Framtidens entreprenörer skolas i Strängnäs

NYHET Publicerad

JOBB FÖR UNGA Sverige är beroende av företagsamma människor, såväl idag som i framtiden. Det har man tagit fasta på i Strängnäs. Ung Företagsamhet är sedan länge etablerat i kommunen och från och med i år medverkar man i projektet Roligaste Sommarjobbet, som första sörmländska kommun.

DSC06782

Alexander Brännkärr, grundare, Roligaste Sommarjobbe

Jacob Högfeldt

Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Nils Eriksson

Roligaste Sommarjobbet går ut på att ungdomar får, med ett litet startkapital, bli företagare under en sommar och tjäna pengar på sina egna affärsidéer. 

Alexander Brännkärr är grundare av Roligaste Sommarjobbet och började sin entreprenörsbana som UF-företagare under gymnasietiden. Tillsammans med en vän startade han Roligaste Sommarjobbet som ett lokalt projekt i Uppsala år 2009 och i sommar anordnas programmet för åttonde året i rad, i kommuner över hela landet.

– Vi ville ge ungdomar i vår egen ålder möjlighet att prova på entreprenörskap under enkla former. De flesta deltagarna går i årskurs ett och två på gymnasiet och att se dem utvecklas är otroligt givande, berättar Alexander om projektet.

Konceptet bygger på att ungdomarna får ett startkapital på 2000 kronor. Med hjälp av en personlig handledare får deltagarna råd och stöd under det fyra veckor långa programmet, som inleds med en kickoff-vecka och avslutas med en gemensam prisutdelning och utvärdering. Pengarna som tjänas in under sommaren tillfaller naturligtvis ungdomarna själva.

– Det jag tycker är viktigast när det kommer till Roligaste Sommarjobbet är att ungdomarna får testa och utveckla sina entreprenöriella förmågor. Oavsett vilken väg man väljer i livet är dessa förmågor avgörande, inte minst på arbetsmarknaden. Entreprenörskap kan ta sig uttryck på många sätt och behöver inte betyda att man driver eget företag – det finns även inuti organisationer, menar Alexander Brännkärr.

Från politiskt håll är man entusiastiska i Strängnäs kommun.

– Vi ser möjligheten till sommarjobb som en viktig väg in på arbetsmarknaden. Vi möjliggör cirka 120 platser i kommunens verksamheter. Vi utmanar näringslivet att ta in sommarjobbare, vilket de också många gånger gör på ett fantastiskt sätt. Vi ser Roligaste Sommarjobbet som ett komplement till detta och en möjlighet för ett antal ungdomar att upptäcka entreprenörskapets spänning, utmaning och glädje. Vår kommuns näringslivsstruktur består av många små företag, vår kommun är full av företagsamma människor och det finns i alla våra orter en stark entreprenörsanda och då tycker vi att Roligaste Sommarjobbet passar väl i Strängnäs kommun, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Framtida entreprenörer

Två unga företagsamma personer som inte testat på Roligaste Sommarjobbet, men däremot Ung Företagsamhet är Tova Aura och Simon Cederholm, sistaårselever från Europaskolans företagarprogram i Strängnäs.

Tova är en erfaren entreprenör som redan under förra läsåret testade på UF-företagandet och sålde fruktsnacks under namnet EcoApple UF. Nu heter företaget som hon och fyra klasskompisar driver ReLighted och konceptet går ut på att sälja återvunna och dekorativa ljus.

– Miljötänket genomsyrar hela verksamheten. Vi samlar in ljusstumpar från kyrkor runt om i hela Sörmland och glasburkar från olika hushåll. Det är otroligt roligt att driva UF-företag och försäljningen har verkligen gått över förväntan, berättar Tova.

Klasskompisen Simon driver FootSaviour UF tillsammans med tre kompanjoner.

– Vår affärsidé går ut på att sälja skavsårsplåster som appliceras i skon istället för direkt på foten. Det unika är den längre hållbarheten och att de endast används när man behöver dem, exempelvis i nya skor.

Vilka är de viktigaste lärdomarna du tar med dig från ditt UF-företagande?

– Lägg ner mycket tid på saker runt omkring och fokusera inte enbart på att sälja. Se till att bygga upp ett kontaktnät – lämna ditt visitkort till andra och våga ta hjälp, säger Simon Cederholm.

På frågan om de kan tänka sig att bli entreprenörer i framtiden svarar båda utan tvekan ja. Till hösten blir det dock universitetsstudier för Tova och Simon, som kommer läsa till ingenjör respektive ekonom.

– Ung Företagsamhet borde vara obligatoriskt och jag rekommenderar det varmt till alla. Hade Roligaste Sommarjobbet funnits i Strängnäs under mina tidiga gymnasieår hade jag gärna varit med, konstaterar Tova Aura.

Ronja Nyman

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tätt samarbete med näringslivet ska utveckla Katrineholms företagsklimat

CORONAKRISEN Katrineholms kommun har under en längre tid haft en positiv utveckling inom Svenskt Näringslivs undersökning av lokalt företagsklimat. 2008 låg Katrineholms kommun på plats 285 vilket går att jämföra med placeringen 2019 där Katrineholm erhöll plats nummer 79. Efter en vår där såväl företag som kommun kämpat hårt mot en pandemi så ser ändå kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) positivt på framtiden där det lokala företagsklimatet ses som en konkurrensfördel.
NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Sörmländska kommunerna är bra på kontakter med företagen

FÖRETAGSKLIMAT Fem av kommunerna i Sörmland ligger över Sverigesnittet när det kommer till hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning där företagarna själva betygsätter företagsklimatet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Jobb i hemtjänsten räddar Åsas resebyrå

CORONAKRISEN "Nu gäller det att få företaget att överleva. Det kommer att bli en utslagning bland resebyråerna, men när coronakrisen är över har företagen som finns kvar jättemycket att göra", säger Åsa Plantin som i avvaktan på vändningen är timanställd inom hemtjänsten.
NYHET Publicerad:

Osäkra framtidsutsikter för länets företag

KOMMENTAR Idag släpps vår företagarpanel på regional nivå. Tidigare har vi kallat denna för en konjunkturprognos, men nu handlar det snarare om att göra en analys kring hur företagen kommer att överleva givet hur den svenska regeringen fortsätter att vidta åtgärder för att säkra svenska företag och arbetskraft, samt hur viruset utvecklas, och hur andra länder kommer släppa eller skärpa på restriktioner. Det handlar snarare om att ta fram olika scenarier.
NYHET Publicerad:

Nu måste EU:s inre marknad återstartas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Krafttag för att rädda företag och jobb

DEBATT Så småningom kommer krisen att vara över. Det är idag vi kan påverka hur läget kommer att vara då. Ambitionen måste vara att så många som möjligt har en trygg vardag att återvända till med jobb, försörjning och ett fungerande näringsliv. Men det förutsätter politiska krafttag. Det skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.