sikta mot att finnas med bland de 50 bästa kommunerna är inte realistiskt, men att inrikta sig mot den bättre halvan ligger absolut inom möjligheternas ram, betonar Mikael Larsson.
– Vi har gjort en rad insatser för att förbättra företagsklimatet i Flen. Jag tänker på sådant som införandet av En-väg-in, på alla de företagsbesök som kommunledningen gör och på den näringslivsstrategi som tagits fram i nära samverkan mellan kommunen och näringslivet. Nu har vi dessutom ett väl fungerande näringslivsråd, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Berglöv (S), som en stund senare ska skynda vidare till ett möte med just näringslivsrådet.
När det gäller företagsbesöken är Anders Berglöv redan inbokad i stort sett resten av 2019.
– Jag är ute på företag var fjortonde dag. Mötena betyder mycket för båda parter. Det blir en möjlighet att framföra synpunkter och ta upp aktuella frågor. Vi skapar en personlig relation, menar han.
En glädjande näringslivsnyhet är att två tunga etableringar är på gång. Lågprisbyggmarknaden jem & fix och möbel- och fritidsföretaget JYSK har bestämt sig för att satsa på Flen.
Anders Berglövs bedömning är att utvecklingen går i rätt riktning.
– Men arbetet blir förstås aldrig färdigt. Ett område med stora utmaningar är utbildning i vid bemärkelse. Kontakterna mellan skolan och näringslivet behöver förbättras ytterligare. Till bilden hör att arbetslösheten här i Flen är ungefär dubbelt så hög som genomsnittet för Sverige. Yrkesutbildningar kan bidra till att minska arbetslösheten och samtidigt underlätta företagens kompetensförsörjning.
Ett bekymmer som Anders Berglöv pekar på är befolkningsminskningen, låt vara att den nu verkar ha bromsats upp. Han efterlyser en anpassning av kostymen för att ha beredskap den dag invånarna blir fler.
– Tiden när vi rev hyreshus är förbi. Idag krävs istället fler bostäder för att underlätta inflyttningen till kommunen, fastslår Anders Berglöv.
Han konstaterar är det i Flen med ungefär 16 800 invånare finns 2 700 fritidshus. Ägarna bor ofta i Stockholm.
– Vi kanske kan locka en del av dem att flytta hit permanent, menar Anders Berglöv, som också tror att Flen kan bli bättre på att utnyttja fördelarna som pendlingskommun.
– Förutsättningarna att pendla till jobb i exempelvis Stockholm, Västerås och Norrköping är riktigt goda. Boendemiljöerna i vår kommun kan bli ett allt viktigare argument. Här kan du bo bra och relativt billigt. Moderna arbetsformer ger nya villkor. Du kan jobba på tåget eller kanske arbeta hemifrån någon eller några dagar i veckan. Allt talar för Flen, säger Anders Berglöv.