Framtidens entreprenörer skolas i Strängnäs

NYHET Publicerad

JOBB FÖR UNGA Sverige är beroende av företagsamma människor, såväl idag som i framtiden. Det har man tagit fasta på i Strängnäs. Ung Företagsamhet är sedan länge etablerat i kommunen och från och med i år medverkar man i projektet Roligaste Sommarjobbet, som första sörmländska kommun.

DSC06782

Alexander Brännkärr, grundare, Roligaste Sommarjobbe

Jacob Högfeldt

Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Nils Eriksson

Roligaste Sommarjobbet går ut på att ungdomar får, med ett litet startkapital, bli företagare under en sommar och tjäna pengar på sina egna affärsidéer. 

Alexander Brännkärr är grundare av Roligaste Sommarjobbet och började sin entreprenörsbana som UF-företagare under gymnasietiden. Tillsammans med en vän startade han Roligaste Sommarjobbet som ett lokalt projekt i Uppsala år 2009 och i sommar anordnas programmet för åttonde året i rad, i kommuner över hela landet.

– Vi ville ge ungdomar i vår egen ålder möjlighet att prova på entreprenörskap under enkla former. De flesta deltagarna går i årskurs ett och två på gymnasiet och att se dem utvecklas är otroligt givande, berättar Alexander om projektet.

Konceptet bygger på att ungdomarna får ett startkapital på 2000 kronor. Med hjälp av en personlig handledare får deltagarna råd och stöd under det fyra veckor långa programmet, som inleds med en kickoff-vecka och avslutas med en gemensam prisutdelning och utvärdering. Pengarna som tjänas in under sommaren tillfaller naturligtvis ungdomarna själva.

– Det jag tycker är viktigast när det kommer till Roligaste Sommarjobbet är att ungdomarna får testa och utveckla sina entreprenöriella förmågor. Oavsett vilken väg man väljer i livet är dessa förmågor avgörande, inte minst på arbetsmarknaden. Entreprenörskap kan ta sig uttryck på många sätt och behöver inte betyda att man driver eget företag – det finns även inuti organisationer, menar Alexander Brännkärr.

Från politiskt håll är man entusiastiska i Strängnäs kommun.

– Vi ser möjligheten till sommarjobb som en viktig väg in på arbetsmarknaden. Vi möjliggör cirka 120 platser i kommunens verksamheter. Vi utmanar näringslivet att ta in sommarjobbare, vilket de också många gånger gör på ett fantastiskt sätt. Vi ser Roligaste Sommarjobbet som ett komplement till detta och en möjlighet för ett antal ungdomar att upptäcka entreprenörskapets spänning, utmaning och glädje. Vår kommuns näringslivsstruktur består av många små företag, vår kommun är full av företagsamma människor och det finns i alla våra orter en stark entreprenörsanda och då tycker vi att Roligaste Sommarjobbet passar väl i Strängnäs kommun, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Framtida entreprenörer

Två unga företagsamma personer som inte testat på Roligaste Sommarjobbet, men däremot Ung Företagsamhet är Tova Aura och Simon Cederholm, sistaårselever från Europaskolans företagarprogram i Strängnäs.

Tova är en erfaren entreprenör som redan under förra läsåret testade på UF-företagandet och sålde fruktsnacks under namnet EcoApple UF. Nu heter företaget som hon och fyra klasskompisar driver ReLighted och konceptet går ut på att sälja återvunna och dekorativa ljus.

– Miljötänket genomsyrar hela verksamheten. Vi samlar in ljusstumpar från kyrkor runt om i hela Sörmland och glasburkar från olika hushåll. Det är otroligt roligt att driva UF-företag och försäljningen har verkligen gått över förväntan, berättar Tova.

Klasskompisen Simon driver FootSaviour UF tillsammans med tre kompanjoner.

– Vår affärsidé går ut på att sälja skavsårsplåster som appliceras i skon istället för direkt på foten. Det unika är den längre hållbarheten och att de endast används när man behöver dem, exempelvis i nya skor.

Vilka är de viktigaste lärdomarna du tar med dig från ditt UF-företagande?

– Lägg ner mycket tid på saker runt omkring och fokusera inte enbart på att sälja. Se till att bygga upp ett kontaktnät – lämna ditt visitkort till andra och våga ta hjälp, säger Simon Cederholm.

På frågan om de kan tänka sig att bli entreprenörer i framtiden svarar båda utan tvekan ja. Till hösten blir det dock universitetsstudier för Tova och Simon, som kommer läsa till ingenjör respektive ekonom.

– Ung Företagsamhet borde vara obligatoriskt och jag rekommenderar det varmt till alla. Hade Roligaste Sommarjobbet funnits i Strängnäs under mina tidiga gymnasieår hade jag gärna varit med, konstaterar Tova Aura.

Ronja Nyman

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svag nyföretagsamhet i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamhetens långsiktiga trend uppåt fortsätter med en marginell ökning jämfört med förra året i riket som helhet. Södermanland har rikets sjätte lägsta nivå på företagsamheten. Kvinnors företagsamhet ökar något men trots detta finns det fortfarande drygt 8 000 fler företagsamma män än kvinnor i länet. Länets företagsamhet bland de yngre står still jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Unga beslutsfattare i fokus

NÄRINGSLIVSAKADEMIN Näringslivsakademins första termin har nu gått av stapeln och ett 20-tal personer tog chansen i denna första runda som riktade sig till verksamma i Västmanland, Södermanland och Örebro län. Syftet har varit att öka samsynen kring vad som krävs för att företag ska kunna växa och anställa fler och som i sin tur kan leda till en bättre långsiktighet i politiken.
NYHET Publicerad:

Vikten av ett bra företagsklimat

KOMMENTAR I nästan 20 år har Svenskt Näringsliv mätt, utvärderat och förklarat vikten av ett bra företagsklimat. Under dessa år har företagsklimatet i Sveriges kommuner blivit allt bättre. Vi har sett kommuner som har lyckats vända resultat som verkat hopplösa.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Lönemodellen öppnar nya karriärvägar

KOMPETENS Genom att koppla lönemodellen till tydliga karriärvägar vill Swecon attrahera de hett eftertraktade serviceteknikerna. Lönesamtalet handlar mindre om teknisk kompetens och mer om personlig utveckling, kundfokus och ansvar, enligt hr-chefen Eva Hedman.
NYHET Publicerad:

Sofia tar över i Södermanland

NY PÅ JOBBET Sedan årsskiftet har Svenskt Näringsliv i Södermanland en ny regionchef. Sofia Sjöström axlar rollen efter Björn Lindgren som efter 5 år nu tar sig an nya uppgifter inom organisationen. Sofia har lång erfarenhet av Svenskt Näringslivs regionverksamhet och har närmast arbetat som regionchef i Östergötland "Det känns väldigt roligt att, efter att ha haft flera spännande roller inom Svenskt Näringsliv, anta en ny utmaning som regionchef i Södermanland, och jag tar med mig de erfarenheter jag har samlat på mig genom åren", säger Sofia.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

Baylan tar tag i regelkrånglet

REGELKRÅGEL Under hösten har näringsminister Ibrahim Baylan genomför en Förenklingsresa. På fem orter har företagare bjudits in för att samtala med näringsministern om hur olika lagar och regler påverkar dem. Syftet har varit att skapa ett underlag för att strukturerat arbete för att minska regelkrånglet. Det första stoppet var i Eskilstuna den 23 september.
NYHET Publicerad:

TRR stöttar vid omställning “idag, igår & imorgon”

OMSTÄLLNING Digitalisering, Brexit och demografisk utveckling är faktorer som ökar kraven på dagens företagare. För vissa kan det skapa behov av omställning och uppsägning. Men, hur informerar man på bästa sätt sina medarbetare? Vilka framtidsmöjligheter har medarbetare efter uppsägning? och vad är egentligen en “people plan?” Det var frågor som Erica Sundberg och Susanne Corse från TRR besvarade under årets arbetsgivardag i Västerås.
NYHET Publicerad:

Ett år med GDPR – hur har det gått?

WEBBINAR I ett och ett halvt år har de nya dataskyddsreglerna med GDPR i spetsen tillämpats. Inför GDPR upplevde många företag brist på information och praktisk vägledning. Många företag har fortfarande en hel del frågor att sätta sig in i och förstå för att personuppgiftsbehandlingen ska klara de nya tuffare kraven.
NYHET Publicerad:

Lär dig mer om offentlig upphandling - Förbättra dina chanser att vinna med ditt anbud

WEBBINAR I detta webbinarium möter du Ellen Hausel Heldahl som är jurist och expert på offentlig upphandling. Ellen kommer att dela med sig av sina erfarenheter och beskriva konkreta exempel.
NYHET Publicerad:

Blanka läkarintyg ska inte förekomma!

SJUKFRÅNVARO Vad gäller när en anställd blir sjuk? Hur hanterar du som arbetsgivare ett blankt eller innehållsfattigt sjukintyg? Enligt Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan, måste fler arbetsgivare bli medvetna om vad som gäller och hur man hjälper den anställde tillbaka till arbete.
NYHET Publicerad:

Svagare konjunktur och stor osäkerhet

KONJUNKTUR Svensk och global konjunktur ser allt svagare ut, det är huvudslutsatsen i en ny konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv. Tillväxten mattas av och blir låg under kommande år med svag utveckling av produktivitet och sysselsättning. En betydligt svagare omvärldskonjunktur gör att tillväxten i svensk utrikeshandel faller. Något som drabbar Södermanland med stor export och en omfattande industri.
NYHET Publicerad:

Ledarskapspolicy - lösningen på destruktivt ledarskap

ARBETSGIVARDAGEN Forskning om ledarskap har gått in i en ny fas. Från att ha betraktat ledarskap som att “göra rätt saker, eller göra saker rätt,” till att uppmärksamma att även ledare gör fel. "Vi ställer ofta höga krav på ledare och förväntar oss att de ska vara superhjältar, men man får göra fel. Ett destruktivt ledarskap uppstår först när medarbetare systematiskt och under en längre tid påverkas på ett sätt som de upplever som negativt", säger Maria Fors Brandebo, Fil dr på Försvarshögskolans ledarskapscentrum.